COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 123 097
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 675
Не знам кой у нас кой кога и колко ваксини е поръчал и платил, но си спомням една пресконференция, на която всички, вкл. и Мутафчийски се тюхкаха, че са поръчали 13 милиони ваксини и се чудели какво ще ги правят. Само не ми е ясно къде са те и на коя компания...
Не че са ни нужни и половината, както над 50% от хората не искат да се ваксинират. Само че ако (по-точно когато) затворят границите за неваксинирани, си представям какъв вой ще има. А преди това да стане, ще се чудят на кого да приложат наличните ваксини може би още през лятото.

# 12 676
Принципите на ЕС си важат за ЕС. Реално, номерът, който извъртя Великобритания беше доста по-гаден, че отмъкнаха и повече дози.

Да го кажем така, ЕС не беше гъвкав при тези преговори поради финансови причини, поради лобизъм и заради принципите.
И най-малко България има право да се оплаква от ситуацията, защото без ЕС, нямаше и един ваксиниран да имаме.

# 12 677
Принципите на ЕС си важат за ЕС. Реално, номерът, който извъртя Великобритания беше доста по-гаден, че отмъкнаха и повече дози.

Да го кажем така, ЕС не беше гъвкав при тези преговори поради финансови причини, поради лобизъм и заради принципите.
И най-малко България има право да се оплаква от ситуацията, защото без ЕС, нямаше и един ваксиниран да имаме.

Какъв номер извъртя Великобритания?

# 12 678
Да, Швеция е осигурила дози от Pfizer и Mоderna за 40% от населението, но това ѝ се полага като максимум от общата европейска поръчка и не е договаряла допълнително и самостоятелно. Швеция договаря и дози за Норвегия, която е извън ЕС, но в включена в европейското споразумение и ще получи двойно по-малко количество, защото има двойно по-малко население. България сама си е виновна, че е не е заявила максимума, който ѝ се полага от тези две ваксини.

Но Дания и Германия май са си осигурили допълнителни дози от Pfizer самостоятелно. Дания е със същото население като Норвегия, но си е осигурила двойно повече дози.

# 12 679
Цитат

Ами ти сега пак почваш да ми обяснявяш колко доволна трябва да е България от ЕС че без него сме жив зян и кьорава ваксина нямаше да видим и затова нямам никакво право да се оплаквам че Израел получава много повече ваксини. Това е чудесно. Аз ти казвам че не е справедливо от едни и същи ограничени произведствени мощности едни да получават много повече защото са платили повече. Не съм вътре в нещата не знам какви номера е въртяла Британия за да се стигне до тук и как британците са виновни за тая ситуация. Ние говорим за ваксина срещу зараза която убива 0,5% от заразените. Нещо което разграничава живот от смърт буквално. И не е етично, солидарно, справедливо, както щеш го наречи предимство за живот да получава този който плаща повече.

# 12 680
Тесла, ти на предната страница не съжаляваше ли, че ние не сме постъпили като Израел купувайки с пари живот, който от други се плаща със смърт?
Да, защото след като за тях може, защо за нас да не може. Нашият живот по малко ценен ли е от техният. То даже тука не става въпрос за нас или тях, или за някаква омраза към евреите да не ме заподозре някой в подобно нещо. Аз не търпя крайно-десни политически идеологии. Антифашист съм и смятам нацизма и това което е причинено на евреите по време на втората световна за най голямото престъпление срещу човечеството. Но въпроса е защо за едни може а за други не може. И парите ли решават дали едни животи са по ценни от други без никакво значение, народности, религии, държави и прочие. Че да бъдат ваксинирани с предимство пред останалите. Защото ЕС дава прекрасен пример на солидарност, справедлив достъп до ваксини без значение държавата богата, бедна ли е, колко предлага за да получи предимство при ваксинирането, но щеше да е хубаво тия принципи на солидарност и справедливо разпределение на ваксините да важат и извън Европа си мисля.

Според теб, ако трябва Пфайзер да разпределят солидарно броя ваксини, които имат спрямо всички държави по света - какво би се получило? Едно голямо НИЩО!

Когато нещо струва пари и се плаща със пари - солидарност няма! Другото е благотворителност.

# 12 681
За Бг мисля, че просто доста хора минаха през вируса по естествен път. Беше трудно, беше ужасно за онези, които пряко или косвено бяха засегнати, но мисля, че силата на заболеваемост отслабва. Може и да не съм права и да говори желанието ми поне в Бг кризата да е отминала.

В момента у нас положението е търпимо, не защото силата на заболяваемостта е намаляла, нито защото повечето са го изкарали.
Имаме такива бройки, защото имахме работещи оптимални явно мерки - затворени училища и заведения. Вторите условно затворени за празниците. Явно ролята на тези двете е толкова голяма, че половинмесечното затваряне на училищата, за което единствено може да се гарантира, че е наистина спазвано, доведе до значителен спад и временно спряхме да обикаляме с линейките.
Затова смятам пускането на децата при очакване на новия ултразаразен щам, който вероятно вече е в обръщение у нас, само му трябват седмица-две да се развихри, за политическо, а не медицинско решение. Сиреч -  глупаво. И дано не си скубем скоро косите, че сме изпуснали момента, в който можем да реагираме и предпазим. После, както се видя вече е твърде късно.
Само дето година не стига на някои да преценят при такива бездействия какво следва. Нито случващото се в страните край нас помага да прогледнем.

# 12 682
Цитат
Според теб, ако трябва Пфайзер да разпределят солидарно броя ваксини, които имат спрямо всички държави по света - какво би се получило? Едно голямо НИЩО!

Когато нещо струва пари и се плаща със пари - солидарност няма! Другото е благотворителност.

Добре, аз тогава искам и ние да платим същата по висока цена, която плаща Израел и да получим пропорционално техните количества ваксина. Иначе се чувствам като втора ръка човек, директно ти го казвам. Ако не можем да си позволим цената която те плащат ок, ако живота наистина се измерва в пари, но ако можем да си я позволим защо израелският живот е по ценен от този на европейците. Българи, австрийци, шведи и т.н. че от едни и същи производствени мощности те получават много повече, защото плащат повече от всички останали. Ако може така, ми тогава и ние да платим повече, щом няма нищо нередно в това. Или се казва че живота е еднакво ценен навсякъде и докато производствените мощности са ограничени всички ще плащат една и съща цена, и ще получават пропорционално по равно ваксини, или след като за едни може, тогава другите имат пълното право да попитат според мен а защо за тях може, а за нас не. Техният живот по ценен ли е от нашият.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 00:11 от Анонимен

# 12 683
Тесла - въпрос на политика и пари е. По същия начин можеш да кажеш - китайците, руснаците, сингапурците... са си купили еди си какви ваксини - искам и аз.

Фармацията е най-печелившата индустрия.

Единствената ваксина, която ще се предложи на производствена цена ще е на АстраЗенека.

# 12 684
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
И парите ли решават дали едни животи са по ценни от други без никакво значение, народности, религии, държави и прочие. Че да бъдат ваксинирани с предимство пред останалите.

Разбира се, кога не е било така?
Другото са си утопии в главите на мечтатели...

# 12 685
....... Всичките ми познати, които го изкараха бяха на антибиотици, някои и по 2. Някои се оправиха, едни след седмица, други след месец. ( само една мина леко с хрема за 2 дни и без обоняние за 3).
 Някои стигнаха и до болница и кислород.   

Кой казва, че антибиотици не се приемат при домашно лечение на covid- 19.
Аз казвам. Наблюденията ми са, че всички които пиха АБ се усложниха. Плюс лично мое непрофесионално мнение е, че АБ намаляват естествената защита на организма срещу вируса, а може би дори действат против антителата. Е, да, действат при бактериална инфекция, и кой точно и как доказа такава на 4-5 ден от симптомите?
Беше ми много тежко първите няколко дни, лекувах се 14 дни плътно с други неща, и завърших успешно без никакви поражения на белия дроб.

# 12 686
  • Пловдив
750 нови случаи за денонощието. 9 647 направени тестове.

# 12 687
  • При семейството си
47 починали
2706 излекувани
3945 (- 101) хоспитализирани
367 (-8) интензивни отделения

https://coronavirus.bg/

# 12 688
....... Всичките ми познати, които го изкараха бяха на антибиотици, някои и по 2. Някои се оправиха, едни след седмица, други след месец. ( само една мина леко с хрема за 2 дни и без обоняние за 3).
 Някои стигнаха и до болница и кислород.   

Кой казва, че антибиотици не се приемат при домашно лечение на covid- 19.
Аз казвам. Наблюденията ми са, че всички които пиха АБ се усложниха. Плюс лично мое непрофесионално мнение е, че АБ намаляват естествената защита на организма срещу вируса, а може би дори действат против антителата. Е, да, действат при бактериална инфекция, и кой точно и как доказа такава на 4-5 ден от симптомите?
Беше ми много тежко първите няколко дни, лекувах се 14 дни плътно с други неща, и завърших успешно без никакви поражения на белия дроб.

Изследвания и лекар.
Всичко е индивидуално.

# 12 689
47 починали
2706 излекувани
3945 (- 101) хоспитализирани
367 (-8) интензивни отделения

https://coronavirus.bg/

Брeх, брeх, брeх. Три сeдмици слeд Колeда. Yellow Heart

Браво!

Щe сe окажe накрая, чe матeматицитe трябва да си глeдат матeматиката, а лeкаритe - вируса. Rolling Eyes

Сeга вeчe можe ли да сe лeкуват и инсулти, инфаркти и анeвризми или ощe e рано?!? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт