COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 122 155
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 12 825
Скрит текст:
Побъркаха ни с тези училища. Днешното становище е, че ще отварят на 25.01. Вчерашното - в средата на февруари, а декемврийското - на 18.01. В Австрия явно има вътрешнопартийно разногласие. Предполагам, че ще ги отворят наполовина - тоест ще се ходи на групи, за да няма недоволни.

колко ефективна противоепидемична мярка е затварянето на у-щата, защото обхваща огромен процент от населението което прекарва в големи групи заедно на закрито ежедневието си
Тоест обобщено - ти предполагаш, че числата са намалели, защото училищата са затворени? В много други страни е така, но не се наблюдава такъв спад. Мисля, че грешиш.
Комбинацията затворени заведения + затворени у-ща. Кои са тия страни, откога са им затворени у-щата, и какви са им другите мерки, защото ние бяхме едни от първите които си ги затворихме. Чета сега че в Германия го отчитат като грешка оставянето на у-щата отворени до последно и че това е една от причините да не могат да овладеят вируса в определени провинции.

Въпреки локдауна, в Саксония и Тюрингия броят на новозаразените и жертвите на Ковид-19 продължава да расте. Там лекарите и другият медицински персонал са на ръба на силите си.

На Саксония вече ѝ се наложи да отпраща пациенти към други федерални провинции. Погребалните бюра и крематориумите в тази федерална провинция работят денонощно. През декември 2020 там смъртните случаи са били с до 88% повече, отколкото предишни години.

В Тюрингия броят на новозаразените за седем дни е 316 на 100 000 души, в Саксония - 360, което е рекордно високо във федерален мащаб. Поради това здравната министърка на Саксония Петра Кьопинг настоява за преразглеждане на правилата за разпределение на ваксините. "Досега разпределението бе в съответствие с броя на населението във федералните провинции", уточнява тя.

Като един от основните фактори за ръста на заболеваемостта в тези две провинции се сочи това, че по време на втората вълна училищата не са били затворени своевременно и са се превърнали в инкубатори на пандемията. Освен това всеки ден десетки хиляди хора от Чехия идват на работа в Тюрингия, а и в Саксония. В самата Чехия броят на случаите е изключително висок: 846 новозаразени на 100 000 за седем дни. Роля е изиграло и разхлабването на ограниченията по Коледа, както и липсата на резултат от "мекия" локдаун.
https://www.dw.com/bg/защо-въпреки-локдауна-заразените-и-жертвите-в-германия-са-толкова-много/a-56200802

Да не пропускаме и факта, че пролетта заразените в Тюрингия и Саксония бяха доста малко в сравнение с други провинции.

# 12 826
Комбинацията затворени заведения + затворени у-ща. Кои са тия страни, откога са им затворени у-щата, и какви са им другите мерки,
Честно казано, не зная мерките на целия свят, да каже някой по-разбиращ. Аз доста си ограничих четенето на медии. Но например Чехия е с най-строгите мерки от всички, които съм чела; Словакия също. Освен това в Австрия първо направиха изследване, че само 0,39% случаи идват от училищата, а сега, за да аргументират по-добре локдауна, казаха, че са към два процента. 2%.

ПП
Скрит текст:
Ето го изследването на университате, супер сбито разказано, но е официално.
По въпроса за у-щата аз се придържам към една проста и азбучна истина. Какви са перфектните условия при които се предава вируса. Там където има затворено пространство, не добра обмяна на въздуха, и скупчване на много хора. Какво описах току що Simple Smile присъствена класна стая пълна с ученици и със затворени прозорци през зимата. И като сложим тази друга проста и азбучна истина която много добре я е описала Пюър:
Цитат
Ronald, колко са цветарките, метларките и ключарките в една държава и колко са децата + педагогическия персонал. Цветарките, метларките и ключарките стоят ли по цял ден по 30 души в една стая?!

Груби сметки - деца в България от 1 до 19 години - 1 250 000 + 90 000 учители + 20 000 детски педагози

Стават 1 300 000 или близо 19% от населението на България.

Коя друга социална и професионална арена е с такъв процент, който процент всеки ден е в социално взаимодействие с по 30 души в стая без мерки от понеделник до петък
И става според мен кристално ясно, защо при нас мерките постигнаха толкова добър резултат. Защо в други страни си отчита като грешка незатварянето на у-щата, и каква е тяхната роля. Това са азбучни истини. Иначе какво казва едно или друго изследване че у-щата нямат никаква или малка роля в разпространението на вируса, може дълго да се спори. Как са събирани данните, ако например колко деца са боледували еди кога си, ама първо децата боледуват рядко от Ковид, те го карат най леко и най често безсимптомно, което означава най често невидимо, освен това ролята на у-щата през септември когато са събирани вероятно доста от данните в различни изследвания показващи че у-щата не допринасят съществено за предаване на вируса е една, когато е топло и децата могат да учат на отворени прозорци и става съвсем друга през Ноевмри и Деквмври когато е студено и децата не могат да учат на отворени прозорци.

# 12 827
  • Tsingtao-Hsishuang Panna
Предлагаш да не ги отваряме никога ли? Защото краят му не се вижда, вече ни подготвят, че и след ваксинацията ще се радваме на хубави мерки.

Не, не, как това да предлагам, не. Напълно ми е ясно, че няма как да сме затворени винаги. Ще има отваряне и затваряне регулярно, поне до лятото, когато ще можем да сме повече навън.
Оспорвам единствено тезата, че намалелите бройки се дължат на това, че повечето са го преболедували и обяснявам, че за мен, обратно, причината е в мерките.
Абсурд е да са го преболедували повече от милион-милион и нещо-два. По статистика са 210 хил. Дори 1 от 10 да се тестват (според мен са по-скоро 1 от 7), това води до 2 милиона. Максимум е това, според мен. 4 мил да са го минали, абсурд.
Не ми се иска да се успокояваме просто и да се приспиваме с приказки колко сме близо до стаден имунитет. И като паднат мерките, да хукнем безрасъдно все едно нищо няма.

Технически погледнато ако са го изкарали към 2 милиона при население около 6 милиона това прави 1 на 3ма да го е минал. Ами това си е доста - не е 70% ама пак не е малко. Ако смъртността е около 0,8% то при 15 хиляди жертви идва към 1,8 милиона да са го прекарали.

# 12 828
  • София
ЕК е сключила договор за допълнително количество ваксини на "Пфайзер", като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "АстраЗенека", уточни министър Ангелов.
Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zdravniyat-ministar-zapochva-maso … romyana-v-merkite

# 12 829
  • София
Скрит текст:
ЕК е сключила договор за допълнително количество ваксини на "Пфайзер", като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "АстраЗенека", уточни министър Ангелов.
Източник: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/zdravniyat-ministar-zapochva-maso … romyana-v-merkite

Not terrible, not great, както би казал Дятлов...
Ако изкрънкаме и някой и друг милион отгоре, направо ще закърпим ситуацията.

# 12 830
Къде е това високо ниво?   И какво мислиш лошо ще стане следващите седмици?
Вчера ясно го заяви гл.инспектор Кунчев че до 1 февруари нищо няма да се пипа/отменя.  А до 1 февруари има почти три седмици.
Това е много добро решение, ако задържат сегашното положение до 1 февруари, като нищо може да се окаже че завинаги сме оставили най лошото в тази пандемията вече зад гърба си. Ясно е че ако спада на вируса продължи до тогава хоспитализираните може да са паднали и под 3 000, интензивните да са около 270, починалите да са спаднали до около 30 на ден. След това аз не мога да си представя някакви черни сценарии че е възможно да се случат и да стигнем до същата или по тежко ситуация в която бяхме в края на Ноември и началото на Декември. 1-во защото съм сигурен че те няма да допуснат грешка наведнъж да вдигат много мерки, ще е много бавно и постепенно, 1-во да тръгнат малко по големите ученици, там на някакви вълни, смесено една седмица на ДО, една присъствено, нещо такова си мисля че ще измислят. Заведенията най късно ще ги отворят когато и ваксинацията е по напреднала и вече сме излезли от силният период на вируса, и идва топлото време и отворените прозорци.

Мисля го същото, но не мога така да го напиша. Такива по 5000-6000 бройки не ден повече няма да има, няма откъде.
Не бързайте да отваряте шампанското все още, защото и други държави бяха овладели положението, докато не ги удариха новите два щама.

# 12 831
  • ВАРНА
Тесла -  днешният/от вчера вечерта резултат от ковид е че имаме много доброто число от 7.5% заразени от за първи път от близо 6 месеца над 9 450 теста...дова е доста добре...първо мноооооого  рядко доближаваме 10 хиляди пср теста на ден....и 47 починали на 3700 в ковид отделения и що годе бива също от над 3 месеца за първи път толкова добър показател. 
  Показателя от вчера става още по-добър ако се добави и че имаме най-застаряващото население в ЕС.

# 12 832
  • Другата България
Тесла -  днешният/от вчера вечерта резултат от ковид е че имаме много доброто число от 7.5% заразени от за първи път от близо 6 месеца над 9 450 теста...дова е доста добре...първо мноооооого  рядко доближаваме 10 хиляди пср теста на ден....и 47 починали на 3700 в ковид отделения и що годе бива също от над 3 месеца за първи път толкова добър показател. 
  Показателя от вчера става още по-добър ако се добави и че имаме най-застаряващото население в ЕС.
Категорично не е вярно това, моля, не пишете глупости.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … ure_and_ageing/bg

# 12 833
По въпроса за у-щата аз се придържам към една проста и азбучна истина.
Тоест в България няма изследване; имам предвид нито едно, което дори да оборим и в двете посоки. Винаги прилагам и линк към нещото, което ме е накрало да заема някаква позиция. Не съм лекар или математик и така си оформям мнението по непознати за мен теми Relieved А азбучните истини бих могла да оборя с Чехия и Словакия, както вече писах, където случаите се множаха по време на крайните мерки. Включваха се дами и от други страни, дано пак кажат нещо по въпроса. Спомням си, че това се обсъждаше преди време.

Не казвам, че не си прав; нямам представа какво се случва у нас. Казвам, че, ако в България училищата са основната причина, както ти твърдиш, то в други страни явно не са.

ПП В крайна сметка накъде бия.. Не мисля, че в Австрия при активно болни под 20.000 трябва да сме в краен локдаун. Имало е моменти, в които съм го разбирала и подкрепяла, но в момента на мен ми се губи причината и съвсем скоро ще ме изгубят с мерките си съвсем. Слагам графиката на активните в скрит текст, виждате сами промяната, която е осезаема.

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 16:48 от Анонимен

# 12 834
4 млн е много пресилено, откъде тази цифра. Според мен около 20% от населението(предимно работещите присъствено) го изкара. В нашата фирма 60% го минахме, интересен факт е, че останалите, въпреки контактите, не се заразиха. Ако във всяка фирма, която няма опция за хоум офис са го изкарали 50-60%, кривата върви надолу. Като няма училища, кафета, молове, а работещите са все още с антитела, къде да се разпространи Ковид.
И аз ги оценявам около 20%, вчера правех сметка че нацията с най голям имунитет в света в момента срещу Ковид е Белгия, там има най силният имунен вал срещу вируса, 35%. Но при положение че смъртността от вирсуа е 0,5%, ако е 0,8% както показва метаанализа на който се позовава Дростен трябва да се ревизират сметките, и ще се окаже че при нас под 20% са го минали вируса, и в Белгия доста под 35% което не е добра новина.

Еми грешни са ти сметките.

Скрит текст:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1272933.msg42042159#msg42042159
30 дек. 20 # 10 241

https://www.hln.be/nieuws/live-belgie-gaat-coronavirus-genetisch … n-goed~a3ad6da83/

11:08
14,4% от белгийците имат антитела срещу Covid-19

Около 14,4% от белгийското население има антитела срещу Covid-19. Това е установено от проучване на Sciensano в сътрудничество с Червения кръст относно наличието на антитела в кръвни проби от донори на кръв. Донорите на кръв са представителни за здравото белгийско население.

От началото на епидемията белгийският Червен кръст-Фландрия доставя кръвни проби от донори на Sciensano на всеки две седмици, за да проучи до каква степен здравото население има антитела срещу коронавируса. Френскоговорящият отдел на Червения кръст също участва в изследването и към момента вече са анализирани 16 000 проби. От втората вълна се наблюдава рязко увеличаване на броя на кръводарителите с антитела. Отнема около две седмици след инфекция, докато някой има антитела в кръвта.

„В началото на март измерихме само 2 процента от присъствието на антитела в донори на кръв във Фландрия, което след това нарасна до около 5 процента и тази цифра остана приблизително стабилна до средата на октомври“, казва Нена Тестелманс, говорител на белгийския Червен кръст-Фландрия. "Оттогава се наблюдава явно увеличение, до 14,4 процента в края на ноември. Това може да отразява втората вълна."

Поразително е, че присъствието на антитела във Фландрия е много по-ниско, отколкото във Валония или Брюксел, където втората вълна удари по-силно. Само 10 процента от фламандските донори имат антитела, докато тази цифра е 18 процента за Валония и дори 26 процента за Брюксел.

Това проучване картографира разпространението на вируса, но не е предназначено да определи кой ще и кой няма да бъде ваксиниран. "Само защото в кръвта ви има измеримо количество антитела срещу коронавируса, не означава, че това предлага достатъчна устойчивост на последваща инфекция. Следователно, независимо дали имате антитела или не, важно е - независимо дали имате антитела или не - да следвате непрекъснато всички предпазни мерки, за да гарантирате, че предотвратяват разпространението на вируса ", каза той.

# 12 835
  • София
Скрит текст:
По въпроса за у-щата аз се придържам към една проста и азбучна истина.
Тоест в България няма изследване; имам предвид нито едно, което дори да оборим и в двете посоки. Винаги прилагам и линк към нещото, което ме е накрало да заема някаква позиция, не съм лекар или математик и така си оформям мнението по непознати за мен теми Relieved А азбучните истини бих могла да оборя с Чехия и Словакия, както вече писах, където случаите се множаха по време на крайните мерки. Включваха се дами и от други страни, дано пак кажат нещо по въпроса. Спомням си, че това се обсъждаше преди време.

Не казвам, че не си прав; нямам представа какво се случва у нас. Казвам, че ако в България училищата са основната причина, както ти твърдиш, то в други страни явно не са.

Не, нямаме никакви изследвания, дори и наченки на такива. За съжаление като че ли така се оказа най-лесно - заключението е, че спадът е от училищата, децата - на ДО, докато забравят как се говори, и така...

# 12 836
  • София
Категорично не е вярно това, моля, не пишете глупости.
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?tit … ure_and_ageing/bg
То не е вярно и, че много доброто число от 7.5% заразени от за първи път от близо 6 месеца над 9 450 теста, но няма как....творенията са на килограм.

# 12 837
Цитат
Тесла -  днешният/от вчера вечерта резултат от ковид е че имаме много доброто число от 7.5% заразени от за първи път от близо 6 месеца над 9 450 теста...дова е доста добре...

Абе не е перфектно, ама не е и ужасно, ако мога да цитирам и аз Дятлов. Simple Smile Като знаеме къде бяхме.
Проблема е че честотата на положителните се закрепи от известно време насам на 7, 8%. Тя спря да пада, започна да пада от 40% допреди месец, и цял месец спадаше за да стигне до тези 7, 8% на които се закрепи от няколко дни насам. Само тук аз виждам доказателство че спада на вируса е спрял. Но това за мен не е достатъчно да кажа че нещата се преобръщат в плато сме, не се знае какво ще стане и е възможно това да е начало на нова атака на вируса и катарене на нови върхове. Разбира се щеше да е още по добре процента да продължи да спада, но си мисля че той пък не може да продължи да спада до безкрайно и да стигне примерно до честота 0,5% положителни, все пак говорим за най силният период на вируса. Това за мен все още не е индикация че нещата се преобръщат и спадът приключи, докато всички останали статистики продължават надолу. Но аз бих добавил и друго, защо не съм съгласен този път с математиците които виждат плато, а аз не виждам плато а продължаване на спада. Новозаразени средно на ден:
Декември
25-31      891,83
Януари
1-6          687,66
7-12        581,50

Аз не виждам плато, виждам спада да продължава, просто се забавя. все пак не трябва да забряваме че в момента сме в зоната на празниците, там серията беше интензивна, Коледа, Стефановден, Нова Година, Васильовден, Йорданов, Ивановден. В момента сме в зоната в навечерието на Новата Година. Та е възможно и да има малко надигане на глава от страна на вируса, но тотално да ни се преобърнат нещата и да тръгнем към нова катастрофа подобно на края на Ноември и началото на Декември не мисля че ще стане.

Зон, защо толкова малко хора имат имунитет при вас, обясняват ли там епидемиолозите защо е така. Защото вие имате страшно много починали. Това или предполага много силно разпространение при вас, (умножих ви починалите по 200 и така стигнах до извода че сте страната с най силният имунен вал в света от 35%) Само че ако в действителност имунитет нямат и 20% там, това означава че при вас смъртността не е нито 0,5%, нито 0,8%, ми си е над 1%. Ако страната с най силен имунитет в света, заради най широкото разпространение на вируса за което говорят техните починали, имунният вал не обхваща и 20% от населението си правете сметка ние колко сме далече от имунен вал, и това доказва че при нас нищо друго освен мерките не е причина за спада.

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 16:59 от Анонимен

# 12 838
  • в страната на чудесата
...Ако предположим, че тестват рутинно персонал в лечебни заведения (което личеше от огромния процент положителни мед. лица)...
...
Само е видно с просто око, че сред медицинския персонал има доста висок процент преболедували. Ако основно тестват тях направо скоро я побеждаваме тази пандемия.
Понеже много често пишеш, че тестват рутинно медицински персонал да те попитам имаш ли такива данни? И ако да за кое лечебно заведение?
Защото моята информация е различна, а всички заразени колеги, които познавам платиха и плащат тестовете си. С изключение на Пирогов, които го правят за своя сметка.

# 12 839
Здравейте, извинете ме, че нямам време да чета цялата тема и ще ви попитам нещо, което вероятно е коментирано: колко е количеството антитела, което трябва да имаме, за да се смята, че имаме сравнително добър имунитет срещу вируса в следващите няколко месеца?
И при какви стойности на антителата може човек да се ваксинира?

Последна редакция: ср, 13 яну 2021, 19:01 от *Мариана*

Общи условия

Активация на акаунт