COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 464
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 230
А в Румъния как успяха да ваксинират почти 3 пъти повече хора от нас? От де ваксини?

# 22 231
Чак национална сигурност...Малко по-спокойно! Да продават телефончета ли?
Ами да от стратегическо значение са. Не тези които продават телефони в центровете, а тези, които поддържат системата работеща. Също така енергетика, армия, полиция, здравеопазване. Все важни сектори.
Мой много близък човек, който поддържа системата на телеком работеща, работи от вкъщи още от март месец миналата година. Сега са му пратили мейл да се ваксинира с предимство.
Той (да ми е жив и здрав!), няма никакви болести, но ще получи ваксина преди хора с диабет, съдови заболявания и пр.
Още от началото на тази пандемия непрекъснато повтаряха, че всички ограничения са, защото не младите, а възрастните и болните хора са уязвими, та да ги пазим и ние трябвало да проявим солидарност и загриженост за тях...бла бла бла. Сега те останаха "за каквото има и ако има". Важните са всички други. Очаквам с предимство да са и ресторантьори, хотелиери, туристически агенти и пр.

# 22 232
А в Румъния как успяха да ваксинират почти 3 пъти повече хора от нас? От де ваксини?

Заявила е пълната квота от Pfizer от първото европейско споразумение. Швеция е получила до миналата седмица 705 000 дози от Pfizer, България трябваше да е получила до момента към 500 000 дози, а ще получи за първото тримесечие по малко от 300 000 дози, защото не е поискала пълната си квота.

# 22 233
  • на пъпа на Златията
Ето ви малко новини от света. https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/02/25/4178984_koronavirusut_po … ka_obeshta_na_es/

Хайде по спокойно  .Имаме една поговорка  - всяко зло за добро . Ми може да получим обновени ваксини .

# 22 234
Mury-mur,
Доколкото знам, само при АЗ не се пази втора доза и то защото, втората игла, може да се случи чак до 3 месеца след първата.
Дори всички налични ваксини на АЗ да са сложени последната седмица, значи, че трябва да има за тях стотина хиляди дози за втората игла, а ние очакваме по договор в следващите 3 месеца над милион от нея.
Освен това България е поръчала над 9 милиона дози само от трите одобрени ваксини от ЕМА досега.
Тоест дори повече нито една ваксина да не се одобри, ние ще имаме ваксини за около 4.5 милиона българи ваксина.
Това е над 80% от имащите право на ваксина. Въпросът е кога ще успеят да ни ги доставят.
А примера със заплатата го дадох, че ако си се договорил за Х и получиш много по-малко е трудно да плануваш каквото и да е било.

Както се видя на практика, няма никакво значение колко очакваме, важно е колко получаваме накрая. Въпросът е, че още преди месец са знаели, че ще получат по-малко от половината от очакваното сега. И при това положение не беше зор да се фукат с "първи в света с начало на масова ваксинация", а можеше да употребят тези налични ваксини за някоя по-нуждаеща се група. Например знаете ли колко млади диабетици и хипертоници имаме? И не вярвам, че само аз познавам единствените възрастни хора, които искат ваксина.

Тези 9 млн дози с какъв срок на доставка са поръчани и каква е гаранцията, че ще бъдат доставени в уговорения срок?

За неудачния пример със заплатата:
Ако съм уведомена,че ще получа 40 процента от заплатата си, няма да кажа "юруш деца,харчете,смело! " До тук с аналогията

# 22 235
Големи драми тук, пък не се отчита, че преди да отворят зелените коридори, темата ваксинация беше почти заспала.
Ваксинираха се по 3-4 хиляди на ден.
За последните дни интереса скочи рязко със зелените коридори, почти всички новини започваха с тази тема и тя беше водеща. Това доведе до още по голям интерес и както уж нямаше никаква организация и подобни, стигнахме 15-20 хиляди ваксинирани на ден.
И лъсна големия и основен проблем.
Каквато и организация да имаш, ако не ти пращат договорените ваксини е все тая.
В момента ако си изпълняваха договорите към нас, трябваше да имаме поне още 200 хиляди дози ваксини, достатъчни ни поне за десетина дни.
С откриването на зелените коридори и включването на личните лекари, ще може и до 50 хиляди на ден ваксинирани да стигнем, стига да ни пращат поръчаните и платени ваксини от нас.

Хайде стига оправдания на некадърността на управлението.
Астра Зенека обяви, че ще достави само 40% от договорените дози за първото тримесечие още в края на януари. Коридорите започнаха месец по-късно. Нали имат и математици в т.н. щаб, не можаха ли да сметнат?

Голяма част от "поръчаните и платени ваксини" са още на ниво теория. За сметка на това май че все още не сме поръчали полагащото ни се по европейските квоти на Бионтех и Модерна. Щото са по-скъпи, предполагам, пък на нас пари ни трябват за други цели.
Вчера обсъждахме, че 40 милиона дози АЗ са за ЕС през първото тримесечие с намалението. Това процентно спрямо населението по мои сметки прави над 600 хиляди дози за БГ за февруари и март.

# 22 236
Всички възрастни хора, които познавам не желаят да се ваксинират. Те и във вируса май още много не вярват. Цял филм за конспирацията са наизустили от фейбука. С исторически факти подплатен.
Фокусирани са другаде - не в бъдещето.

# 22 237
  • София
Ли Лу, на мен също не ми харесва това, че за възрастните остана точно само АЗ, дори и в тази тема се възмутих.
Но след няколкодневно премисляне, реших, че в момента нямаме много полезни ходове. Доста мислих какво да направя и за себе си. Решението да се ваксинирам и аз, го взех точно защото ваксината е АЗ. Ако е с по-малка ефективност, а най-активните контакти на майка ми са в домакинството, то моята ваксинация подсилва нейната защита...

# 22 238
  • Буркина Фасо
Чак национална сигурност...Малко по-спокойно! Да продават телефончета ли?
Ами да от стратегическо значение са. Не тези които продават телефони в центровете, а тези, които поддържат системата работеща. Също така енергетика, армия, полиция, здравеопазване. Все важни сектори.
И едно време подлежаха на военизиране. при война. Сигурно и сега е така. Всички касови апарати предават данни в НАП  през операторите .Ако пропаднат връзките всички магазини  трябва да издават ръчни касови бележки или да затворят, .
касовите бележки са най-малкият проблем.
цялата доставка на електричество, всички телекомуникационни връзки минават през чуждестранните оператори.
не знам дали служителите им са крайно нуждаещи за ваксина, но пък всички сме зависими от тях.
от една страна е добре, че фирмите се грижат за работниците си, попитали са, дали са си заявка, сключили са евентуално договор за доставка на ваксини от страна на държавата и си искат своето.  миналата година нашите направиха това с ПСР тестовете. каква вина имам аз , че ми предоставят безплатен тест ?  нищо чудно сега и ваксина да ми доставят. всеки се оправя по единично. и в другите държави е така. няма Шенген, няма свободно придвижване. всяка държава прави това, което е най-добро за нея.  ЕС е на заден план.

# 22 239
HAPPY,
Не се караме , просто няма угодия.
До средата на февруари нямаше зелени коридори и се ваксинираха по 3-4 хиляди.
Тогава беше с този темп ще се ваксинираме след десетки години.
Направихме една ударна седмица с ваксинация на която се ваксинираха и доста от пишещи в темата , на които реда им иначе, щеше да дойде след половин година и се запя друга песен.
Аууу свършиха ваксините.
Ами свършиха.
Ако слагаш по 3-4 хиляди дневно и ако слагаш по 15-20 хиляди има разлика и се видя, че с ваксините които доставят на България, няма как да не сме с малко ваксинирани , независимо от организацията.

Проблемът е в това, че хаосът стана още по-голям. Ваксинираха се хора, които можеха да почакат, а възрастни и такива с хронични заболявания не успяха. Ваксинационният им план е пълен провал. Едно свястно нещо не могат да организират, да не дава Господ да ни сполети по-голямо природно бедствие. Няма мислещи хора на нужните позиции, само "калинки" без мозък и експертиза. Да бяха оставили бг мамите, по добре щяха да се справят.

# 22 240
Във връзка с ваксинацията с отделна партида ваксина Astra Zeneca, някои хора в шведския град Скараборг са имали остри алергични реакции.

Сега регионът Вестра Йоталанд спира ваксинацията точно с тази партида ваксини в очакване на разследване,  пише регионът в прессъобщение.

Вчера ваксинатори забелязаха реакциите след ваксинация с въпросната партида и веднага алармираха властите. Сега Агенцията за медицински продукти е отнесла въпроса до Astra Zeneca.

Координаторът по ваксинацията на Вестра Йоталанд, Кристин Риге, казва, че регионът следва оценката на Агенцията за медицински продукти за случилото се.

- Всички ваксинатори, които работят от името на регион Вестра Йоталанд, имат готовност и медицински опит за лечение на остри алергични реакции на място, както се е случило в настоящия случай. Всички ваксинатори са реагирали своевременно и адекватно на ситуацията, казва Кристин Риге в прессъобщението.

Очаква се бързото разследване, което се провежда в момента, да отнеме два дни. Междувременно всички останали ваксинации продължават както обикновено, дори с ваксината на Astra Zeneca, с изключение на въпросната партида.

# 22 241
Да бяха оставили бг мамите, по добре щяха да се справят.
Да, по всичко личи, че е така. Особено полезни се оказаха съветите за ваксиниране при първия удобен случай.

# 22 242
Скрит текст:
Масово са отказали, посъветвани от деца, внуци и комшийки.
Ако е на АЗ и са чули, че в някои западни страни с нея не ваксинират пенсионери, е напълно логично. Но младежите да са с Пфайзер и Модерна, а на дядовците по на осемдесет да дават АЗ.. Не знам дали е редно. Само се чудя, след като вирусът няма да изчезне, а мерките - да, какво ще правят тези възрастни хора след това. Дано и над това са помислили все пак.

ЛиЛу, ще си живеят живота както досега най-вероятно. При баба ми и дядо ми на село няма маски, в магазините (два общо) също всички са без маски, събират си се хората. Никой от тях не е усетил особено пандемията.

# 22 243
Аз пък съм на мнение че трябва да се ваксинират работещите.Така ще работят всички нормално,ще ходят на училище,университет,...Ще се виждат с близките си...Иначе ще тръпнем още две години...Възрастните имат по малко контакти все пак..А аз като съм ваксинирана се предполага че мога да се видя без страх с родителите си...

# 22 244
nolii,
В България има над 2 милиона пенсионера, които могат да ги молят и една година да се ваксинират.
За тях трябват 4 милиона дози ваксина, знаеш ли с тези темпове дето ни доставят по 30 хиляди дози на седмица, кога ще се ваксинират ...
Точно в тази тема обаче, май се пише, как в Х умирали 80 годишни, а в България умирали и 50 и 60 годишни. Тях 2022 ли ще ги пазим.
Като ти пратят 200 хиляди ваксини за 2 месеца, не може да имаш по-добри резултати, въпреки че се видя, че може и по 20 хиляди на ден да ваксинираме, ако ни доставяха ваксини.
Щом Сърбия може, защо ние да не можем.
Ами не можем, защото Китай и Русия им пращат по 500 хиляди пратки и вече са им доставили над 2 милиона, а на нас са ни доставили едно нищо.

Общи условия

Активация на акаунт