Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 116
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 6 090
Някой знае ли дали Тимчева работи и преглежда някъде или прави консултации онлайн? В healee явно в момента няма консултации. Мои близки се сблъскват с рак на гърдата в семейството (в Стара Загора са) и исках да разбера дали може с нея да се обсъдят изследванията и планът за лечение.

Bojuri, не мисля, че преглежда в момента. Със сигурност не дава консултации в Младост (последното ѝ физическо работно място), както и в Хийли. Върти ми се в главата, че след януари ще се върне евентуално и то онлайн. Предвид всичката несигурност около завръщането ѝ - вариант ли е да преориентираш твоите познати към доц. Консулова, например?

Честита нова година на всички в темата и от мен. Пожелавам ви 2023 да донесе здраве, оптимизъм и надежда на вас и близките ви, както и да е една от многото следващи години, която споделяте с всички любими за вас хора! 🙂

# 6 091
Uncommon,
благодаря ти, точно ти се надявах да се включиш. Защото беше споделила, че за немскоте лекари намаляването на метастазите след химио е показание за операция. Но има ли значение с колко е намалението.
И изобщо аз не знам да се радвам ли на 30% смаляване или не.

# 6 092
Честита Нова Година на всички , нека да носи здраве , изцеление , топлина и мноого късмет на всички!
Зиги , твоята позитивност и вяра дава всичко това да се случва и вярвай , така ще продължи.
Верилана , тати е със същата диагноза като твоя , и той с разсейки в черен дроб , най- голямата също 30мм.Прави терапия от май месец.По повод черния дроб , питах проф.Владов за тях , тъй като той го оперира.Каза ми да мине всички терапии , ще се мисли по - натам , но не е много склонен.По - скоро както са " приспани" и посвити така ще си кара.Аз и майка  не мислим , че е добра идея да се реже.

П.П. аз да питам някой ползва ли Витацептин  , имате ли отзиви , а да знаете в Турция дали се предлага и на каква цена ?

Последна редакция: нд, 01 яну 2023, 17:12 от osinka88

# 6 093
Hope4C, благодаря много за препоръката!

# 6 094
Честита Нова година на всички вас, желая ви много здраве и още дълги години живот , на вас и вашите близки. Благодаря ви че ме изтърпяхте  и толкова много ми помогнахте, вие сте хора за пример ,бъдете винаги такива. Аз продължавам да ви чета ,макар че не мога да помогна някак си вие бяхте важни за мен и колкото и странно да звучи тук намирах утеха и сили ,все едно бяхте с мен в борбата (като семейство ). Надявам се през новата година да има само добри новини и без загуби . Огромно БЛАГОДАРЯ !!!

# 6 095
Заги, прекрасен пост. Баклавата на мама е винаги много вкусна.

Аз бях на екскурзия в чужбина с мъжа ми и не спирах да мисля за нея. Хубаво си попътувахме с мама преди и най-важното е, че се радвах на всеки ден с нея.

За разсейките описани в скенерите - на мен ми отне много време да го осъзная, на скенерът не е е точна картина на състоянието. Давам ви пример - чист скенер с единична метастаза, се оказа състояние с разсейки по всички вътрешни органи, споделено от хирурга след втората операция. И въпреки това мама живя пет пълноценни години след това с поддържаща терапия. Идеята на химията е да калцира разсейките и да ги унищожи. А на скенерът да покаже дали има прогресия на заболяванета. Дай боже такава да няма!

Може би за чернодробните хирурзи има значение дали туморът на черния дроб е първичен или вторичен и когато е вторичен (разсейки), не се наемат да правят тежки операции.

# 6 096
  • София
При нас беше невъзможно.

# 6 097
За много години!Живи и здрави всички и техните семейства!Майка прави на 19 септември sbrt на бял дроб.Месец след това никога не се бе чувствала по-добре.Пушка беше отвсякъде,дори главоболието и изтръпването в ръцете изчезна.Беше около месец на дессаметазон.От ноември обаче започна да кашля,разболя се от грип.Пи 2 антибиотика, но кашлицата остана.Ходи на пулмолог каза неизлекуван бронхит.Изписа и ксизал и сироп.Намаля кашлицата,но не изчезна.Просължава за кашля като на периоди е толкова силна,че чак се дави.Не може все да се накачва с нещо.На поддържаща терапия е с Авастин и кселода.Дали не е някакво възпаление на дроба след радиохирургия та?Или е от белодробните мети?Постоянно е на някакви сиропи и хапчета,но не помагат.На кселодата пише като странични ефекти хрема и кашлица,на тя е била и преди 2 години на капецитабин,но нямаше такова чудо.Изванавам се за дългия пост, но не знам вече,какво да пием.Благодаря Ви,че ви има!

# 6 098
Честита Нова година! С пожелания за много здраве на всички тук! Началото на декември, след много настояване, баба влезе в гастроентерологично за изледвания, понеже се оплакваше от запек, подуване и липса на апетит. При колоноскопията са видяли стестение на червото и две туморни образувания. Назначили са ѝ скенер на който са видяли огромен (нямам идея какво значи огромен) тумор на яйчника. Трябваше да я оперират малко преди Коледа, но понеже има разширени вени и беше направила тромбофлебит я изсписаха за празниците и ѝ изписаха фраксипарин за тромбофлебита. Утре трябва да я приемат в хирургичното отделение и да я оперират. Аз понеже не обичам да съм в неизвестност, а форума досега ми е помагал с много полезна иформация, реших да се допитам тук. Бих задала конкретни въпроси, но за първи път се сблъскваме с тази диагноза и не знаем нищо. Ще прочета назад каквото мога, понеже е доста голяма темата, но ще съм благодарна ако помогнете с всякаква информация, която би ни била полезна. В скрит текст слагам снимки на епикризата и разчета от скенера.
Скрит текст:

# 6 099
Uncommon,
благодаря ти, точно ти се надявах да се включиш. Защото беше споделила, че за немскоте лекари намаляването на метастазите след химио е показание за операция. Но има ли значение с колко е намалението.
И изобщо аз не знам да се радвам ли на 30% смаляване или не.
Верилана, аз не знам какви са критериите на един хирург дали ще се наеме с операция. Може да е комплексна оценка, къде точно, колко са метастазите, колко са големи, общото състояние на болния, а може да има и други критерии. Да, на мен бяха писали в мнението на онкокомитета, че това, че са се намалили, е фактор. Бяха и в двете части на черния дроб. Сега погледнах: от тях една е била 2 см, една 1,8 см и още 6 по-малки. След химиотерапията са станали една 1,4 см, една 1,1 см и други пет бройки под сантиметър, като една беше изобщо изчезнала. Не знам дали ако си беше тази по-голямата 2 см, пак щяха да се наемат. Все пак това са някакви милиметри! Но който държи ножа, той казва с какво може да се справи.
Може би да има значение не дали и с колко се е намалило, а колко е останало след намаляването. Защото ако са били поначало малки, на приемливи места и пациентът се очаква да може да понесе операцията, може да се наемат. Пишеше в документите ми, че има умерен риск. Един вид, нося си риска, предупредили са ме. Доста го четох това изречение за умерения риск.

Два месеца след тази операция получих ранен рецидив, три нови неща по 2-3 мм, но казаха, че не могат да ги режат. Може би са преценили, че черният ми дроб няма да понесе още една операция.

Стискам палци!

# 6 100
Hope4C, доцент Консулова във Варна ли практикува или в София? Защото информацията за нея в интернет пространството е доста объркваща.

# 6 101
В София - със сигурност; във Варна не знам дали още практикува и, ако да, на колко седмици. В Онкологията в Дървеница работи, а също така и на частно в кабинет в Хиподрума.

# 6 102
  • тук и там
Здравейте. Баща ми е с аденокарценом на ректума. Днес майка ми е взела епикризата, беше по време на празниците в болница за колоноскопия.В епикризата пише,че се изчаква решението на общоклиничната онкологична комисия-другата седмица . Препоръката е за започване на химиотерапия и после операция, но лекарят е в отпуска ,и трябва да чакаме до 10.01. Аз искам да отиде и за второ мнение и преглед при някой онколог в София. Той държи да е в Токуда, и да го оперира проф. Драганов(роботизирана хурургия), но според мен първо трябва да мине преглед при онколог, и той да каже какво да се прави, защото едва ли всички операции могат да са роботизирани, в някои случаи-трябва да са отворени. Също така в Ст. Загора(от където е баща ми), докторът е казал че първо е добре да направи първо химиотерапия. С други думи-по мое мнение, първо трябва да се консултира с онколког който да изготви стратегия за последващо лечение.Моля , препоръчайте ми такъв в Токуда.
Пускам скрииншотове от епикризата
Скрит текст:

Нямам идея и какво следва  от тука нататък и от къде да тръгнем. Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително.

# 6 103
Merry-Ann, виждам че днес трябва да е приета за операция. Баба ви има туморна формация с разсейки в перитонеума (ципата около коремните органи), които за съжаление не се повлияват добре от химиотерапията.

От туморните маркери - може да е тумор на яйчника, може и да е тумор на дебелото черво.

От образната диагностика -  не става ясно кой е първоизточникът, но има туморна маса с размери 9.6 на 15 см (което за съжаление е нормално, защото ракът на яйчника се открива със закъснение).

Какъв е туморът ще стане ясно след като я оперират и направят хистология. Има суспектни (не са категорични - т.е. подозират, че са лезии, но ще ги проследят) лезии в бял дроб и суспектна лезия в черния дроб, както и удебелена стена на ректум-сигма (тумор на дебелото черво)

От направената колоноскопия, става ясно, че са достигнали до полипи. Взели са материал за биопсия - би трябвало вече да е готова и да е ясно дали са туморни формации.  Може да попитате лекуващите лекари дали е добре да се направи предоперативна химиотерапия, но сякаш е късно вече за този въпрос.

Баба ви има и асцит (течност) в малкия таз, което говори за напреднала болест.

Не знам на колко години е баба ви, но операцията ще е сложна и задължително трябва да е отворена. След което задължително трябва да направи пълен курс лечение с химиотерапия.

Хубавата новина е, че в много случаи първата линия химиотерапия има много добър ефект и е възможно разсейките да се смалят до пълно изчезване.

Сега се концентрирайте върху общото състояние на баба ви и се радвайте на всеки хубав момент с нея.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 16:27 от dreamingfly

# 6 104
dreamingfly, много благодаря за изчерпателния "превод" на медицинската терминология. Баба е на 74г. и това ѝ е първото влизане в болница като пациент (работила е като мед. сестра в детско отделение дълги години). Бяхме с нея за празниците и според мен е много притеснена, въпреки че тя отрича. Заради стеснението на червото, лекарите ѝ казаха да яде по-мека и кашава храна, но тя от страх, че може да се запуши, почти е спряла да яде. Като си отидох, видях, че яде само бульони от пилешко и телешки кости. Тя и преди да влезе в болницата беше поотслабнала, но за двете седмици от изписването до Бъдни Вечер е свалила още повече. Направо не мога да я позная, такъв силен характер и лъчезарен човек беше, а сега е потънала в мисли и ровене из интернет за магичско хапче. Мислех да ѝ направя регистрация тук, за да има достъп до по-качствена информация, но баща ми (синът ѝ) не одобри.

Общи условия

Активация на акаунт