Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 22

• 33 354
  • 780
  •   1
Отговори
# 720
Тони, а как ще те намерят от МВР на рег настоящ адрес, на който ти от много години не живееш? Според мен точно заради това именно МВР и държавата трябва да използват наемодателите, за да им помагат за актуалостта на адресите. От взаимна полза би било.  
Относно избирателността, всичко при мен е по банков път, онлайн и с нот договор. Но имам праг на поносимост към неуредици в законите, така че да си го оправят и тогава. След като няма санкции за нито една от страните в случая, явно и администрацията е осъзнала, че е недомислено и няма как да си изисквя спазване.
Никой не говори за постоянен адрес. Говорим само за настоящ.

# 721
Е, споделяно е в темите и как полицията е идвала да проверява спазването на мярка за неотклонение "домашен арест" на бивш наемател, подчертавам бивш.
Та си има неудобства.

ТониШу, виж предходно мнение, защо наемодателите не искали да регистрират - нямали договори, ерго не плащат данък. Значи априори пък наемателите смятат наемодателите за мошеници.  Явно чувствата са реципрочни в известен смисъл, за съжаление.

# 722
  • София
Подозирам че са подобни "съображенията" и за настоящ адрес. Всеки човек трябва да има постоянен/ настоящ адрес и сам да го определи и декларира пред институциите, няма как чужд човек да решава вместо друг къде се води по адрес. Може би е противозаконно даже. Thinking
Това са ми разсъжденията... не вземам страна... но има логика.
То по тази логика може да те "отпишат" от всички адреси, и от постоянен адрес и от настоящ..
Човек ако няма собственост какво? И ако друг може да реши за адреса му? "Изхвърлят" човека и все едно не живее никъде и няма и валидна лична карта, тъй може да стане... има хора с проблеми... ами ще се "отворят" вратички по този начин...

# 723
Цитат: При промяна на настоящия адрес сте длъжен да заявите това в срок от 30 дни пред кмета на общината, района, кметството или на определени от тях длъжностни лица, където живеете, иначе Ви грози глоба от 50 до 300 лв.
https://so-oborishte.com/%d0%b8%d0%bd%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0 … 1%80%d0%b5%d1%81/

# 724
  • пустинята Гоби
Противозаконно би следвало да е да се водиш на един адрес, а да нямаш нищо общо с него. Постоянен или настоящ все едно.

# 725
  • София
Човек без адрес? независимо че е формален... явно за институциите е важно човека да се "води" някъде и сам да иде в Общината да се запише/ отпише.... Това е волята му, сам е казал къде живее и толкова.. ако тръгнат да проверяват всеки къде е и дали си е на адреса Grinning

# 726
  • София
Апропо, в мой имот се води на адрес жена, която е била наемател на предишния собственик на жилището, преди години... нито я знам, нито я познавам..Grinning Кой знае още колко време ще "живее" при мен тази жена, за която само помня че се казва Златина Stuck Out Tongue Winking Eye и приблизително колко й е пенсионният фонд
Сега си представи, че Златина някога е искала да се регистрира при друг наемодател, но той й е отказал. И какво прави Златина? Седи си по настоящ (предполагам) адрес в твоя имот. Вероятно не точно това се е случило, но и това е възможно. Ако съм на теб, бих пристъпила все пак към тежката процедура по отписване - непознат човек не знаеш какви ще ти ги струпа на главата някой ден. Най-малкото, при наличие на нов нотариален акт, би следвало да я отпишат в общината от адреса ти.

# 727
Хепи Харт, не съм чувала за глобен наемател по тази точка. Мой бивш наемател не живее от много години и все още пристигат на адреса ми писма от колекторски фирми, не се е отписал. И Аиша разказа за същото  Глоба йок.
Тази Златина може да се регистрира като настоящ адрес  при майка си, все някъде е израснала. Тоест, ще си регистрира настоящ адрес там, където и е постоянният. И там ще си получава всички писма. Не е нужно двата адреса да са различни, те могат да съвпадат. Когато държавата разреши на наемодател да описва или принуди някак таемателите сами да го правят, наемодателите ще регистрират. Настоящ адрес говорим
 Дотогава няма са стане.
Човек без адрес? независимо че е формален... явно за институциите е важно човека да се "води" някъде и сам да иде в Общината да се запише/ отпише.... Това е волята му, сам е казал къде живее и толкова.. ако тръгнат да проверяват всеки къде е и дали си е на адреса Grinning
Именно, че е формално, а държавата  не се интересува реално кой къде живее. Е, аз ли да се интересувам тогава, ако тя не се интересува. И аз не се интересувам, и наемателят не, но само ако няма изгода, тогава се интересува. Аз обаче.не се интересувам от неговата изгода,  И държавата не се интересува. Затова е и този батак в адресите регистрации.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 12:58 от Анонимен

# 728
Настоящият адрес е важен при гласуването. Къде ще гласуват тези хора дето са по 100 на адрес ако тръгнат да ги отписват? Те нямат собственост.

# 729
  • пустинята Гоби
И това следва да е проблем на собственика на имота ли? Те тези хора се тълпят да гласуват по настоящ адрес вероятно, пътуват от Долно нанагорнище за Горно, че да упражнят вота си.

# 730
Настоящият адрес е важен при гласуването. Къде ще гласуват тези хора дето са по 100 на адрес ако тръгнат да ги отписват? Те нямат собственост.
Ще гласуват на адреса, където реално живеят. Нали.все някъде живеят. Ако старите наемодатели са ги отписали, новият няма причина да не ги запише. Ама понеже знае, че наемодател не може да описва, има причина, а и старите не могат. И наемателят е регистриран на място, където не живее. Държавата се интересува само да си вземе данъка и да се води някъде формално. Нищо друго. А аз се интересувам от друго, наемателят от трето. И докато на държавата не й пука за моя или на наемателя интерес, а само за своя, и така си прави законите, така ще е.

# 731
  • София
Именно, че е формално, а държавата  не се интересува реално кой къде живее. Е, аз ли да се интересувам тогава, ако тя не се интересува. И аз не се интересувам, и наемателят не, но само ако няма изгода, тогава се интересува. Аз обаче.не се интересувам от неговата изгода,  И държавата не се интересува. Затова е и този батак в адресите регистрации.
Законът казва, че всеки следва в срок да си сменя адреса, ако се мести. Държавата се интересува, като заинтересоваността си изразява със законово задължение. На всеки лично ли трябва да се съобщи, да му се спусне официална покана ли, какво? Как би следвало държавата да демонстрира интереса си?
Продължавам: Значи аз имам законово задължение, ако съм наемател, да посоча в срок на какъв адрес живея.  Наемодател обаче ми отказва съдействие и ме възпрепятства да си спазя законовото задължение, т.е. аз реално ставам престъпник и подлежа на наказание. Аргументът? Предвидената за негова безопасност процедура била тромава и тежка и не го кефи. Не знам колко отнема реално, но за към 15 дни според това, което чета в закона, би трябвало да може да се приключи и да се заличи неактуалната адресна регистрация. Разбирам, че на много хора няма да им се занимава веднъж със съдействие за регистрация, след това с отрегистриране, ако намателят не го свърши сам. Но тогава защо изобщо се занимавате с отдаване на имоти под наем - в тази дейност са намесени живи хора с права и задължения. И нито те, нито намеодателят стоят над закона (не и ако се стигне до съд по някаква причина).

После ревем, че системата ни не работи и законите не се спазват... А ние сме винаги невинни и най-важното - винаги онеправдани (не визирам Poppea!) Simple Smile

# 732
Тони, наемател може и трябва да се отпише от стария си настоящ адрес, без да се запише в новия имот под наем, ако новият хазаин не му разрешава. Ще се запише при постоянния си, а с новия си наемодател ще  си урежда взаимотоношенията. И ако освен наличието на закони имаше и ефективна глоба (не само та хартия) за неспазването, наемателите щяха да се отписват навреме, а ако се отписваха навреме, и наемодателите нямаше да им отказват.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 13:24 от Анонимен

# 733
  • София
Имаме начин . не регистрираме и толкоз. Това от гледна точка на хазяи. Дела ще водя, ще ги гоня, ми няма смисъл.
Хем наем да вземаме, хем наематели да имаме и да са свестни, ама хем вяра им нямаме че ще се отпишат доброволно, то става една каша. ... То нали апартамент се отдава, а не зона за паркране и не училищен адрес... вече за "екстри", според договорката и според Договора.  Как инак да стане?
Та аз ако регистрирам 5 семейства на адреса си и техните 10 деца влязат в съседното държавно у-ще ( без да живеят там, а само си пазят адреса заради у-щето) , ами не е ли измама пак? и тъй не става..

# 734
  • София
Тони, наемател може и трябва да се отпише от стария си настоящ адрес, без да се запише в новия имот под наем, ако новият хазаин не му разрешава. Ще се запише при простоянния си, а с новия си наемодател ще  си урежда взаимотоношенията. И ако освен наличието на закони имаше и глоба за неспазването, наемателите щяха да се отписват навреме, а ако се отписваха навреме, и наемодателите нямаше да им отказват.
Валидно донякъде - дали с неверен адрес или без адрес, колко пък разлика да има. Но ако се регистрирам на адреса на мама и тате в провинцията, тогава има последствия. Например, ще гласувам там, а живея тук и на местни избори ме интересува кого ще изберем тук, а не там; ако нещо стане и МВР иска да се свърже с мен, ще ме търси там, а не тук (пък на теория - понеже теоритизираме открай време в дискусията - може да е спешно). Щом като по закон имам право да не живея на постоянния си адрес, кое законово правомощие позволява на наемодателя ми да ме лишава от правото ми? Това е все едно утре да ме арестуваш, щото така си си решила. Това се сещам само на прима виста.
Веднъж имах да плащам глоба за без билет в ГТ* - познай дали успяха някак изобщо да ме привлекат като страна в спора, при положение, че пратиха някакво писмо на нашите в Сливен и те, разбира се, не бяха вкъщи да го приемат - казаха, че има известие за мен, питаха да ходят ли да се занимават и аз им казах да не се кахърят.
Скрит текст:
*Бяхме тръгнали от Младост да се качваме на Витоша, но имахме среща на обръщалото на трамваите в Хладилника, та в 88 ме налазиха. Будката на спирката не работеше рано сутринта в неделя, шофьорът нямаше билети и контрольорите отказаха да ми продадат, вместо това решиха да ме глобяват; аз бях лапе първи или втори курс, та добре, че сестра ми беше с мен да ме успокои, че не са в правото си и да не се притеснявам. Никога не успяха да ме глобят, нито дори да идем да се разберем пред някой орган кой крив и кой прав.

Какво означава това "да си урежда отношенията"? Какво има да им уреждам, като законът си е закон, не е някакъв парцал все пак? Мен ако питаш, освен глоба за неотрегистрирал се наемател (то пък една събираемост на глобите... те не знаят къде да те намерят даже), трябва и да вменят изрично чрез закона на наемодателите да регистрират/отрегистрират всеки постъпил и изнесъл се наемател, и също да подлежат на глоба, ако не го направят. Разбира се, с някаква по-бърза (и по възможност случваща се онлайн) процедура. Ето така става двойна застраховката и за двете страни, че ще си сътрудничат; пък некоректните ще излязат наяве.
В момента едни хора са задължени да свършат нещо, което обективно не зависи от тях, а този, който трябва да им съдейства е съвсем свободен да не го прави (със или без валидни съображения). Отделно примера, който дадох с неадекватната лелка в общината.
Разбирам, че наемодателят не е майка и баща на наемателя, разбирам и съображенията ти, но ако аз съм един коректен човек, в момента какъв избор имам да не се превърна в престъпник? Така де, с време успях, като спрях да живея под наем. Но докато живеех в чужди имоти, пак си бях същия човек и винаги съм искала да съм изрядна (считам го за скромния ми принос към обществото ни).

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 14:14 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт