Етажната собственост - такава, каквато си я направим 8

• 39 701
  • 777
  •   3
Отговори
# 540
А как строят като нямат лице към улица?
По ЗУТ всеки урегулиран имот следва да има лице я към улица, я към алея, третото го забравих какво беше...

Чл. 14. (1) С подробните устройствени планове се урегулират улици, както и квартали и поземлени имоти за застрояване и за други нужди без застрояване.
(2) Улиците и кварталите се урегулират с улични регулационни линии.
(3) Поземлените имоти се урегулират със:
1. улични регулационни линии, които определят границата с прилежащата улица (лице на имота);
2. вътрешни регулационни линии, които определят границите със съседните имоти (странични и към дъното на имота), при условията на чл. 16 или 17.
(4) Урегулираните поземлени имоти имат задължително лице (изход) към улица, към път или по изключение към алея в парк.

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 11:38 от teta75

# 541
  • София
Строежът е заварено положение.Преди промените в закона за уредена регулация преди разрешението за строеж.Друг е въпросът как ще имат достъп след време до имотите си и откъде?

# 542
искам да попитам за предблоково пространство(част от двора е, не е тротоар, там е и входът на блока) - понеже има 4 търговски обекта на партера, някои от тях в това пространство си паркират колите, а за всичките обекти има непрекъснати доставки от автомобили и малки камиони. Живущите едва се дореждаме да спрем, ако имаме тежки неща за товаро-разтоварване. Сега настилката вече е пълна щета и има нужда от ремонт(алфалт или каквото там) - има ли член в закона, който да указва как се разпределят разходите по подобен ремонт? Обща част е наистина, но пък се ползва предимно от търговските обекти

# 543
Строежът е заварено положение.Преди промените в закона за уредена регулация преди разрешението за строеж.Друг е въпросът как ще имат достъп след време до имотите си и откъде?

За новите изменения в ЗУТ - да.
Но изискването всеки урегулиран ПИ да има лице към улица, път или алея, е старо и не е от днес.

Вероятно имат някакъв временен път? Не знам...
Или предстои улица, предвидена по плана, да бъде реализирана на практика, в близко бъдеще...

Но достъп трябва да има до имота.

Ако не искате канализация във вашия имот, пишете възражения да кмета, до ВИК дружеството.
Този ред е изключение, и следва да се докаже, че друга техническа възможност, няма!
Не знаем дали ВИК дружеството са проверили изобщо за друга такава възможност, или тръгват пно най-лесният за тях, път.

# 544
  • София
Проверили са на база на инвестиционен проект ,който е финансиран от самите собственици Wink А те, разбира се , избират най-краткия възможен и евтин за реализиране път. Като си платиш на проектант, много ясно че ще напише  това, което искаш в заданието Wink
Иначе улица е предвидено да се изгради , но е доста сложно, минава през доста парцели и разстоянието е безумно.Наистина недоумявам как ще стигат до блока.То сега са поляни и пътеки около тях.Вероятно  би могло да се стигне с МПС, но не вярвам  да има официално регламентиран път по линия на ВОД за строителство

# 545
Виж чл.193 ЗУТ за процедурата.. за учредяването на право на прокарване. Ако не се постигне съгласие, прокарването на отклонението става със заповед на кмета.

# 546
  • София
Знам чл 193.Така е учредено правото на  преминаване, но мястото на свързване не е вписано в агенцията по вписванията .А това е същината на договора.И пак остава въпросът, дори  да са уредени юридически опциите, как така кмета ще се разпореди да се излеят фекалиите  на цял един блок  в моята собствена площадкова канализация и  по този начин ще я прецака? Нали аз нося  отговорност за стопанисването и експлоатацията й, а не той? И как така ще ми изкопаят пред входа - откъде ще минаваме? И достъпа до  част от гаражите се органичава?
Ще пишем възражения- то е ясно

# 547
Вдигайте пушилката, писма, писма и пак писма...

# 548
Здравейте!
Нахлувам в темата с голяма молба за съвет .
На кратко -в малка кооперация на 3 етажа,под мен живее изперкал професор,който събира боклуци и ги влачи.Преди няколко години ме напълни с дървеници,останалите отказаха заедно да ни напръска фирма.Сега преди 2 седмици 2 семейства са пламнали ,организирали са се и са напръскали.Под оправданието,че не са ме намерили,дори не ме предупредиха и сега всички дървеници са при мен.Клошара е изчезнал.Аз ще извикам фирма,но не може това всяка година да се повтаря.Месец живея на хотел докато се пръска.Звънях в полицията,те казаха ,че проблема не е за тях.Знаете ли в общината в коя служба трябва да пусна жалба?
Отделно домоуправителя не живее изобщо в града,дава под наем и при този проблем изобщо не взема отношение.За него къде мога да се оплача?
Благодаря предварително.

# 549
Кой е платил за това пръскане?
Аксо е било от общите пари - имаш право да се сърдиш, че не са напръскали навсякъде.
Ако те са си платили - нямаш право на претенции.

Аз бих свикала общо събрание, на което да се вземе решение да се напръска навсякъде-домове, мази, общи части и т.н., като на фирмата се заплати от касата на блока.

# 550
Не се сърдя,а търся решение коя е институцията,която да възпре клошара да влачи .Утре може и да подпали блока.И може ли да е домоуправител някой ,на който за 6 години не съм му видяла очите.
Няма да избягам без да платя ,а и как да го направя след като не са ме потърсили .Когато открих дървеници ,уведомих всички.Когато те се напълниха,ги изгониха при мен.Няма общи пари в кооперацията.За 2 лв за осветление,може да ми продънят телефона,а за сериозен проблем-не ме намерили...

# 551
Какъв клошар - аз разбрах че за съсед става дума.
Каква институция дириш да гони собственик от дома му?

Събирате се всички, решавате си какво да правите. Пръскате си периодично и така. Няма кой отвън да дойде и да ви реши въпроса.

Прочетете закона, и вижте опциите с които разполагате. Всичко е разписано там на прост език - как се сменя управител, кой може да свиква събрание, и т.н. и т.н.

# 552
Такова животно домоуправител от 6 г. няма - макс 2 г. и се избира нов, преди да са изтекли обаче. Ако мандата от 2г. е изтекъл, то събранието за избор на нов се свиква от собствениците - още по-лесно според мен.
За клошарската история - трудно ще има оправия, да не кажа никаква. Евентуално жалба до Пожарната с едно копие до Общината срещу собственика - не очаквайте чудеса обаче. Освен пожароопасност може да се изтъкне и замърсяване и излагане на риск здравето и живота  на живущите.
П.П. Имаше един случай в медиите, за подобен казус мисля в Пловдив. Там живущите искаха да ограничат достъпа на неприятния съсед временно, но и да влязат с хора/фирма да изчистят от боклуците.
Някой сеща ли се и дали постигнаха успех най-вече?
За съжаление подобни случаи не са изключение. Много е неприятно.

# 553
Devil,мерси.

# 554
  • Пловдив
Какъв клошар - аз разбрах че за съсед става дума.
Каква институция дириш да гони собственик от дома му?
Може да се изгони собственик от дома му.

Общи условия

Активация на акаунт