Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Великобритания - тема [86] Зимно Пролетна Много Коронована Локдаунска

 • 25 217
 • 746
 •   1
Отговори
 • Манчестър
 • Мнения: 1 957Полезни връзки

Българско посолство, Лондон: http://www.bulgarianembassy-london.org/

Местни нужди: http://www.upmystreet.com/

Страница за българи във Великобритания: http://www.bghelp.co.uk/

Български магазин (храна): www.bulgarianfood.co.uk

Къде в Англия е добре за живот и какви са наемите там?

Най-лесна представа ще добиете, ако разгледате сайтове за обяви за жилища под наем - например, www.rightmove.co.uk и www.zoopla.co.uk Въведете желания град, задайте нещата, които ви интересуват (например, къща или апартамент, брой спални, да има двор или не и т.н.), и ще видите резултати с цени. Разгледайте вътре в обявите, за да видите какви примерни изисквания имат повечето агенции за недвижими имоти (изисквания за документи, такси за разглеждане на кандидатура, депозит и т.н.)


Други саитове: www.gumtree.com

В какъв ред трябва да направим нещата най-добре?


Повечето хора процедират в следния ред:
(предполага се, че живеете някъде поне временно)
1) NINo
2) банкова сметка
3) постоянна квартира, ако е нужна
4) личен лекар
5) училище за децата
6) битови сметки и т.н.


Дойдохме в Англия, откъде и кога да кандидатстваме за НИН (NINo - National Insurance number)?


На телефон 0345 600 0643, от понеделник до петък от 8 до 18ч. можете да запазите час за интервю. Интервютата се провеждат в бюрата по труда - JobCentre+

https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

По време на телефонното обаждане ще ви питат за дата за раждане, адрес, на който пребивавате в момента, кога сте влезли в страната и т.н., след което ви дават уникален номер. На посочения адрес ви изпращат потвърждение за деня и мястото на интервюто. За него се носят всички налични документи за идентификация - паспорт, лична карта. От януари 2014 не искат доказателства, че в момента активно търсите работа или работите.
Не е необходимо да имате НИН, за да работите, въпреки че има работодатели, които искат работниците им да имат НИН. Сайтът на gov.uk за НИН.


Как да си направя банкова сметка?

Повечето банки вадят трудно сметка, ако клиентът няма "доказателство за адрес". Такова доказателство е битова сметка на негово име, сметка за council tax, шофьорска книжка. За да има постоянен адрес, повечето агенции за недвижими имоти искат клиентът да има банкова сметка. Може да е малко като Параграф 22. Все пак, някои банки приемат само паспорт и лична карта като идентификация, достатъчна за издаване на банкова сметка. Друг вариант е, ако живеете при близък, да проверите има ли как да прехвърли някоя сметка и на ваше име за целите на откриване на банкова сметка.

Квартирата - location, location, location!

Оглеждайте внимателно. Проучете кварталите. Бързо търсене в Гугъл "кои са добри квартали в ХХХ" дават представа. В повечето случаи добър квартал значи, че в близост има добро училище - ако сте с деца, проучвайте внимателно. Инфраструктура, магазини, съседни улици и квартали също трябва да влязат в сметките.
Повечето агенции за недвижими имоти искат клиентите им да могат да докажат доход - в някои случаи това е месечен доход 2х наема, или 3х наема. Искат също така препоръка - най-често от настоящ работодател. Препоръката я взимат сами, след като им предоставите адрес и име за контакт. Повечето агенции искат поне един наем депозит плюс един наем предплата.
След наемане на жилище най-често е ваше задължение да плащате council tax, както и битовите сметки. Много агенции не приемат наематели, които получават помощ за наема (housing benefit).

Справка за нива на престъпност - https://www.police.uk/


Как да се запиша при личен лекар?


Потърсете близки до вас лекарски практики от този сайт.

http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4

По пощенския ви код ще покаже най-близките до вас практики, рейтинг, дали приема нови пациенти. Повечето лекарски практики искат 2 доказателства за идентификация - паспорт и битова сметка, например.

Къде да запиша децата, има ли безплатни градини, как се записва за училище, в кой клас ще е детето ми?

Деца под 3 години могат да посещават детска градина (nursery) срещу заплащане. Навършилите 3 години получават право на 15 безплатни часа седмично, останалите се доплащат. Някои градини приемат деца, посещаващи ги само за 15-те часа, евентуално с доплащане на още няколко часа седмично; други предпочитат децата да ги посещават за повече часове седмично. За социално слаби семейства в някои случаи 15-те часа седмично могат да се отпуснат още след 2-та година на детето; проверете в местния council.
На 4 години децата могат да започнат да посещават училище - т.нар. reception, еквивалент на подготвителна група. Кандидатства се онлайн или чрез местния съвет (council).

Сайтът на gov.uk за кандидатстване в начално училище и гимназия -

https://www.gov.uk/schools-admissions/applying

Всяко училище има рапорт от Ofsted, Office for Standards in Education, Children's Services and Skills. На сайта им можете да проверите оценката, която избраното от вас училище е получило при проверките, както и да прочетете подробния рапорт, който Офстед изготвя за него.
Децата си вървят с набора, т.е. няма значение кой клас е било в България - тук ще бъде в годината, в която попада неговият набор. В Англия училището започва от 5 години, тоест дете на 8 ще бъде в четвърти клас, а не във втори, както е в България. Наборите се гледат от-до месец септември за дадена година. Например, дете, родено през август 2009, през септември 2014 ще бъде в първи клас, докато роденото през септември ще е в подготвителна група.
От 5-7 години са в начално училище (infant school), 8-11 са в основно (junior school), 11-16 са в гимназия; много училища са смесени - от 5 до 11 години, например. До 18 годишна възраст младежите имат право на безплатно обучение - след завършване на гимназия на 16, някои избират да продължат в гимназията sixth form, други предпочитат да посещават колеж.


Ofsted Reports - http://www.ofsted.gov.uk/

School Performance - http://www.education.gov.uk/schools/performance/


Помощни материали за училище

http://nrich.maths.org/ - препоръчано за Y7


Какви помощи ми се полагат?


Първите три месеца - никакви. След първите три месеца можете да кандидатствате за различни помощи и надбавки, но на какво имате право, зависи изцяло от ситуацията ви и няма единствен верен отговор. Много хора се класират за детски надбавки (child benefit), но от 2014 получаването им за новодошли е затруднено и се изискват разнообразни документи, с които да докажете твърденията си в декларацията за подаване. Можете да разберете повече, ако ползвате някой онлайн калкулатор или посетите Citizen Advice Bureau във вашия град. Не се изкушавайте да подадете неверни данни, глобите и наказанията може да не си струват риска.

Бенефит калкулатор - https://www.gov.uk/benefits-calculators


Детски имунизационен календар: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_ … 07_accessible.pdf


Важна тема:

Как протича бременността във Великобритания (към NHS)

Полезна страница (майчинство, права): http://www.worksmart.org.uk/rights/viewsubsection.php?sun=52

1. Aко сте бременна, или планирате бременност, продължете (или започнете веднага) да пиете фолиева киселина
2. След положителен тест за бременност, направете час с GP
3. Лекарят ще ви сметне приблизителна дата за раждане, и ще ви даде направление за близка болница (по район), където ще ви следят бременността
4. До седмица/10 дни, ще получите писмо от болницата, с дата за първи видеозон. Този първи преглед е около 10-12 седмица, казва се "dating scan" и ще ви определят по-презицен термин
5. По същото време ще ви назначат кръвни тестове, изследвания, среща с акушерките, с лекар и други, в зависимост от това как протича бременността (тест за синдром на Даун, и други)6. За бременност без усложнения, очаквайте преглед всеки месец, и още един видеозон (подробен анатомичен преглед, в 20 седмица), и по-чести прегледи към края на бременността (и изследвания в зависимост от какво имате нужда)
7. Възможно е да се смени първоначалната болница (при местене или други причини)
8. Ако имате частна застраховка, обърнете се към тях за да разберете какво точно се покрива.

Регистриране на дете,родено във Великобритания

От болницата ще ви дадат информация къде да запишете детето.

1.Първото, което трябва да направите е да издадете анг. акт за раждане, акта се издава във два варианта, кратък и дълъг. Краткия не се заплаща, а дългия се заплаща и могат да ти издадат колкото копия искаш. На вас ще ви трябва дългия вариант за пред посолствато, защото в него има вписани и родителите.

2.След като, се сдобиеш с дългия акт трябва да му се постави апостил (официален печат, който удостоверява достоверността на документа) имай в предвид, че няма да ти приемат анг. акт в посолството, ако няма тази заверка.

 Ето тук има информация: https://www.gov.uk/get-document-legalised как става заверката, може по пощата, може и на място.

3. С поставения вече апостил на анг. акт отивате в посолството и вадите пасаван на бебето, който важи за 1г. и струва 60 паунда, с пасавана се прибирате в БГ и вадите ЕГН.

- ЕГН за да се извади ще ви трябва пак анг. акт за раждане с поставен апостил и преведен от заклет преводач. Процедурата ми отне около 2сед. Ако искате да извадите международен паспорт на бебето докато сте си в БГ по - добре прати на някой пълномощно и акта за раждане за да си върви процедурата и като се приберете с вече издаденото ЕГН извадете паспорт.

Справочник на подправките:


Basil - Босилек
Cinnamon - Канела
Celery - Целина
Clove - Карамфил
Cumin - Кимион
Dill - Копър
Ginger - Джинджифил
Mint - Джоджен
Rosemary - Розмарин
Turmeric - Куркума
Thyme - Мащерка
Allspice - Бахар
Sage - Салвия
Bay leaf - Dафинов лист
Anise(star anise) - Aнасон
Semolina - Грис
Starch - Нишесте
 

to be continued.
Стари Теми
Скрит текст:
до мамите в Англия
Бъдещи и настоящи мамчета във UK
Бъдещи и настоящи мамчета в UK
Little Britain - тема ента
Little Britain - тема 5
Пижо и Пенда на гости в Кралството-тема 6
Тема 6
Козунаци и яйца се правят на Англйска земя-тема 7
Англйска тема-8
Родители в UK - 9
Родители във]Великобритания, 10-та тема
ВеликоБритания, 11-та празнична
Великобритания - тема 13, нe-фаталнa
Великобритания - тема 14, пролетна
Великобритания - тема 15, почти юбилейна
Великобритания - тема 16-та, сладка и лятна
Великобритания - тема 17-та, мигновена, но лятна
Великобритания - дъждовна, но празнична, тема 18-та
Великобритания - тема 19-та, последна тийнейджърска (пак празнична)
Великобритания - тема 20-та - Коледна и Нвогодишна!
Великобритания - Cнежна тема 21!
Великобритания - тема 22, пролетна
Великобритания - тема 23, Великденска
Великобритания - тема 24
Великобритания - тема 25
Великобритания - тема 26
Великобритания - тема 27
Великобритания - тема 28
Великобритания - тема 29
Великобритания - тема 30
Великобритания - тема 31 Лятна и Приятна
Великобритания - тема 32 Есенно-Коледна
Великобритания - тема 33 Пролетно-Великденска
Великобритания - тема 34 Великденска
Великобритания - тема 35 Лятно-Морска
Великобритания - тема 36 И замириса на море
Великобритания - тема 37 Есенен листопад
Великобритания - тема 38 Есенно-Зимна Приказка
Великобритания - тема 39 Зимна Коледна Приказка
Великобритания - тема 40 Зимно-Пролетна
Великобритания - тема 41 Зелено-Пролетна
Великобритания - тема 42 Лятна И замириса на море
Великобритания - тема 43 Лятно - Есенна
Великобритания - тема 44 Зимно - Коледна
Великобритания - тема 45 Коледно - Новогодишна
Великобритания - тема 46 Пролетно - Лятна
Великобритания - тема 47 И замириса на море
Великобритания - тема 48 Есенно Зимна
Великобритания - тема 49 Коледно-Новогодишна
Великобритания - тема 50 Пролетна
Великобритания - тема 51 Зелено Лятна
Великобритания - тема 53 Още е лято
Великобритания - тема 54 Есенно - Зимна
Великобритания - тема 55 Есенно - Коледна
Великобритания - тема 56 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 57 Пролетно Великденска
Великобритания - тема 58 Пролетно Зелена
Великобритания - тема 59 Лятно Морска
Великобритания - тема 60 Юбилейно Есенна
Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна
Великобритания - тема 62 Зимно Великденска
Великобритания - тема 63 Истинско Великденска
Великобритания - Тема 64 Лятна, По Лятна, Много Лятна
Великобритания - Тема 65 Много Лятна Най-Лятна Много Морска
Великобритания - Тема 66 Много Есенно Зимно Коледна
Великобритания - Тема 67 Коледно Снежна Зимна
Великобритания - Тема 68 Зимно Пролетно Зелена
Великобритания - Тема 69 Великденска Зелено Пролетна
Великобритания - Тема 70 Юбилейна
Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна
Великобритания - Тема 72 Късно Есенна към Коледна
Великобритания - тема 73 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 74 Пролетна-Лятно Морска
Великобритания - тема 75 Лятно Морска Ваканционнa
Великобритания - тема 76 Есенно към Зимно Коледна
Великобритания - тема 77 Зимно Пролетна
Великобритания - тема 78 Пролетно Лятна
Великобритания - тема 79 Есенно-Зимна Коледна
Великобритания - тема 80 Юбилейна; Предколедна; Коледна; СледКоледна
Великобритания - тема 81 Пролетно Коронована
Великобритания - тема 82 Лятна Малко Коронована
Великобритания - тема 83 Много Лятна Малко Коронована
Великобритания - тема [84] Зимно Коледна Много Коронована Локдаунска
Великобритания - тема [85] Коледна Много Много Коронована Локдаунска Новогодишна

Последна редакция: чт, 11 фев 2021, 00:55 от Ave

# 1
 • ENGLAND
 • Мнения: 3 638
Е, този път успях първа да се запиша.
Благодаря, Аве.
Чета ви, ама нямам сили да пиша. Всеки ден се прибирам премръзнала от работа, тия англичани са толкова луди, дойде колежката, отвори всички прозорци, децата зъзнат и ние с тях, но такива били указанията. Луда работа, добре, че другата седмица е ваканция.

# 2
 • Мнения: 2 278
Радвам се, че детенцето е добре и не е пострадало. Непонятно ми е обаче как е избягало😱В градините ключалките на вратите са високо, входната врата е с код (пак на високо). А точно в Busy Bees се отварят вратите със служебни карти.

Doret, много неприятно.
Аз бях забравила, че е ваканция. Поръчах една настолна игра и ще умувам и други забавления. То в тоя локдаун какво друго да прави човек? 😕

Merry, надявам се няма други пострадали коли.

# 3
 • Мнения: 976
Запис и от мен за темата.
На мен болницата ми е в близост, самата градина незнам къде е, но наоколо са все големи улици и булеварди.

# 4
 • някъде в орбита...
 • Мнения: 2 418
Аве, мерси за темата. Кога ги навъртяхме страниците?

И аз се чудя как са излезли децата. Направо е стряскащо при всички системи на сигурност в градините че това може да стане. Първата ми мисъл беше, че щом децата могат да излязат, всеки би могъл да си влиза и излиза когато реши...

# 5
 • Истински се вижда само със сърцето.
 • Мнения: 9 721
Благодаря Аве Simple Smile

Може да са били на двора, но пак е странно как е станало. Би трябвало да се видим камерите им, ако имат.

# 6
 • След завоя в дясно
 • Мнения: 1 149
Ave благодаря за темата Flowers Hibiscus

# 7
 • Мнения: 1 272
Онзи ден като се прибирахме от училище, един шофьор беше спрял буса на паркинга. Беше по тениска, а ние с шапки, ръкавици и детето се опитваше да си диша в шала.
Отварят и при нас, но не се е оплаквала дъщерята, че й е много студено. Но, мисля че ходи с четири ката блузи под якето 😀😀. Добре, че якетата й са големи.

Благодаря и аз за темата.

# 8
 • UK
 • Мнения: 1 617
Благодаря за темата Ave!

Прочетох за децата миналата вечер. Добре, че са живи и здрави. Дано открият как са се измъкнали и да не се случва повече.

Видях клипчета с Теслата, ама то си личи под снега какъв лед е отдолу. Няма как да не се хлтзне надолу. Нашата улица е задънена, почти никакво движение няма и е цялата заледена. Вчера за пръв път от седмица и половина изкарах колата и малко се подхлъзна, а наклона е сигурно 6 градуса. Даже се зачудих дали да продължа. Централните улици си бяха почистени и нямаше помен от лед и сняг, защо и по малките улички не хвърлят малко сол поне. Тротоарите и те не почистени.

# 9
 • Манчестър
 • Мнения: 1 957
Аз три пъти съм правила skidding , за късмет без никакви поражения. Каквито и умения да имаш за каране на сняг, на лед си безпомощен , освен , ако не е равно поле.
Аз имам много малко баирче да изляза от нашата улица, но с летни гуми и кола със задно предаване не става и не рискувам. В снежните дни , ходя до магазина с на мъжа колата, поне е с всесезонни гуми и предно предаване.
Трябваше да ходя в офиса няколко дена и гледах прогнозата и викам на шефа чакай ме или не мр чакай утре.😀

Тези деца според мен са се измъкнали, защото вратата не е била добре затворена според мен.

# 10
 • UK
 • Мнения: 4 045
Благодаря Аве,!
Отворени или затворени врати, децата трябва да са под постоянно наблюдение от персонала, някой си е поспал на работа, вместо да си държи очите отворени.
Дорет, навсякъде мръзнат децата в училищата, на нас постоянно ни напомнят да слагаме много пластове дрехи, защото не било позволено да стоят с якетата. Моята ходи като коледна елха накичена под униформата, защото хем пластове, хем и с униформа трябва и е ужасно смешна. И аз горе долу съм същата като излизам, добре че не сме в Бг и тук на никой не му пука, че вече последната година съвсем не купувам ни дрехи, ни обувки, ни нищо, опитвам се само да не забравям лек грим всеки ден, поне в лицето малко да приличам на човек.

# 11
 • Мнения: 7 141
Благодаря на Аве за новата тема. Дано да я завършим оптимистично.

Ние сме предпоследна къща в задънена улица. Съседите постоянно излизат с коли, Амазон доставят, даже и Роял Майл видях, само боклуджийските коли (с малки ванове събират хранителния отпадък) онзи ден са имали трудности или по-скоро оправдание да ни пропуснат.

Случката с децата от детската градина е шокираща, добре, че им няма нищо на децата.

# 12
 • Мнения: 1 272
Нашите, откакто сме в локдаун, са без уноформи. А откакто отварят прозорците им е позволено в час да са с якета, шапки, ръкавици. Евала за което, поне са свестни, предполагам, че зависи от директора това, та съм благодарна че попаднахме на такъв.

# 13
 • UK
 • Мнения: 1 617
И нашия боклук не са го събрали. Заради бурята Дарси имало затруднения. А вече няма място в кофите.
 
Памперс, моля те сподели коя игра си купила. Ние играем основно Монополи, Уно, НСЧ и Черен Пепър (както му казват децата). Но сме толкова отегчени вече, че не ми се мисли халф търма какви ще ги вършим.

Много студ скова на вън. От години не помня да сме държали парното нон-стоп пуснато по спалните.

# 14
 • На острова
 • Мнения: 945
Добре де, аз мислех, че са затворени навсякъде primary училищата за non-key workers?!

Brumm, dejie, при вас всички училища ли работят?

Преди да запиша малката в първото и нърсъри бях чела в интернет за подобен случай и при тях. На първата среща специално ги попитах. И те бяха на оживен булевард.. после проверявах по сто пъти вратите като си тръгвах, тя бяха направили и още една сейфти врата, която родителите често забравяха да затворят, обаче..

Общи условия

Активация на акаунт