Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 47 309
  • 726
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,

Бих искала да ви попитам за мнение по следния въпрос:
От 4-5 години съм диагностицирана с хипотиреоидизъм и Хашимото, от юни 2020 пия хормон.
Миналото лято имам една неуспешна бременност, по време на която не успях да сваля ТСХ под 4.5, въпреки дозата на Еутирокс 100.
След като тя приключи, продължавайки да взимам 100 мкг, се чувствах доста зле, имах сърцебиене и шум в ушите. Изследвах ТСХ и беше 1.34. Понижих дозата и ТСХ пак скочи над 4.
Започнах отново постепенно увеличаване на дозата.
В изследване от началото на февруари ТСХ беше 0,55, а фТ4 беше скочил над горна граница. Намалих от 75 на 50 мкг.
В изследване от вчера ТСХ е паднал още, до 0,32 (фТ4 вече е в под горна граница).

Въпросът ми е:
Какво да правя с дозировката, като се има предвид че правя опити за бременност и най-важното ми е ТСХ да не скача отново, а да го държа в оптималните граници? Притеснявам се, че ако намаля от 50 на 25 ще се случи точно това. Какво е мнението ви за редуване на дозите през ден?

Благодаря за отделеното време!

# 136
Не е казано, че трябва чак толкова много на 25мг да намалиш. Половин таблетка от 75мг е 37,5мг.

# 137
Калпазанче,
А фт3 колко е? Много рязко сваляш дозата. Сваля се с по 6 до 12 мкг през 45 дни. Затова не можеш да засечеш реален и точен резултат. Остани засега на 50 мкг. Повече не сваляй и не вдигай в следващите 2 месеца. След това направи контрола и тогава коригирай. Разбирам желанието ти чудото да се случи. С това тсх в момента можеш да действаш по въпроса. Но! Имаш ли положителен тест, веднага проверяваш тсх, фт3 и фт4 и, ако трябва, коригираш дозата. Не чакаш 2 месеца.

# 138
Калпазанче,
А фт3 колко е? Много рязко сваляш дозата. Сваля се с по 6 до 12 мкг през 45 дни. Затова не можеш да засечеш реален и точен резултат. Остани засега на 50 мкг. Повече не сваляй и не вдигай в следващите 2 месеца. След това направи контрола и тогава коригирай. Разбирам желанието ти чудото да се случи. С това тсх в момента можеш да действаш по въпроса. Но! Имаш ли положителен тест, веднага проверяваш тсх, фт3 и фт4 и, ако трябва, коригираш дозата. Не чакаш 2 месеца.

Благодаря!

На 10.03.2021 фТ3 е следното:
FT3 (Trijodthyronin free) 5.45 pmol/L (3.1 - 6.8 )
На 03.02.2021 е било:
FT3 (Trijodthyronin free) 5.6 pmol/L (3.1 - 6.8 )

# 139
Здравейте,
След преглед при Асьов ми назначи още изследвания. Може ли само да ме ориентирате (ако знаете) кои от тях трябва да направя на 3-5 ден от МЦ:
ФСХ, ОГТТ, тестостерон, калий, натрий, калций, фосфор, гликиран хемоглобин, алдостерон, ренин, албумин.
Аз ще питам и в лабораторията, но искам да си изчисля колко горе-долу ще ми струват.

# 140
Погледни заглавния пост на тази тема и питай там, в случай че имаш още въпроси. Simple Smile

# 141
Калпазанче, в момента всички хормони са ти добри за забременяване. Работи по въпроса и не пипай дозата от 50 мкг засега.

# 142
Аз нямам никакви оплаквания ,чувствам се ок ,пуснах ги защото открих че малкото има хипофункция.Е ядосвам се често ,но с онлайн пубер и малко дете на 2 г как да е,разбираемо е.Иначе съм слаба ,нямам косопад и т.н.
Ще ги повторя ,но ми се иска да намеря някой ендо в Пловдив ,който има по комплексно виждане на нещата ,а и детски такъв ми трябва.
Имам въпрос .Вдигнаха на малката дозата от 12,5 на 25 мг.това плавно ли трябва да стане ,макар ,че днес направо 25 и дадох.?

# 143
Не мисля, че е чак толкова голямо увеличението. Разбира се, по-добре е на два пъти по 6 мкг да вдигаш, но след като днес вече си дала 25 мкг не връщай назад. Децата като че ли по-леко приемат промяната в дозата. И все пак, избързала е докторката, но....длъжна си да я слушаш. Насоките тук са по желание и на база личен опит, който е различен от чуждия личен опит.

# 144
  • Sofia
Здравейте, с хашимото съм и искам мнението ви тъй като ТСХ от 2.5 изследвано преди 1 година е паднало на 0.125 без да съм променяла дозата от 87.5 мкг. Живея в Испания и по телефона ми назначиха доза от 75 мкг. и ново изследване след 3 месеца. ФТ 4 е 1.3 при референтни стойности 0.89-1.76 ng/dl. ФТ3 не е изследвано.
Притеснявам се дали дозата е намалена достатъчно?

# 145
В събота съм при ендокринолога да видим какво ще каже. Предполагам, че ще ми каже само да си пия витамин D, но все пак си подготвих едно сравнение на резултатите. Първите изследвания са правени в различна лаборатория.

Не мога да разбера къде бъркам с витамина, от година приемам по 4 капки дневно (Калцихол, назначен от ендокринолога) и все не може да влезе в норма.
От март миналата година спрях глутена и слава богу, антителата влязоха в норма. Преди три месеца лекувах гранулом, предполагам, че това също е оказало влияние.
Притесняват ме нивата на fT4 - бавно, но все вървят на долу. Според мен жлезата вече се задъхва, но предполагам, че докато съм в нормата лекарят няма да ми изпише нищо. Има ли добавки, с които да се повлияе на производството на хормона?
При последния ехограф жлезата беше нормална, без изменения. Нямам симптоми, освен че от няколко месеца почти постоянно ми се спи, дори през деня. Не се уморявам, но все ми се спи и съм леко вяла. Имах също много жесток косопад, косата ми видимо оредя, но след гранулома косопадът намаля и дори косата започна леко да се сгъстява.

# 146
Дидичка, мога да коменгирам само за вит. Д. Дозата от 4 капки е равна на 4×400 единици, т.е. е 1600 единици. Това е само поддържаща доза. За да наваксам дефицит приемам 5000 единици, а първия месец вземах и 10000 единици. Но големите дози вземам в комбинация с К2.

# 147
Дидичка при дефицит се пият по-сериозни дози вит.Д, заедно с вит.К2 и магнезий. На сина ми, който е дете неговата ендо беше изписала по 10 капки дневно Вигантол, на бебета за профилактика изписват 1-2 капки. Може да смениш препарата според мен. Отворих да видя листовката, че то препоръчителната дневна доза е 5капки а ти вземаш 4....отделно, че доколкото виждам и се ориентирам тези 5 капки мисля, че отговорят на 1-2 капки Вигантол.

Проверявала ли си как е желязо, вит.В12? Този косопад може да е от ниско желязо. Когато има подобни дефицити жлезата си се задъхва още повече. Затова моя съвет е да се изследваш за други дефицити, да попълниш ако има нещо, ако не вит.Д само и тогава да видиш пак как са хормоните, иначе в момента си има лека хипофункция.

# 148
mibobo, желязо и витамин В12 изследвах септември, бяха в норма. Селен и магнезий  пуснах сега, селенът е почти на горната граница на нормата. Магнезият ми е  0,94mmol/l при референтни граници 0,66-1,07.

Не можах да намеря причината за косопада, но може да е бил от гранулома, зъболекарят сподели, че е имал пациенти с гранулом, на които брадата им окапва. Сега остава да разбера от какво все ми се спи. Simple Smile

За витамин D ще вдигна дозата. Досега не смеех, че много ме е страх от предозиране. За магнезия не знам дали при този резултат трябва да приемам допълнително.

# 149
Здравейте! С Хашимото съм (от много години без лечение) и от 45 дни съм на хормон (ниска доза) поради повишаване на ТСХ и лоша конверсия на щитовидните хормони. След като почнах хормона, силно ми се обостриха стомашните проблеми - киселини, гадене, подуване, къркорене, спазми на червата, дори суха кашлица. Смених Л-тироксина с Еутироск, но без особен ефект.
Искам да попитам тези, които имат подобни стомашни проблеми, как съчитавате приема на хормона с нексиум/квамател - ясно е, че трябва да има отстояние, но при мен не се получава и не мога да го овладея в хода на деня.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт