COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 829
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Кунчев каза, че с българския модел се справяме с пандемията, контролираме я. И съм съгласен, не знам какви още мерки искате хардлайнерите. Да стоим по къщите до второ пришествие затворени, нищо да не работи, децата да учат ДО до юни ли, не ви разбирам. И всичките се ваксинирахте, един не рече “не успях”.

А на тези К-та хич не им вярвам, защото приказват това, което им нашепват ветровете на промяната. Отдавна на никого не вярвам. При нас винаги се случва едно и също - когато започнат да те омайват със сладки приказки, тутакси започваш да се спасяваш поединично. Вече няма хард и не хард.
Да не забравяме, че К&К до началото на ноември говореха, че "управляваме" епидемията, и вече след средата на ноември не издържаха и със здравния и щаба обявиха затягане на мерките. 2 дни преди това Бойко казваше - арбайт махт фрай, всеки да се лекува и веднага обратно на работа, мерките ни работят.
След две седмици К&К вероятно ще запеят друга песен. Заетостта на леглата наближава 5 хиляди. Гопре-долу при тая бройка някъде започнаха ужасиите есента, ако помните. В момента, ако имаме по-заразен циркулиращ вариант - нещата са ви ясни.

# 91
  • на пистата
Много хубаво интервю с доцент Бойкинова.
https://glasnews.bg/zdrave/shefkata-infektsioznoto-plovdiv-raztrevozhena-451676/

# 92
Не знам за вас, обаче според мен нещата пак си вървят на зле. Както вече писах - не гледам бройките, а хоспитализираните и тези в интензивните отделения. Специално хоспитализираните се покачиха с 1000 бр. за една седмица. И, както всички вече от опит знаем - нарастването на хоспитализираните ще доведе до нарастване на смъртните случаи след 2 - 3 седмици. Дано това, че все още има свободни легла в болниците, както и нарастващия брой ваксинирани, да успеят да предотвратят това. Аз лично много се надявам, защото наистина не намирам логика в отварянето на заведенията при този ръст. Но пък ББ е прав за едно - всичко си зависи от нас. Това, че заведенията работят не означава, че задължително трябва да ги посещаваме. Ето, аз например няма да стъпя в затворено заведение. Но доста хора буквално стоят и чакат отварянето им, за да се натъпкат в тях.

п.п. Благодаря за прекрасно оформената нова тема. Искрено се надявам да започнем да я пълним с все повече добри новини.

# 93
  • София
Четох допреди малко едно интервю с Тим Кук - изпълнителния директор на Apple, и адски ме е яд, че го затворих и не мога да го открия.
Та той обясняваше, че иска новите iPhone да имат адски много памет, защото по негово мнение до есента пандемията свършва и хората пак ще имат нужда от място за много снимки и клипове. Беше доста интересно, макар че припокриваше мнението на Шахин донякъде.
А следващата пандемия може да тръгне от птицефермите в Русия - https://webcafe.bg/svyat/tezi-fermi-sa-bomba-sas-zakasnitel-sled … de-ot-rusiya.html

# 94
  • София
Малко встрани един въпрос: Moderna е испанска ваксина, нали така? Извинявам се за въпроса, но не знам защо бях с убеждението, че е на САЩ, поправете ме, ако бъркам.

# 95
  • София
Малко встрани един въпрос: Moderna е испанска ваксина, нали така? Извинявам се за въпроса, но не знам защо бях с убеждението, че е на САЩ, поправете ме, ако бъркам.

Американци са. Седалище - в Масачузетс.

# 96
  • София
В родния ми град няма данни за  сравнение на миналата и по миналата седмица, но за предишните две има - увеличението на регистрираните заразени е 30 процента. А колко не са регистрирани не се знае. Не знам какво контролират.

# 97
Провинцията. Ние се ваксинирахме миналата седмица. Около мен това още някои приятели, колеги. Свекървите си записаха час за ваксинация за тази седмица в местното РЗИ. Личният ги посъветвал да звъннат там, защото при него няма ваксини (може и да не иска да има, не го знам). Майка ми е по изследвания и прегледи тези дни и ако нейният наблюдаващ лекар ѝ даде зелена светлина (с лупус е, така че, не знам доколко е вероятно) ще я ваксинирам и нея другата седмица.  Нямам притеснения, че ползваме Сестрата. И за втората доза изобщо не се притеснявам. На мнение съм, че дори една доза е по-добре от нула. Дотук около мен няма нито един човек, който да е пожелал да се ваксинират и да не го е направил вече. Има обаче много, които казват, че не искат да се ваксинират и няма да го направят докато не стане задължително.

# 98
В Израел вече мислят за реваксинацията
Това от ФБ

"Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו
2 ч.  ·
Важната ми мисия е да донеса на Израел още 36 милиона ваксини срещу Коронавирус през следващата година.
Защо 36 милиона?
Защото Корона не беше спирачна само от 2-те ваксини, които получихте.
Ваксината е валидна за шест месеца до една година.
Без повече ваксини, Коронавирусът ще се върне след шест месеца в безкрайни кръгове на затваряне, болести и смърт.
Има само един изход от това - да донесеш още десетки милиони ваксини.
Кой ще донесе ваксините в Израел?
Аз, кой направи Израел световен шампион по ваксина?
Или правителството на СБЛ - Саар, Бенет и Лапид, кой каза, че в Израел ще има само 5 ваксини?
Само ти решаваш! Просто прости!"

# 99
Здравейте
А как точно се разбира дали човек е от 4-тата фаза?
Примерно ако е на 35 г., но пие лекарство за високо кръвно, в 4та фаза ли е?
И как се предполага че трябва да го удостовери?

# 100
Здравейте
А как точно се разбира дали човек е от 4-тата фаза?
Примерно ако е на 35 г., но пие лекарство за високо кръвно, в 4та фаза ли е?
И как се предполага че трябва да го удостовери?
Ами май не. И аз съм в тая група. Черно на бяло нямам за медикаментозно регулирано кръвно. Затова минах през зеления коридор.

# 101
  • София
Здравейте, не мога да намеря информация и питам тук. Как да тълкувам симптоми и положителен тест за Ig G и Ig M? Уж го прекарахме вече миналата година...

# 102
  • вкъщи
В момента моя приятелка е с детето си на 11 години в Ковид отделението, детето разви алергия към всички антибиотици и я лекуват само с урбазон. Не минава, пневмонията не се повлиява. Има много малки деца с Ковид или усложнения след него, отделението е фул, разкриват нови легла на други етажи. Мит е ,че децата не боледуват...Друг пример с друго дете, на 13 години имам, пак на моя приятелка. Много тежко го изкара, месец беше на легло, с най-различни сменящи се болежки.

Последна редакция: пн, 01 мар 2021, 11:12 от лелка

# 103
  • Пловдив
"Некоректни списъци от партиите за членове на СИК–ове създават затруднения и проблеми за ваксинирането в Пловдив. Това съобщи за Plovdiv24.bg д-р Аргир Аргиров, зам.-директор на РЗИ-Пловдив.

От Здравната инспекция звънят на членове, подадени в списък, но те твърдят, че няма да бъдат в комисии и не искат да се ваксинират. В същото време други очакват позвъняване, но ги няма в списъците, обясни д-р Аргиров. Той добави, че от партиите се обясняват, че причините са технически, станало било объркване при прехвърлянето на някакви файлове.

"Всъщност докато не се завърши с ваксинацията на членовете на СИК-ове няма как да се започне масовата ваксинация“, каза още д-р Аргиров. Те се имунизират с ваксината на "Пфайзер".

Пред РЗИ в момента чакат на опашка и семейните лекари, които получават от ваксината на "Астра Зенека". "600 са джипитата в областта“, каза д-р Аргиров. От първата пратка ваксина са взели едва взела около 50 от тях. Сега чакат всички останали. Целта е ваксина да стигне и до по-отдалечените райони в областта.

Засега зелени коридори няма, обясниха от РЗИ.

Пловдив няма да получи и от ваксината на Модерна. България е получила символично количество от нея и всичко, което е дошло остава в София.

Д-р Аргир Аргиров каза още, че засега работи и денонощния кабинет за ваксиниране към ДКЦ Пълмед, но количествата и там са ограничени."

# 104
Малко "дарове" из между редовете на презентацията на Джонсън и Джонсън пред комисията на FDA.

Цитат
Immune sera from COV1001 participants obtained after a single dose of Ad26.COV2.S showed that neutralizing activity against this variant of the B.1.1.7 lineage was approximately 9-fold lower at 28 days and 3.3-fold lower at 70 days compared to neutralization of the reference SARS-CoV-2 Victoria 1/2020 strain. Between 28 and 70 days after vaccination the neutralizing activity against the reference strain also increases. Thus, not only do Ad26.COV2.S elicited antibody titers increase over time, these data also imply maturation of the immune response with improved variant coverage, as demonstrated by the even greater increase in neutralizing activity against the newly emerging SARS-CoV-2 20I/501Y.V1 variant.
С наши думи, при едната доза на Джонсън е имало спад в неутрализиращата активност на антителата от 9 пъти срещу британския вариант (B.1.1.7/501Y.V1) на 28-мия ден след ваксинацията спрямо ранния ухански вариант (Victoria). На 70-тия ден обаче спадът вече е бил само 3.3 пъти като се е  увеличила и активността срещу ранния вариант.

Чудо? Тц, чудесата са от други времена, освен увеличаването на антителата с времето имаме още индикация за "affinity maturation" (зреене на афинитета) или процес, при който активираните от Т клетките Б клетки произвеждат антитела с увеличен афинитет към антигена.

С други думи, това е мутация и селекция с цел оптимизиране на антителата т.е еволюция на индивидуалния хуморален имунитет като реакция на еволюцията на патогена описана и при други вируси включително и грип.

Толкова засега... очаквайте следващия епизод... скоро.

Общи условия

Активация на акаунт