COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 316 341
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 310
Да ви питам, всички , заявили рнк ваксина , ама няма. Ще откажете ли ?

Аз отказах ваксинацията на майка ми за утре, но нямам имейл с потвърждение за отказа. После опитах нова резервация да направя, за по- късна дата, нищо не стана. Не ми приема заявката, а като проверя със кода от старата, пише че е отказана.

Харесвам или не харесвам АЗ, ще се ваксинирам и с нея, ако няма друго, нэ за майка ми не съм съгласна.
Един приятел, който е учител тук в Германия, получил писмо с покана за АЗ. Много се чудеше, навих го обаче и обеща да се ваксинира.

# 2 311
  • на пъпа на Златията
Аз заявих рнк, но ми се обадиха преди час за аз. Приех. В петък имам час. На мъж ми за нула време минаха 2 седмици от първа доза АЗ. Но признавам си, нещо ме достраша. Но то и ако беше рнк щеше да ме дострашее. Горките бебета, дето нищо не могат да кажат. Водиш ги и ги бодат!

Правилно сте направили, според мен.
При мама трима лекари категорично са "против".
Не мога да не им вярвам.
Иначе бих, но не смея.

Добре де , защо, по дяволите ,са против? И то точно лекари?

# 2 312
Вероятно заради страничните реакции.
То си е като преболедуване от ковид. Няма научни данни да е по-висок леталитетът, но хората четат. И джипитата също

# 2 313
  • Другата България
Аз заявих рнк, но ми се обадиха преди час за аз. Приех. В петък имам час. На мъж ми за нула време минаха 2 седмици от първа доза АЗ. Но признавам си, нещо ме достраша. Но то и ако беше рнк щеше да ме дострашее. Горките бебета, дето нищо не могат да кажат. Водиш ги и ги бодат!

Не мога да не им вярвам.
Иначе бих, но не смея.

Добре де , защо, по дяволите ,са против? И то точно лекари?
Може би защото знаят здравния й статус?
ХЗ? Защото са медици, а не лаици?

# 2 314
Скрит текст:

Не мога да не им вярвам.
Иначе бих, но не смея.

Правилно, за възрастен човек, за някой с тежки придружаващи заболявания и т.н. - каквото кажат лекарите.
--------------
-----------

Назад се обсъждаха страничните реакции от Пф. след втората доза - сега се обади познат, чужденец е, майка му там е направила голяма реакция след първата доза, и ще я оставят с нея, нямало да й слагат втора. Те двамата с жена му са ок след същата ваксина, пак първа доза. Случаи всякакви.

# 2 315
Аз съм против, защото АЗ я разрешиха за хора над 64 години в Германия само за да не хвърлят няколко милиона дози, че то и хвърлянето на боклук е скъпо. Да премахнат реда за ваксинация е абсурд. Сега ще видим колко желаещи има и дали все пак няма да хвърлят или по-скоро да подаряват. Швейцария пък въобще не я иска тази ваксина.

# 2 316
  • В заешката дупка
Въпрос към живеещите извън България. Любопитно ми е, само в България или и на други места към момента има право на избор с какво да се ваксинираш?

В Исландия, примерно, няма. Ваксините се разпределят от екипа на главният епидемиолог. Викат се приоритетните групи и се ваксинират с каквото им е отредено. Има по-общо правило, че работещите на най-първа линия и възрастните се ваксинират с Файзер и Модерна, а по-младите с АЗ. Засега вървят нещата добре. Няма залежаване на ваксини. Коментираше се в началото на един от брифингите, че има случаи на отказ от ваксинация с АЗ, но главният ни епидемиолог заяви, че при отказ си губиш реда в приоритетната група и се редиш най-отзад на опашката, т.е. ще чакаш месеци може би докато минат приоритетните групи. Та ако щеш.

Това е процентът вакинирани във всяка възрастова група в Исландия досега:

И видове ваксини по възрастови групи:

# 2 317
Като откриха регистъра казаха, че може да посочиш предпочитание, но ще те ваксинират с каквото има. Което беше тъпо, защото сега сума народ няма да отиде, защото ще си чака рнк, и после защо има хаос. И идеята на регистъра отиде на кино.
Аз разбира се, че няма да ида да ми поставят АЗ!
Защо? Не се заяждам - интересни са ми аргументите ви.
Аз също исках РНК ваксина, но ако "устискам" докато дойде деня, който си избрах др. седмица- слагам АЗ, ако няма друга.
1. Много по-ниска ефективност (около 60 % срещу > 90 %)
2. Голяма каша с това кога да се прилага втората доза -> липса на достатъчно изучаване на ваксината и съответно показва претупване и учене в движение. В Австрия спряха една партида поради много тежки странични действия и дори 1 починал.
3. Не искам да вкарват в мен животински аденовирус.
4. Странични действия, стара технология.
5. Последно, но не и по значение: арогантността на англичаните и неспазването на договорите им с ЕС. Да връщат 300 млн евро и да си бият камшика. На място на ЕС бих им направил живота на всички други бизнеси в ЕС доста, доста черни.

# 2 318
Да ви питам, всички , заявили рнк ваксина , ама няма. Ще откажете ли ?

Аз отказах ваксинацията на майка ми за утре, но нямам имейл с потвърждение за отказа. После опитах нова резервация да направя, за по- късна дата, нищо не стана. Не ми приема заявката, а като проверя със кода от старата, пише че е отказана.

Харесвам или не харесвам АЗ, ще се ваксинирам и с нея, ако няма друго, нэ за майка ми не съм съгласна.
Един приятел, който е учител тук в Германия, получил писмо с покана за АЗ. Много се чудеше, навих го обаче и обеща да се ваксинира.
А защо не си съгласна за майка ти ?
Според мен в момента е важно да се имунизираш. Забавя заболяването за известен период. Докато чаакаш предпочитна ваксина, си напълно незащитен. Но пък въоръжен с информация.

# 2 319
В Германия нямаш право на избор, но желаещите за АЗ са малко.

Ето поставените по вид ваксини към днешна дата. С АЗ още няма никой с втора доза.

Tays, защо държиш да ти обяснявам? Преди малко пита "Защо не дадете ред на другите?", като дадем "Защо се отказвате?". На мен бих си я сложила само защото изключително важно ми е да нямам ограничения при пътуване. Имигрант съм все пак. За майка ми не и толкова.

# 2 320
Германия и останалите я одобриха за хора над 65 години, защото вече има проучвания, които показват, че ваксината е много добра в тази възраст, даже около 1 месец след 1-ва доза е малко по-добра от Пфайзер в предотвратяване на тежките случаи.

# 2 321
Изобщо не искам да съм тип "кифла", и да се тагвам, че съм ваксинирана с Пфайзер. Три пъти вече говорих по телефона с лекаря, който ме лекува от малка. От години вече той работи в Германия, но за всяко нещо се допитвам до него. Той дебело ми подчерта и трите пъти, че специално за мен е важно ваксината да е иРНК. Щом го е казал човека, който два пъти ми е спасил живота, значи слушам него, а не непознат за мен лекар, който в момента на ваксиниране ме вижда за пръв път и едва ли може да реши правилно в моя случай коя ваксина да ми се сложи.
Лично аз ще отида в записания час за ваксина, но ако няма иРНК ще си тръгна и ще се запиша за следващия тур. И не, няма да обвинявам правителството, системата, МЗ или който и да е друг. Достатъчно акъл имам в главата, за да разбирам отлично, че в момента ситуацията е несигурна и динамично променяща се.

п.п. Гледате ли брифинга в момента? Много сериозни въпроси за ваксинирането се задават и много подробни отговори се дават.

# 2 322
Въпрос към живеещите извън България. Любопитно ми е, само в България или и на други места към момента има право на избор с какво да се ваксинираш?

В Чехия ваксинират по възрастови глупи, отворена в момента е регистрация за хора над 70 години и учители. Доскоро ваксинираха само 80+ годишните и медицинския персонал. По-млади хора (извън тези професии) не ваксинират, дори и да искаш да се ваксинираш.

Избор на ваксина няма. Ето с какво се ваксинира - в лилаво доставени, в зелено поставени. Основно Файзър.

Скрит текст:

# 2 323
Германия и останалите я одобриха за хора над 65 години, защото вече има проучвания, които показват, че ваксината е много добра в тази възраст, даже около 1 месец след 1-ва доза е малко по-добра от Пфайзер в предотвратяване на тежките случаи.

Не, не я одобриха заради това.

# 2 324
  • на пъпа на Златията
Предполагам , че  е по възрастен човек  с много придружаващи болежки?
 В УК  какви са тогава докторите? Лаици? Че набоцкаха  първо домовете  и то с лежащо  болни?

Общи условия

Активация на акаунт