COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 315 518
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 640
Т.е. дори и от чисто практична страна правилното решение е да се затегнат сега мерките а не да се чака до последно да се случи някакво чудо.
От практична гледна точка не трябваше да отваряме, но приятелите ми в Германия са пред самоубийство при подобни мерки. Във Франция също не са по-добре, но при тях поне децата са на училище, с маски и тестове всяка седмица, де, това тук не бихме го понесли.
Та трябва много неща, но тук не бихме ги понесли, а и нямаме пари да ги платим.
Ние нямахме чак толкова тежки мерки колкото голяма част от Европа. Реално ако за нещо може да бъде поздравена властта в управлението на епидемията, това е че с най меките мерки, успяха да постигнат прекрасен, бърз и силен резултат. За 1 месец вируса беше свит повече от 2 пъти. От над 7 000 хоспитализирани до под 3 000. И това без полицейски часове, ограничения в придвижването от сорта на до еди какво си разстояние от дома, режим за излизане с смс-и, декларации, по уважителни причини и прочие. маски на открито и т.н. При нас епидемията се управляваше с мисъл и разум в периода на свиването на вируса, когато бяха подбрани едновременно мерки които не тормозят излишно народа а едновременно с това, са с много висока ефективност, ограничаване на събиранията в затворени пространства и без излишно залитане към мерки които нямат толкова добро съотношение строгост спрямо ефективност. С тоя локален подход, който много го хвалят че сега така било правилно да се действа, в областите с най високо разпространение, тук таме да се намали с 1 час работното време на заведенията и да въвеждат маски на открито, няма да стане нищо. Мерки с ниска ефективност в тъмно-червена ситуация. Ясно е какво трябва да се направи, същото като миналият път, затворени заведения + у-ща = на сериозно, бързо, и скоростно свиване на вируса. Ако повторим същото можем да се върнем през Април там където бяхме след голямото свиване на вируса. С оптимизъм че следващият възход на вируса (неминуем през пролетта с отпускане на мерките) ще бъде много бавен заради топлото време и отворените прозорц, ще ни позволи да стигнем до лятото спокойно, без нужда от ново затягане, когато и без това няма у-ща, заведенията на открито, отворените прозори и т.н., и когато вируса само с едни маски ще бъде държан под контрол. Както беше миналото лято. При една хубава и мащабна ваксинация на населението до есента когато отново ще ни стане много трудно да задържаме вируса си решаваме проблема Ковид за периода на есента и зимата на 2021, 2022г.

Сега е последният труден момент в епидемията. Ще е престъпление да не вземем мерки максинално да опазим живота, здравето на хората и здравната с-ма.

# 2 641
Тоест всички отписали се не освобождават час за други, да се запишат на тяхно място.

недоумявам как е възможно да не го съобразят това? значи аз седя на педал да чакам да пуснат нова дата, след като най-сетне и майка ми прояви желание за записване, но това може да стане най-рано на 1 април, когато пуснат датата и ако съм достатъчно сръчна, а междувременно днес и в следващите 7 дни няма да отидат половината записани хора...

# 2 642
Viola d'Amore,
Аз се отписах и презаписах за нова дата, на която също нямам гаранция, че пак няма да ми предложат АЗ.
При новата ми регистрация не ми дава да се записвам в следващите 7 дни.
Тоест всички отписали се не освобождават час за други, да се запишат на тяхно място.
Относно износа на ваксини от ЕС , стана ясно, че за малко повече от месец от ЕС са изнесени около 40 милиона дози ваксини включително за САЩ и Великобритания.
Съгласна съм с това, че системата за записването и отписването не е читава, можеха да се постарят повече. Най-големият проблем обаче е, че липсва връзка между тази система и лечебните заведения, ваксините, доставките и прочее - сякаш системата съществува сама за себе си и изплюва един списък с имена на ваксинационните центрове и това е.
Може и да греша, не знам, но така ми изглежда всичкото това - има избор, ама всъщност ваксини няма и ние не знаем кога ще има и къде.

Що се отнася до вида ваксина - само в БГ може млад, прав и здрав човек да се ваксинира два месеца след началото на кампанията, че даже да си позволи да избира. Никъде по света го няма това и мисля, че наистина трябва да го оценим. Аз бях казала - имам предпочитания, разбира се, но не и претенции.

# 2 643
А само с часове ли може да се отиде? Ако отида сега във ВМА, където пишат в новината, че поставящите ваксините скучаят, не може ли да ме боднат? Не са отишли 50 човека до обяд, чудесно, значи могат да отидат 50 човека и на тях да поставят ваксините на отказалите се.

# 2 644
Аз се обадих където трябваше да ме ваксинират.
От там ми отговориха, че в понеделник могат да ме ваксинират с АЗ само.
Попитах, може ли да бъда уведомен когато имат желаната от мен ваксина и тогава да си направя ваксинацията с посочен от тях час.
Отговориха ми НЕ. Регистрацията ви се губи. Трябва да си направите нова.
Аз просто можеше да не отида на ваксинацията и без да се обаждам, но още днес се отказах от часа си, за да имат време да ваксинират някой друг на мое място.
След това видях, че първия възможен ден за търсене за място за ваксинация в регистъра е 18 март.

# 2 645
  • София
За мен решението е час по-скоро да се отворят коридорите. Имах големи надежди на тази система, даже се чудех дали да не я изчакам. Звучеше толкова удобно, макар че от самото начало беше ясно, че изборът на ваксина ще е силно имагинерен.
Вече веднъж сменихме рязко стратегията сред куп обвинения и хули, ей така, за часове. Време е за ново смело решение. Никой няма да каже, че е сбъркал, познаваме си държавата. Но нека не се бави ваксинацията, особено заради излишни претенции и "Тоя казал, пък оня казал...".
Преди малко трябваше да говоря с шефа на Старозагорското РЗИ по един друг въпрос. Та, както е модерно напоследък, дойдохме и на думата за ваксините, то това е темата навсякъде тия дни. Признах, че съм се съмнявала, но все пак съм се ваксинирала с АстраЗенека. Човекът каза, че съм извадила шестица от тотото и че той самият е чакал именно тази ваксина, отказал е Pfizer през януари. Щях да падна.
Та колкото хора, толкова и мнения вече. Спъваме една работа, дето може за първи път да е хем хубава, хем българска.

# 2 646
Още вчера написах какво трябва да се направи, а не да се отварят коридори и в този пик на пандемията и хората да се редят на опашки по 100 човека.
Елементарно е да се заявява ваксина, само ако могат да ти е осигурят. След определен брой ваксини просто опцията с изчерпания вид ваксина да става неактивен.
Днес дори чух, че повече от 70 хиляди записани, повече от половината са отбелязали или АЗ или без значение.

# 2 647
Днес дори чух, че повече от 70 хиляди записани, повече от половината са отбелязали или АЗ или без значение.
40 хиляди така...
A останалите 30 хиляди - защо трябваше да хвърлят прах в очите, че можеш да избираш нещо, като са наясно какви дози кога пристигат и че няма как да стане по желание, а по наличност и толкоз. Каквото ти се падне.
По избор...

# 2 648
А само с часове ли може да се отиде? Ако отида сега във ВМА, където пишат в новината, че поставящите ваксините скучаят, не може ли да ме боднат? Не са отишли 50 човека до обяд, чудесно, значи могат да отидат 50 човека и на тях да поставят ваксините на отказалите се.

Точно това казаха сутринта по телевизията/радиото /слушах в колата и не разбрах от коя болница в София/, че следобед ще ваксинират хора, които не са по списъците, тъй като е възможно част от записалите се да не дойдат. И по този начин няма да остават неизползвани ваксини.

# 2 649
В списъци само за Пфайзер и Модерна пак се явяват само половината, нали някой наскоро спомена в темата и преди това имаше оплаквания, че същото нещо се случва с приоритетните групи. Така че вида ваксина едва ли е единствената причина, явно това със списъците тук не работи добре.

# 2 650
Според мен съвсем скоро това със записването за ваксини ще приключи

Над 50% от записалите се за ваксина във ВМА не са се явили

https://bntnews.bg/news/nad-50-ot-zapisalite-se-za-vaksina-vav-v … -1099663news.html

Да връщат свободните зелени коридори и това е, явно тук това е най-добре работещия вариант.
Ами нормално, като нещото не е направено както трябва, а е много елементарно, само трябва да направиш следното:
1. Запис за предпочитана - проверка в теоретичните доставки (трябва да са вкарани предварително заявките за СИК) - и да се нотира първата възможност с НАЛИЧНИ такива. Например - за Файзер да даде 10 април, а за АЗ - 13.3.
2. Възможност за групово отлагане при недостиг с известяване по зададения метод. Имаш 10 април 13.00, но има забавяне - известява те, че часът ти се мести за 16 април от 10.00 (или дава възможност да си чекнеш кога има други свободни и ти е удобно).
Сега аз имам за 14 март и ще изгоря и ще трябва наново (кога ли) да се записвам... И може да изхвърча за лятото...
Зелените коридори не са за предпочитане, особено сега - блъсканица, нерви, чаканки... Но електронния портал трябва да е на ниво. Не мисля, че се различава по нещо от онлайн магазин... Ама тези на държавна службица IT-та явно са на "нашите хора" и априори келеши!

Не съм сигурен дали ако си анулираш часа после ще може да се запише пак и кога. Ако някой го е правил да сподели.
Но мисля, че може да си смениш часа. Влизаш все едно се регистрираш наново. Попълваш си данните избираш друга дата и час, евентуално по-далечна, дори може и в друг град. Завършваш регистрацията и ще ти пратят СМС, че си сменила часа.

# 2 651
  • София
Скрит текст:
Още вчера написах какво трябва да се направи, а не да се отварят коридори и в този пик на пандемията и хората да се редят на опашки по 100 човека.
Елементарно е да се заявява ваксина, само ако могат да ти е осигурят. След определен брой ваксини просто опцията с изчерпания вид ваксина да става неактивен.

Съгласна съм. Това сигурно и второкурсник в Унибит може да го направи. Но очевидно някой е лапнал едни парички за неефективна система. Има лекари, които казват, че кабинетите им фигурират в приложението, имат записани часове, но нямат и капка ваксини. Явно е, че нещата не работят.
От друга страна доста потребители в тази тема минахме през ВМА, където всичко работи вълшебно и няма не само няма 100 човека, а по 20-30 минават за минути. Слагаш една хубава KN95 или FFP2 и така. На входа мерят температурата, не че е сто процента гаранция. В крайна сметка няма как да са отделили едни 20 минути само за теб...
Мои познати споделят приятни впечатления и от "Пирогов", макар че там имаше видимо големи опашки.
И съм съгласна с Бояна, че трябва да има санкции за некоректните потребители. Маса народ чака и няма претенции коя ваксина да му бъде поставена, а някакви хора си играят на иди си - ела си.

# 2 652
На мен е много вероятно в следващата година да ми се наложи пътуване в САЩ и Канада.
Преди пандемията, два, три пъти годишно ми се налагаше това упражнение.
Ако си сложа АЗ има вероятност да не ми я признаят и да съм все едно без ваксина, защото там не е одобрена тази ваксина.
Вероятно и на джонсън бих се съгласил, ако имам избор и след като е одобрят тези дни. Но първите доставки сигурно ще са април.

# 2 653
Нещо интересно от брифинг. Клъстер в старчески дом. 17 (или 19, не съм сигурна), всички не ваксинирани, болни, много от тях тежко. 11 ваксинирани с положителен тест, без каквито и да е симптоми.
Много кофти констатация. Това според мен означава, че ваксинираните са способни да заразяват, без значение, че не са проявили симптоми.

# 2 654
  • София
Останах с впечатлението, че ЕМА напълно е отхвърлила връзка между ваксината и тромбозите...

Не знам как така лесно отхвърлят. Нали имаше случаи в Индия на инфаркти и сърдечни блокажи. Случаите в Австрия. В Италия е починал 43-годишен военен от инфаркт.

https://www.dunavmost.com/novini/43-godishen-mazh-pochina-sled-p … tAQYUS8rWvv4ODsUs

Страни спират ваксинацията с АЗ, докато получат нови данни.

https://www.dunavmost.com/novini/daniya-spira-vaksiniraneto-s-as … XvwZNNoMacFkrLe0I

Общи условия

Активация на акаунт