COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 768
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 7 830
През септември Созопол си беше пълничко, ама не разбрах - кое е лошото да ходим на нашето море?

Лошо няма. Но общо за икономиката това не може да се нарече "силен сезон".

# 7 831
  • Варна
Голяма грешка е че нямаше тежък локдаун. За това и много хора тук в темата са привърженици на сегашните мерки защото не ги засягат и са им изгодни, мерки на чужд гръб. Привидно са привърженици на мерките, реално според мен не са. Последното затваряне беше само десет дни, можеше да се издържи ако беше по сериозен локдаун, щеше да намали поне за малко заразените, да спечели малко време. Но всъщност последното десет дневно затваряне беше загуба на време.
. А кой иска мерки и кой не, не се определя само от това колко си засегнат.
...............

Това може да се разбере само ако се въведе пълен локдаун, кой иска и кой не иска мерки от какво се определя.
Сега е лесно...

# 7 832
  • София
През септември Созопол си беше пълничко, ама не разбрах - кое е лошото да ходим на нашето море?

Лошо е, защото туризмът (не само черноморският, разбира се) формира поне двойно и половина по-голям БПВ от всички кръчми, заведения, нощни клубове, барове и кафенета взети заедно....
При все, че данъкът при туризма е 9% отколе време.

# 7 833
  • София
Ние пропуснахме морето миналото лято, но навсякъде се пишеше, че е пълно по нашето. Такъв наплив на туристи не е виждан от години, вярно българи , ама пълно. Цените бяха по-високи в хотелите значително, ние си имаме един дето си ходим в началото на сезона, та си го следя. Огледах и други хотели , същата работа с по-високи цени. Та сезона го спасихме по морето. Сега на Слънчаха не отвориха големите и луксозни хотели , но повечето работеха. На Албена същата работа беше, по-високи цени и по-лошо качество, като за българи. Та и този сезон май ще е така, няма да е изпуснат сезона. Зимните курорти също си направиха добър сезон, няма какво да се заблуждаваме, дори май повече от предишни години. Тези със СПА -Велинград (следя там темата, защото го посещаваме редовно) ми и там места трудно се намираха навсякъде. Какво им беше зле и сезона пропаднал не разбирам. А цените си растат, хората се бутат, ми.. къде им е проблема не виждам.

Това не е съвсем вярно. Само хотелите на първа линия в Слънчев бряг работеха, всички останали бяха тъмни и на всички улици беше мъртвило. Освен на главната, разбира се, защото тя беше единственото оживено място.

Цените на хотелите бяха изключително ниски и реално ние почивахме в хотел, който при други обстоятелства не можем да си позволим.

# 7 834
  • София
Български учени започват производство на препарати срещу COVID-19
Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни, които да се прилагат локално върху лигавицата на устната и носната кухина. Това съобщи за БТА доц. д-р Волфaнг Люпке. Основната съставка на лекарствата ще се добива от коластрата на кози, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Произведените в организма на животните антитела ще преминат от кръвта в млякото във вимето, а производството ще отнема около три седмици.
Според Люпке в момента нещата в медицината са на ниво симптоматично и медикаментозно лечение, насочени обаче не срещу самия вирус, а срещу последствията от него. По думите на изследователя разработването на препарати за имунизация е добра, но недостатъчна стъпка за борба с COVID-19. Според него ваксинацията може да се прилага само за профилактика при здрави хора, а при болни и при застрашения медицински персонал е най-удачно да се прилагат антитела.
Люпке е приложил лечение с антитела, години преди да се разрази настоящата пандемия, при кучета, заразени с коронавирус, което е излекувало животните за една седмица. "Чрез разработената технология се цели да се постигне пасивен имунитет чрез готови антитела, които отиват точно на мястото, където вирусите атакуват и неутрализират вирусните частици преди да нападат нови клетки", добави той.

Не съм компетентна да коментирам, затова просто цитирам.

# 7 835
Черноморието ни миналото лято беше пълно предимно юг  - малките курорти.
Мастодонтите в Слънчака, Несебър, Обзор, Албена, Слънчев ден, Влас, Елините и пр. залиняха. Албена не беше по-скъпо, плюс че отвориха половината (!) хотели за не повече от месец. В момента, в който спряха немските турист - отново останаха да работят 9 хотела (от 42).
Тази година няма да е по-различно, благодарение на неадекватното управление на кризата.

Два пъти ходих миналата година, в началото хората не знаеха точно какво да правят, но към края на сезона си имаше доста хора и в Слънчака и в Златни пясъци, не като други години, но все пак, а в Несебър си беше гъмжило пък и някои си бяха взели цялата им налична простотия, за да я показват... 

Покрай тази ситуация много българи всъщност видяха Слънчака/Златните за пръв път от 20 години и мисля че тази година ще повторят...

Иначе имаше разлики в политиката на хотелите, някои от големите не отговориха, други свалиха цените и бяха пълни през целия сезон, трети си седяха полупразни. Това го казвам за големите вериги, писал съм отзив за 5 хотела в темата за море и съм ги видял всичките сценарии.

# 7 836

Лошо е, защото туризмът (не само черноморският, разбира се) формира поне двойно и половина по-голям БПВ от всички кръчми, заведения, нощни клубове, барове и кафенета взети заедно....
При все, че данъкът при туризма е 9% отколе време.

Няма лошо нашенци да ходят на нашето море, вместо да правят оборот на комшиите. Но от гледна точка на националната икономика вътрешният туризъм е капка в морето. Летният ни туризъм(а в голяма степен и зимният) е изначално ориентиран към чужбинска клиентела.

# 7 837
  • София
В България сезонът и без това е твърде къс – два месеца и малко, а миналата година беше няма и месец. Всички, които опитват да работят в туризма разчитат на ранните резервации от декември и януари, за да стартират през май, например. Сега всеки ще отвори на пълен риск. И може и да има хора някакви, но това изобщо не е истински сезон.
В същото време в Гърция вече обявиха хотелите, че ще  покриват разходите по тестовете на туристите, даже и миналата есен някои го бяха правили. Не виждам какво ще задържи нашите туристи тук. Други няма да дойдат. И така.

Но, както се казва, в момента си имаме други проблеми.

# 7 838
Danny_j, а ти какво разбираш под пълен локдаун? Вечерен час, задължителен хоум-офис, когато може, липса на фризьор и козметик (тези точно смятам, че са глупави, но на мен няма да ми липсват), задължителни маски навсякъде на закрито, тестове (за последното съм много за).  Какво още? На повечето места това включва пълният локдаун. Училищата работят с мерки и затова съм за.
П.П. Пристрастена съм към концерти, фестивали, със затопляне на времето постоянно пътувах уикендите и на поне две по-дълги почивки лятото, съответно всичко това много ми липсва.  Би следвало да не искам мерки, вече съм изкарала Ковид, но мога да погледна малко по-далеч от носа си и ми е ясно, че преди да имаме имунизирани и преболедували поне 70%, няма начин да минем без мерки.

# 7 839
Български учени започват производство на препарати срещу COVID-19
Български учени планират старта на производство на препарати срещу COVID-19 на основата на антитела, добити от коластра на животни, които да се прилагат локално върху лигавицата на устната и носната кухина. Това съобщи за БТА доц. д-р Волфaнг Люпке. Основната съставка на лекарствата ще се добива от коластрата на кози, които ще бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Произведените в организма на животните антитела ще преминат от кръвта в млякото във вимето, а производството ще отнема около три седмици.
Според Люпке в момента нещата в медицината са на ниво симптоматично и медикаментозно лечение, насочени обаче не срещу самия вирус, а срещу последствията от него. По думите на изследователя разработването на препарати за имунизация е добра, но недостатъчна стъпка за борба с COVID-19. Според него ваксинацията може да се прилага само за профилактика при здрави хора, а при болни и при застрашения медицински персонал е най-удачно да се прилагат антитела.
Люпке е приложил лечение с антитела, години преди да се разрази настоящата пандемия, при кучета, заразени с коронавирус, което е излекувало животните за една седмица. "Чрез разработената технология се цели да се постигне пасивен имунитет чрез готови антитела, които отиват точно на мястото, където вирусите атакуват и неутрализират вирусните частици преди да нападат нови клетки", добави той.

Не съм компетентна да коментирам, затова просто цитирам.

Този го помня от миналата година по това време. Тогава щеше да прави аерозолна ваксина от антитела на телета. Търсеше кой да го финансира. Ветеринар е.

# 7 840
  • София
Покрай тази ситуация много българи всъщност видяха Слънчака/Златните за пръв път от 20 години и мисля че тази година ще повторят...

Всичките ми приятели, които след началото на пандемията за пръв път от 20 години видяха родното море или родните ски курорти, се зарекоха да НЕ повторят. Не че съм представителна извадка де, в малък балон живея.

# 7 841
На 16 март Швеция спря употребата на ваксината на AstraZeneca за две седмици за всички възрастови групи. На 29 март ваксинацията с AstraZeneca беше възобновена само за възрастните над 65 години. Но Швеция може да спре ваксината на Astra Zeneca за хора на възраст под 55 години завинаги, казва Андерс Тегнел пред DN.

В момента се провеждат разследвания на няколко смъртни случая, настъпили малко след ваксинацията. Има подозрения, че ваксината може да причини кръвни съсиреци и нарушения на коагулацията. Ако те продължат, когато разследването от EMA (Агенцията по лекарствата на ЕС) приключи и не може да бъде отписано като нещастен случай, ваксината може да бъде спряна напълно и завинаги за по-младите групи в Швеция, казва Андерс Тегнел.

- Ако паднете под 50-55 години, рисковете са много малки, когато става въпрос за болестта covid-19, така че може би трябва да помислите за баланса риск-полза. Ако подозренията за сериозни странични ефекти останат, Швеция може да спре завинаги даването на тази ваксина на хора под 55- годишна възраст, казва той.

Андерс Тегнел посочва, че милиони възрастни хора са получили ваксината без никакви съобщения за сериозни странични ефекти. Сега се изследва как ваксината може да повлияе на хора на възраст под 65 години. Днес няма съмнения за сериозни странични ефекти при хора над 65-годишна възраст.

https://www.dn.se/sverige/sverige-kan-komma-att-stoppa-astra-zen … alla-under-55-ar/

Канадските власти спират ваксинацията на ваксината на Astra Zeneca за хора под 55-годишна възраст.

Съобщението идва, след като научен комитет, свързан с канадската Агенция за обществено здраве, препоръча да не се разрешава на младите хора да получават ваксината. Комитетът се позовава на своята препоръка към разпоредбите за безопасност след докладите за образуването на кръвни съсиреци във връзка с ваксинацията.

"Не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци във връзка с ваксината в Канада. Но чрез международно сътрудничество бяхме информирани за такива случаи в Европа", каза Канадската агенция за обществено здраве.

Канада е поръчала 1,5 милиона останали дози от ваксината Astra от САЩ. Дози са получени и от Индия и към днешна дата половин милион канадци са получили първата си инжекция с ваксината Astra Zeneca.

Четири лекарства са основните оръжия в шведския арсенал за лечение срещу covid-19. Но пето лекарство е в ход.

- Нарича се "коктейл на Тръмп", но в Националния съвет по здравеопазване и социални грижи не използваме това име, казва мениджърът на звеното Мари Стейт.

Прякорът идва от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който след заразяване с covid-19 е бил лекуван с препарата, който е "коктейл" - смес от две антитела. В момента се водят паралелни разговори с швейцарския фармацевтичен гигант Roche, който е производителят. Все още не е ясно кога лекарството може да пристигне в Швеция. В момента четири лекарства са основните оръжия в шведския арсенал за лечение срещу covid-19 - ремдесивир, дексаметазон, тоцилизумаб и бамланивимаб.

Според шведската Агенция за обществено здраве ваксините срещу covid-19 осигуряват добра защита срещу болестта.

Първата компилация от властта показва, че от няколкостотин хиляди души в Швеция, които са получили две дози ваксина, досега около 200 души са имали положителен тест за covid-19, пише в прессъобщение.

- Фактът, че толкова малко хора са заразени след получаване на втората доза ваксина, показва, че ваксините, използвани срещу covid-19 в Швеция, работят добре. Дори една доза осигурява защита, но не толкова ефективна, казва държавният епидемиолог Андерс Тегнел.

Шведската агенция за обществено здраве непрекъснато наблюдава броя на така наречените пробивни инфекции в Швеция, т.е. случаите, при които хората са имали положителен тест за covid-19, след като са били ваксинирани, за да получат повече знания за ефективността на ваксинациите сред населението.

- Нито една ваксина не осигурява 100% защита и за всички видове ваксини възникват пробивни инфекции. Що се отнася до ваксинацията срещу covid-19, първите анализи показват, че броят на пробивните инфекции в Швеция е в съответствие с очаквания, казва Андерс Тегнел.

До 26 март 1 034 547 души в Швеция са ваксинирани с една доза и 447 606 души с две дози.

Досега е установено, че около 6000 души са дали положителен тест за covid-19 след първата си доза ваксина.

Почти 4000 от тях са положителни в първите две седмици след първата доза, т.е. преди тялото да има време да изгради защита.

Установено е, че само около 200 души са заразени с covid-19 повече от две седмици след втората доза. Това съответства на 0,07 процента от общия брой случаи на covid-19 от началото на годината и 0,06 процента от всички ваксинирани с две дози.

# 7 842

Всичките ми приятели, които след началото на пандемията за пръв път от 20 години видяха родното море или родните ски курорти, се зарекоха да НЕ повторят. Не че съм представителна извадка де, в малък балон живея.

Техен си проблем...

Моето виждане е друго, пътувам много по принцип и ходим и семейно на много места, когато може всяка година, и въпреки всичко, ако остане поне седмица някъде към септември минаваме и през Слънчака или Златните, защото  съм се научил да си намирам причини да си изкарвам добре навсякъде, а не да търся поводи за обратното...

# 7 843
  • София
Добреее, голяма каша стана с Астрата. Тук я спират, там я спират. Излизали данни. Хората четат и се отказват. От друга страна миналата година по това време каквито и да е ваксини изглеждаха мираж. Но все пак, имам опасения, че ще има отлив за вторите дози.

# 7 844
  • Бургас
По-скоро неваксинираните ще чакат други ваксини, а ще отказват АЗ, който се е прежалил за нея с първа доза, е по-логично да си сложи и втората, щото ако на първата доза си минал безпроблемно, няма много шансове на втората да има проблем

Общи условия

Активация на акаунт