COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 310 484
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 14 730
  • Там,където се събуждам щастлива.
Живеещите в чужбина могат ли да споделят какви мерки има в училищата в момента. Специално в ОК носят ли маски и тестват ли децата?

Нидерландия : основните училища са си като преди. Нямат някакви мерки. Единствено е задължително, ако са сополиви децата или кашлящи да си останат вкъщи.

Средното: има различни начини. При нас бяха по два различни дена на училище в по-големи стаи. От другата седмица ще са по три дена едната седмица и два втората, като се редуват. Маски в коридорите. Вътре не. Отворени прозорци и вентилационна система на макс. Ако отменят 1.5 метра за тях, ще почнат всеки ден да са на училище. Единствената причина сега е, че нямаме толкова чного големи стаи, а и не искаме да преподаваме на част онлайн, а другата част в класа.
Не знам какво ще правят с бързото тестване, което е пожелание.

Ще видим утре дали нещо ново ще има.

# 14 731
Скрит текст:
Проф.Балтов каза,че българка сложила първа игла пфайзер в Испания,днес се е ваксинирала с втората в Пирогов.
Попадали ли сте на информация,възможно ли е така да се процедира в страни в ЕС?Слагам в София първата,местя се да живея в Нидерландия или Австрия и на място като му дойде времето,там ми слагат втората.Знам,че действат по протокол,но дали са възможни и такива врътки?Чувам,че много американци се прибират за месец да се ваксинират,понеже в зап.Европа,където живеят,процедурата е много тромава и трябва да чакат до края на лятото да  се ваксинират.

Аз на това се надявам поне. Тук ми сложиха първата ваксина, но май няма да сме тук за втората, а в друга държава. Та се надявам там да я сложат по местоживеене.
Я да си допиша.
Норвежците открили някакъв ген в хромозома номер 3 в 30% от жителите на Пакистан, Индия и Бангладеш, който води до по-тежко каране на коронавируса. Само 7% от бялото европейско население има този ген. Статия в националния тв канал.

Искам да направя важно уточнение тук. Излезе подробна статия в ''Афтенпостен'', която оборва съобщените от националния канал НРК данни за специалния ген при пакистанците. Един лекар в голяма Ословска болница, който се казва Шераз Якуб, съобщил за това откритие на този ген, но без да се позове на кои научни статии и на база тия научни статии иска пакистанците да се ваксинират с предимство.

По време на записа на интервюто с него го дават как чете една статия, ама тя се отнася за нещо съвсем друго - рисковете при операция на болни от коронавирус. Наблюдателните журналисти от ''Афтенпостен'' решили да проверят за какво става дума, особено след като от националния тв канал се хвърли бомбата, че пакистанците в Норвегия били приемани в болница с коронавирус и тежко протичане цели 24 пъти повече от норвежците. Компютрите се оказаха компоти и реалната цифра е 2 пъти. При условие, че сред пакистанците има около 12 пъти по-голяма зараза, отколкото сред норвежците, то 2 пъти повече приети в болница е съвсем нормално и без наличието на някакви специални гени.

Та официалната позиция в момента на Института по обществено здраве е следната: И да има някаква генетична предразположеност, то тя не е решаваща.
Срам за тоя лекар, срам за НРК, които не проверяват какво публикуват. НРК за Норвегия е като БНТ за България.

# 14 732
Не вярвам лабораториите да правят шашми да фалшифицират резултати на база симптоми. Не виждам за какво да си слагат главата в торбата. Те парите си ги взимат независимо от резултата от теста.

Откога в направления за изследване пишат симптоми?
Това да не е амбулаторен лист?
Не, винаги пишат нещо в лявята част. Ето тук.
Иначе имам  познати с положштелен и отрицателен тест в един и същи ден и други случаи, затова ми е интересно дали има хора, с грипоподобни симптоми и отрицателен тест понеже е ясно, че не всичко е ковид.

Началото на декември месец, в пика имах грипоподобни симптоми: т, гърло, нос, парене в очи. Личната даде направление за пср. Излезе отр. Изследвах след време антитела, нямах, 0. Та не всичко е ковид.

# 14 733
# 14 734
Живеещите в чужбина
Австрия

Основно училище (и всички последни класове на дадена форма, преминаваща точно тази година от долна към горна степен на обучение)
- целият клас ходи всеки ден на училище, както и са отворени занималните;
- правят се тестове (по-чувствителни и не се напъхват дълбоко в носа) три пъти седмично;
- носят покритие на устата - шал, маска, когато влизат в сградата, а в стаята - не;

Гимназия
- ходят на училище по групи два пъти в седмицата;
- тестват се на всеки първи от двата дни;
- влизат с маски и стоят с маски по време на час;
- през междучастията са без маски и възможно навън или на прозорците;

От 17.05. и гимназиите ще са всеки ден на училище.
Скрит текст:
Тестовете са австрийско производство, правят ги две различни фирми. Както писах и преди, самите ученици тук - дори и с по три теста седмично - доказаха, че не са двигател на пандемията. Пусках и конкретни проценти на позитивните тестове, бяха смешни цифри. Та според мен спират учениците, за да си стоят родителите им вкъщи.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 17:36 от Анонимен

# 14 735
  • София
Скрит текст:
Живеещите в чужбина
Австрия

Основно училище
- целият клас ходи всеки ден на училище, както и са отворени занималните;
- правят се
тестове (по-чувствителни и не се напъхват дълбоко в носа)
Скрит текст:
три пъти седмично;
- носят покритие на устата - шал, маска, когато влизат в сградата, а в стаята - не;

Гимназия
- ходят на училище по групи два пъти в седмицата;
- тестват се на всеки първи от двата дни;
- влизат с маски и стоят с маски по време на час;
- през междучастията са без маски и възможно навън или на прозорците;

Тестовете са австрийско производство, правят ги две различни фирми. От 17.05. и гимназиите ще са всеки ден на училище. Както писах и преди, самите ученици тук - дори и с по три теста седмично - доказаха, че не са двигател на пандемията. Пусках и конкретни проценти на позитивните тестове, бяха смешни цифри. Та според мен спират учениците, за да си стоят родителите им вкъщи.
Предполагам това е някакъв вариант за деца? Някой знае ли дали някъде в София тестват с такива тестове?

# 14 736
LEPU Medical Group и Antigenschnelltest von ACON са имената. Зная, че в Германия също тестват учениците с нещо като близалка. Иначе безплатните ПСР-тестове са гаргара "LEAD Horizon Corona Test".

# 14 737
  • София
Мда, тук май няма нито един от тези варианти Neutral Face

# 14 738
Цитат на: Fenris
[spoiler
Скрит текст:
Я да си допиша.
Норвежците открили някакъв ген в хромозома номер 3 в 30% от жителите на Пакистан, Индия и Бангладеш, който води до по-тежко каране на коронавируса. Само 7% от бялото европейско население има този ген. Статия в националния тв канал.
Скрит текст:
Искам да направя важно уточнение тук. Излезе подробна статия в ''Афтенпостен'', която оборва съобщените от националния канал НРК данни за специалния ген при пакистанците. Един лекар в голяма Ословска болница, който се казва Шераз Якуб, съобщил за това откритие на този ген, но без да се позове на кои научни статии и на база тия научни статии иска пакистанците да се ваксинират с предимство.

По време на записа на интервюто с него го дават как чете една статия, ама тя се отнася за нещо съвсем друго - рисковете при операция на болни от коронавирус. Наблюдателните журналисти от ''Афтенпостен'' решили да проверят за какво става дума, особено след като от националния тв канал се хвърли бомбата, че пакистанците в Норвегия били приемани в болница с коронавирус и тежко протичане цели 24 пъти повече от норвежците. Компютрите се оказаха компоти и реалната цифра е 2 пъти. При условие, че сред пакистанците има около 12 пъти по-голяма зараза, отколкото сред норвежците, то 2 пъти повече приети в болница е съвсем нормално и без наличието на някакви специални гени.

Та официалната позиция в момента на Института по обществено здраве е следната: И да има някаква генетична предразположеност, то тя не е решаваща.
Срам за тоя лекар, срам за НРК, които не проверяват какво публикуват. НРК за Норвегия е като БНТ за България.
[/spoiler]
[/spoiler]

Fenris,
А може би се страхуват да  не обидят норвежците от пакистански произход. Smiley
Че нали сега е модерно да няма раси, да няма полове, хората да са еднакви (не равни, а еднакви).
Иначе наистина информационната лавина ни затрупва..

# 14 739
Мда, тук май няма нито един от тези варианти Neutral Face
LEPU могат да се поръчат онлайн тук. 25 теста са 98,75 евро, но могат да се изпратят само до страни, които са ги разрешили за употреба - Австрия и Германия.

# 14 740
За Гърция, от една фб  групса:

„От днес, 10.5 в Гърция се завръщат присъствено обучение началните и средните класове. Условието е да имат направен self test (от носа) 24 часа преди явяване в клас, резултатът да е вписан в националната електронна платформа и да представят при влизане в училище индивидуално попълнена бланка за направения тест. Тестовете ще се правят два пъти седмично. Предоставят се безплатно в аптеките срещу осигурителния номер на  ученика. Същото важи за преподавателите (2 пъти седмично) и служителите в държавния сектор (1 път седмично). За съжаление, никой не е помислил за ресурсните учители, от които също се изисква два пъти седмично тест, но не им се предоставя безплатно. Учениците и учителите, които са с положителен тест следват указанията, дадени в платформата, най-общо, правят още един тест в болнично заведение или специализирана лаборатория, като едва от него резултатът се счита за краен. От снощи до днес на обяд положителните self test били 3000, тъй като това е един огромен брой, ще следя новините да видим какви ще са резултатите в крайна сметка.
Гърция няма постоянна платформа за онлайн обучение, повдига се въпросът какво ще стане с толкова много карантинирани ученици, няма ли все пак да учат?
Има голям напън за присъствено обучение и контрол върху разпространението на Ковид в училищата, но лично аз съм песимист при тези резултати още първия ден. От друга страна ваксинационната кампания върви с пълна сила, на ден се ваксинират между 50-55000 човека, а от пет дни насам, над 100000 човека на ден.”

# 14 741
А, след като си доказано боледувала, замисли ли се дали да не слагаш ваксинираш изобщо. Организмът ти познава вируса.

Да, това ми беше основният довод да се съмнявам трябва ли да си бия ваксина изобщо. Обаче опасността да изкарам тежко евентуално второ заразяване ме кара да планирам ваксина. Никой никъде не каза, че ако си карал леко първия път, непременно и втория ще е така. Ковид пневмония изобщо не ми е в плановете.

# 14 742
  • София
И двата варианта ги има – първо тежко, после леко, както и обратното.

# 14 743
  • Там,където се събуждам щастлива.
Това,, че си карал Ковид и организма ти ще познае вируса при повторен досег, не ти дава гаранция, че няма да се разболееш. В каква степен е друг въпрос.
При кои вируси имаме едно преминаване през нас през живота ни и след това никога вече?

# 14 744
Току що видях  рекламен клип по Btv за ваксинацията! За първи път...Аз не гледам много тв, но не съм чела и тук да има вече наченки на кампания по медиите.

Общи условия

Активация на акаунт