Американски колеж - двадесет и втора тема

• 52 398
  • 728
  •   1
Отговори
# 600
  • софия
За вземане на решение може би има значение как е организирано ДО. Дано повече не се прилага в такъв обем, дори в никакъв, но усещането ми е, че все повече ще се използва при всеки удобен случай.
За осмокласниците мога да кажа, че личната ми забележка е, че блоковите часове, без тези по АЕ, не се провеждаха в пълен обем. Първият беше с преподавател, а вторият се използваше за "индивидуална работа". На децата се даваха задачи, по които да работят и които вероятно, така или иначе, щяха да им бъдат давани като домашна работа. Не е имало неразбории, учителите бяха адекватни, винаги са били подготвени за уроците. Оценките на моето дете по време на ДО и на присъствените изпитвания не се различават. Не мога да преживея другите негативи на ДО - нормално общуване и учебен процес, социализация, загуба на организационни навици за ходене на училище, липсата на възможност за активно участие в училищния живот. Но това, за съжаление, се случи навсякъде.
С Учебен отдел и един конкретен учител имахме малки неудобства и грешки, но не е фатално.
Тази първа година мина много бързо и за детето, и за нас. Чувства се прекрасно, продължава да е щастлива от избора си, не се е преучила. Напротив - учи по-малко и спокойно в сравнение със седми клас.
Силно се надявам догодина да се върнем към нормалността и децата да ходят присъствено.

Доп. Колежът имаше желание да въведе индивидуален подход на ПО. Официално от РУО не позволиха, независимо от броя паралелки и ученици, постоянното правилно носене на маски от началото на учебната година, закупените и инсталирани устройства за дезинфекция на въздуха в закритите помещения.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 18:38 от zvаnchе

# 601
Впечатленията ми съвпадат с горните.

# 602
  • софия
Би ми било полезно да знам как е било възможно такова обучение без да се нарушава закона.

И на мен би ми било полезно. Как?
Мога да напиша писмо до родителското настоятелство да попита АК, мога да пиша директно до АК да говорят с колегите си от ИА, мога да питам МЗ. Това обучение не е било тайно, за да се крие инфо. И понеже ще ми отговориш-"попитай и пиши в темата", да, ще помисля кой е най-удачният вариант и ще го направя.
Какво точно искате родителското нястоятелство да попита АК? интересно ми е какво точно искате да знаете?
откъде накъде едно училище ще гвори с друго училище по отношение на държавни разпоредби и регулации?
Не сме ли избрали (повечето тук) колежа защото не работи като другите училища? (да не се бърка позицията ми с липса на каквато и да е критичност по отношение на колежа)
Чудя се колко точно лоша услуга направихте на ИА сега. Някакво противоречие се получава - искате едните да поучат опит от другите, ама в същото време, излагаме в другите на светло в тяхното нарушение.... защото нали, после пък други споделят, че ставало въпрос за тайни договорки без много шум?! И искате колежа да почерпи опит от тях!!!!
Вас това не ви ли възмущава?

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 17:39 от Амели

# 603
Да върна разговора към приема. Имате ли представа колко деца се канят на второ класиране, ако има такова?

Ще поясня с пример от миналата година. Имало е 25 свободни места и са поканили деца с резултат от 57.86% до 53.52%. Това означава ли, че в този диапазон на процентите попадат 25 деца или попадат повече поканени с очакване, че не всички ще откликнат и ще се запишат само нужните 25?

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 22:08 от Омайница

# 604
Амели, не, не ме възмущава. Аз не разбирам тази политкоректност към АК. Ако нещо ми харесва го казвам, ако не ми харесва  защо да мълча? Вече написах, че моето дете е безкрайно щастливо от ДО. Нищо не му липсвало, харесва му така, вижда се с приятели така или иначе.
Също не разбирам защо всички изхождаме от позицията, че ИА са нарушили закона, а АК са такива праведници. Може и така да е, може и да не е така/за ИА/. Очевидно никой в темата не знае как са го направили, но очевидно това се е случило и то в ключовия 8-ми клас и то без санкции за ИА.
От друга страна, като направиш нещо, трябва да си стоиш зад действията, така че каква точно лоша услуга съм направила на ИА не ме е ясно.
Спирам с тази тема, защото от един момент нататък само чешаме езици и си обясняваме колко невъзможно и нередно е всичко.

# 605
  • София
След като се окопитих след вчерашния резултат,  честитя на всички родители с приети дечица в Колежа. Пожелавам късмет на всички резерви и една присъствена и успешна нова учебна година на всички!
Благодаря на съфорумците, които ми даваха сили и упование в трудните моменти на очакване!
Съдбата ни показа, че нашето място е гимназия Апостолов и аз се премествам в съответната тема.
 Ще бъде чудесно, ако повече родители с деца, които ще учат там, се "срещнем" в темата и споделяме радости и грижи, както част от семейството на Колежа са се намерили тук 😀

# 606
  • софия
Мишона, много да му е успешна годината на малчугана. Навестявай ни и нас от време на време.

# 607
  • София
Благодаря! Обещавам Simple Smile

# 608
  • София
И аз искам да благодаря за подкрепата, за помощта, за спокойствието, което получих тук - Благодаря ви 🤗
Девойката прие резултата доста зле (имаше очаквания, беше сигурна, че се е справила), но най- много я боли, че не е оправдала доверието на баща си 🙁 Чак сега разбрах колко силно е било желанието й да учи в колежа.
Вече се окопити и с много хъс продължаваме към НВО-то. Естествено надеждата да я поканят се е стаила някъде там, но времето ще покаже.
Аз продължавам да ви чета и да съпреживявам заедно с вас успехите ма децата ви 🤗

# 609
Стискам палци да се случат нещата.
Много деца няма да се възползват от това, че са приети, в това число и моят син.
Шансове винаги има.

# 610
  • софия
Стискам палци да се случат нещата.
Много деца няма да се възползват от това, че са приети, в това число и моят син.
Шансове винаги има.
Може ли да споделите защо?

# 611
Да, разбира се.
Финансовата част.
Не ми хареса това, че всяка година ще се предоговарят условията за намаляване на таксата. За тази година съм сигурна, че ще се справим. За следващите четири - не знам. Могат да се случат всякакви неща.
Не ми харесват и хората от сивия сектор, които напират /имам непосредствен пример, но и в темата бяха споделени случаи/.
Другата част - синът ми иска да учи математика или точни науки. За мен е важно да започне да учи по-интензивно втори език, различен от английския.

# 612
Да, разбира се.
Финансовата част.
Не ми хареса това, че всяка година ще се предоговарят условията за намаляване на таксата. За тази година съм сигурна, че ще се справим. За следващите четири - не знам. Могат да се случат всякакви неща.
Не ми харесват и хората от сивия сектор, които напират /имам непосредствен пример, но и в темата бяха споделени случаи/.
Другата част - синът ми иска да учи математика или точни науки. За мен е важно да започне да учи по-интензивно втори език, различен от английския.

Какво имаш предвид под сивия сектор ?
И като цяло със съгласна с теб относно финансовите условия , но все пак всеки тръгнал там предполагам е наясно Simple Smile

# 613
  • софия
Да, разбира се.
Финансовата част.
Би ми било интересно да споделите каква е била причината да кандидатствате? Ако искате, разбира се.
Да не се приема, че нямате право да го правите. Естествено, че имате това право, но ми е странно. Изброените причини не са възникнали след изпита. Те се знаят преди това.
И за мен е неморално недеклариране на доход или деклариране на неистински обстоятелства, за да се възползваш от намаляване на таксата, но за да бъдат приети децата, те имат качествата за това и те не са финансовите възможности на родителите.

Последна редакция: нд, 16 май 2021, 12:41 от zvаnchе

# 614
  • В офиса
Звънче, не виждам нищо странно. Казва му се 'застраховка". Изпитът в АК е преди НВО. Никой не знае пред какви обстоятелства ще е изправен по време на НВО - карантина, друго (не дай боже), или лесно НВО и много висок бал, или просто издънка. АК е хубаво училище, едно от най-добрите, с основен минус, че е платено. Минус за някои, разбира се, за други това не е фактор. И ние при прием в СМГ, или ПЧМГ, ще изберем тях пред АК. Но при недостатъчен бал и при издънка за ПЧМГ, ще слагаме много на везната, разходите по АК, спрямо неизвестността за училище номер Х, за където ще стига балът. Та така, няма нищо странно и нелогично.

Общи условия

Активация на акаунт