И другата ми професия е интелектуален труд, често се упражнява дистанционно, в хоум офис. Там също цените се вдигат, но просто защото изначално този труд е бил подценен, макар и експертен, и сега вече е съвсем девалвирал като професия. Извинявам се за лиричното отклонение извън темата, която се обсъжда.
Аз съм на принципа, че ако изначално в цената за нов клиент са били калкулирани твърде големи отстъпки, т.е. някои услуги направо минава гратис (докато при други колеги те не са безплатни), с тази инфлация е редно цената да подлежи на корекция. Отстъпки могат да се правят за постоянни клиенти или поне за втора консултация. Немалко колеги процедират така.
Що се отнася до тъй наречените общи годишни прогнози, аз лично избягвам да предоставям такава услуга на нов клиент. Но тя се търси масово, тъй като хората не са много наясно какво получават в такъв случай. И по тази линия има доста сериозен клиентопоток при повечето консултиращи астролози. Гледат се соларче, транзити прогресии и се взема трицифрена сума. Сладка работа. Накрая обаче обратната връзка не винаги е в полза на астролога, тъй като достатъчно детайлна обща прогноза няма как да се направи за нов клиент, чиято натална карта не си анализирал предварително по всички най-важни теми и не си я проследил как работи във времето. А някои работят и без проверка на часа, макар че за годишния солар, с техните методи на работа, тя може и да не е необходима. Но всеки си има свой начин, по който процедира с клиентите.