Първокласници- 2021/2022

• 34 696
  • 715
  •   1
Отговори
# 270
На мен ми беше полезно да купя нещата по списъка предварително преди 4 години, защото не винаги имах възможност да реагирам от днес за утре, ако ми се сервира в 20,30 вечерта.
Иначе да, книжарници има на всякъде, реално само облеклата за учебници и помагала могат да се окажат дефицитни  рез годината. Няма да се презапасявам, така или иначе ще има загубени или използвани неща, които да трябва да заменям и допълвам в движение.

# 271
От училището им правят. Нищо друго обяснено няма за нея, освен, че е пожелателно препоръчителна Satisfied
Аз ще взема за тетрадките подвързии и ще изчакам 15-и да ни дадат учебници и помагала и тогава ще търся готови пасващи. Ако останат 2-3 неща без подходяща подвързия, ще ги оправя вкъщи.
Бреее, и сигурно силно препоръчват при конкретен застраховател?
Между другото е добра идея! Имам позната, която се занимава със застраховки и ще говоря с нея, и взема да му направя.
Естествено, че е полезно и интересно кой какво е купил, как се подготвяме за училище!
В нашето училище искат само найлонова подвързия. Хем искам да му подвържа всички тетрадки и учебници с бял картон и отгоре найлоновата подвързия, хем не искам да се отличава от другите и може би да не му хареса като са подвързани нещата.

# 272
За застраховка събираме на родителската и малко след нея. Правят колективна. Не е задължителна. Реално са 2,50-5лв, но пък при инцидент детето получава парично обезщетение. Да не се налага да се ползва, просто е добре да я има. Важи не само на територията на училището, а навсякъде.

# 273
  • София
Да, предполагам, че от тези 119лв, които ни искат, за застраховката отива малка сума. Но съм далеч от мисълта, че фирмата не е избрана "специално" Satisfied Но пък, ако предоставя добра услуга-нека. Другите пари са за хигиенни материали, украса, помагала, някакви неща за стаята. 

Вчера пазарувахме с детето и купихме всичко от списъка. Остана да намеря олекотена голяма раница, с която да носим всичко в понеделник. В декатлон не намерих това, което търсех.

Другите бъдещи първокласници изпитват ли нетърпение или по-скоро не им се започва?
Моят е раздвоен, притеснява се и малко го е страх. От друга страна се и вълнува, той от 1 година говори за училището(съвсем наблизо е и всеки ден минаваме покрай него).

# 274
  • Пловдив
На моята уж и се започва, но чак голямо нетърпение за самото училище не изразява. Нетърпението е да се види с приятелката си от градината. Но с нея по всяка вероятност ще са в различни класове, сега лятото пък бяха в различни сборни групи и не се виждаха много в градината; не знам в училището как ще е с виждането в междучасията.

Аз все пак поръчах раница "Габол" онлайн. 13 литра. Реших да и покажа онези 2-3 от сайта, които бях харесала, ако не ги одобри - да ходим до магазин; тя пък си избра от сайта друга, с еднорог, не просто еднорог, ами еднорог царевица, не много по моя вкус, ама то често става така - тя ще си я носи. Купих и термос от Пепко, също с еднорог. Не съм сигурна дали ще и трябва, ама да има. С еднорози съм купила също кутии за сандвичи, несесер и какво ли не.
За големия, който ще е в помощното училище, не знам дали ще трябва раница и изобщо какво ще трябва и какъв ще е редът, но сутринта взех от Лидъл една раница за брат им, който пък тръгва на градина. Големият я награби и цял предиобед се разхожда с нея на гърба.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 12:12 от Магдена

# 275
Тези цветни папки, обикновенни пвц папки ли са ? Гледам мъдрят се и в нашия списък.

# 276
  • София
Да. Аз взех за момента 3 в различен цвят и по 2 подвързии за тетрадки в същите цветове. И две текстилни пликове малко над А4 с ципче.   При нас ги няма в списъка, но гледам, че така повечето организират раницата по-добре. Но всеки си намира своя начин.

Моите двама в момента са сборна група заедно. Баткото четвърта, малкият е първа(сега ще бъде втора). Харесва им. Учителките казват, че не играят заедно, но момичетата от горната група са приели ролята на майки и го бебосват малкото, а той много обича Satisfied Като го взема го изпращат и той, като котка се умилква по тях.
Днес инцидентно големият не отиде на градина и настана адска драма. След месец, като вече е първокласник, не знам малкото как ще свиква без батко си там. И то иска нова раница, само пита "А за мен какво ще купим?" Satisfied

Ние вкъщи имаме кутии за храна-различни форми и размери. И термос за супа. Няма да взимам нови, ще се справяме с тези. Той ще е записан в стола, ще пращам нещо подкрепително(там ще е от сутринта до 17 и 30) и за дните, в които има храна, която не харесва по принцип(гледах менюто и май ще се случва рядко).
Несесер не взех, имаме вкъщи по-малко с ципче и един голям пак с цип(не е твърд с разделения), мисля че ще се получи в малкото да слага основните неща, а в големия цветни моливи. В крачка ще разберем.

# 277
  • Пловдив
Моите не можаха да се засекат в градината, но малкият ще бъде при учителката на кака си. Тя строга, той лошичък (диване) - баща му вика, че това ще бъде сблъсък на титани.

В сайта на "нашето" училище не виждам още нищо за тази година, не виждам също и примерни менюта на стола, затова всякакви варианти допускам - и стол, и от къщи. Повече ме притеснява дали в помощното училище ще разрешават носене на храна от къщи, защото големият яде много малко видове неща и ако карат на столово ядене, ще стои гладен и изнервен и може да налита на бой. Детската градина, откак започна пандемията, я изкара на чипс и вафли, понеже не можеше непакетирана храна да се внася в градините. Все пак в училищата явно не е така.

# 278
  • София
Възможно е и другите да си носят. Все пак типа училище предполага, че може би и другите деца имат специални потребности и предпочитания за храната. Но всичко може да се очаква Rolling Eyes Тук из форума няма ли тема за тези училища, където да се намери информация?
При нас качват седмичните менюта, защото онлайн се заявяват дните, в които детето ще яде в стола. Онлайн се и плаща, така се зарежда една карта пластика и детето я дава там на място. Та успях да видя качените стари менюта. 
Като в градината, общо взето..филии, манджи. Почти никакви пресни зеленчуци, тук там плод. И все пак е улеснение.
При нас обучението е целодневно, като редовния учебен час се редува със занималнята.
Не е до 12ч. часове, а след това цял следобед занималня, а 1 час БЕЛ, после 1 час занималня по предмета, после 1 час математика, следван от занималня по него.
Уж така ги разнообразявали и децата веднага след часа се самоподготвяли и не забравят материала...Обаче пък ми изглежда страшно уморително, няма как да го вземеш на обяд в някакви дни и да пропусне занималнята.
А ми се искаше да имаме избор и ако видя, че детето се изморява, да го взимам и да пишем домашни вкъщи(аз работя на половин работен ден и като цяло имам възможност).

# 279
  • София
Моята изобщо не иска да тръгва на училище. Не знам защо така. Големите се вълнуваха, пък това - не и не.
Храната ще я мисля в движение. Кривотия е и ако се наложи, ще пращам кутии. Кака й беше същото магаре с храната. Добре че поне брат им не е мрънкал особено.

# 280
Ох, хич не обичам "силно препоръчителни" неща и обикновено казвам, че щом не е задължително, няма да се възползваме/ изпълним или каквото е там насила препоръчано.
Синът ми хем иска да ходи на училище, хем го мързи. Мисля, че му харесва самото очакване, радостта от покупки и това, че е голям.
Днес ходихме да гледаме "на живо" раници. Хареса си една бебешка и една за 180лв., и се прибрахме с такова шише за вода, Ars Una, 18лв. Имам го същото и е много удобно, без сламка е, вместимост 500мл. Мъжът ми каза, че "това е просто една раница" и ще вземем от Декатлон. Ама аз знам какво е вълнението за детето, как ще си показват раниците един на друг. Има време...
Кутии за храна (за готвено, за сандвичи и за десерти/плодове) имам доста, понеже с мъжа ми си носим за работа храна. От Джъмбо ги купувам, в три размера са - почти квадратни, с плътно затварящи се капаци (нося готвено в тях, но супа сякаш не смея). В малките си носим мини баклавички, откъснати зърна грозде, бисквитена торта. Струват между 1 и нещо и 2,50лв. Има ги в синьо и в розово. И са на снежинки едвам забележими. Самите снежинки са някак по-лъскави от кутията. Препоръчвам ги силно, защото ги ползваме от доста години, че и за хладилника ги ползваме. В голямата кутия се събира 1 буца сирене например Simple Smile Голяма реклама направих 😄
Гледам, че в тетрадките с квадратчета от Джъмбо редовете са едвам забележими. Дали да не му взема други? То аз 6-7 купих, не е голяма набутка.
И добре, че почнах да пиша тука, че да се сетя! Ей сега ще му поръчам от Икеа светлосиня лампа с щипка за Икейското бюро. Сякаш съм с очаквания да учим до среднощ 😄 Ама трябва да има. Че сега е с една солна лампа в стаята, която е просто страхотна, но не става за четене.

# 281
Моят човек не мисля, че осъзнава какво му предстои, защото само е виждал училище и деца, които играят навън, влизал е веднъж в класна стая и знае, че там ще учи, но съм убедена, че неговата представа и реалността се разминават към този момент.
Раница му купих за 98 лева, той си я избра, на Minecraft, защото е луд по тази игра, също и пълен несесер и торба за спорт за още 100 лева. Не ми се даваха толкова пари, но той си ги хареса много и в мен се обади моята 7 годишна аз, която не харесваше особено много нещата си и този спомен обърна ситуацията в негова полза 😂.
Имат стол, който ще пробва и ако му хареса за мен това ще е супер, така че си стискам палци, не съм от готвещите- не ме бива, не ми харесва и  абе супер зле съм.
Още не сме набавили всичко, но не си давам зор. Чудя се дали да му слагам бюро в стаята, тъй като имаме много места за сядане в къщата и от една страна ми струва излишно, от друга обаче е важно да знае, че там се пишат домашни…вие имате ли бюра?

# 282
Според мен, по време на дистанционното си е хубаво детето да има бюро, при възможност и хубаво устройство.

# 283
  • София
Katerun, и моят мъж така повтаряше, че просто някаква раница ще вземем и не разбирал защо се впрягам 🤣 Има една фирмена на Samsonite, искаше нея да я ползва детето. Тя самата тежи все едно е с учебници вътре и е огромна.
Затова просто взех нещага в свои ръце и той се примири.
Иначе и аз имам такива спомени как нещо не съм си харесвала, как съм искала, но нашите са нямали пари...и явно запъшвам празнини и детски травми 🤣

Ние ще слагаме бюро, за да има още един кът за писане/учене. Баща му има в спалнята, в холо-кухнята имаме трапезна маса. Та все ще си намери място, но да има опции, защото брат му е малък и пречи. Или ще спи, или нещо друго. Предполагам, че ще има моменти, в които готвя и същевременно го наглеждам или му помагам за някое домашно. Друг път ще е онлайн на бюрото в стаята-няма да го избегнем, според мен. Макар, че си мисля, че ще разпуснат гимназиалните, малките до последно ще ги държат присъствено.

В пристъп на лудост продадохме почти всички мебели от стаята им 🤣 Две легла на Г, гардероб, една етажерка за книги. Сега спят на единичен матрак на земята.
Ще взимаме деуетажно легло, бюро и по-функционален гардероб.
От къде-не знаем...кога-не знаем 🤣 Но искахме да изпразним, за да можем спокойно да купим нови.
Та не знам дали ще има бюро със стартирането на годината, легло и гардероб са по-спешни.

# 284
Група каква постелка (мушама)ще вземате за чина? Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт