ОСМИ клас 2020/2021 - Пролет пукна, осмокласник към училището хукна 😉

• 31 628
  • 771
  •   1
Отговори
# 255
  • о`майна лунна нощ е
Клипчетата, които пуснах не са наши, но са от състезания на живо. Много силни школи има в София, Русе, Варна, Ловеч. Последното, което имам е с лошо кочество и е още от клас Деца. Това е наборът с предишната му партньорка.
Кажете ми дали се вижда - промених линка
https://youtu.be/dljvppLDzVw

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 09:38 от `ТуиГ

# 256
Аз не мога да видя, Туиг

С математиката и аз съм безкомпромисна. Хайде,моят е в математическа паралелка, но дори и да не беше, съм на мнение, че математиката трябва да се знае на някакво прилично ниво. Група Б на Архимед за мен е минимума - нищо сложно и завъртяно, но показва добре усвоени основни неща и комбинирането им.

# 257
ТуиГ, не се отваря при мен. Дава ми грешка 404.

Хохо, за математиката няма да се включвам, защото за мен всички, които я владеят са магьосници. Имаме си в темата такива🙂
С Моника  сме от породата на дъщерята на Мариян Бачев:-)
Едно есе на щерка му посветено на математиката:-)

Скрит текст:
Математика – наука, предназначена да изчислява и извършва различни действия свързани с числата, с времето се е превърнала в съвременен метод за изтезание, измъчване и общо казано тормоз над непълнолетни индивиди. За да бъде по-ефективен тормозът, математиката е поставена като основополагащ предмет във всички училища по света.
Поддържам тезата, че хората, които разбират от математика, са ограничени на брой, затова трябва да бъдат опазвани, като изчезващ вид и добавени в Червената книга на България под името: „Хомо Матос“. За по-сигурно да бъдат оставени в резерват, за да предотвратим допълнителното им травмиране от нас – дебилите, неразбиращи математика, и  да им предоставим благоприятна за тях среда, където на воля да решават уравнения, да търсят ъгли на триъгълници (геометричната фигура няма значение, нека никоя от тях да не се чувства дискриминирана) и да откриват неизвестни. Да, тогава останалите 99,(9)% от хората, да можем да живеем живот, лишен от мъчителните занимания, с които математиката иначе ни залива. Представете си колко по-щастливи ще бъдат децата, когато отидат в училище и математиката бъде заменена с часове по избор, свързани с индивидуалните способности и интереси на дадения ученик. Сега очаквам да се появят банда притеснени родители, които да кажат: Ох, каква дискриминация спрямо професионалистите, които се занимават с математика!
Или
Мило момиче, толкова ограничено мислене имаш! Знаеш ли колко неразвит щеше да е този свят, ако я нямаше математиката?
Или
Типично мислене на тийнейджър, толкова са неуравновесени! По наше време, ние дори не можехме и да си помислим да пишем такива глупости по адрес на училищните предмети! Имахме уважение, респект към учителите, а сега съвсем са го ударили през просото!
Естествено, не може да се мине и без типичното: „Съсипаха я таа държава!“
Проблемът идва оттам, че масово децата не разбират математиката, а ни се налага да отделяме твърде голяма част от времето си, свързана с нея. Ето, например аз: 7. клас съм – година на самоубийства (спокойно, жива съм), терор и многократно задаване на въпроси и правене на констатации от рода на:
„Кога ще ми трябва да го знам т’ва?“,
„Ама нали няма да ставам математичка?“,
„Що не ме оставят да си живея живота?!“,
„Ако реша още едно уравнение, ще се хвърля отнякъде!“ и други такива позитивизми, изпълнени с пеперудки и розови цветченца – всичко кипи от щастие, като кравешко изпражнение в зимна нощ!
Сега, ако пиша до министъра на образованието, че някак си не върви, ние – математическите инвалиди да се явяваме на една и съща матура заедно с децата от националния ни отбор по математика, и да обясня, че аз ще кандидатствам езикова гимназия, в което ще се занимавам повече със словото, отколкото с корен квадратен от 289 (17 е по принцип), той би въвел някакво правило, като това в 12-и клас (караш задължителна по БЕЛ и втора избираема), то едва ли ще го въведе 3 месеца преди матурата, вероятно от догодина. Да, ама тогава (с помощта на всички вселенски сили, много шоколад, сълзи и мъчения) ще съм преминала 7.клас (да му се не види и пустия клас, проклет) и  няма да има никаква файда, защото вече всичко ще е приключило. Да, може би ще спася от тия мъки на съдбата други ученици, които иначе биха минали през това къде-къде по-депресирани от мен, но все пак ще съм го минала, а някак си хич не ми се иска да се случва.
И тъй като моето творчество един ден ще се изучава някъде между Яворов и Вазов, искам да дам един последен съвет на читателя, който въпреки всичко сигурно също ще се пържи на матура по математика: Когато учителката те попита какво е искал да каже авторът, отговори: “Искала е да изрази дълбокото си възмущение от факта, че е длъжна да изучава предмета математика и по книжовен начин я е сиктердосала...“
Текстът е написан с изцяло хумористична цел, моля никой математик, физик, химик или друг човек науката или любител на изчисленията да не гледа на написаното сериозно, въпреки че нехаресването ми към математиката е напълно сериозно.
А. Б.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 12:10 от Biserka_a

# 258
ММ не може да реши някои от задачите за трети клас, а владее свободно немалко чужди езици.

# 259
Досега съм срещала един- единствен човек, който владее мат, бел и чужди езици до съвършенство.
В гимназията най- добрата ми приятелка се справяше фантастично и с лекота и с мат , и пишеше прекрасно и химията я разбираше. Благодарение на нея изкютах някак си математиката.
Избра да се реализира с хуманитарни науки, а по- късно разбрах, че е навлязла в дебрите на дизайна.
Подозирав, че е натрупала знания от предишни животи😀

# 260
  • о`майна лунна нощ е
Промених линка. Дано вече е видим от Ютуб.

# 261
Не, ТуиГ. При мен показва, че съдържанието му е блокирано, заради авторски права:-)

# 262
  • Между гори и планини
Според мен математика, физика и химия са свързани. Аз не съм добра по математика,  въпреки,  че на дърти години откривам математически проблясъци (особено ако седна да уча). Възхищавам се на всички математици!
Моя е с инженерна мисъл, всички мъже от рада на баща му, няколко поколения са все такива - техничари. Моя беше намразил математиката заради една учителка. Сега попадна на добра в училище и на прекрасна частна, вдъхновението се върна! Всеки ден решава задачи,  понякога повече, понякога малко, но поддържа темпо. Според мен това много му помага при програмирането - всичко помни, още с обяснението на учителката.
Наскоро се беше изказал, че математиката е езика на Господ, защото е еднаква в цялата Вселена.

# 263
  • о`майна лунна нощ е
Гръм да ги трясне с тия ограничения. Като пате в кълчища съм и не мога да се справя. Предавам се за сега.

Школо мълчи за оценки. Наистина очаквах дъжд от изпитвания.

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 10:00 от `ТуиГ

# 264
  • София
И аз не виждам клипчето.И много, ама много подкрепям  всичко написано във великолепното есе.И като човек, учил математика до 8 клас и гордо притежаващ отлична оценка в дипломата, смя да твърдя че никога, абсолютно никога не ми е потрябвала!!! Изключение правят ситуациите , в които вие си говорите за някакви неща, а аз  с празен поглед, дори не разбирам какви са те.... НО не страдам твърде много от това.Факт  е че не от всеки става математик.Или литератор, за художник, музикант и спортист да не говорим....Защо трябва всички да се вторачват в тая пуста математика като жизненоважна...Защо всички трябва да имат базисно ниво по тоя предмет и да се изисква от всички да я усвоят.? А защо не се пренасочат всички да имат добра обща музикална култура например? МАсово и нотите не знаят, разлика между опера и оперета...За заглавия на подобни творби да не говоря.Това е обща култура.И вероятността да ти се наложи да водиш  разговор по темата е доста по-голяма, отколкото  за дискриминантата.
Та- така.Днес, както каза Аманда, е поредното велико контролно по математика.Ще пропусна вълнението по темата с доза  примирение.Стига ми това че се е старала, решавала задачи, и , надявам  се, на училищно ниво усвоила според изисквания базисните знания  от материала.

# 265
Да, гадно е с тези авторски права.
Есента на ДП по гимнастика правихме клипове на нашите състезатели и тези от финалите ги качих в страницата на клуба. На единия клип обаче, съчетание на успоредка, се чува и музика от някое изпълнение в момента на момиче на земя. И като гракна тоя ми Фейсбук, че в клипа се чува песен обект на авторско право 🤣 Качи се клипа, но музиката беше заглушена.

Бисе, много е яко това есе, с голям кеф го прочетох. Браво на тази девойка.

Аз обичам математиката и много хубаво пишех според учителите ми, обаче пък мразех да пиша, много. Не знам как ми се получаваше.

# 266
  • София
Моите и двете вчера са имали по 2-3 контролни. По математика, по информационни технологии и по БЕЛ.
По математика са били повечко задачи, на Ники не и е стигнало времето за две задачи мисля и имала и сгрешени, при Ваня за повече. По ИТ е било на различни тагове за сайтове и тн, но там си работят сериозно от началото на годината, което се очакваше с тази учителка. Колкото толкова.
Ваня заяви, че след трите контролни е изпаднала в криза и се е разревала. Сестра и не разбрала и не и обърнала внимание, дори се скарали, след това се разхождала за да се успокои след училище със съученичка. Защо е нужен този стрес и защо така го преживява не знам. И мъжът ми скоро и обясняваше, при поредната криза, че е важно да е здрава и физически и психически, оценките стига да се старае нямат значение и въпреки това се натоварва и притеснява.

# 267
Sssani,
аз също смятам, че музиката и изучаването на инструмент дават много за формирането на общата култура. Моника и досега си тананика произведения, които е изучавала в Музикалното училище, не е забравила нотите, и в пети клас знаеше повече теория от учителя им по музика. Беше си позволила дори да го поправи:-)
Балетът също й даде много.
Въобще , смятам, че изкуствата влиаят не само ма общата ни култура, а и на съзнанието ни и изграждането ни като личности.

# 268
И при нас днес контролно по математика предстои. Наборката е решавала доста задачи. Карам я да решава всички след урока и също от учебната тетрадка. Усилията са положени, но колкото-толкова. Досега математика не ми е трябвала в живота. Освен, за да помагам от време на време на децата. Иначе и аз сега на стари години наблюдавам леки проблясъци, особено в частта по геометрия. Само леки обаче...

# 269
За всички финове
Неда на Диди е в "Преди обед" btv.

Общи условия

Активация на акаунт