Брекети – къде, какви, за колко? -тема 15

• 75 905
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
В момента именно лекувам изнесени напред резци покрити само от венец - по думи на ортодонта преди 10 години, така ми е отворил място. Кътните зъби - контакт само на шести зъби. Щръкнали с дъвкателната повърхност към бузите. Дали като се изправят отвесно, ще останат извън костта - тези неща сме ги изговорила на консултациите. Включително трябва да се изговори, дали не се дъвчи само на една страна. Сравнявам първите алайнери с последните, видимо има разширяване. Аз пак казвам - крайният резултат ще го видя наживо а не само на 3д след година и 3 месеца. Но все пак - средната линия, която ми изкриви долната челюст - защо масово се обяснява като козметичен дефект, казва ни се, да не се вглеждаме толкова или че понеже са долни зъби, не се забелязва. А не се отчитат последствията. На запад на такъв резултат се гледа като на несвършена работа.

# 211
  • Варна
В момента именно лекувам изнесени напред резци покрити само от венец - по думи на ортодонта преди 10 години, така ми е отворил място. Кътните зъби - контакт само на шести зъби. Щръкнали с дъвкателната повърхност към бузите. Дали като се изправят отвесно, ще останат извън костта - тези неща сме ги изговорила на консултациите. Включително трябва да се изговори, дали не се дъвчи само на една страна. Сравнявам първите алайнери с последните, видимо има разширяване. Аз пак казвам - крайният резултат ще го видя наживо а не само на 3д след година и 3 месеца. Но все пак - средната линия, която ми изкриви долната челюст - защо масово се обяснява като козметичен дефект, казва ни се, да не се вглеждаме толкова или че понеже са долни зъби, не се забелязва. А не се отчитат последствията. На запад на такъв резултат се гледа като на несвършена работа.
В България стоматологията е на много високо ниво, така че не мога да се съглася с вас. Както във всяка сфера има по-добри и не толкова.

# 212
Реших да кача снимка за изкривяването настрани. Сравнение от 15 април, когато започнах лечението, към днешна дата. Ортодонтското ми лечение с брекети беше преди повече от 10 години. Разбира се, тогава при свалянето изкривяването на челюстта не беше чак толкова видимо, но средната линия на долните зъби си беше разместена още тогава и от самите брекети, не и преди това, и специално тогавашния ортодонт ми говореше за тази средна линия, че било само естетичен дефект, и че лечението просто е могло да се постигне на 90% вместо на 100 заради липса на място. Защото брекетите или алайнерите оказват сила само по време на лечението. Но след това, цял живот имаме език и дъвкателни мускули, които оказват натиск, въпреки ретенцията ( бях с фиксирани ритайнъри), и ако колибката не се построи със стабилна основа, нещата се разбутват.

А ето това е сравнение на първите с последните алайнери( извинявам се, че съм ги оцветила първите с кафе) - за да видите разширяване при възрастен пациент:

Тясно и дълбоко небце става широко и плитко. Кътните ми зъби не се изместват извън костта, а се завъртат вертикално, и сигурно още много сложни ротации. А Това, което ми предлагаха като план други ортодонти, беше вадене на 4 премолара и преместване на резците назад, оставяйки небцето тясно.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 10:44 от Анонимен

# 213
На какво се дължи изместването на челюстта при теб?

# 214
От многото консултации миналата година, ми остана спомен, че самото положение на зъбите и захапката, изкуствено насилва долната челюст в неправилна позиция. На стари снимки преди брекетите, лицето ми е симетрично. Някои кътни зъби са много високи също, свалени надолу от брекетите, за да направят контакт, и сега ще се избутат малко нагоре обратно в костта.

# 215
Здравейте, има ли някой, който се лекува при Д-р Бадов в Пловдив

# 216
  • София
И моята уста като че ли се изкриви след брекетите. Не ми харесва резултатът. Да, събраха се горните зъби, това беше целта, може би и преди това челюстите не са били симетрични, но и сега не мога да се усмихна спокойно. Понякога си мисля, че ще е най-добре да махна постоянния ритейнър и зъбите да си идат на местата (това в кръга на шегата).

# 217
Аз мисля, че това изместване се е получило от липсата на ретенция на кътните зъби. Все пак не може без редовна употреба на ритейнъри върху всички зъби.

# 218
Навремето специалиста реши без снемаеми а само с фиксирани ритейнъри. Понеже така написано малко звучи все едно аз не съм си изпълнявала заръките. Но и така, средната линия ми беше изкривена още при току що свалените брекети. Разликата с тогава и сега е, че от едната страна захапката се отвори и има видимо разстояние между горни и долни. Които са преди кучешки зъб, т.е. Във обхвата на фиксирания ритайнър.

# 219
При него си извадих четирите мъдреца. Три от тях бяха ретинирали и много трудни - с операция по 360 лв на зъб. Четвъртъят беше пробил и мина като нормално вадене за 86 лв.

С какви времеви паузи между всяко вадене?

# 220
При дъщеря ми също се налага вадене на 4 мъдреца.....Омммм......
Може ли повече инфо от хора, които са ги махнали?

# 221
  • Варна
Вадих по два на веднъж - първо от ляво, после от дясно. Ако не ме лъже паметта, имаше 3 месеца времева пауза. Имаше и контролни прегледи по-късно, за да видят дали костта е добре зарастнала, но не съм сигурна 6 месеца ли беше по-късно... Писала съм в темата за мъдреците, но отдавна. Минаха към 4 години от тогава.

mariat, при всеки е индивидуално, но какво ви интересува? Като цяло няма нищо страшно. Аз отлагах операциите 2 години от страх и като ми ги извадиха, ме хвана яд, че съм се бавила толкова. Бях изчела целия интернет и супер много се бях наплашила от усложнения, уверждане на неври, синуси и каквото се сети човек. Препоръчвам ви да не си губите времето в глупости като мен. Отива се на първоначален преглед с панорамна снимка.
Самата операция се случва не на зъболекарски стол, а на операционна маса (легнал си), в присъствието на анестезиолог, човек, който ти следи сърдечните показатели, както и фотограф Grinning Понеже кабинетът на Едрев се намира в денталния факултет и подписвах, че позволявам да снимат с учебна цел. Продължителността на вадене на два ретинирали мъдреца при мен беше около 40 минути. Шофирах спокойно непосредствено след това. Самият зъб се реже на три с нещо като зъболекарско мини ъглошлайфче и всяка част се вади по отделно, с клещи и бая дърпане. После шият и след няколко дни се ходи за махане на конци. След операцията те оставят да си полежиш десетина минути, после да поседиш също толкова и така. Нищо страшно. Аз като легнах на масата, си запълних мислите с позитивна нагласа как съм щастлива, че началото на лечението ми се случва и стъпвам една крачка по-близо до крайната цел - красива усмивка. Първата крачка е най-трудна. Успех.

# 222
Благодаря за успокоителния пост!

# 223
Здравейте, някой да си е правил без да иска дупчица на венеца между два зъба при почистване на зъбите?

# 224
Момичета, интересува ме за постоянните ретайнери при Вас по колко време ще стоят, ортодонтът каза ли Ви конкретно време?

Общи условия

Активация на акаунт