Имате въпроси, свързани със застраховането? Консултирайте се със Златка Белинова

• 47 644
  • 83
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
Здравейте. Имам сключена застраховка "Злополука Закрила Силвър" към ДЗИ. Не успявам да намеря информация за сумата, която се изплаща при временна неработоспособност. В сайта им пише "% от 2000", но какъв процент точно никъде не е упоменато. Как бих могла да разбера?

# 76
Здравейте. Имам сключена застраховка "Злополука Закрила Силвър" към ДЗИ. Не успявам да намеря информация за сумата, която се изплаща при временна неработоспособност. В сайта им пише "% от 2000", но какъв процент точно никъде не е упоменато. Как бих могла да разбера?

Размерът на застрахователното обезщетение или начинът на определянето му са посочени в Общите и Специални условия по застраховката или в самия застрахователен договор (полицата).
Посоченото на сайта като размер на обезщетението означава, че то се изчислява като процент от максималната застрахователна сума, която е в размер на 2000 лева. Обезщетението може да е сума от 1 до 2000 лева, като конкретният размер зависи от продължителността на временната неработоспособност. В застрахователния договор трябва да е уговорено на каква продължителност на неработоспособността какво обезщетение съответства (например неработоспособност до 10 дни - 200 лева, от 10 до 30 дни - 500 лева, ...).

Последна редакция: пт, 20 сеп 2024, 09:14 от Рaдост

# 77
Здравейте, при застрахован имот в SDI, който има щета (теч от съседи от горен етаж, които са преустроли жилището си), какво мога да очаквам да направи застрахователят? Единствено да изплати компенсация за нанесените щети от теча (реално, аз мога само да пребоядисам петното, което няма да струва много) ИЛИ също и да направи нещо да предотврати бъдещи течове? Такива са много вероятни, защото съседите отказват да поемат отговорност и да направят пълен ремонт.

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 16:37 от candyvanilla

# 78
Здравейте, при застрахован имот в SDI, който има щета (теч от съседи от горен етаж, които са преустроли жилището си), какво мога да очаквам да направи застрахователят? Единствено да изплати компенсация за нанесените щети от теча (реално, аз мога само да пребоядисам петното, което няма да струва много) ИЛИ също и да направи нещо да предотврати бъдещи течове? Такива са много вероятни, защото съседите отказват да поемат отговорност и да направят пълен ремонт.
Здравейте! Вашият застраховател ще Ви изплати застрахователно обезщетение за нанесените щети. Ако те са в резултат на виновно поведение на съседите (неотстранена повреда, лошо изпълнени строителни работи в техния имот), то застрахователят ще регресира вземането си към тях - това означава, че ще поиска от тях да покрият изплатеното обезщетение. Много често това е мотиваторът съседите да отстранят проблемите.

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 09:52 от Рaдост

# 79
  • София
Живея в София.Мога ли да застраховам къщата на родителите ми, която е в провинцията?

# 80
Живея в София.Мога ли да застраховам къщата на родителите ми, която е в провинцията?
Да, можете. Повечето застрахователни компании не изискват първоначален оглед на имота. В случай че имотът не се обитава целогодишно, проверете условията на застрахователя. Възможно е да не предлага застрахователно покритие за имоти, които не се обитават за период, по-дълъг от 30 последователни дни.

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:43 от Рaдост

# 81
Здравейте, при застраховка на ипотекиран апартамент за остатъчната стойност на ипотеката в полза на банката, може ли да се направи добавък към друг застраховател в полза на лицето, на чието име е ипотеката, за по-висока от остатъчната стойност на имота.

# 82
Здравейте, при застраховка на ипотекиран апартамент за остатъчната стойност на ипотеката в полза на банката, може ли да се направи добавък към друг застраховател в полза на лицето, на чието име е ипотеката, за по-висока от остатъчната стойност на имота.

Здравейте.
Добавъкът е допълнително споразумение към основния застрахователен договор, т.е. той не може да бъде издаден от друг застраховател, а само от застрахователя по първоначалната полица. Във Вашия случай застрахователят може да издаде добавък, с който да се увеличи застрахователната сума и да се посочи, че уговорката в полза на трето лице (банка) не се прилага за допълнително уговорената застрахователна сума.
Възможно е и да бъде сключен нов застрахователен договор за същия имот при друг застраховател. В този случай законът предвижда редица задължения за застраховащия, които включват уведомяване и на двамата застрахователи за наличието на многократно застраховане. По-долу можете да видите извадка от съответните разпоредби:

Раздел II.
Многократно застраховане

Чл. 391. (1) Лице, което застрахова един и същ интерес срещу един и същ риск при повече от един застраховател, е длъжно незабавно да уведоми всеки от застрахователите за наличието на другите застрахователни договори, като посочи другите застрахователи и застрахователните суми по всеки от тези договори.
....
Чл. 392. (1) Многократно застраховане възниква, когато един и същ интерес е застрахован срещу един и същ застрахователен риск при повече от един застраховател и сборът от отделните застрахователни суми надвишава размера на действителната застрахователна стойност или размера на действително претърпените вреди. В този случай всеки застраховател отговаря в такава пропорция, в каквато застрахователната сума по сключената с него застраховка се отнася към общата застрахователна сума на всички застраховки, като застрахованият не може да получи общо от застрахователите повече от действително претърпените вреди.
..........
(3) В случаите на многократно застраховане всеки застраховател, пред който е предявена претенция, е длъжен да уведоми останалите застрахователи, които са му известни. Всеки застраховател, извършил плащане, е длъжен незабавно да информира останалите застрахователи за това.
(4) Ако към един от договорите по ал. 1 се прилага законодателство на друга държава, застрахователят, за чиято застраховка е приложимо това законодателство, може да предяви претенция към останалите застрахователи за възстановяване само когато по приложимото към него право той би имал задължение за възстановяване.
(5) Ако застрахованият е сключил договорите по ал. 1 с цел неоснователно обогатяване, сключените договори са нищожни. В този случай застрахователят има право на премията до момента, до който е научил за обстоятелствата, на които се основава нищожността на договора.
Чл. 393. (1) Ако застраховащият е сключил застрахователен договор, в резултат на което е възникнало многократно застраховане, той може да изиска прекратяване на единия договор или намаление на застрахователната сума, съответно и на застрахователната премия, до размера на непокрития по първата по време застраховка интерес.
(2) Алинея 1 се прилага и когато многократното застраховане е възникнало поради намаление на застрахователната стойност след сключването на договорите. Ако в този случай множеството застрахователни договори са сключени едновременно или със съгласието на застрахователите, застрахованият може да изиска само съответното намаление на застрахователните суми и премии.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 10:20 от Рaдост

# 83
Здравейте, имам сключена застраховка на апартамент към ДЗИ, в следствие на проливен дъжд същия се наводни, в резултат на пропукване на покрива от него бяха наводнени и апартаментите под мен. След оглед от страна на застрахователите, щетата ми беше отказана, защото уврежданията били стари. Какво следва да се направи. Имам застраховка при тях от 3 години и до този момент нямам завеждани щети.

Последна редакция: ср, 20 авг 2025, 09:15 от Tanya Krasteva

Общи условия

Активация на акаунт