Майчинството счетоводно - 90

• 36 575
  • 780
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
Първият пост:
КСО чл.49 - Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.

# 511
Променя ли се майчинството, когата жената е била със 180 дни болничен непрекъснат преди раждането?

# 512
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Зависи от дохода преди тези 180 дни.

# 513
Какво по-точно за дохода?

# 514
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Ако няма големи разлики в дохода от предходните 18 месеца, няма да се отрази на майчинството.

# 515
Няма. Благодаря!

# 516
Здравейте, дами,
Имам следния казус: в отпуск по майчинство съм, детето е на 6 месеца. Поканата ме да водя обучение и съответно да ми изплатят хонорар по граждански договор. Фирмата няма нищо общо с настоящия ми работодател.
Ако сключа граждански договор, това ще се отрази ли на обезщетението за майчинството, което получавам?
Извинявам се, ако вече сте отговаряли на подобен въпрос и предварително благодаря Simple Smile

# 517
  • София-Младост
Няма да се отрази.

# 518
Здравейте, какви са условията за социално майчинство (нямам никакъв стаж) и какви документи се прилагат?

# 519
Здравейте, според първия ден на последния цикъл терминът ми си беше 16-ти декември. На феталната морфология ми го смениха на 11-ти декември, а заради някакво разминаване при софтуера за болничните е 18-ти декември. Когато използвам Справката за прогнозно майчинство в сайта на НОИ, въвеждайки 16-ти или 18-ти декември като дата на термин, ми смята последен месец октомври от общо 24-те. Ако въведа 11-ти декември, за последен месец счита септември. Въпросът ми е: има ли значение датата на термина или всъщност е важна датата на раждането, когато се стигне до реалното (а не прогнозно) изчисляване на майчинството? Дано сте ме разбрали. Smile

# 520
  • Шумен
Тия от НОИ ме съсипват днес сме 13.10. Някой знае ли кога си правят ъпдейт на системата. На 04.10 от фирмата ми казаха че ще пускат болничните в същата седмица,да кжем че са ги пуснали на 08.10.,защо в системата на НОИ все още няма ъпдейт за новия ми болничен…някой да знае кога ще се случи… 😞

# 521
На сайта на НОИ къде следва да се отчете издаден 45 дневен болничен? След издадените болнични за трудова нетрудоспособност ли? В какъв срок от издаването му следва да се качи от страна на болницата?

# 522
Калина, моят също не се е появил .
Ви-то, ако не ме лъже паметта, 7 дни е срокът на болницата. Болничният трябва да го виждаш, където са и другите болнични.

# 523
  • София-Младост
Здравейте, според първия ден на последния цикъл терминът ми си беше 16-ти декември. На феталната морфология ми го смениха на 11-ти декември, а заради някакво разминаване при софтуера за болничните е 18-ти декември. Когато използвам Справката за прогнозно майчинство в сайта на НОИ, въвеждайки 16-ти или 18-ти декември като дата на термин, ми смята последен месец октомври от общо 24-те. Ако въведа 11-ти декември, за последен месец счита септември. Въпросът ми е: има ли значение датата на термина или всъщност е важна датата на раждането, когато се стигне до реалното (а не прогнозно) изчисляване на майчинството? Дано сте ме разбрали. Smile
Има значения датата на термина и то голямо. Спрямо нея се издава 45 дневния.
При термин 11.12.2021 г.,  45 дни започват от 27.10.2021 и 24 месеца назад се броят от предния месец, т.е. от септември.
Респективно при термин 16.12.2021 г., болнични я е от 01.11.2021 и се броят от октомври.

# 524
Калина, моят също не се е появил .
Ви-то, ако не ме лъже паметта, 7 дни е срокът на болницата. Болничният трябва да го виждаш, където са и другите болнични.

Благодаря ти Ирен.Heart

Общи условия

Активация на акаунт