Майчинството счетоводно - 90

• 36 537
  • 780
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Договорът ще се прекрати със завръщането на титуляра. Условието да ползвате обезщетение за раждане и отглеждане на дете е да сте на трудов договор 45 дни преди термина. И разбира се, трябва да имате необходимия 12-месечен стаж. Обезщетението се изчислява на база доходите за последните 24 месеца.

# 586
Новата АГ, написа последна редовна менструация на 28.02.2021, вместо реалната, 26.02.2021, за да няма разминаване.
Въпросът ми е могат ли да ми върнат болничния заради това? И ако да, какви действия да предприема аз?

Ей сега научих нещо ново.... От кога цитират дата на менструация в болничен?

# 587
Да. В деня в който тя се върне ти си освободена.

# 588
Не съм специалист, но сама си отговаряш.Договорът ти е за заместване до завръщане от отпуск на титуляра, ако тя реши да се върне го прекратяват.Майчинство се плаща от НОИ.

# 589
  • София
Здравейте! Благодаря ви за полезната тема! Моят казус е следният: болничните приключиха и от близо месец съм в майчинство, но скоро фирмата съкрати позицията, на която бях. Възможно е и да обяви несъстоятелност. Ако това се случи, сама ли трябва да подам декларация за втората година, живот и здраве? А какво се случва с платените отпуски, които ми се полагат, губя ли ги? Не се сещам за други въпроси, ако знаете нещо от вашата практика, което да споделите, ще съм благодарна.

# 590
Докато съществува фирмата, тя ще подаде твоята декларация и би следвало да получаваш майчинство за втората  година. Отпуските ще се изплатят като обезщетение, ако договорът ти бъде прекратен.

# 591
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте! Благодаря ви за полезната тема! Моят казус е следният: болничните приключиха и от близо месец съм в майчинство, но скоро фирмата съкрати позицията, на която бях. Възможно е и да обяви несъстоятелност. Ако това се случи, сама ли трябва да подам декларация за втората година, живот и здраве? А какво се случва с платените отпуски, които ми се полагат, губя ли ги? Не се сещам за други въпроси, ако знаете нещо от вашата практика, което да споделите, ще съм благодарна.

Обяваването в несъстоятелност е дълга и тромава процедура.Дотогава действаш по стандартния ред.Подаваш си нужните декларации в сроковете.
Ако се стигне до несъстоятелност, но ще бъде обявено, синдик ще се свърже с теб и т.н.

# 592
Това означава ли, че ако ме съкратят по време на майчинството обещетението ми спира в деня на прекратяването му. Много се извинявам ако смятате въпроса за нелогичен, но ме заливат с многозначителна информация, а аз имам нужда от отговори

# 593
Това означава ли, че ако ме съкратят по време на майчинството обещетението ми спира в деня на прекратяването му. Много се извинявам ако смятате въпроса за нелогичен, но ме заливат с многозначителна информация, а аз имам нужда от отговори
Ако е по време на първата година ще получаваш до края й, но за втората няма да получаваш. Трябва да си на трудов договор.

# 594
  • София
Ако е по време на първата година ще получаваш до края й, но за втората няма да получаваш. Трябва да си на трудов договор.

Здравейте! Може ли да посочите закон, в който е упоменато или къде да прочета повече по този въпрос.

# 595

Здравейте! Може ли да посочите закон, в който е упоменато или къде да прочета повече по този въпрос.
Вашият казус е съвсем различен. И да Ви посоча закона, то на Вас не Ви върши работа.
Момичето е назначено по заместване и при връщане на титуляра договорът й се прекратява.

# 596
  • София
В случая са премахнали длъжността ми, но не съм съкратена, да.

# 597

Разбира се, че го има в закон или наредба.
За справка чл.52 от КСО.

# 598
  • Варна/Благоевград
Здравейте ,много ще се радвам ,ако някой може да ни отговори .
Собственик съм на ЕООД , на договор за управление , майчинството ми свърша на 19.11, а на 22.11 малката тръгва на ясла . За момента обаче не смятам да се връщам на работа ,докато не видя как са нещата с детето и яслата .
Та първият ми въпрос е трябва ли нещо да правя с фирмата ? Да подавам декларации за промяна на обстоятелствата или нещо друго ? Или просто си взимам последното майчинство и вече се водя безработна и това е ?
И вторият ми въпрос е тъй като разбрах ,че след като съм на договор за управление ,а не съм управител по подразбиране се водя на трудов договор и мога да се възползвам от това което се полага на работещите на трудов договор , та случайно да имам право на някакви месеци борса?
Благодаря много

# 599
Би трябвало да имате счетоводител, който да Ви отговори на тези въпроси.
След 19.11 е редно да продължите да се осигурявате и да си плащате всички осигуровки, ако фирмата има дейност.Ако ли не, то ДУК трябва да се прекрати.
Това че е приравнен на трудовия, не значи че е такъв.Има особености, които от НОИ изискват, за да отпуснат обезщетение.Не случайно и те са толкова лаконични.

https://www.nssi.bg/forusers/faq/191-faqbgunemplkso/6154-faqpob24

Общи условия

Активация на акаунт