Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

проверка за задължения на имот

 • 2 201
 • 94
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 52 887
Голяма драма настана, незнайно защо.

Имаше питане, имаше и съвет. Лично аз исках да помогна.
Знам и други начини,  но няма да ги пиша тук, защото има много чувствителни на тема лични данни и нарушени права, потребители и потребителки Simple Smile

В крайна сметка няма смисъл да се проверяват. Всички дружества са длъжни да насочат претенциите си към стария собственик, и това е описано в наредбите им, а новия собственик се "погва" само за задължения, натрупани след придобиване на имота и /или след като е уведомил дружеството за промяната на собствеността.

Играла съм го и това навремето, разправия си е, за това при следващи сделки аз не подписах, преди да проверя има ли стари неплатени сметки.

От ВИК се опитаха да ме задължат да платя сметките на стария собственик. Даже заплашително писмо че ще ми спират водата ми бяха пуснали. Писах няколко жалби тогава, цитирах им тяхната наредба, после мисля измениха и този чл.9 мисля беше, от нея...та си ми ги отписаха от моята партида.
Защо обаче да ходите да се разправяте, като може с едно цък да си ги проверите преди сделката - това вие си знаете, и е ваш избор.

# 61
 • Мнения: 1 233
... на другия ден ще си получим натуралния акт. ...
Примерно лична карта, сегашен натурален акт, ...
Извинявай, не искам да се заяждам, но като чуя "натурален акт", и още повече като го видя написано, и нещо в мен се преобръща.

Натурален акт правите с мъжа ти в леглото. Документът за собственост се нарича "нотариален акт", защото е акт, издаден от нотариус. По същия начин, както има "нотариална камара" или "нотариална заверка".

Нищо бе, слаши. Важното е всеки да инвестира в имоти и да има актове. В крайна сметка натуралния акт се прави по-добре, когато имаш къде, нали?

# 62
 • Мнения: 731
В крайна сметка няма смисъл да се проверяват. Всички дружества са длъжни да насочат претенциите си към стария собственик
Да, всъщност и аз това исках да кажа, ама се отплеснах по другото с проверката на чужди сметки по адрес, което ме  фрапира още повече.
Но наистина, задължитенията са на лицето, на човека, а не на имота. Това, че е продал имота, не го освобождава от задълженията му. Аз ако си продам телефона на старо, следващия собственик не "наследява" телефонната ми сметка, нали така.

Всъщност при продажба не би ли трябвало стария собственик да прехвърли и всички партиди на името на новия собственик? При това прехвърляне няма как да не му поискат да си плати сметките...

  # 63
  • Мнения: 52 887
  И кой ще го задължи?

  # 64
  • Мнения: 731
  Кое да го задължи? Да си плати ще го задължи съответното дружество, когато отиде да прехвърля нещата на твое име, а пък това да ги прехвърли ще го задължиш ти, като не подпишеш преди да е прехвърлено.

  # 65
  • Далечният изток
  • Мнения: 5 476
  Това няма как да стане. Регламентирано е собственик да прехвърли партидата, като удостовери собствеността си с акт за собственост. Тоест новият собственик, няма как старият и то преди подписването на акта.

  # 66
  • София
  • Мнения: 7 262
  Партидите се прехвърлят от новия собственик с нотариалния акт. Единствено от топлофикация (софийската) правят проблеми и там е добре нещата да са уредени или с минимални задължения.

  # 67
  • Мнения: 52 887
  Кое да го задължи? Да си плати ще го задължи съответното дружество, когато отиде да прехвърля нещата на твое име, а пък това да ги прехвърли ще го задължиш ти, като не подпишеш преди да е прехвърлено.

  Аз да го задължа Joy
  Че той ще ми тегли една и няма да ми продаде имота Joy

  Новият сменя партиди щото е прекаран. Не защото обича да спазва закона, всяка сутрин, ставайки. Има интерес..ако не смени, няма да има ток, да проверява сметки и т.н.

  Старият му е през...шушляка какво ще стане с този имот, след като вземе парите. Какъв му е интереса?

  Та кое ще го мотивира, и кой. Риторично питам.

  # 68
  • Мнения: 731
  Е по тая логика ако новия собственик не си ползва имота по някаква причина, какво му пречи да остави нещата на името на стария собственик и да си текат сметки на негово име... Не виждам и в това особен смисъл... Редно е нещата да станат при продажбата. В идеалния случай от имотния регистър да уведомяват служебно всички комунални услуги и тогава ще е най-честно и просто за всички.

  Всъщност колкото повече мисля, толкова по-тъп изглежда тоя вариант да се иска документ за собственост. Прехвърляйки партидата на свое име, ти се задължаваш да плащаш натрупаните сметки. Т.е. поемаш задължение, а не някаква привилегия. Така че никой не би се натискал да го прави това, ако няма личен интерес, т.е. ако не живее там. Защо трябва да се легитимира, че е собственик? Това е като в банката, идентификация искат когато теглиш пари, а пък да внася може всеки по която сметка си иска.

  А какво става ако си наемател, сметките нали пак са на твое име, пък не си собственик?

  Последна редакция: вт, 24 авг 2021, 21:24 от Slashy

  # 69
  • Мнения: 52 887
  Ми парното се водеше на името на собственик назад, пети по ред. Тоест след него още трима други имаше, и аз накрая. Е?
  До тук с твоите предложения. Grinning

  # 70
  • Мнения: 731
  Ти казваш какво е реално, а както сама си видяла, аз давам предложения, т.е. разсъждавам по принцип как би трябвало да бъде.
  Така че моите предложения не са дотук, а обратно - оттук нататък почват Simple Smile

  # 71
  • Мнения: 52 887
  Ти си идеалист Joy
  Неориентиран по-скоро де...айде оптимист...

  # 72
  • Далечният изток
  • Мнения: 5 476
  Даже утопист, ако питаш мен...
  Слаш, в коя държава живееш? И къде го видя като практика това и въобще всичко, което писа в тази тема?

  # 73
  • Мнения: 731
  Не мисля, че съм идеалист, просто разграничавам нещата - това как да се справим на практика в конкретна дадена ситуация, е едно, но то не пречи да мислим над въпроса как би трябвало да се организират нещата, така че да са най-лесни за всички участници в процеса (не само както ми изнася на мене). Което си е само разсъждение, не значи, че ще си оставя работата и ще се юрна да променям света.

  Освен това обикновено има причина нещата да са така, както са. Вероятно има причина да искат документ за собственост, за да прехвърлиш партидите на свое име, но аз не я виждам тая причина, защото не виждам кой би искал да го направи ей така за спорта. Т.е. не виждам как може да има злоупотреба, че да искат легитимация.

  # 74
  • Далечният изток
  • Мнения: 5 476
  Еми на комшията бай Иван ще му запиша още една партида да си има да плаща, когато не искат документ за собственост някой ден, благодарение на твоите промени.

  Общи условия

  Активация на акаунт