(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 46)

• 41 476
  • 749
  •   1
Отговори
# 165
Това е глог. Цъфти прекрасно и ароматно, има с бели и розови цветове. Непретенциозно растение. Но е от семейството на ябълките, и боледува като тях.

# 166
Това е глог. Цъфти прекрасно и ароматно, има с бели и розови цветове. Непретенциозно растение. Но е от семейството на ябълките, и боледува като тях.
Phloxx, благодаря! Разхождахме се с децата край Марица и го видях, но не бях сигурна дали не е отровно, та не им давах да го пипнат. Имам приятелка - детска учителка - и тя като ми разправя, че някои деца не са виждали кокошка и прасе ми е смешно, ама ей ме на, и аз съм почти на същото ниво...

# 167
Здравейте, днес за първи път от много време се почувствах отново жива. Купихме 20 овошки, и засадихме 18 от тях на онова място, за което бях писала през лятото. Беше просветляващо изживяване. Не сме добри в овощарството, но вярвам, че ще ни бъде дадено достатъчно. На връщане докато пътувахме в колата в тъмното една птица излезе изневиделица и няколко знаменателни мига летя пред нас, докато се издигне и отдалечи.
Надявам се на дъждовна есен, като миналата.
Имаме много работа, дотук само един пакет грах сме отметнали.

# 168
  • София
Днес извадих няколкото стръка праз и макар да беше мокро мъжът ми фрезова. Отбрах си и узрели домати от о раните зелени. Навън остана само спанака, а в оранжерията, киселец и манголд.
В дъното на двора са и ягодите, до които не стигам и магданоза.
Миналата седмица извадих далиите, утре ще извадя и гладиолите.

# 169
  • София
Плутоний, а снимки направи ли, и ние да се зарадваме?
Какви видове и сортове, каква ви е стратегията за био отглеждане?
Има тема и за био овощарство Simple Smile
Аз от предзимно сеене на грах се отказах, пролетният при мен е по-бърз и по-родовит.

# 170
Имам си малка оранжерийка с марулки и лукчета тук таме 😁 2*3 м, тамън се намеси на едно пространство...
Не знам какво ще се получи, спретнахме я вчера... Ще чакам коледни марули 😁
Как се полива в оранжерия? Да им намесвам ли капково или няма нужда нон стоп?

# 171
duhi_puhi честита оранжерия, според мен няма смисъл от капково. 
Добре че миналия месец насях чесън. Не се очертава скоро да мога да работя в градината. А половината още е непочистена. Отделно и старата оранжерия мислехме да покрием. И тази година мъжът ми ще трябва сам да се оправя.

# 172
Айла, прекрасна роза. Направо залепнах за екрана. Знаеш ли коя е (ако е нова), или е стар сорт? Моите такива понпонести често не успяват да цъфнат, или слънцето ги изгаря още на пъпка, или от дъжда залепват листенцата и не успяват да се разтворят.

Момичета, тези малки оранжерии целогодишно ли са ви закрити, или лятото се махат найлоните? Или това зеленото е само мрежа? Обмислям и аз нещо такова, досега не съм имала оранжерия.

# 173
Найлон е, няма мрежа.
Лятото отворена.
За садих останалите марули навън... Колкото оцелеят...

# 174
  • Бургас
Найлон е, няма мрежа.
Лятото отворена.
За садих останалите марули навън... Колкото оцелеят...
Някога съседите ни, възрастни хора, засаждаха марулите в двора, на открито и заминаваха за града. Марулите се наемаха, после част от крайните листа клюмваха, /или на мен така ми се струваше като ги виждах по Коледа/ и напролет същите тези опърпани марули ,хукваха като луди, защото имаха яки корени. Та, и твоите сигурно ще оцелеят.

# 175
Стратегията ми общо взето е Дал Бог живот и здраве Simple Smile. Мястото не е работено от 20 години, и беше почти недостъпно през лятото. Сега е окосено и изгорихме трънаците. Едва забивахме правата лопата, не можеше да прореже лабиринта от коренища на тревите. На някои места стигахме и до песъчливо-каменист слой. Заради други ангажименти не направихме нещата по учебник, по възможност ще мине мъжът ми с мотофрезата, доколкото позволява теренът. Във всяка дупка слагахме обгорена, пресята тор.
Видовете са бадеми Аспарух, слива Стенлей и друга,  две Златни превъзходни по молба на детето и две Флорина, да сме по модата,  две хубави юнски круши, и имаха само една Света   Неделя, райска Чинебули, кайсии Рубиста, праскова Ред хевън и друга, череша Сумит и Челесте. В две редици между 4.5 м, разстоянието в реда е 4 метра. В единия край бадемите, в другия черешите. Имам няколко праскови местен сорт от костилка, които ще преместя може би по-късно там, за които смятам, че няма да се разболяват лесно от къдравост.
На първо време смятам да поливам и обработваме почвата, след 3 години ще видим...

# 176
  • На морето!
А какво мислите за този тип градини? С ММ мислим да направим такава, тъй като сме начинаещи и ще садим 2-3 корена домати, 1-2 чери, пипер, патладжан, босилек, копър.

# 177
  • София
Айла, прекрасна роза. Направо залепнах за екрана. Знаеш ли коя е (ако е нова), или е стар сорт? Моите такива понпонести често не успяват да цъфнат, или слънцето ги изгаря още на пъпка, или от дъжда залепват листенцата и не успяват да се разтворят.
Тази роза съм си я захващала от роза пред блока, която аз съм купувала. Ако не се лъжа беше Помпонела. Ако искаш мога да ти дам колкото кажеш пръчки, стига да открия правилно коя е тук пред блока и да си захванеш. Сега е момента, аз вече няма за къде да си захващам. Първата година си поръчах 30-тина рози и захванах от мои купувани още 20-тина. Миналата година си захванах само 5 от Розариума, които така и не премистих, мисля да го направя догодина пролетта, че не остана време сега. Макар, че като се замисля може ако времето се задържи да ги преместя пред къщата отвън, където съм ги предвидила да са.

# 178
Rapariga, мисля. че са красиви, но трудоемки за обработка. Може би ще трябва постоянно да разместваш тез тухлички, за да мобеш да поизкопаеш. Аз не мога да си представя, ако нямахме мотокултиватора как щяхме да обръщаме цялото място с мотики и лопати...
За 2 корена домати не си заслужава, поне 10-15 сложете, за да има смисъл. Стотинки са на пазара, ако не ви се занимава сами с разсада. А хамалогията за 2 или за 20 е една и съща като цяло. Особено, ако точно тези два корена нещо се завъшкат здраво или друга гадНост ги нападне...
Аз тази година съм решила поне 40 да засадя, малко по-нагъсто от предния път и не смятам да ги колтуча толкова, че станаха едни дълги върлини, а доматки само по върховете тук-таме.. Не ми хареса така. Само разните консервни, които сях малко микс с други розови станаха както си трябва Simple Smile

# 179
Айла,благодаря, много си мила Hug далече съм и няма да оцелеят пръчките до мен, но ще се огледам наоколо за такава.

Рапарига, аз имам подобни лехи, така ги заварихме. Моите са с цветя. Исках да правя още една за зеленчуци, но впоследствие се отказах.
Предимства - по-удобно е за работа, защото е малко по-високо. По ръба съм наредила плочи и присядам даже докато работя Grinning Когато вали много, лехата се отцежда бързо и не прогизва. Не тревясва толкова много.

Недостатък, заради който се отказах - почвата изсъхва много бързо, особено през лятото. Садя там само по-сухолюбиви цветя. Или трябва да се полива повече, зеленчуците си искат вода редовно.
Ако си в дъждовен регион я препоръчвам, иначе по-скоро не.

Общи условия

Активация на акаунт