Отговори
# 600
На мен ли ми се струва или цените в центъра почти не са скочили последната година? Ако за младост и манли ми искат по 2к, то по-добре в центъра да живея за толкова или малко отгоре.

# 601
Включвам се в темата след като от 1 месец ми изтекоха очите в разни обяви.Търся двустаен,тухла,около 50 крадрата чиста площ .Бюджет 75 хил.евро.
Само на зелено ,ще стане така като гледам или не гледам където трябва.

# 602
На мен ли ми се струва или цените в центъра почти не са скочили последната година? Ако за младост и манли ми искат по 2к, то по-добре в центъра да живея за толкова или малко отгоре.
И аз стигнах до този извод. Лошото е само, че голяма част от имотите са за тотален ремонт, без асансьор и паркомясто.

# 603
Забелязвам същото и за Бояна. Явно в тези локации цените и преди саси били високи и просто джоба на българина и кредитните лимити си казват думата - и да се вдига не се купува. Сам може да си направи сметката човек, при един срив къде ще паднат много и къде малко.

# 604
И аз следя съвсем малко каре в центъра от около година. Цените са горе-долу без промяна. Познат продаде преди 4 години в района почти за същите пари на м2, каквито са и сега. Проблемът е, че рядко излиза нещо нормално - или са партери, или последни етажи без асансьор, или пък на много шумно място. Обявите стоят с месеци, даже има и такива, които вече направиха и година.

# 605
  • Пловдив
В настоящия момент ситуацията е следната.При 30г. жилищен кредит и 250 000 усвоени месечната вноска е средно 1000лв. - поне 10 банки ще намерите с тези параметри.С минимум 10% самоучатие идва сума от 140 000евро.Всичко до тази сума в София, Пловдив, Варна, Бургас където средната заплата е около 1500-2000лв. завършено с А16 заминава като топъл хляб.Говоря за 3-стаен апартамент който се предполага че се купува за семейство с двама души, тоест среден семеен доход 3000-4000лв.
Това е при положение, че нито един от двамата няма помощ от родител, нито поне някоя нивичка или парцелче за продан.Изобщо не се учудвайте за няма за 75 000евро готови жилища и то в София. По въпроса за заробването питайте хора взели преди 15 години кредит какво му  съотношението със сегашните заплати.При нас погасяват оставащи кредити към 5-6 години със едногодишните си спестявания!
Растежа на цените е далеч от края си.

# 606
Така е, поне във времевия отрязък от последните десет години. Който е взел кредит преди десет години вече го е предоговорил с по-ниска лихва, получава доста повече пари (хем заради инфлацията, хем се предполага, че е напреднал в службата) и като цяло няма проблем с обслужването - или плаща и си свирка, или погасява предсрочно. И си живее в свой имот, направен по негов си вкуса, докато онзи с многото мислене още плаща наем и чака цените да се сринат. Абе, идилия. ОБАЧЕ тази идилия трае докато имаме възход, обаче ако дойде криза и нещата се обърнат, тогава става лошо. Всъщност миналата криза беше толкова жестока именно заради токсичните ипотеки, които кротко си спяха докато пазарът беше нагоре и не се виждаха. Но лъснаха кат тиган на месечина, когато цените тръгнаха надолу.
Така че всеки да му мисли. И понеже кризите рано или късно идват (но не с еднаква сила) общо взето най-сигурно е човек да скочи в реката веднага след края на кризата, а колкото повече чака, толкова по-рисково става - хем цените се покачват, хем рискът за нова криза расте. Това обаче е теория. В реалността никой не знае какво ще стане и всеки трябва да решава според собствената ситуация.

# 607
На мен ли ми се струва или цените в центъра почти не са скочили последната година?
Ми няма къде да си паркираш Майбаха, освен това няма и много апартаменти подходящи за хора с Майбах по принцип, така че цената на масовото жилище в момента е стигнала тавана за редовия гражданин и няма как да расте.

# 608
Има си апартаменти в центъра точно И за хора с Майбах. Ама на  тях не им пука има ли гараж наоколо, защото те са с шофьор, така че гаражът не е задължително да е до жилището.
Но често вкусовете на тези с Майбах са коренно различни от атмосферата на жилищата в центъра. Изразявам се дипломатично.

# 609
И аз мисля, че се е стигнало ниво, на което вече много имоти са непродаваеми и затова цените не се вдигат, но пък и инфлацията скача рязко.

# 610
И аз мисля, че се е стигнало ниво, на което вече много имоти са непродаваеми и затова цените не се вдигат, но пък и инфлацията скача рязко.

Моите наблюдения са същите. Плюс че обявите са само на апартаменти с много висока цена, спрямо локация и качество и ново строителство, на зелено.
Липсва ми качествено ново, в което се е живяло или е правено за отдаване под наем, да се пуска на пазара.
Явно ще се изчаква и ще се гледа накъде духа вятъра.

# 611
Липсва ми качествено ново, в което се е живяло
Няма да е скоро, хората нямат навика да се местят след като веднъж са си нагласили апартамента.

# 612
В настоящия момент ситуацията е следната.При 30г. жилищен кредит и 250 000 усвоени месечната вноска е средно 1000лв. - поне 10 банки ще намерите с тези параметри.С минимум 10% самоучатие идва сума от 140 000евро.Всичко до тази сума в София, Пловдив, Варна, Бургас където средната заплата е около 1500-2000лв. завършено с А16 заминава като топъл хляб.Говоря за 3-стаен апартамент който се предполага че се купува за семейство с двама души, тоест среден семеен доход 3000-4000лв.
Това е при положение, че нито един от двамата няма помощ от родител, нито поне някоя нивичка или парцелче за продан.Изобщо не се учудвайте за няма за 75 000евро готови жилища и то в София. По въпроса за заробването питайте хора взели преди 15 години кредит какво му  съотношението със сегашните заплати.При нас погасяват оставащи кредити към 5-6 години със едногодишните си спестявания!
Растежа на цените е далеч от края си.

Във Варна средната заплата не е 2000 лв. Масово хората взимат по 1000 лева. Затова масово се продава в крайните квартали където цените са много под 100 хил евро. Даже и с 3000 лв семеен доход няма да е лесно да плащат 1000 лв вноска особено ако имат дете а недай боже единия да си загуби работата.

# 613
Ами то винаги си е било така. В центъра си е имало и скъпи части и не толкова скъпи (да не кажем евтини спрямо някои квартали). Доста хора не обичат живота в центъра.

# 614
Така е, поне във времевия отрязък от последните десет години. Който е взел кредит преди десет години вече го е предоговорил с по-ниска лихва, получава доста повече пари (хем заради инфлацията, хем се предполага, че е напреднал в службата) и като цяло няма проблем с обслужването - или плаща и си свирка, или погасява предсрочно. И си живее в свой имот, направен по негов си вкуса, докато онзи с многото мислене още плаща наем и чака цените да се сринат. Абе, идилия. ОБАЧЕ тази идилия трае докато имаме възход, обаче ако дойде криза и нещата се обърнат, тогава става лошо. Всъщност миналата криза беше толкова жестока именно заради токсичните ипотеки, които кротко си спяха докато пазарът беше нагоре и не се виждаха. Но лъснаха кат тиган на месечина, когато цените тръгнаха надолу.
Така че всеки да му мисли. И понеже кризите рано или късно идват (но не с еднаква сила) общо взето най-сигурно е човек да скочи в реката веднага след края на кризата, а колкото повече чака, толкова по-рисково става - хем цените се покачват, хем рискът за нова криза расте. Това обаче е теория. В реалността никой не знае какво ще стане и всеки трябва да решава според собствената ситуация.

Това че взелите кредит преди 10 години си свиркат се дължи и на "догонването" на доходите на ЕС. За това време средния месечен доход в България се е увеличил от 638 на над 1500 лв т.е. над 2 пъти. А в Германия само с около 20%. И тъй като не ми се вярва доходите в България да надминат в обозримо бъдеще немските, не ми се вярва този възход на доходите да продължи със същото темпо и тези, които ще вземат кредит след следващата криза няма да си свиркат като от предишната.

Общи условия

Активация на акаунт