Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 638
  • 505
  •   1
Отговори
# 300
Децата са хора и като такива има всякакви-  едни които от една  дума разбират, такива които и от шамари не отбират, такива които и якият пердах не ги вкарва в пътя. Като родители трябва да подхождаме отговорно и да постъпваме правилно защото сме насоката, примерът, но не е за пренебрегване и факта , че децата са големи манипулатори.

# 301
  • София
Ясно. Вятър и мъгла. Аз съм от родителите опитали и с обяснения  и с бой. Не помага боят като най-крайно средство, води до други неща като криене и т.н. За мен по-добре без него. Но и обясненията не помагат, пък за отговорност да не говорим.

Не съм съгласна. Обясненията помагат и децата са способни да носят отговорност в смисъла да разбират, че са направили нещо, което не е трябвало да правят. Те го разбират, иначе няма да крият. Ето един елементарен пример, който се случва на почти всички деца - бонбоните, които са "за гости", но които са ужасно привлекателни и малко по малко ги изяждаш тайничко. Не искаш, но го правиш и затова криеш, макар че рано или късно нещата излизат наяве. А ако не разбират може да се обясни - имам работа с принтера, защо не каза, че си срязал кабела в петък, сега не мога да изпълня поръчката и това ще струва Х пари или ще ме накажат на работа, следващия път като стане нещо ми кажи, за да не стане по-голям проблем.

За големи бели децата също разбират в един момент, че са направили нещо лошо, затова два пъти повече се надяват да не се разбере. Възрастните са същите, иначе няма да лъжат и да премълчават, а дори когато ги хванат не си признават, а отричат до последно (като във вицовете за изневери, когато ги хванат - "скъпа/и, не е така, както изглежда".

Има случаи, в които децата нарочно го правят, малко е като в историята с лудитите в началото на индустриализацията - смятат, че ако счупят "лошата машина", всичко ще си остане като преди. Могат и да саботират родителите, защото искат родителите да им обръщат внимание и ако не става с добро, пробват с лошо.

# 302
Доразказвам със следни уточнения:
Момчетата бяха на 16 и 10 год., не малки деца.
Добре разбираха какво е принтер и защо е нужен, ползваха го.
Виновният си призна веднага, без лъжи, увъртане и оправдания.
Не са страдали от липса на грижи и внимание за сметка на работата ми.  Осъзнаваха, че живеем по- добре.
Ще доразкажа случката, коментирайте резултата, ако желаете.
Та, малкият се беше упражнил с ножица. Обзета от бяс и отчаяна замахнах.
И видях ококорените очи. В мига преди шамара, отклоних ръката си и я захлупих на масата до нас. Свитки ми излязоха, болка. Само това усетих. Хлапето мигаше ококорено.
Попитах, защо? Отговор - пробвах един по един връзките и кое спира да работи…..през сълзи.
Издишах и се разплаках, болеше много.
Резултат - пукната костичка в дланта. Гипс, после превръзка, 45 дни.
Успявах да работя с мишка и да шофирам. Но пазаруването беше общо, те взимаха, носеха, товареха. Чистеха, миеха, пускаха пералня и простираха, гладеха, помагаха с готвене. 45 дни опит в чужди обувки и аз, и децата ми.
След тази случка, при издънка, лъжа, скатавка, просто вдигах ръка и я посочвах. Нямаше нужда от думи или бруталност.
Толкова за шамари, възпитание или самовъзпитание родителско.

# 303
  • Пловдив
Е, аз бих пляснала здрав шамар.

# 304
А ако от 16 годишния получиш шамар и ти?

# 305
Здравият шамар, мисля, щеше да го нарани.
Резултата го заболя май повече. Помни го и това работи и днес, макар че са на 30 и 24г.

# 306
  • Пловдив
А ако от 16 годишния получиш шамар и ти?
Не се е случвало. Като го получа ще мисля. На 15 -годишния се надявам вече да му е дошъл акъла в главата и да не реже с ножица лентови кабели. То и на десетгодишния се надявам да му е дошъл.

# 307
Абе възпитание по Макаренко (разбирай шамари) има най голям възпитателен ефект 😀
Чела съм книгите на Макаренко и там бой няма нито за наказание, нито за възпитание. Бяха ми интересни, между другото.

# 308
  • София
Абе възпитание по Макаренко (разбирай шамари) има най голям възпитателен ефект 😀
Чела съм книгите на Макаренко и там бой няма нито за наказание, нито за възпитание. Бяха ми интересни, между другото.
Повечето споменаващи го като лош пример хабер си нямат как и в какви условия е действал.
Ама нали всичко от соца непременно е лошо...

# 309
  • София
Макаренко просто е станало нарицателно име. И аз нямам представа какви точно са били идеите му.

# 310
  • София
Той е работил с безпризорни деца и младежи в смутните времена около революцията и е гледал да ги "опитоми" да не скитат по улиците, а някои вече са тръгнали по лоши пътища. Проповядвал е идеи, типични за  идеите на социализма - вписване в групата, строги правила, отговаряне пред групата и взаимопомощ, нещо като трудова терапия - младежите сами са се грижили за всичко в бита и са гледали и по-малките. На нас малко странно ни звучат, доста тежки условия, но точно тези деца и младежи на улицата са имали доста по-тежък живот и са били доста издържливи, корави психически, така че при тях основен проблем е било лошото поведение, типично за безпризорни деца и младежи около пубертета, които са имали девиантно поведение. Всъщност доста деца е спасил, бил е отговорен. Мен не ме кефи тоталният натиск на групата, но в тогавашните времена това е било водещо.

# 311
  • София
Някои направо са били членове на банди, 16-17 годишни, вече мъже. След революцията и гражданската война е имало доста сираци и безпризорни деца.
Навсякъде е имало недостиг на храна, не само при тях, но те сами са отглеждали селскостопанска продукция, дори и прасета. Имали са дори агроном.
Колонистите ходели да разбиват нелегални спиртоварни по селските къщи. Изобщо селяните са обрисувани доста негативно.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 13:24 от Cuckoo

# 312
Доразказвам със следни уточнения:
Момчетата бяха на 16 и 10 год., не малки деца.
Добре разбираха какво е принтер и защо е нужен, ползваха го.
Виновният си призна веднага, без лъжи, увъртане и оправдания.
Не са страдали от липса на грижи и внимание за сметка на работата ми.  Осъзнаваха, че живеем по- добре.
Ще доразкажа случката, коментирайте резултата, ако желаете.
Та, малкият се беше упражнил с ножица. Обзета от бяс и отчаяна замахнах.
И видях ококорените очи. В мига преди шамара, отклоних ръката си и я захлупих на масата до нас. Свитки ми излязоха, болка. Само това усетих. Хлапето мигаше ококорено.
Попитах, защо? Отговор - пробвах един по един връзките и кое спира да работи…..през сълзи.
Издишах и се разплаках, болеше много.
Резултат - пукната костичка в дланта. Гипс, после превръзка, 45 дни.
Успявах да работя с мишка и да шофирам. Но пазаруването беше общо, те взимаха, носеха, товареха. Чистеха, миеха, пускаха пералня и простираха, гладеха, помагаха с готвене. 45 дни опит в чужди обувки и аз, и децата ми.
След тази случка, при издънка, лъжа, скатавка, просто вдигах ръка и я посочвах. Нямаше нужда от думи или бруталност.
Толкова за шамари, възпитание или самовъзпитание родителско.

Леле, замахва ли се с такава сила срещу дете.
Знам, че това не беше поуката от историята, но ако е истинска...

# 313
Никога не бих замахнала към 10 годишно заради това, че е повредило принтер. Може да съм бясна, да си изпусна нервите, да се разкрещя, но да удрям за такова нещо...не.

# 314
  • Пловдив
Аз разграничавам дали принтера се е повредил докато детето го е ползвало по разумен начин или 10-годишния келеш е рязал с ножица лентови кабели.

Общи условия

Активация на акаунт