Къща около София - 3

• 69 470
  • 653
  •   4
Отговори
# 645
В началото на годината оглеждахме парцели около Божурище, Пролеша и Хераково, но се отказахме и решихме да инвестираме в малко апартаментче в София. Като гледам обаче оттогава досега не са мръднали много цените на парцелите. Отказахме се заради това, че всички ни казваха, че там има проблеми с водата и масово хората бият сонди за водоснабдяване. Много ми се живее в къща и не съм се отказала, но може би на по-късен етап. Моите наблюдения са, че цените на парцелите тази година нямат такъв ръст както цените на жилищата в София.
Това не е така. Не живея целогодишно там, но за проблеми с водата рядко съм чувала или попадала.

Exter, виж коментираните - Божурище, Пролеша и Хераково. За уикендите е супер, за целогодишно - също. Разбира се, зависи от състояние на имота (къщата) и удобствата им.

# 646
  • София
На много места това лято имаше проблеми с водата, включително и в нашата по правило "мокра" община. Доста често отварях сайта на ВиК София област и мога да кажа, че още от началото на юли Пролеша беше в списъка.
Към момента са тези.
https://viksofbg.com/vodni-rezhimi-na-teritoriyata-na-vik-sofiya … ast/   

# 647
Ами там, където парцелите са преотредени от земеделска земя в такава за строителство и респективно никога не са били и няма да бъдат включени към централната водопроводна мрежа е съвсем естествено собствениците да се оправят сами и да бият сондажи. Точно в Пролеша мои двама познати купиха съседни порцели извън регулация и за да си осигурят някаква вода, поне за битови нужди биха сонди. Проблемът е, че при все по-сухити лета и липсата на вода е много вероятно басейновите дирекции да предприемат промяна в наредбата за ползване на подземни води и режимът за изграждане на сондажи от уведомителен да стане разрешителен и то сериозно рестриктивен. От друга страна дори да има сондаж, ако сушата е голяма и продължителна, както това лято, то и в сондажите няма вода.

# 648
... Иначе главните пътища са чудесни, и магистрала има. Ние ползваме старият преди да направят магистралата, нов, няма дупки широк...
Именно, знам за 3 маршрута до там - магистралата, Перник- Радомир-Дрен, и през Бистрица-Белчин. Само последния отдавна съм минавал и не знам как е сега, но го има като алтернатива.
Не съм чувал има ли проблем с водата, което е важно. Гледам и да елиминирам липса на канализация и чести спирания на тока, което често се среща по селата. Няма да е за постоянно живеене, по-скоро за уикенди и почивка извън блъсканицата, но поне да нямаш липса на елементарни услуги.
А за цената мисля, че е доста подценен район, ама де да знам...
Перник- Радомир-Дрен удължава доста от София, защото имаш ограничения. Петъчно е навалица посока Перник, а после и Радомир Simple Smile Дрен ми е на 5км, в Долна Диканя сме ние. Дрен е чудесен, макар и по в полите на планината. Има градина, училище, пекарна, магазини и какво ли не. Чудно селце си е. Бистрица-Белчин са твърде много завои, зимата си е откровено неприятно, а и почистването от приятели живеещи целогодишно 24/7, почти го няма.
Проблем с водата няма, или не повече от колкото в София. По селата има и поливна вода от язовирите на места. Подпочвената е висока и хидрофора върши перфектна работа. Ние в момента сме на това. Тока като в цяла България.
"по-скоро за уикенди и почивка извън блъсканицата" точно днес си говорих с доста хора, че поръчахме какво ли не и обзавеждане Simple Smile ами друго си е тук, няма нерви. В начлото чак ме дразнеше, как всички са едни лежерни и усмихнати. 80% от доставчиците бяха: М, да преди 9-10-15 годони си купихме къща за уикенда...и накрая си останахме тук. Като гледам и ние упорито вървим към оставане тук.
Дупница верно е по усойно и сиво, но пък хората там са топли. Това са моите впечатления.
И повярвай ми,  селата и малките градчета, има и може да си направиш много повече условия, от колкото в града.

# 649
Ние ще гледаме около Кюстендил и Трънско в посока границите с двете ни съседки. Има ли села и градчета с по-малко рИмляни там?
Трънско е дива Индия. Проблем с вода, запуснати пътища, на места няма минаване от дървета и храсталаци, никакви битови условия. От там е пътят на бежанците към Сърбия. Трън е бъкан от римляни, предполагам и по селата са се размножили. Кюстендил също е пълен с роми.
Трън е много далече от всичко, и много е високо и студено. Не знам на кое точно му казвате Трънско.
За селата от Перник в посока Трън през Батановци до Брезник мнението ми е че е прилично цивилизовано.
Имаме вила на 15км от Перник в този район и нямам оплаквания.
Бяхме в доста приятно селско ресторантче в Слаковци, ако не се лъжа се казваше. Имаше и басейн и хотелска част. Е, районът разбира се съвсем не е като във Владая или Рударци или Елин Пелин или Божурище или пазибоже Банкя...
Отсечката от Радомир до изхода на магистралата също има много добре изглеждащи села и са на добро разстояние от София.
Не знам колко роми има в Кюстендил, но чувам много добри мнения от хората за социалния живот там, културни събития, масови мероприятия и т.н.  То и в София е пълно с роми, за Пловдив да не говорим...

# 650
Недка спомена трънски села в посока границата. Е там е тъмна Индия и няма нищо общо нито с радомирският, нито с пернишкият регион. Кюстендил е пословичен с голямото ромско население. Кой мислиш им бере черешите, ябълките и сливите по овошните градини. Ако обаче някой си е харесал този район няма лошо. Нека го посети и да се огледа добре.

# 651
Който бере кюстендилските череши, същият той бере всички останали плодове и зеленчуци в България.

# 652
Който бере кюстендилските череши, същият той бере всички останали плодове и зеленчуци в България.
Нямам намерение да водя безмислени и ненужни никому спорове! Това по никакъв начин не допринася полезност  за темата. Т.к. въпросът с ромите по обясними причини много вълнува списващите в имотните теми само ще допълня, че сравнението на София и Кютендил по брой етническо население е некоректно. Едно е малък и незабележим % от роми в някои части на  София - почти 2 милионен град да го населява, а съвсем друго е 50% и нагоре да са римляните в град като Кюстендил и района. В случай, че на вас този, иначе прекрасен с природата си район ви допада и представлява инвестиционн интерес, както вече написах няма проблем да го посетите и да си прецените дали условията ви устройват.

# 653
Аз не споря за нищо и абсолютно 100% напълно съм съгласна с мнението ти, че в Симеоново, Бистрица, Драгалевци и Бояна роми няма.

Общи условия

Активация на акаунт