Рак на белия дроб - тема 8

• 43 800
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте, при рак на белия дроб, удачно ли е да се взима масло от черен кимион?
Благодаря!
Не ми е известно да има противопоказания, особено ако се пие до 1 чаена или супена лъжица на ден.

# 391
Никой никъде не вдига ... Кръстева е казала дексаметазон от 8 мг сутрин и вечер,но те сега й биха към 15.30,за манитол нищо не разбрах, Норе4с ,ти би ли дал и вечерта манитол...

# 392
Не, дори не знам как ще го дозирате (той се смята на площ). Трябва и електролити да следите. Манитолът не е удачен за домашна употреба според мен. Трябва лекарско наблюдение.

Бих давал дексаметазон, както е изписан, и бих опитал да преместя часовете за по-рано (другата седмица). Да не му потрябва лекар на човек в тези времена. 😤 Изписваме си КС и Манитол във форумите, баси.

# 393
Никой никъде не вдига ... Кръстева е казала дексаметазон от 8 мг сутрин и вечер,но те сега й биха към 15.30,за манитол нищо не разбрах, Норе4с ,ти би ли дал и вечерта манитол...
Манитола се влива венозно. Принципно се прави 2х250 мл. тоест 2 пъти по половин банка. Това е стандартна дозаНо се прави след назначение на лекар и е желателно да е в болница.

# 394
  • Пловдив
Според мен 2х8 мг е много. По-скоро 1х8 -сутрин ,без друго.Избягвай вечер да даваш ,евентуално тази вечер не много късно и не повече 4мг .Утре сутрин 8мг . Както са писали Hope и Джолева,манитол в къщи ,самосиндикално няма как  да вливате ,трябва контрол на електролитите,поне веднъж дневно. 
 Може еднократно 250мл ,без да има инфо за електролити ,но другата половина от банката ,ако са наред и изчислен дебита, според маса/площ .
Тя няма да усети негативния ефект от високата доза дексаметазон днес-утре (евентуално само кръжно и глюкоза да се вдигнат), но след 3-тия ден ,може да има много негативен ефект в черепа, както е споменал Hope ,ако и е висока дозата.
Звъни утре пак на онколога ,да я види по-скооро ,цяла седмица за
неврологични симптоми е много до планирания преглед. Може да
направят и обикновен CT по-скоро от ЯМР,да изключат общ отток в мозъка(на CT-се вижда по-добре) и повишено вътречерепно налягане.Защото са опасни за допълнителни щети от тях. Според прегледа на невролог-а и твойте наблюдения за състоянието и, по-скоро няма в момента общ оток ,а е огнищна симптомиката - евентуално от локален отток около някоя от лезиите . Кога беше последното лъче? И къде е разположена лезията ,която облъчваха?
Отляво  - отпред(но не челно ,а по-нагоре) има ли лезии/облъчвани сега/преди?

Hope ,поздрав за отличните резултати от скенерите на баща ти ,отново. Дай боже да са все такива . Лъч надежда , в темата ,че и този вид рак може да бъде преборен,дори и открит в напреднал стаий. 

pkrassimira : Може би точно "почивката" след последния PET  ,му е изиграла лоша шега. Описват
се някой наблюдения,че след отлагане на повече от времето необходимо за изчезване на антителата напълно (56-57 дни) , са по-чести и по-високостепенни имунните нежелани реакции. Дано отшумят оттоците без кортикостероиди. И да не от нещо серизно температурата. 

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 18:26 от whitefang

# 395
Благодаря на всички♥️Вече съм вкъщи и мога да пиша...

Манитола сега се сетих какво е като диуретик ли беше ?Изобщо не знам кое къде се слага.В Панагюрище обясних ситуацията,те се свързали с Кръстева и тя е казала по-скоро сега да нЕ тръгваме (беше 14.00 ч) ,а да пие 2х8 мг дексаметазона и да си дойде на 2.Ясно е,че утре ще се звъни,след като тръгнахме от Пловдив звънях,имало дежурен лекар в химиотерапия,но с него не успях да се свържа...Тази вечер ще пие 4 мг,утре към 10 8 мг(защо трябва да се избягва вечер и как могат да ежедневно да следя тези електролити)

В Св.Георги влезна сама ,мен не ме пуснаха след 30 Мин излезна и не спря да говори ,от там нататък два пъти обърка две думи вместо филия,каза саксия(дексаметазона с натрупване ли действа или еднократно?)

Сега е у сестра ми ,казаха ако искам да спя там ,но този път отказах,просто този път ,тази вечер не мога пак да съм скала ...Сестра ми каза,че е добре ,изяла. Е две парчета пица и 1 торта... дексаметазона явно бързо действа...
Лексрят от Св.Георги изобщо не се показа да каже нещо,та му чуках да каже за дексаметазона,той каза аз съм писал какво съм дал,от там нататък с онколога...

За спешното в Хасково....просто няма да коментирам....въртяха се с тая линейка 100 часа докато ни намерят.Идва една с изкуствени мигли ,нищо и нямало ,на въпросът и "и това ли е ,не се сещаш някои думи " мама й отговори "малко ли е?"И какво според нас тя да направила ,защо не сме я завели при ЛЛ 😑😑😑😑

Метастазите чесно казано не знам къде са и последно кои са облъчвани .Август са констатирани и облъчени без 1.След това мисля април тази година облъчиха (като едната не с 9,а с 7 ги, плюс тази 6 ,която не беше облъчвана и растяла...На следващата контрола август Нямаше промяна,т.е едната пораснала от 12 на 15 мм или нещо такова и за нея пишеше,че има значителен околен едем си е състояла същата.

Благодаря,че ме изчетохте и помагате ♥️

# 396
Fani, ако видите зор звънни в Пълмед или направо там, имат и спешно отделение. В св.Георги освен да ти се накарат незнам какво могат... Ако искаш обади се в Пълмед има онкология и сигурно ще я приемат, незнам там някой да са върнали. Поне да е в болница до 2ри. В Медлайн също може да се обадиш.
Моя тест е отрицателен, обаче съм болна имам Т, кашлям вече, гърлото ме драска. Преди Ковид с тези симптоми щях да съм на работа даже, ама сега лежа и пия 1 торба витамини и прахчета. Че и два теста взех, някакви домашни, да имам. Подлудихме се с този ковид..

# 397
Благодаря,да, разбира се ,Утре ще преценим какво да правим.Чухме се сега ,каза че е добре ,защото ми пишеше по Месинджър доста странно,каза ,че някои думи не може да ги изпише.....Аз затова питам дали да очакваме още подобрение от дексаметазона 🙄

# 398
Дано да се стабилизира жената, аз не съм наясно за какво е това лекарство даже, но стискам палци да се пооправи💚🍀
Не е ли по-добре да влезе бякъде в болница да е под наблюдение, все пак ще има лекари, поне до 2ри да изкара.

# 399
  • Пловдив
Благодаря,даа, разбира се ,Утре ще преценим какво да правим.Чухме се сега ,каза че е добре ,защото ми пишеше по Месинджър доста странно,каза ,че някои думи не може да ги изпише.....Аз затова питам дали да очакваме още подобрение от дексаметазона 🙄
За 24 часа половината се метаболизира.Напълно 72ч. Днес ако е взеЛа сутринта 8мг. Утре ще има 4 от днешния и 8 от утрешния стават 12. На третия ден 2+4+8 = 14.Това е много опростено защото не е линейно метаболизирането , но грубо до 3 тия ден се увеличава концентрацията, ако се взима еднаква доза дневно. Сутринта по -рано и го давай 6 ,7 часа. А околотуморния отток, ако спада му трябва време все пак,не е пиеш- спада веднага.Та си трябв време, поне  3 4 дни.
Аз за доза та затова писах че 2х8 е много
На 3 тия ден с 8 е все едно еднократно 14, с 16 ще стане страшно много. Има схеми с първоначална много висока доза за 1 денонощие венозно , и после по умерена следващите дни , но трябва лекар в болница да я следи .

Госипс, ако в Пълмед или Медлайн можеха да помагат в такива случаи,, дали всичии инсулти и мозъчно-черепни травми щяха да карат в Св.Георги?! Там има неврохирурзи, операционни с модерно оборудване за неврохирургия, специалисти по образна диагностика свързана с неврохирургия, че дори и най-обикновения невролог в спешното е от клиниката по неврохирургия. В черепа спешните неща са за там ,не за онколог, без значение дали са травматични или онкологични. А в Пълмед и Медлайн, в онкологиите въобще няма да погледнат чужд пациент , и то "неперспективен" да стане техен пациент.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 21:21 от whitefang

# 400
Fani, дано са овладели нещата, добре че сте успели да намерите къде да я приемат и да влеят манитол. Консултирайте се ако има как с още някого утре. Преди няколко години заради възпаление на лицев нерв ми вливаха манитол няколко дни подред, като не бях приета в болница, а ходех само за вливанията. Така че ако се налага по преценка на лекар може да се продължи до ЯМР.

Норе, много се радвам за чистия скенер! Все така занапред!

# 401
Благодаря,много по-добре е ,дори си писахме ,нямаше проблем .Изпратила съм запитване до Панагюрище и чакам да се свържат с мен ,дано днес успеем да организираме нещата за понеделник и всичко да е наред,а поразиите да не да много големи 🙏

# 402
Фани, радвам се, че сте стабилизирали мама.

Снощи попаднах на повторение на Тази Сутрин, частта с д-р Щонова по повод месеца на рака на белия дроб, декември. На гости ѝ бяха д-р Мила Петрова (Надежда) и някаква друга от Сити. Поне 5 пъти повториха, че разполагали с абсолютно всички съвременни таргетни и имунотерапии.

Освен ако някой не е реформирал здравната система из основи в последните 2 години без да съм разбрал, това не е вярно. В България липсват/не се покриват лекарства като инхибитори на МЕК, cMET, KRAS, EGFR exxon 20, nTRK, RET. Не се покриват и някои инхибитори на EGFR и ALK. Голяма част от чекпойнт инхибиторите, които са на разположение, са с осакатени показания/индикации. Например, Тецентрик вече се използва за профилактика след пълна резекция на тумори в I/II стадий с положителен PDL1. Чудя се това тук кога изобщо и дали някога ще стане.

Доста се ядосах, докато им слушах говоренето. Според мен трябва да дадем гласност на тези проблеми, за да се привлече внимание към тях и да се решат. Не да се правим, че ги няма. 😑

# 403
От известно време за съжаление чувам само отрицателни мнения за Мила Петрова 🙄

# 404
Престрашавам се и аз.
Това са резултатите от PET / CT скенера на съпругата ми. Скенера е от 07.09.2021г. втори поред е, първия бе на 02.06.2021г., на него се видя нодул 8мм в 8ми сегмент на ляв БД (SUV max 0.6), за който много ни се искаше да е остатък от прекаран Covid 19, но явно не е.

Диагноза:
касае се за пациент на 40г., която поради анемичен синдром - Х640, провела Кт и ФКС с данни за Ту формация
на десен колон. Провела на 31.03.2021г. хемиколектомия-хист.муцинозен аденокарцином в ст. рT3рN0 (0/12)M0. инцизия на капсулата на панкреас и десностранна аднексектомия по повод на серозен кистаденом.

Основна индикация: за рестадиране

От проведенато РЕТ/СТ целотелесно изследване, на 55 мин. след инжектиране на MBq и 10 мг. фурантрил, съчетано с перорален контраст, се установи :

Глава и шия:
Не се изобразяват лезии с патологично повишена метабслитна активност.

Торакс: Бял дроб: В левия бял дроб парафисурално в 8с се изобразява нодул 10мм /нарастнал/, SUV 1, и нодул
6мм параплеврално, нодул 3мм в 5с .Без плеврални изливи.

В аксиларни, над и подключечни области, в медиастинума и хилусите не се изобразяват л.в. с повишен глюкозен метаболизьм.

Абдомен и таз
Състояние след дясна хемиколектомия. Не се изобразяват патологични лезии в областта на анастомозите.

Черен дроб и останалите паренхимни органи- без патологични метаболитно активни лезии. Не се изобразяват л.в. с повишена метаболитна активност в абдомен,пелвис и ингвинални области.

Кости костен мозък
Не се изобразяват метаболитно активни лезии.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ: ПЕТ/КТ данни за дисеминация на онкологичното заболяване в белия дроб.

Съпругата ми вече е na 5 та вливка по протокол ФОЛФОКС / на 14 дни и понеже след 6 тата обещаха да направят скенер на БД, почва да ме притеснява мисълта „Възможно ли е тези лезии да не са злокачествени новообразования, с оглед на това, че не са метаболитно активни?“ В първичния тумор (на дебелото черво) откриха мутации в KRAS exon2 (G12A, G12D и G13D), възможно ли е да има повече от 1 мутация и колко притеснително е това?

Общи условия

Активация на акаунт