Отговори
# 1 785
Здравейте, преди години съм писала в темата и сега отново имам нужда от съвет. Знам, че тук се обсъждат предимно бебета, но вече не знам какво да правя.
Дъщеря ми, която е на 4г., напоследък почти всяка нощ заспива към 3-4 часа. Ако тя не спи, на мен също ми е забранено да спя. Иска да рисува, да играем, да четем. И без това страдам от хронична умора, а от това безсъние ще полудея. Когато заспи, я местя. Но винаги я изчаквам да заспи дълбоко. Иначе се събужда и всичко започва отначало.
Когато боледува, рядко имаме този проблем, защото тя вкъщи не спи следобед. В градината обаче ги карат да спят. Предполагам, че това има някаква връзка.
Синът ми посещаваше частна градина, в която никой не задължаваше децата да спят. Имаха кътчета за тихи игри. На косъм съм да я преместя там, но това означава да я отделя от най- близките й приятелки, с които са заедно от яслата още. Освен това тя много обича учителките и ходи с голямо желание на градина. Събуждането обаче сутрин е кошмар, предвид заспиването в 4 часа.
Ще съм благодарна за съвет.

Здравейте,
Да, със сигурност сънят в градината е проблем, но въпреки че би следвало да доведе до по-късно заспиване около 22 ч., със сигурност няма да доведе до такова в 3-4 през нощта. Когато детето не е на градина и не спи на обяд, пак ли имате такъв проблем?
Помислете и хубаво за границите, които поставяте или не поставяте - на тази възраст е хубаво да имате самостоятелно заспиване, без пренасяне, и ясни граници. Вие сте родителят и вие определяте дали ще спите, или не, и дали ще позволите игра и други дейности в 3 през нощта.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 10:29 от Рaдост

# 1 786
Здравейте, благодаря за отговора. Аз наистина й се водя по акъла, защото в противен случай започва да крещи и събужда мъжа ми и сина ми, които са съответно сутрин на работа и училище.
Когато е вкъщи и не спи следобед, нямаме този проблем. Заспива към 22-23ч. Става към 7ч. Тя често боледува, съответно често си е вкъщи. Даже последно три седмици не беше на градина.

# 1 787
Здравейте, благодаря за отговора. Аз наистина й се водя по акъла, защото в противен случай започва да крещи и събужда мъжа ми и сина ми, които са съответно сутрин на работа и училище.
Когато е вкъщи и не спи следобед, нямаме този проблем. Заспива към 22-23ч. Става към 7ч. Тя често боледува, съответно често си е вкъщи. Даже последно три седмици не беше на градина.

Здравейте,
В такъв случай наистина трябва да работите по границите, защото не е нормално едно дете на 4 да диктува правилата. Именно затова родителят е авторитетът. Разбира се, опитайте се да поговорите и в градината дали не е възможно да не спи,има и по-кооперативни места

# 1 788
Здравейте, малката е на 7м и 20 дена. Увеличихме малко интервалите като направи 7месеца с по 10-15мин и са около 2:20/2:30/2:45/3 часа. Обаче нещо напоследък не заспива бързо, а се върти в леглото и се надига и сутрин попринцип спеше до към 7, 7 и малко, а сега 6 и нещо до 6:30/40 става. Малки ли и идват тези интервалите не мога да разбера има нещо, което не чорапи да хвана, до преди това всичко вървеше супер. Някой път и ги прехвърля тези интервали докато заспи. Забравих да добавя и че напоследък прави само дремки от сорта на 40мин, а попринцип единият и сън беше от порядъка на час и малко до към час и половина да речем.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 10:39 от nelinna

# 1 789
Здравейте, малката е на 7м и 20 дена. Увеличихме малко интервалите като направи 7месеца с по 10-15мин и са около 2:20/2:30/2:45/3 часа. Обаче нещо напоследък не заспива бързо, а се върти в леглото и се надига и сутрин попринцип спеше до към 7, 7 и малко, а сега 6 и нещо до 6:30/40 става. Малки ли и идват тези интервалите не мога да разбера има нещо, което не чорапи да хвана, до преди това всичко вървеше супер. Някой път и ги прехвърля тези интервали докато заспи. Забравих да добавя и че напоследък прави само дремки от сорта на 40мин, а попринцип единият и сън беше от порядъка на час и малко до към час и половина да речем.

Здравейте,
Абсолютно възможно е да са кратки интервалите вече и да започва преход към две дремки, така че увеличите плавно.

# 1 790

Здравейте,
Абсолютно възможно е да са кратки интервалите вече и да започва преход към две дремки, така че увеличите плавно.
Може ли да ми дадете пример горе долу какви могат да са интервалите на будуване. На 4 май ще стане на 8 месеца

# 1 791
Здравейте ,
Дали може да ми дадете приблизителни интервали на будуване на бебе ,току що навършило 10 месеца .
И още един въпрос - как най - лесно да премахнем асоциация гърда за заспиване ?
Със заместване на друга асоциация , контролиран плач или нещо друго ?
Благодаря ви предварително !

# 1 792
Здравейте!
С бебе на 3м, дремките са около 5 на ден, като са продължителност горе-долу 30-40 мин.,рядко има по-дълга дрямка.
Вечер заспива към 19:30-20-20:30 най-късно, като преди това има къса дрямка. От 2 дни се буди в 4-5ч сутринта като наспан, давам мляко и заспива.
Време ли е за преход към 4 дремки?
Благодаря!

# 1 793

Здравейте,
Може ли да ми дадете пример горе долу какви могат да са интервалите на будуване. На 4 май ще стане на 8 месеца

Здравейте,
От тук насетне просто следва да увеличите интервалите и да се водите спрямо реакциите на детето, не спрямо примерни интервали - увеличавате плавно, докато детето не започне да заспива отново бързо и спокойно

# 1 794
Здравейте!
С бебе на 3м, дремките са около 5 на ден, като са продължителност горе-долу 30-40 мин.,рядко има по-дълга дрямка.
Вечер заспива към 19:30-20-20:30 най-късно, като преди това има къса дрямка. От 2 дни се буди в 4-5ч сутринта като наспан, давам мляко и заспива.
Благодаря!

Здравейте,
Няма как да отговоря на база на тази информация - от описаното всичко изглежда ок.
Нощното хранене няма връзка с броя дремки, тъй като е абсолютно нормално да има такова.
Ориентирате се спрямо интервалите, дали бебето издържа по-дълго будно, дали денят "се събира" и т.н. Реалистично обаче, ако прави само кратки дремки трудно ще направите преход. Следвайте сигналите на детето (видими поне 4-5 дни), за да се ориентирате.

# 1 795
Здравейте ,
Дали може да ми дадете приблизителни интервали на будуване на бебе ,току що навършило 10 месеца .
И още един въпрос - как най - лесно да премахнем асоциация гърда за заспиване ?
Със заместване на друга асоциация , контролиран плач или нещо друго ?
Благодаря ви предварително !

Здравейте,
На тази възраст интервалите вече са доста индивидуални, но примерни такива биха могли да са 3.10/3.30/3.45, спрямо това колко издържа детето.
За съжаление в рамките на този форум не коментираме премахването на силни асоциации, защото няма едно универсално решение за всички и следва да се отчетат индивидуалните специфики, поради което премахването на силни асоциации е обект на индивидуална консултация, често изискваща по-продължителна работа.

# 1 796
Здравейте!
Бебето ми е на 9м и 14 дни. Интервалите са 3.15/ 3.45/ 4.20. Въпроса ми ориентиран към това колко дълги трябва да станат, за да започнем преход към една дрямка. Изобщо не искам да избързвам, но имам чувството,че започва да има нужда още да ги увеличавам,но става проблем това,че ляга 20:30-21:00 и се събужда към 7:00 (понякога даже аз я будя, за да не се измества още повече нощното лягане) и така се събира около 10-10.30ч за нощен сън. Дремките съм ги скъсила до 1.00-1.10ч всяка. Съответно целия сън за денонощие е около 12-12.30ч. и будуването около 11.30ч.  Понякога прави къса втора дрямка и това изобщо не и се отразява. Не се криви, издържа си до нощния. Опитвам се да я изморявам до колкото може, да пълзи, да се изправя, песни, играчки.
Доста е малка за преход, но денят и става много дълъг, а нощния сън намаля. Просто не знам дали всичко това е ок.

# 1 797
Здравейте!
Благодаря!

Здравейте,
Няма как да отговоря на база на тази информация - от описаното всичко изглежда ок.
Нощното хранене няма връзка с броя дремки, тъй като е абсолютно нормално да има такова.
Ориентирате се спрямо интервалите, дали бебето издържа по-дълго будно, дали денят "се събира" и т.н. Реалистично обаче, ако прави само кратки дремки трудно ще направите преход. Следвайте сигналите на детето (видими поне 4-5 дни), за да се ориентирате.
Благодаря Ви! А горе-долу какви трябва да са интервалите на будуване? 1:15 мин.?
А как да разбера, че е време да преход?

# 1 798
Здравейте!
Бебето ми е на 9м и 14 дни. Интервалите са 3.15/ 3.45/ 4.20. Въпроса ми ориентиран към това колко дълги трябва да станат, за да започнем преход към една дрямка. Изобщо не искам да избързвам, но имам чувството,че започва да има нужда още да ги увеличавам,но става проблем това,че ляга 20:30-21:00 и се събужда към 7:00 (понякога даже аз я будя, за да не се измества още повече нощното лягане) и така се събира около 10-10.30ч за нощен сън. Дремките съм ги скъсила до 1.00-1.10ч всяка. Съответно целия сън за денонощие е около 12-12.30ч. и будуването около 11.30ч.  Понякога прави къса втора дрямка и това изобщо не и се отразява. Не се криви, издържа си до нощния. Опитвам се да я изморявам до колкото може, да пълзи, да се изправя, песни, играчки.
Доста е малка за преход, но денят и става много дълъг, а нощния сън намаля. Просто не знам дали всичко това е ок.

Здравейте,
Интервалите за 1дрямка трябва да са минимум 4:30-5/5.
Съкратете още дневния сън и се опитайте да намалите малко последния интервал, за да може да задържите прехода поне до 11-месец.

# 1 799
Здравейте!
Благодаря!

Здравейте,
Благодаря Ви! А горе-долу какви трябва да са интервалите на будуване? 1:15 мин.?
А как да разбера, че е време да преход?

Здравейте отново,
Интервалите не са равни през деня, а нарастват пирамидално - ориентирате се спрямо времето за заспиване - около 5 минути през деня означават, че интервалът е точен.
Примерни интервали могат да са 1:10/1:15/1:15/1:20/1:25/1:30
Признаците за преход може да са: детето трудно заспива на интервала, отказва една от дремките, будения през нощта, ранно ставане, денят става твърде дълъг.

Общи условия

Активация на акаунт