Отговори
# 855
Здравейте.Бебето ми е на 3 месеца, с рефлукс е по принцип, но с антирефлуксно АМ няма проблем, храни се с кърма и се дохранва с АМ. Проблема не е от сега, а от преди 2 месеца. Бебето не иска да спи когато се слага в легълцето си, в количката също не спи, дори сме пробвали и на спалнята-отново без ефект. Заспива само когато е гушнат или в столчето в колата. В момента в който го поставим на друго място се буди. Какъв може да е проблема и какво може да се направи за да спи бебето спокойно?

Здравейте,
На първо място трябва да се уверите, че детето има подходящ режим и среда за сън (подходящи интервали, брой дремки, оптимална температура, тишина и тъмнина), а ако проблемите продължават трябва да помислите за замяна/намаляване на асоциацията за сън.

# 856
Благодаря!Ще обърна внимание на тези неща.И какво точно значи"намаляване на асоциацията за сън."

Последна редакция: вт, 27 дек 2022, 14:27 от Дая/

# 857
Благодаря!Ще обърна внимание на тези неща.И какво точно значи"намаляване на асоциацията за сън."

Здравейте,
Означава да замените постепенно с други по-слаби асоциации за сън или съответно да премахнете напълно.

# 858
  • Варна
Здравейте! Simple Smile
Бебе на 3++м, доскоро беше със супер режим, но покрай Коледа се развали и още не можем да го върнем в крачка.

Ето какъв беше режима:
8:00 - ставане
9:30 - първа дрямка (90мин)
12:30 - обеден сън (2 - 2.5ч)
16:30 - трета дрямка  (60 мин)
20:00 - лягане за нощен сън

През нощта имаше едно събуждане около 4:00-5:00ч за хранене.

От Коледа насам обаче всички дремки станаха кратки по 30-45мин. Започна да заспива много рано за вечер, към 18:30-19:00. Аз си мисля, че го слагам за последна дрямка преди вечерен сън, а той си заспива до сутринта. Трябва ли да го будя като стане така или да го оставя?

Заспива почти самостоятелно (тъй като се грижа за двегодишно дете, нямам възможност да го приспивам) - оставям го в кошарката с бял шум и биберон. Обикновено заспива за 5-10 мин като през това време се налага да му връщам биберона, който му пада от устата.

Слагам го да спи след 85-90мин будуване.

Ако се разбудеше преди успявах да го доприспя като му върна биберона, но това вече не работи. Върти се жестоко и след 4-5 опита да го доприспя, се събужда окончателно.

Може ли съвет кое да коригираме?

Благодаря предварително и весело изкарване на Новогодишните празници! Hug

# 859
Здравейте! Simple Smile
Бебе на 3++м, доскоро беше със супер режим, но покрай Коледа се развали и още не можем да го върнем в крачка.

Ето какъв беше режима:
8:00 - ставане
9:30 - първа дрямка (90мин)
12:30 - обеден сън (2 - 2.5ч)
16:30 - трета дрямка  (60 мин)
20:00 - лягане за нощен сън

През нощта имаше едно събуждане около 4:00-5:00ч за хранене.

От Коледа насам обаче всички дремки станаха кратки по 30-45мин. Започна да заспива много рано за вечер, към 18:30-19:00. Аз си мисля, че го слагам за последна дрямка преди вечерен сън, а той си заспива до сутринта. Трябва ли да го будя като стане така или да го оставя?

Заспива почти самостоятелно (тъй като се грижа за двегодишно дете, нямам възможност да го приспивам) - оставям го в кошарката с бял шум и биберон. Обикновено заспива за 5-10 мин като през това време се налага да му връщам биберона, който му пада от устата.

Слагам го да спи след 85-90мин будуване.

Ако се разбудеше преди успявах да го доприспя като му върна биберона, но това вече не работи. Върти се жестоко и след 4-5 опита да го доприспя, се събужда окончателно.

Може ли съвет кое да коригираме?

Благодаря предварително и весело изкарване на Новогодишните празници! Hug

Здравейте,
Аз лично бих увеличила малко интервалите, особено ако дремките трайно са 3, но физиологично е възможно да са кратки до 5-ти месец или да сте навлезли в т.нар регресия на 4-ти месец.
Иначе, не бих будила вечер, 19ч е чудесен час за вечерен сън.
Весели празници и на Вас!

# 860
Здравейте, бебето ми е на 8м. Има чести нощни събуждания. Първоначално проблема беше асоциация за заспиване със шише, която успях да премахна успешно. Проспиването през деня и вечер става след ритуал поставяйки го на леглото, лягам до него, галя му ръцете и шушкам. Заспива бързо до около 5мин. Проблема е че всеки път на 30тата - 40тата минута се налага да го доприспивам отново с шушкане и хващане на ръцете, понякога се налага дори да го вдигам на ръце. Понякога му държа ръцете по няколко пъти, защото започва да си търка очите и носа, избутва си бибата и ако не се намеся се буди.
Нощем ляга около 19.00, зависи в колко е приключила последната дрямка, понякога се налага и преди 19.00 да го сложа. Има едно пробуждане след около час или 40мин и след това по сериозно започва да се буди след 11.00, като със всяко пробуждане следващите стават по на често. Когато станат през половин час или по малко го оставям да се събуди, което отнема време около 5 мин докато реве и очевидно му се спи ( защо ли се буди тогава ? ) после сменям памперса, храня и след това заспива спокоен за около 3 часа. Пинякога започват пробуждания с рев отново в 5.30, ако се случи така гледам да го задържа поне до 6 и нещо, често и с носене. Друг път спи до 6 и нещо и се събужда спокоен и отпочинал.
През деня прави 2 дремки презноколо 3 часа интервал, като всяка дрямка е с продължителност средно по час и 30мин.

# 861
Добър вечер др Атанасова
За много години.
Аз искам да ви попитам.
Имам детенце на 2 г и 2 м.
Сутрин се събужда различно 08.00,07.20 часа
Горе долу.
На обяд заспива различно 12.30 часа ,13.30 часа
Някой път малко по късно спи около 2 часа.
Но вече около 1 месец заспива вечер 22.00
23.00 часа за нова година даже 00.30 часа
Преди между 21.00 -21.30 часа вече е заспал.
Според вас на какво се дължи.
Много рядко да пропусне да спи на обяд.
Кое е нормалното за тази възраст относно съня.

# 862
Здравейте  и за много години!
Моят мъник е на 12 месеца точно.
Спи два пъти на ден от 10:00-10:30 до 11:00, 11:30 (1 час, час и 10)
и от 15:00 до 16:00 или с около 30 минути по- рано
Дневния сън е максимум 2 часа. На повече будува вечер.
заспива около 20 часа +15 -20 минути

през месец март му предстои тръгване на ясла. Там спят по веднъж, а и вече ми се струва, че дава индукации за готовност.
Интрвалите в момента са 3:20/3:30- 3:50-4:10
Как точно да подгодя към прехода? Имам проблем с това, защото детето става сутрин окол0 6, до 6:30 и това не подлежи на промяна.Единственият шанс е , ако се е разбудил 5 и нещо и съм успяла д аго приспя, тогава го будя в 7, за да не мести ранното лягане.
нощния му сън е 10 часа. Следя го от доста време.

# 863
Здравейте, бебето ми е на 8м. Има чести нощни събуждания. Първоначално проблема беше асоциация за заспиване със шише, която успях да премахна успешно. Проспиването през деня и вечер става след ритуал поставяйки го на леглото, лягам до него, галя му ръцете и шушкам. Заспива бързо до около 5мин. Проблема е че всеки път на 30тата - 40тата минута се налага да го доприспивам отново с шушкане и хващане на ръцете, понякога се налага дори да го вдигам на ръце. Понякога му държа ръцете по няколко пъти, защото започва да си търка очите и носа, избутва си бибата и ако не се намеся се буди.
Нощем ляга около 19.00, зависи в колко е приключила последната дрямка, понякога се налага и преди 19.00 да го сложа. Има едно пробуждане след около час или 40мин и след това по сериозно започва да се буди след 11.00, като със всяко пробуждане следващите стават по на често. Когато станат през половин час или по малко го оставям да се събуди, което отнема време около 5 мин докато реве и очевидно му се спи ( защо ли се буди тогава ? ) после сменям памперса, храня и след това заспива спокоен за около 3 часа. Пинякога започват пробуждания с рев отново в 5.30, ако се случи така гледам да го задържа поне до 6 и нещо, често и с носене. Друг път спи до 6 и нещо и се събужда спокоен и отпочинал.
През деня прави 2 дремки презноколо 3 часа интервал, като всяка дрямка е с продължителност средно по час и 30мин.

Здравейте,
На първо място трябва да кориграте графика - интервалите не би следвало да са равни, а да нарастват пирамидално през деня. Възможно е да не се натрупва достатъчно налягане за сън, особено с оглед продължителния дневен сън
Ако проблемите продължават, бих посъветвала да помислите и за самостоятелно заспиване, тъй като в момента детето все още има асоциация за сън, а именно вашето присъствие.

# 864
Добър вечер др Атанасова
За много години.
Аз искам да ви попитам.
Имам детенце на 2 г и 2 м.
Сутрин се събужда различно 08.00,07.20 часа
Горе долу.
На обяд заспива различно 12.30 часа ,13.30 часа
Някой път малко по късно спи около 2 часа.
Но вече около 1 месец заспива вечер 22.00
23.00 часа за нова година даже 00.30 часа
Преди между 21.00 -21.30 часа вече е заспал.
Според вас на какво се дължи.
Много рядко да пропусне да спи на обяд.
Кое е нормалното за тази възраст относно съня.

Здравейте,
За много години! Бъдете здрави и щастливи!

На тази възраст е хубаво децата да имат фиксиран график с точно определени часове за сън. Възможно е дневният сън да идва много и да е необходимо да го намалите до 1:30 минути постепенно. Не позволявайте и дневен сън след 15ч.
Разбира се, трябва да се уверите, че средата за сън е подходяща, както и ритуалът за сън.

П.С - Не съм доктор Simple Smile

# 865
Здравейте  и за много години!
Моят мъник е на 12 месеца точно.
Спи два пъти на ден от 10:00-10:30 до 11:00, 11:30 (1 час, час и 10)
и от 15:00 до 16:00 или с около 30 минути по- рано
Дневния сън е максимум 2 часа. На повече будува вечер.
заспива около 20 часа +15 -20 минути

през месец март му предстои тръгване на ясла. Там спят по веднъж, а и вече ми се струва, че дава индукации за готовност.
Интрвалите в момента са 3:20/3:30- 3:50-4:10
Как точно да подгодя към прехода? Имам проблем с това, защото детето става сутрин окол0 6, до 6:30 и това не подлежи на промяна.Единственият шанс е , ако се е разбудил 5 и нещо и съм успяла д аго приспя, тогава го будя в 7, за да не мести ранното лягане.
нощния му сън е 10 часа. Следя го от доста време.

Здравейте,
На първо място трябва да имате сигнали ясни сигнали за преход, а чак след това да започнете плавно да увеличавате интервалите и да редувате дни с 2/1 дрямка.
Оставям линкове, където съм говорила малко повече за прехода
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /265725725771405/
https://www.facebook.com/SleepyPandaConsultation/photos/a.109749 … /269578088719502/https://

# 866
Здравейте, имам син на 2г2м. Винаги е имал режим на сън, но разбира се той търпеше много промени. До преди 7 м той заспиваше в 21 и се будеше към 7:30. След това започна да се буди в 6 и аз изместих вечерното лягане, като започна да заспива към 23ч и се будеше в 8ч. През деня спи по 2.5 ч. От 3 дни отново промени съня, започна да се буди в 6:30,като изместих вечерното лягане в 22:30. Забелязвам, че при него досега зависеше кога ще си легне, колкото по-късно, толкова по-късно се будеше и сутрин. Моля за съвет, кога трябва да заспива, за да се събужда по-късно сутрин около 8ч?

# 867
Здравейте, имам син на 2г2м. Винаги е имал режим на сън, но разбира се той търпеше много промени. До преди 7 м той заспиваше в 21 и се будеше към 7:30. След това започна да се буди в 6 и аз изместих вечерното лягане, като започна да заспива към 23ч и се будеше в 8ч. През деня спи по 2.5 ч. От 3 дни отново промени съня, започна да се буди в 6:30,като изместих вечерното лягане в 22:30. Забелязвам, че при него досега зависеше кога ще си легне, колкото по-късно, толкова по-късно се будеше и сутрин. Моля за съвет, кога трябва да заспива, за да се събужда по-късно сутрин около 8ч?

Здравейте,
На първо място, няма как да се определи с точност кога ще се събуди едно дете. Всъщност 8ч. е доста късен час,а повечето деца се будят естествено в интервала 06:30-07:30. Обичайно принципът е, че колкото по-късно си легне едно дете, толкова по-рано ще стане, тъй като се натрупва преумора през деня.
Бих посъветвала цялостно да коригирате режима - не повече от 2 часа дневен сън и вечерно заспиване не по-късно от 21ч., тъй като 22:30 е доста късен час, а децата на тази възраст е хубаво да имат поне 10 часа нощен сън.

# 868
Благодаря за отговора. Съдя по децата на мои приятелки, които си лягат в 22:30 и стават в 9ч. Обедния сън също им е 3 часа. Как мога да постигна подобен режим, който ме устройва повече?

# 869
Благодаря за отговора. Съдя по децата на мои приятелки, които си лягат в 22:30 и стават в 9ч. Обедния сън също им е 3 часа. Как мога да постигна подобен режим, който ме устройва повече?

Здравейте,
Всяко дете е индивидуално.
Няма как да дам съвети за изграждане на подобен режим, защото той не е обичаен за децата, съответно е далеч от оптимален.
Помислете и за другата чудесна опция, при която децата спят в 20:30, а вие си сипвате голяма чаша вино Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт