Имам аз една мечта, ДЕСЕТОКЛАСНИКЪТ да седне на чина.

• 44 885
  • 743
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Странно, роден е през есента. А останах с впечатление, че лекарската  бърза
От РЗИ притискат личните лекари да ускорят реимунизацията заради бежанците.

# 586
  • София
Странно, роден е през есента. А останах с впечатление, че лекарската  бърза
От РЗИ притискат личните лекари да ускорят реимунизацията заради бежанците.
А нашата явно се е разсеяла. Че щерката навърши 17 и в понеделник ходихме за направление за кожен, че ще махаме една бенка и ЛЛ хич не се сети за ваксината. А аз си мислех преди това да я подсетя, но после и аз забравих...
Абе децата като навършат 18г., а все още са ученици дължат ли потребителска такса при ЛЛ? А със здравните им осигуровки какво се случва? Хич не съм се интересувала, а на практика моята ще завърши училище на 19 и половина живот и здраве.

# 587
  • някъде ... тук ...
Моят прави 17 през май. ЛЛ не е обаждала още.
Здравните са докато са на учишище. След това обикновено трябва да платят 2/3 месеца докато започнат уни. А някои университети поемат и тия летни месеци.
За таксата не знам.

# 588
  • София
Когато синът ми завършваше училище,българските университети поемаха здравните осигуровки за периода от завършване на училище до започване на семестъра.В момента не знам как е.
Приетите в чужди университети си плащаха сами осигуровките за горепосочения период.След това подаваха в НАП, удостоверение,че са записани за студенти в еди кой си университет и еди коя си специалност.Последното преведено и легализирано в агенция за преводи. И държавата /България/ им поема/ше осигуровките.Това упражнение се прави всеки семестър.Държавата поема здр.осигуровки до навършване на 26 години,доколкото ми е изветсно.
Преди време бях при джипито на дъщеря ми.Сестрата ми каза за ваксината,но не бързаше.Но беше и преди идването на бежанците.
Редактирам се:От училището на дъщеря ми искат документ за поставена имунизацията за ДТ.Не е навършила 17 години и рождения и ден е далеч.Не знам това напомняне ли е или избързват заради бежанците.

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 17:38 от Ali97

# 589

Лятото ви очаква! (Днешният Несебър)

# 590
  • София
Чудесно изглежда,  Светкавица, ама докато първият англичанин не скочи от балкон на Слънчака, аз летни дрехи не вадя Stuck Out Tongue Winking Eye

# 591
  • нейде там, където ....
И ние очакваме лятото, не само то нас. Несебър ми е в списъка, но за септември... надявам се.
Сега още мисля за тази ваканция. Дайте предложение за неща наблизо, които да разгледаме, до 1-2 часа път. А ако препоръчате и места за хапване по трасето, ще ми спестите от кандърдисването на домашните любимци.

# 592
  • София
jd, аз съм планирала 1 ден в Плевен  - Панорамата, историческия музей и цветните фонтани (ако все още работят, че съм ги гледала преди 30 г). За хапване набелязах 1-2 места, но мога и да променя на място.
Щеше ми се да идем за 1 ден и до Пловдив, само в Стария град и сладкарницата до джамията, ама ме отрязаха с "В Пловдив вече съм ходила". Иначе, Копривщица ми е сред любимите,  но пак ударих на камък.

# 593
  • Разпиляна във въображението
За фонтаните е рано. Разходете се в Кайлъка. Доброволците и после фондацията на Люси разкри парка.

Вики другата седмица е на кариерно ориентиране в училище. Дано получи "просветление".

# 594
Моят син го получи "просветлението" и изведнъж ме извади от блаженото спокойствие, че още са ни далече от главата тези въпроси. Твърдо е решил да учи медицина. Никак не ме радва това решение, но не мога да отрека, че наистина има дадености за тази професия, и то в много насоки.
Проблемът е, че при нас профилът се избираше при кандидатстването в 8-ми клас и тъй като тогава той нямаше никаква идея с какво иска да се занимава, записахме БЕЛ+история - българският, защото така или иначе ще трябва да го учи за задължителната матура, а историята - защото му е интересна и му се удава без особени усилия. Сега обаче се замислих дали да не го преместим в паралелка с химия и биология. Или само с частни уроци подготовката ще е достатъчна. А ако учи в паралелка с биология и химия, ще има ли нужда от частни уроци за медицината? Направо съм в море от въпроси. И на всичкото отгоре прочетох някъде из форума, че тези частни уроци трябвало да се започнат още от 11 клас, т.е. вече трябва да търсим учители ... ужас направо. Същевременно оценката от БЕЛ на матурата е балообразуваща за медицината и ако смени паралелката с химия и биология, май ще трябва да ходим на уроци по БЕЛ, за да се подсигурим за ДЗИ.
Има ли насочени към медицината и как ще се готвите? Къде е за предпочитане образованието по тази специалност - в България или чужбина?

И още нещо, което ме учуди. Признавам си, че от много години не следя изискванията за прием в университетите и направо се ококорих, като видях, че в Софийския университет в почти всички хуманитарни специалности, включително право, история, журналистика, се влиза само с оценката от ДЗИ (за правото - само ДЗИ  БЕЛ!) и без никакъв изпит. Това е направо плашещо, защото тази оценка се оказва едва ли не съдбоносна. Когато се влизаше с кандидатстудентски изпити, можеше да се надяваш, че ако не те приемат едната година, на другата ще успееш. А сега, дори да си учил старателно 5 години, ако по злощастно стечение на обстоятелствата се издъниш на въпросния ДЗИ по БЕЛ - завинаги се прощаваш с правото в СУ, примерно.

Извинявам се за дългото излияние. Сигурно сте коментирали тези въпроси, но почти не следя темата и сега като започна да ми се прояснява какво ни очаква, направо ми призля.

# 595
  • София
Материалът по химия и биология в профил в голямата си част е различен от материала за кандидатстудентския изпит, така че профилът не дава кой знае какво за подготовката за медицина и със сигурност не спестява частните уроци.

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 15:57 от sanaka

# 596
А в профил БЕЛ се учат допълнителни произведения и също не помага за ДЗИ. Поправете ме, ако греша.
Моето ще ходи със съученици за ден в Пловдив. Ходила е, ама заради компанията ще й е интересно.

# 597
  • Варна
GG_BG, ще му трябват уроци. Въпреки че момчетата влизат с по- нисък бал. Поне в МУ Варна. Майка ми е бивш учител по биология, навремето имаше само 2 деца от гимназията, които успяха сами, само с насоки от нейна страна. 3та гимназия, много биология.
Мотивирани момичета.

# 598
Два часа от висях с десетокласника на задачите от НВО математика от миналата година....и останаха задачи, за които трябва да си припомня формули.....  Мъка, изобщо нямам мераци за високи резултати, само да е повече от 15 точки, да ме поправи ganis ако са нужни повече за 3, госпожата каза на РС, че ще взима в предвид при оформяне. На тази по БЕЛ има само две грешки...

# 599
На НВО няма оценки. Резултатът се записва в точки. Обсъждаме въпроса тези дни в МОНската тема. Време е родителите да вземат някакво отношение по въпроса и да попитат такива учители на какво основание ще получат достъп до резултатите на учениците, по каква скала ще преобразуват и изобщо какво им дава право да вземат предвид тези резултати при оформяне на оценка. Ами ако ученикът изобщо не се яви? Санкции за неявяване няма.

Общи условия

Активация на акаунт