Седми клас 2021-2022 Тема 4

• 30 271
  • 775
  •   1
Отговори
# 690
Вяра, аз бях, добра памет имаш. Мисълта ми беше по - скоро, че са няколко кръга, ако не се лъжа, до 6 клас включително, то стига да кажем до 3 - ти, но не може да се класира, затова само до втори кръг. Както и да е.

Бравос, подсетихте ме и за пощата, бях забравила че има такава.
Днес даже и по История им я даде, сега всички ще и пращат там презентациите, а нашите май и домашните. Дори си каза изискванията как да правят презентациите, за да им пишела 6 - ци, ако и хареса.

То тепърва ще се вихри този пореден щам, дано и бързо да си иде. Да се надяваме час по - скоро всичко да свърши, че не изтрещели и психясали, ами ще се завъртим на 360°, и пак същото ще бъде.

Светлица, добро попадение, как го измислила, ехааа, добре че и фантазията работи.

# 691
  • Пловдив
Рени, това за 1500 директора за в България ли е? Не за Перу?
Тепърва ще качваме, та не знам кога ще бъдат затворени, и чак след пика ще мислим за отваряне.
Бустерираният министър председател на  Австралия? /не помня точно, постковиден мозък съм, простено ми е/, е позитивирал теста. И от колеги чувам същото- бустерирани, преболедували- пак с омикрон.
Редактирах го ,че съм пропуснала. Италия е държавата.
Утре ако гледате по новините ,че е удушен доктор от РЗИ Пловдив, да знаете ,че съм аз. Отказали са бустер на асистентката ми. Бясна съм просто. Тя лепна ковид ноември, точно ,защото закъсня с бустера.  И този й казал да чака да минат поне 4 месеца. Разпоредбите на МЗ са 28 дни. Аман от некомпетентни колеги и после що имунизацията не вървяла. Министър-председателя днес ми говори глупости-как се е вдигнал процента на ваксинирани. Ами вдигна се рязко като излезнаха резултатите от преброяването и сме намалели отново.
Този път ще го изкараме под строй всички.

# 692
И на мен ми се видя абсурдна идея да е в България. Тук директорите искат само присъствено на всяка цена. МОн иска- и директорите искат.
Всички чантаджии са за тепаньйе!

# 693
Ехееей, Рени и Ра, са се развихрили, направо си пригответе бойно отровно вещество.
Та покрай туй, се сетих, преди да дойде таз китайска измишльотина, модата по новините беше - уж забравен багаж, и че вътре има бомба, разпердушинят чантата, и се оказва фалшива тревога, и за антракса, който слагали в пощенски плик.
Сега два дена почивка да си направим, пък от понеделник да видим какво ще ни се сервира.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 16:21 от Тони ♒🍀

# 694
  • София
Тъъъй, засегнахте олимпиадата по биология и аз да си кажа, че там условията са различни от всички. И за случай, в който да няма деца изпълняващи условията, аз не помня. Ама точно миналата година не съм я следила. Но ако нещо Ви интересува за олимпиадата по биология, аз съм човекът (поне докато не се намеси ra). Преди да попитате, следва да забравете че трябва да има нещо логично. Например общият брой точки може да е 167,89 - това е нормално. Нормално е и да има повтарящи се въпроси, написани в курсив.
Тук се надявам да помислите, че разбирам нещо от биология.
Да ви разкажа една случка. Намираме се в басейн във Велинград. Става дума, че чехълчетата са едноклетъчни и аз питам голямото дали се размножават с делене. Той отговаря с “да”, а наборчето (2 клас) реагира с: “Брат ми, нищо не се размножава с деление, а с умножение. Запомни го!” Добре че повечето бяха чужденци, че малко хора се размяха. А какви благословии отнесоха биолозите…

За олимпиадите е важно да прочетете регламента. За всяка олимпиада е различно. Ама и през годините е различно. Например миналата година дисквалифицираха класирани деца, защото не отговарят на условията да се явят на олимпиадата по английски, а предишни години допускаха такива деца.

# 695
  • в очите на дъщеря ми
Ааа каква дискусия се е развихрила.. ..моето мнение е ясно( независимо от факта, че девойката го преболедува) ДО е по- малкото зло, тя между другото стой сама в къщи от 4 клас, така се стекоха обстоятелствата
 Ra нали знаеш, че освен родители сме избиратели, а целта на нашите властимащи е ясна и предвид нагласата "кой ще ги гледа, ако не ходят на училище " работата е ясна..
за бой са...
Прекрасната има 5 по география и 6 по БЕЛ, другарката е казала, че затвърждава отличните резултати. В понеделник има класно по матем. и си е уговорила допълнителен урок....божкее, гледах и не вярвах..

# 696
Вярно е, че има постове, които повтарят един и същи рефрен на тема ковид, но пък ковид е част от всекидневието ни и съответно и част от 7 клас. Форумът е шарен и отчетните теми си стават като общност, където отношенията са по-близки и си търпим недостатъците, така както в реалния живот с приятелите. Ето например, Рени въпреки че почти всеки пост е за ковид ми е кеф да я чета, защото е много пряма и действа с размах, Ра пък си има сериозни причини да се притеснява и всички следим и стискаме палци как се развиват нещата.....То и в реалния живот е така, не можеш да знаеш човека отстреща какви проблеми има и защо държи по определен начин...
Аз пък вчера гледах заемки, чуждици, архаизми и т.н. Нови думи били чат, сървър, скайп... нови, ама за нас, за децата тези думи не са нови...Или пък в учебника имаше текст за котки (за сняг), дъщеря ми е ходила с такива и много добре разбра текста, и въобще не можа да намери коя дума е с ново значение....
Много ми е глупав този материал, ще го има на класното при нас обаче. Срещали ли сте някъде тестове на тази тема, за да се упражним малко, въпреки че като не чете книги с два теста няма как да придобие лексика....

# 697
Аз да си призная, че много-много регламентите на олимпиадите не съм ги следила и за последно съм имала участник преди 3г, когато брат й беше в 11 клас. В 12 реши, че подготовката за КСК му стига, за да се подготвя и за олимпиади. Преди това се е явявал на химия и на биология от седми клас, почти всяка година. Над втори кръг не е стигал, по биология с малко под чертата за третия.
И да следя, и да не следя регламента, нито мога да го променя, нито да се намеся някак. Занимавала съм се с проследяване на включения материал /един раздел напред!, откакто на една олимпиада бяха дали материал, който не беше минаван в училище/, издирване на материали от предходни олимпиади, допълване и разширяване тук-таме.
За олимпиадата по биология-има много шантави въпроси, един ми е фаворит, не помня от кой клас, но въпросът беше колко мускула има в хобота на слона. Затворен въпрос, отговори от порядъка на 50, 100, 200, 300. Е, най-голямото число беше верният отговор! Син ми беше питал неговия учител по биология за отговори на подобни шантави въпроси и той нямаше идея.
В седми клас той ходи на подготвителен курс към НПМГ и там им бяха диктували "телефонен указател" за растенията- примери за конкретни видове от съответни семейства. Имаше и такива въпроси в олимпиадата. Другото е там всички шишарки, иглички, тичинки и пр и пр да се знаят под бройки и видове, много подробно описани видове цветове, плодове... Прави ми впечатление, че в сегашните учебници материалът е леко променен и стурктуриран /или поне този на седмокласничката/ и готовите теми от баткото не са съвсем съответни. Не знам ако някой ходи сега на курса по биология какво дават там. Моите материали са стари, отпреди 7г, но ако някой проявява интерес, ще потърся и ще пратя. биологията е винаги последната олимпиада, та още има малко време.
Да каже и някой "по-пресен", мойта манджа е престояла.
Докато основното съобразяване е кой какво и как ще изпротестира, а не по целесъобразност, все ще е така.

# 698
Щом ще сме честни... Така да е ✌️
Няма да повтарям Naneto по отношение на ситуацията и позицията на ra2... Само се моля за семейството 🙏
Но ако съпоставим reni и ston... Двете са на противоположно мнение по отношение ДО/ПО, но това не ми пречи по никакъв начин и уважавам всяка от тях поради много причини 🤗
Аз се доближавам до позицията на Рени, защото болнавото ми малко дете ме разори с боята за коса 😉. НО разбирам повече от прекрасно и защо Стон иска ПО... Ама за разлика от масата- не просто тропа с краче, че иска, А е ваксинирала децата и явно ги е научила да спазват правилата 💐
Тааа моят перфектен вариант е комбинация - присъствени школи, спортове, седмокласници при носене на маски (наборката седя цял ден до другарче, чиито родители и сестричка бяха болни, а на следващия ден и той е имал симптоми, НО и двамата стриктно с маски, като момата пръска всичко със спирт и чисти целия чин всеки час... Не се зарази). Но първокласника, където маските са за транзит през коридора... Искам да е ДО (което при него беше повече от перфектно), защото ми писна да е болен 😪, а за хората училището е И за бавачка и пращат болни деца постоянно, ако не е Иван е Драган, Петкан или друг.
Боли, мили хора, много боли да гледаш постоянно детето си болно заради безотговорно поведение... Знам, че във форума няма такива 🥴

# 699
  • в страната на чудесата
Детето ми е с ваксина от юни, с маска в час, в ЧУ и не посещава школи и уроци за подготовка в 7 клас, тъй като училището е сериозно и не мисля, че има нужда. Класът е ваксиниран 70%, само 5  деца са без сертификат.
Като има ДО, затварят и нашето училище, докато вашите ходят на уроци и школи?
Това ли казваш, ирчик? Да за школи, не за училище?

# 700
  • София
Здравейте, някой има ли впечатления от г-н Антонио Гинев, преподавател по български език в Лого3?
Доколкото виждам е автор на няколко книги, както и на учебни помагала, но никъде не откривам мнения за него като преподавател.
Благодаря

# 701
Lejka, не казвам това, разбира се ✌️
Всяка ситуация е различна, но решенията са общи... Това е проблема!
Описах моята ситуация, като се опитах да съм ясна...
Ако имах само едно дете, може би и аз щях да избера частно училище, но наборката е в ДУ и не разчитам на добра подготовка нито по Мат, нито по БЕЛ.
Но имам малчо, който с раждането си има все някакъв проблем... Наложи се да го кърмя до 4г., защото само така се дренираха ушите му... Другите опции са операция, след операция, след операция. Не съм си и помисляла да се върна на работа, защото с него беше невъзможно. Никой не искаше/не можеше да прекара и час с малчо, нито майка ми, нито детегледачката на каката (мед. сестра, която е работила и в ясла), нито дори ММ.

# 702
  • София
Никога не съм следила учителите по БЕЛ. За г-н Гинев нямам спомен нещо да съм чувала, на и да съм е минало покрай мен. Струва ми се, че щом е писал учебници, книги и помагала, няма как да е несериозен и да не му се занимава с това. Аз бих се доверила. Но все пак е добре да има и мнение на дете, преминало през сагата 7 клас. Т.е. Темите на горните класове или някакви за курсове и школи.

Ирчик, аз съм от тези, които открито заявяват, че си водят децата болни. Не зная дали има и други, които го заявяват. Но баткото ми е като твоето малкото. Едно дете в стаята да кихне и той е болен. То са сополи и кашляне през цялата учебна година. А не може да си седи все вкъщи. Сега маските спасяват положението. Та от трети клас туй дете не е отсъствало. Сам си решава и тръгва.
Малкото е точно обратното. Идва си от училище. Към 21 часа вдига 39 градуса температура, ляга и спира да комуникира. Към 23:30 свалям някак температурата и на другия ден е отпаднал, но без други симптоми. Но него и да искам не мога да го спра от училище. Мога да си говоря каквото искам, той си нарамва дисагите и тръгва. Случвало се е да тръгвам с него, защото не може да си стои на краката. Един път едва слезе от метрото и падна. Буквално го издърпах в обратното метро и го закарах вкъщи.
При тези деца какво да правя? Едното никога няма симптоми и не зная кога е заразно. Другото е все със симптоми.
С голямото и аз молех да не се водят деца с лека хрема в ДГ. Всички ми се смееха. В резултат моето не е ходило на градина и си плащах детегледачки. После и за малкото вече по навик.
С малкото имаше една майка от Свищов, за която ме бяха предупредили, че си мисли, че всички са й длъжни и винаги си води болни децата. Тя като помоли, веднага й се дръпнах и й казах, че няма да съм лицемерна заради нея и ще правя това, което е най-добро за моето дете, а не за нейното.

В този ред на мисли, както и да го погледнем, училищата и детските градини са си развъдник на вируси. Размножават ги, мутират ги и ги влачат по сума време. Който е имал по-болнаво дете знае. Защо да сме лицемерни и да твърдим, че не е така, само защото няма кой да ни гледа децата?

# 703
  • София
Не знам ако някой ходи сега на курса по биология какво дават там. Моите материали са стари, отпреди 7г, но ако някой проявява интерес, ще потърся и ще пратя. биологията е винаги последната олимпиада, та още има малко време.
ra2, Може ли да потърсиш, моля?
Моята ще се мъчи... Записана е на курса, но започват в края на месеца,  от 23.01.

# 704
  • Майничка
И аз ще съм благодарна за материали за олимпиада по биология, че и по химия, ако има някой. Девойката се е записала.
Днес беше на история, решила в петък, попълнила декларацията, разписала ме (със запетая😄) и вечерта съобщи, че ми спестила досадно писане.

Общи условия

Активация на акаунт