Безсъние

• 53 086
  • 640
  •   1
Отговори
# 135
  • Швейцария
Аз някой път заспивам през нощта за 1-2 часа без хапче. След това като си легна сутринта с хапчета, съвсем не действат и спя много малко. Опитвала съм много пъти да не спя ден-два, за да обърна режима. Нищо не става. След 2 дена си е същото. Това преди се правеше в болниците да ги държат будни по 2 дена, но вече не. Разбраха, че няма ефект и не се практикува. Аз като не спя първо, че нищо не мога да свърша от умора, второ ме удря жестока депресия. Направо е нетърпимо, почвам да викам и да се карам на всички, имам черни мисли и не съм себе си. Пси каза да не го правя, защото първо е неефективно, второ е опасно да не получа рецидив на депресията.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 22:43 от JennyBG

# 136
Аз като не спя първо, че нищо не мога да свърша от умора, второ ме удря жестока депресия. Направо е нетърпимо, почвам да викам и да се карам на всички, имам черни мисли и не съм себе си. Пси каза да не го правя, защото първо е неефективно, второ е опасно да не получа рецидив на депресията.
И аз затова си пия хапчето, за да ми е мирна главата Simple Smile Не че не съм в някаква депресия и тревожно разстройство според мен, ама без сън съвсем ще я закъсам.

# 137
Мимозка, и аз много мразя някой като ми каже, не спи 2-3 дена и ще видиш как ще се оправиш. Ами напротив, когато човек е преуморен много по-трудно заспива. При мен действа точно обратното. Почна ли да не спя и влизам в тази фаза. Наспя ли се една нощ и после всичко си идва на мястото. Както и с дремките!
Джени, щом успяваш да заспиш без хапче, това е много добре. Значи нервната ти система е спокойна и успяваш да се отпуснеш и отдадеш на съня. Да, после е по-трудно да заспиш, ако е скоро след това, но пък защо не пробваш когато си дремнала през нощта, да си изместиш малко по-късно дневния сън. Аз някой път заспивам към 5 ч. следобед, ей така леко придремвам. И после нощния сън го отлагам чак след 1 ч. през нощта.
Преди години точно в най-трудния си период срещнах една жена, която много ми помогна и ме поизмъкна от дупката, в която бях с безсъние и депресия. Не психолог, просто приятел. Тя беше минала през много трудности, но вечно усмихната, вечно позитивна. Тогава много й се чудех. Но тя ми каза, че за да се успокоя, трябва да започна да благодаря за нещата, които имам. И така всеки ден. За малките неща, това ми дава страхотно спокойствие, дори и когато имам много трудни дни.
Прегръщам ви момичета. Simple Smile

# 138
Благодаря на всички, които се сещате за мен. Искам да ви пожелая здраве и сладки сънища Purple HeartАз се пооправих малко със съня. Писахме тук, каквото писахме и вече помина времето и аз попаднах на коментара на vl, която ми е пуснала в темата снимка на хлорпротиксин. Аз й отговорих, че имам тези хапчета вкъщи и не помня откъде. Сега съм на това лекарство и се чувствам добре. Увеличавам му дозата, когато не заспивам, но без таблетки сън не ме лови.

# 139
Истината е че дори ние не осъзнаваме колко сме го загазили.
Някой някъде беше писал че с тая химия в главите ни как очакваме да спим.
За мен вече нашата диагноза е равна на смъртна присъда.
Дори осъдените на смърт имат шанс да поживеят повече от нас докато им дойде реда.

# 140
burni, има добри лекари и помагат, но без сън е лошо.... Аз получавам някой път панически атаки. Това ме плаши направо. Въпреки, че никой от панически атаки не е починал, ни то е получил инфаркт, инсулт, но страшничко е...., страшен усет е.

# 141
Истината е че всеки препарат който сега ни помага е до време.
После действието му свършва и се минава на по силно.
Това не е безкраен процес.
Ще се стигне и до системи за вливане.
Толкова съм отчаян, че напълно разбирам хората които се мятат от високо.
Разбира се че не съм от тези но да, разбирам ги

# 142
Истината е че всеки препарат който сега ни помага е до време.
После действието му свършва и се минава на по силно.
Това не е безкраен процес.
Ще се стигне и до системи за вливане.
Толкова съм отчаян, че напълно разбирам хората които се мятат от високо.
Разбира се че не съм от тези но да, разбирам ги
Познатата ми е гледала жена в Италия, която не заспива. Всяка вечер й слагат система, за да спи... Но била е стара на 70 години.

# 143
  • Швейцария
Емма, добре, че се обади, бях се притеснила сериозно за теб. Радвам се, че си добре.
Мимозке, аз направих втори опит с Quviviq. При мен абсолютно никакъв ефект. И не само това, ами получих и паник атаки. Цял ден не мога да спра да плача, треса се като листо, повръщах и имах 10 пъти разстройство. Обадих се по спешност на пси, каза да взема 1 Диазепам и 1 Зопиклон, а аз успокоителни не пия изобщо. Толкова се уплаши, че ми звъня цял ден през половин час да ми дава инструкции какво да правя, а тя е на почивка във Франция. В крайна сметка се оправих чак след 2 Диазепама и 2 Зопиклона едновременно. Такива надежди имах, че нещо ще ми помогне, толкова усилия да го намеря...И такава реклама му правят...Шокирана съм, такова нещо не съм очаквала.
Оказа се, че това лекарство НЕ трябва да се взима с антидепресанти и лекарства за страх. А аз взимам АД и е станала някаква ужасна реакция.

Последна редакция: нд, 01 окт 2023, 19:30 от JennyBG

# 144
JennyBG, радвам се, че се намерихме пак. Purple Heart И аз съм тежък случай... без сън е лошо.

# 145
Здравейте! Накой насочван ли е от специалист към когнитивно-поведенческа терапия при безсъние? Аз си свалих една книга на известен руски лекар в тази област, нещо като самоучител. Казва се "Как да победим безсънието за 6 седмици". Следвам инструкциите, сега съм на 3-та седмица и подобрение има. Но като цяло от години за борба с хроничното безсъние се използват на преден план не медикаменти, а тази терапия. Руският лекар, автор на книгата, има излекувани хиляди пациенти, борещи се от години с хронично безсъние и сменили всякакви медикаменти.

# 146
  • София
Здравейте, момичета.
Ще се включа в така уютната тема Heart.
От 18 години страдам от безсъние.
Сериозни мерки предприех преди около година.
Сутрин пия серопрам 20 мг, вечер атаракс, с който спя непробудно, но не ме приспива, и го комбинирам с мелатонин 10 мг (който ми е на свършване и както знаете - вече няма да има Sad ), или смуча един валидол.
Определено с тази схема последните 6 месеца има значително подобрение на качеството и количеството сън.
През повечето време се чувствам уморена, но предполагам, че и хашимото с хипофункция на ЖЗ си казват думата.

И ако въпреки лекарствата, не успявям да се унеса, правя едно упражение, което въпреки и абурдно, се оказа много полезно. Отне ми известно време да се науча да се съсредоточавам, защото вечер като си легна, в главата ни настъпва армагедон...и мисля ли, мисля...
Та, представям си, че заставам на едно мое много любимо място, на което се чувствам спокойна. Хващам тази мисъл и я държа здраво поне 30 секунди, в които се концентрирам в дрехата, с която съм облечена, във вятъра, в тишината наоколо... (много ми беше трудно да си задържа мислите в тази картина, понякога се хващам поне 5-6 пъти, че съм се отнесла някъде и мисля пак за 100 неща...).
След това си представям пред мен една голяма стойка за рисуване. На всеки бял лист изписвам мислено мноого бавно цифрите от 10 към 0. (по някое време пак се налага се си се върна в тези мисли, но продължавам от където съм стигнала). След известни упражнения буквално, започнах още на 7 или 6 да заспивам.
Тази техника съм я чела преди години в съвети от ветерани с ПТС.

Спрях да гледам каквата и да било тв, и започнах да слушам подкасти. пускам си някой хумуристичен подкаст тихичко да ми говори, защото и светлината от тв ме дразни много, и реклами, и какво ли не... Откакто слушам подкасти, пия хапчетата, пускам подкаста и след по-малко от 15 минути съм заспала.

# 147
Поздравленния , Dicewithoutnumbers
Този пост беше наистина уютен Simple Smile
аз се включвам само със съвет да взимаш мелатонин от Iherb , ако действително вече няма да е наличен у нас (а защо?)
https://www.iherb.com/pr/now-foods-melatonin-3-mg-60-veg-capsules/14810

Аз дълго време си взимам 5htp от тук , още преди да го спрат в Бг.

# 148
  • София
Някакво адски тъпо обяснение дадоха, че напоследък и 5 мг няма в аптеките, само 1 мг.
Опитвала съм разни комбинирани за съм с мелатонин и билки - никакъв ефект. 10 мг ме унасят за супер кратко време.

Цяла седмица яко недоспиване ми се насъбра, даже втора седмица. И снощи се нахаках с хапчета, та днес спах до 16:30 ч Heart Eyes
Но утре имам задачи и не смея днес.... И ей, го - няма заспиване... Ще взема май един валидол, че мелатонинчето ми е последно хапче и ще си го къткам.

# 149
Спряха внос на хлорпротиксин в България. Никъде по аптеките го няма. Днес обиколих аптеките в 2 области и аптекарите категорично казват, че няма внос. Толкова е! Понеже е евтино и ефикасно и затова го спряха....

Сега пак го има.

Общи условия

Активация на акаунт