Безсъние

• 52 483
  • 640
  •   1
Отговори
# 555
# 556
  • Washington,USA
Здравейте! Кажете как се справяте с безсънието. Няма заспиване/колкото и да съм уморана/, изнервям се и се потя. Преди няколко месеца личната ми беше пуснала изследване на някакъв хормнон за щитовидната и каза ,че няма проблем .Изписа ми Зопиклон , но не смея да го пия всяка вечер,за да не свиквам.Купих си хапчета на допелхерз с мелатонини и магнезии, но .... не съм мигнала вече 3 дена
Някакъв съвет моля

Отиваш на доктор. Невролог /Психиатър. Казваш всичко това. На мен ми изписаха озалампин.

# 557
Пийте си Зопиклона! Какъв е този мазохизъм, да не сте спала три дни и да не си пиете хапчетата?!

# 558
Здравейте! Кажете как се справяте с безсънието. Няма заспиване/колкото и да съм уморана/, изнервям се и се потя. Преди няколко месеца личната ми беше пуснала изследване на някакъв хормнон за щитовидната и каза ,че няма проблем .Изписа ми Зопиклон , но не смея да го пия всяка вечер,за да не свиквам.Купих си хапчета на допелхерз с мелатонини и магнезии, но .... не съм мигнала вече 3 дена
Някакъв съвет моля

Здравейте,

Отворих и прочетох и други Ваши постове, свързани с чревното здраве и скорошна безкръвна гинекологична операция.

Аз не съм лекар, но мога да споделя житейски знания и опит.

Това, която съм разбрал, е, че уро-гениталната система е с близко до червата и, за жалост, може да има някакъв обмен/ предаване на проблем между уро-гениталната и гастро-интестиналната системи. При мъжете това е свързано с простатата - простатитът напр. може да влияе на червата.

Доколкото разбирам, при Вас чревните проблеми са започнали или са се усилили след гинекологичната операция. Това е все пак интервенция в таза, а това е близо до чревната система. Освен това, някои гинкологични операции променят и хормоните в организма, което може да се отразява на метаболизма като цяло.

Мога да Ви препоръчам да обсъдите с гинеколог последиците от операцията и дали последващите ефекти могат да са свързани и с чревното Ви здраве. Храносмилането, метаболизмът са пряко свързани с работата на мозъка, оттам - могат да дадат отражение върху съня.

За симптоматично лечение мога да Ви препоръчам на първо време да си правите клизми с топла вода или отвара от лайка. Ще освободят и успокоят червата - напр. клизма сутрин и вечер.

Второ, трябва да внимавате много с това, което поемате като храна, напитки и всичко, което влиза в организма Ви. Направете си щадяща, балансирана диета.

От Вашите публикация оставам с впечатлението, че, може би във връзка с гинекологичната операция, сте изпаднали в хипохондрия - притеснение и следене за всякакви оплаквания и болести. Това е някакъв вид тревожност. Затова, ако валерианът не действа (няколко пъти на ден), то пробвайте с класическия Ксанак (алпразолам) в подходяща доза сутрин и вечер. Така ще се успокоити и ще имате адекватен фон за сън. Ако се налага, добавете и ниска доза Зопиклон вечер преди лягане. Може в един момент да ползвате само Ксанак или само Зопиклон - зависи как се чувствате.

При описаното положение, дори и 4-5 часа сън на денонощие ще бъдат успех. Постепенно може и Ви пожелавам да стигнете и до 6-8 часа сън.

Другото важно нещо е да потърсите подкрепа от близки и доверени хора - партньор, роднини, близки приятели.

Желая Ви здраве и успех!

# 559
Здравейте! Кажете как се справяте с безсънието.......Няма заспиване/колкото и да съм уморана/, изнервям се и се потя.  дена
Някакъв съвет моля

Първо пробвайте Атаракс.

# 560
Здравейте аз се сблъсках с безсънието преди година и половина, заспивам към 22:00 и до 02:00/03:00 спя, но след това е ужас няма заспиване, а най-гадно е като въобще не успееш да се унесеш и не мигнеш цяла нощ, на следващият ден, не тренирам и на работа съм умрял, не функционирам просто и при мен безсънието идва от самият страх от него. На 26 години съм. Работя физическа работа, гледам да тренирам по 3,4 пъти в седмицата, също така съм и студент 5-та година, така де завършвам магистър, не усещам някакъв стрес или напрежение или съм свикнал с него. Просто това безсъние ме убива и ви моля за съвет

# 561
  • Washington,USA
Калмабен е направо от друга планета. Препоръчвам.

# 562
Зависи колко е тежко състоянието, но като за начало може да се опита. На нас това не ни подейства. То зелените рецепти са като бонбонки , та камоли това.

# 563
Здравейте аз се сблъсках с безсънието преди година и половина, заспивам към 22:00 и до 02:00/03:00 спя, но след това е ужас няма заспиване, а най-гадно е като въобще не успееш да се унесеш и не мигнеш цяла нощ, на следващият ден, не тренирам и на работа съм умрял, не функционирам просто и при мен безсънието идва от самият страх от него. На 26 години съм. Работя физическа работа, гледам да тренирам по 3,4 пъти в седмицата, също така съм и студент 5-та година, така де завършвам магистър, не усещам някакъв стрес или напрежение или съм свикнал с него. Просто това безсъние ме убива и ви моля за съвет

Така както описваш, стандартната интерпретация е за объркана химия/ хормони в тялото и в частност в мозъка. Може да е най-обикновен метаболитен проблем, може да е някакво хормонално смущение. Докторите могат да засекат само липидно-захарния профил и да коментират евентуално инсулина, захарта, холестерола. Но за по-сериозни хормонални изследвания сякаш няма начини.

От описаното от теб ми се струва за подходящо максимално да се концентрираш върху здравословно хранене на качествени продукти, да избягваш някакви хормонални хранителни добавки, както и алкохола. Като начало, пробвай да успокоиш нервната система с валериан (напр. на Софарма) няколко пъти на ден. Може да добавиш и някакъв антихистамин, който по принцип има сънотворен ефект. Важно е да се опиташ да не мислиш за безсънието и да не се плашиш от него. Ако е нужно, вземи си месец отпуска - за пълен релакс и срещи/ разговори с хора, на които имаш доверие и от които може да получиш подкрепа.

Тренирането е добре, но ако е вечер може да превъзбуда нервната система. Опитай с трениране сутрин или през деня.

Желая здраве и успех!

# 564
здравейте , моля за съвет от три дни имаам безсъние ,което води до ПА и тревожност , имала съм подобен период прди 2 години тогава ми изписаха Атаракс пих го 10 дена и го спрчх сама от тогава не съм пила днес посегнахх пак към него изпих едно отпуснаме и то там дайте ми съвет какво да взема или какво да направя грам не ми се доспива

# 565
milena3411111 , ако безсънието ти е само от 3 дни - нямаш място за безпокойство. Тук, някои, които пишем, сме от 20 и повече години с безсъние и на тежки сънотворни. Моят съвет към теб е просто да се успокоиш и да не мислиш кога ще дойде сънят. Щом Атаракс ти е помогнал преди време и сега също те отпуска, както казваш, продължавай с него. Или с други по-леки медикаменти - валериана, Калмабен и т.нат, които във всяка аптека ще ти предложат. Най-важното е да знаеш, че от безсъние не се умира. Просто се успокой, не мисли за това, игнорирай дразнителите, ако имаш такива - колеги, шефове, неприятни познати. Знам, че е лесно да се каже и трудно да се изпълни понякога. Не оставяй проблемът да се задълбочи, че после става трудно.
А тревожността и паник атаките едва ли са от 3-дневното ти безсъние. Коренът е много по-дълбоко. Ако не можеш да се справиш сама, потърси психолог или психиатър.
Желая ти успех!

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 00:19 от mimoza@b

# 566
Благодаря ви , за паник атаките ги отключих презди две години след загубата на близък  , ходила съм на психолоог , каза ми че имам страх от смърта , и може би това ,че аз свързан безсънието с това,че ще умра от него и мисля ,че за това ги получавам .

# 567
Страхът от смъртта идва обикновено от неудовлетвореност от живота, чувство за пропускане на живота. Може би там се коренят причините. В семейството, личната и професионалната реализация.

Мога да Ви препоръчам да преосмислите какво Ви кара да се чувствате неудовлетворена и има ли истинска причина за това. Sadhguru има много добри беседи от йогистка гледна точка. Напр. той казва, че няма защо да се депресираме, защото сме се появили на този свят без нищо и ще си отидем без нищо, а каквото и да се случва в живота, винаги ще сме на печелившата страна (просто, че сме поживели), ето защо няма за какво да "ревем"...

И също - да не се чувстваме "специални", а просто обикновени хора...

# 568
Здравейте. От години съм с депресивна симптоматика, но преди 4 месеца получих първата паник атака, следвана от Тревожно разстройство, с през последния един месец съм спала общо 3 вечери, за което психиатър ми изписа Есцитил сутрин и Ксанакс сутрин и вечер. Пробвала съм какво ли не билково, хомеопатия, добавки, но нищо не ми влияе, та мисля да започна Есцитила и вечер-Ксанакс или Атаракс. До сега единствено Ксанакс ми помага да заспя, но не искам да развия зависимост. Чувствам се адски изтощена и безпътна. Моля някой ако има опит с Есцитил, да ми каже дали е помогнал за безсънието, защото идеята е да спра Ксанакса в някакъв момент. Вече изпитвам ужас когато трябва да легна вечер и знам, че няма да спя.

# 569
  • Швейцария
Есцитил е антидепресант и няма да помогне за безсънието. Ксанаксът е за да обере страничните ефекти от започването на антидепресанта. Към него може да се добави Атаракс. Ако не помогне --Хлорпротиксен.

Общи условия

Активация на акаунт