Безсъние

• 52 249
  • 638
  •   1
Отговори
# 570
Чували ли сте за хипоадренализъм (уморени надбъбречни жлези) или дисрегулация на оста хипоталамус–хипофиза–надбъбречни жлези (HPA axis dysfunction)?

Коментирали ли сте с някой лекар? Доколкото аз разбирам, това е една от основните причини за хриничното безсъние. Действително е някакво разбъркване на химията/ хормоните в организма.

Благодаря за споделени мнения!

# 571
Някой от вас бил ли е на изследване на съня? Аз се чудя дали да не направя. Но не ми е ясно като се знам, че на чуждо място изобщо не мога да спя какво ще изследват като то няма да успея вероятно да заспя. Някой по-нагоре беше написал, че от безсъние не се умира. Е, аз вече имам друго усещане. Ставам пребита, нося се като зомби и имам усещането, че ако мигна по-дълго ще заспя ходейки и ще ме блъсне кола. До този момент я карах на мелатонин, но той работи когато си иска, после обикновено няколко нощи съм пак тотално ококорена и само се въртя. Ако заспя - толкова много сънувам, че ставам пребита просто.

# 572
Чували ли сте за хипоадренализъм (уморени надбъбречни жлези) или дисрегулация на оста хипоталамус–хипофиза–надбъбречни жлези (HPA axis dysfunction)?

Коментирали ли сте с някой лекар? Доколкото аз разбирам, това е една от основните причини за хриничното безсъние. Действително е някакво разбъркване на химията/ хормоните в организма.

В момента чета книгата на Изабела Унц точно по тази тема. Безсънието може да е симптом при умора на надбъбречните жлези, но не само, има и доста други симптоми. Свързано е и със щитовидната жлеза. Повечето, които имат проблем с нея имат и проблеми с кортизола. Много са навързани нещата и много комплексни. В книгата си тя споделя идеи както от гледна точка на психологическата страна на проблема, така и от нуждата от запълване на дефиците на минерали, витамини и хранителни вещества в организма. Червата и чревните проблеми също имат отношение.

# 573

В момента чета книгата на Изабела Унц точно по тази тема. Безсънието може да е симптом при умора на надбъбречните жлези, но не само, има и доста други симптоми. Свързано е и със щитовидната жлеза. Повечето, които имат проблем с нея имат и проблеми с кортизола. Много са навързани нещата и много комплексни. В книгата си тя споделя идеи както от гледна точка на психологическата страна на проблема, така и от нуждата от запълване на дефиците на минерали, витамини и хранителни вещества в организма. Червата и чревните проблеми също имат отношение.

Ще се радвам после да споделите впечатления от книгата.

Моите щитовидни хормони винаги са били в норма, но в ниската граница, и някои го тълкуват като проблем. Кортизола ми е под нормата.

# 574

Моите щитовидни хормони винаги са били в норма, но в ниската граница, и някои го тълкуват като проблем. Кортизола ми е под нормата.

Същата работа и при мен, но аз съм и с Хашимото и някой ден в не много далечно бъдеще ще трябва да прибегна и до хормона. Без достатъчно хормон тялото се задъхва и не може да работи нормално, натрупва и повече холестерол.

# 575

Същата работа и при мен, но аз съм и с Хашимото и някой ден в не много далечно бъдеще ще трябва да прибегна и до хормона. Без достатъчно хормон тялото се задъхва и не може да работи нормално, натрупва и повече холестерол.

За кой хормон става дума - от щетовидната?
Аз също съм с висок холестерол.

# 576
Хормоните на щитовидната са ft3 и ft4. Ниските им нива влияят на липидния профил и оттам на холестерола.

# 577
Хормоните на щитовидната са ft3 и ft4. Ниските им нива влияят на липидния профил и оттам на холестерола.

Аз преди няколко години бях пил GTA forte, но след 2-3 приема не се чувствах добре, нещо ме енергизираше повече от нужното и не беше Ок. Какво се препоръчва за ниски хормони на щетовидната?

# 578
Здравейте, морето безсъние се дължи на шум в ушите и е от четири месеца. Обмислям сериозно да започна да вземам някакво сънотворно, личната лекарка ми предложи, но аз отказах. След поредната безсънна нощ, без никакво заспиване, започвам да мисля, че лексотан не е толкова лоша идея. Дали се привиква към него наистина?

# 579
  • Швейцария
Лексотан не е приспивателно и да, привиква се, както и към приспивателните. Аз бих опитала първо с антипсихотик от сорта на Хлорпротиксен, в комбинация с антихистамин като Атаракс, или пък без. Ако не стане, тогава бих мислила за приспивателни. Ако причината е само шум в ушите, приспивателните няма да я премахнат и бих търсила първо лечение на този проблем.

# 580
Добро утро! Преди време бях споделила, че ще пробвам да преборя трудното и дори невъзможно заспиване с машинка за бял шум. Сега докладвам. Не работи този план! Още повече се разсънвам.

# 581
  • София
Здравейте, морето безсъние се дължи на шум в ушите и е от четири месеца. Обмислям сериозно да започна да вземам някакво сънотворно, личната лекарка ми предложи, но аз отказах. След поредната безсънна нощ, без никакво заспиване, започвам да мисля, че лексотан не е толкова лоша идея. Дали се привиква към него наистина?
Първо започнете прием на магнезий, по възможност в по-големи дози - сутрин и вечер.
Консултация в невролог. Чак тогава мислете за други опции.

# 582
За шум в ушите помага само бетасерк и то ако помогне. Понякога не помага. Аз съм от години с шум, засега само това ми е давано от отоневролог. То май няма и друго.

# 583
  • София
Зависи от какво е предизвикан.
Аз бях с шум в ушите и пищене доста често през деня.
Не съм пила посоченото лекарство.

# 584
  • Пловдив
Не си правете експерименти с есцитил, той не е успокоително. Антидепресантите от тази неговата група даже първоначално напрягат, преди да започнат да действат. Казвам ви го от десетилетия горчив опит. Ако има нужда да се увеличи есцитил, задължително с лекар го съгласувайте, може да увеличи сутрешната доза, а не да добавяте вечерна.

Здравейте. От години съм с депресивна симптоматика, но преди 4 месеца получих първата паник атака, следвана от Тревожно разстройство, с през последния един месец съм спала общо 3 вечери, за което психиатър ми изписа Есцитил сутрин и Ксанакс сутрин и вечер. Пробвала съм какво ли не билково, хомеопатия, добавки, но нищо не ми влияе, та мисля да започна Есцитила и вечер-Ксанакс или Атаракс. До сега единствено Ксанакс ми помага да заспя, но не искам да развия зависимост. Чувствам се адски изтощена и безпътна. Моля някой ако има опит с Есцитил, да ми каже дали е помогнал за безсънието, защото идеята е да спра Ксанакса в някакъв момент. Вече изпитвам ужас когато трябва да легна вечер и знам, че няма да спя.

Общи условия

Активация на акаунт