Разногласия относно избора на място за живеене

• 10 396
  • 253
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Малко извън темата е, но....
Целта ми не е да чета морал на някой, така ги усещам нещата, вие си ги усещайте както си знаете.
Повечето нито кокошка бихте гледали, камо ли телета и крави. Нито за дърво бихте се грижили, нито салата и лук бихте посадили, та дори цвете. Нито вино и ракия бихте си направили(хм, празненство без алкохол не минава). Но иначе всичко това се консумира от всички и със сигурност не е отгледано в центъра на София, Пловдив, Варна нито в друг голям град извън страната.
Все някой някъде го е посял и отгледал за да се консумира от всички.   Не бих говорила с пренебрежение за този сектор и използвала изрази като селяни/селяния без значение дали се практикува като бизнез, за лични нужди или просто хоби.

На повърхността за много хора живота изглежда офис, хоумофис и компютър, но без изброеното по-горе със сигурност не биха могли да живеят.

Не бих се отнела с пренебрежение и говорила за селски манталиет дори и към хора живеещи в села по далеко от големите градове, за мен са хора а не селяни.

# 91
  • Deutschland
Мъжът ми има наследствена къща в едно село на петдесетина км от Пловдив. В момента сме тук даже. Нравите и манталитета тук са толкова остарели, че все едно съм в Железният светилник. Няма никакви удобства, наблизо няма лекар, училище, детска градина.... нищо. Едвам издържам пет дена годишно, какво остава да живея тук. Не, мерси!

# 92
VassiLea, разбира се, че не омаловажавам труда на никой - точно това казвам, че отглеждане на животни и земеделска продукция е страшно тежка и ангажираща работа - буквално нямаш свободен ден. Животът в къща с двор не е коктейли под чадъра, а постоянен план какво следва да се свърши и разходите никак не са малки.
Има хора, които това им хресва, зарежда ги. Има и такива, за които е мъчение. Да правиш нещо насила, не дава особено добри резултати освен ако не е за кратко време и не цели да те научи на нещо конкретно.

# 93
Не бих се отнела с пренебрежение и говорила за селски манталиет дори и към хора живеещи в села по далеко от големите градове, за мен са хора а не селяни.

Всъщност селският манталитет не полазва задължително човека, живеещ на село. Но все пак много често си вървят ръка за ръка и това е факт. Все пак виждала съм село, нали? Но аз и не обвинявам селяните, само казах, че съжителството на хора с различен мироглед и възпитание не върви гладко.

# 94
Нямам никакво пренебрежение и към лекарската професия, но тя не е за мен. Както и селото. Просто има хора, които стават за живот на село и други, които не стават. Между другото в повечето книги, които съм чела, хората, живеещи сред природата са издигнати в култ, добри, честни, работливи. Всичко е положително. Но от всеки човек не става живеещ в село и това е факт. Има такива като мен, както писа Фрау нагоре, 5 дена и край. То за мен и 5 са много.

# 95
Светлините при живеене в селото на свекърите не са червени, а направо черни. Не трябва никоя жена да се навива на това нещо. Цялото задружно фемили на мъжа, а също и съседите, ще я оборва при всяко разногласие между тях. Те ще са винаги прави, техният син е най-велик. Внуците ще са "техните внуци" и ще се гледат по селски. И т.н.
Дори да не се случи това, дори да са най-милите хора, те ще възприемат дома на младотосемейство като техен. Ще влизат без предупреждение, когато им скимне, просто защото на село това се счита за съвсем нормално.

# 96
Летните ваканции съм израснала на село ,при баба и дядо,  но винаги съм знаела, че там постоянно не бих живяла . Не е моето място просто. И децата не бих си лишила от разнообразието и възможностите  на големия град.

# 97
VassiLea, не разбирам размахването на пръстче защо е необходимо. Аз си върша моята работа, като ми се допие ракия купувам си, плащам си, няма нужда аз да си я варя.

# 98
  • Страната на чудесата
Тук за мен проблема не е в живеенето на село. Дълбоко уважавам селския труд, защото аз самата съм израснала на село и обичам тези спомени. Както писах, за мен отношението тук куца. Първо той еднолично решава къде ще живеят и я настанява там, като мебел. После какво следва? Ще реши колко деца иска, как да се казват, кога и къде да отидат? За мен това е проблема, тази лампичка не бих пренебреграла.
А и живеенето с нечии родители в близост не е за всеки, аз лично не бих си го причинила, даже и с моите родители. Но свят шарен, хора всякакви. Всичко има предимства и недостатъци, за мен недостатъците са повече в случая.

# 99
Няма смисъл да се карате, авторката се скри и не отговори на най-важния въпрос, а именно какво е семейството на мъжа и какво е неговото отношение към тях. Най-вероятно е дърпал към селото през цялото време , но все пак са живеели в Пловдив и тя се е надявала, че ще се промени и ще види предимствата на големия град. Сега е изправена пред свършен факт и си е дала ясна сметка, че връзката им няма да я бъде.

# 100
Има прекалено много неизвестни и изглежда, че авторката слага каруцата преди коня.

Преди да говорите за общо жилище и съвместен живот, обсъждали ли сте брак? Деца? Как ще ги гледате ако са на село? Как ще повлияе това на работата ти в дългосрочен план? Колко ще сте близо до добро здравеопазване?

Аз не бих пристанала да когото и да е, да не говорим да си сменям начина на живот ако тези неща не са пределно ясни.

А между другото къща и в сърцето на града и къща на село искат грижи. Не е задължително да гледа животни на двора или да произвежда зеленчуци. Ако имат къща в града, пак ще трябва да я стопанисват и поддържат двор.

Пандемията промени начина на живот в много професионални сфери. Ако сте в сфера, в която може да се работи от вкъщи, това би било различно от пътуване всеки ден и поддръжка на 2 коли.

# 101
Миналата година пътувахме към Козлодуй и малко закъсняхме, по едно време сякаш минавах през забравени населени места. Тъмно, мрачно, обезлюдено, страшно дори и се чудихме как живеят хората там. Да, ще кажете говорим за село близо до Пловдив, но по принцип по селата основния проблем е, че са празни, че няма лекари, магазини, няма нормален бит.
Лятото като ходихме до Белчин на басейн и се изумих как на няма и 50 километра от София е такава утрепия и страхотия и говорим за 50 километра до Столицата, представете си какво се случва с по-затънтените селца в Северозападна България или по Родопите. Та на село не е само чист въздух и природа, според мен им е много трудно на хората в селата.
Виж в Бистрица би било по-нормално, но пък селския бит се усеща и в Железница и в Лозен и в Герман. Хубаво е, но да е за уикенда или някаква почивка от седмица, за постоянно вероятно би било трудно.

# 102
Пандемията промени начина на живот в много професионални сфери. Ако сте в сфера, в която може да се работи от вкъщи, това би било различно от пътуване всеки ден и поддръжка на 2 коли.
Забравяш децата. Колкото и да ги затварят за онлайн обучение, все пак ходят на училище присъствено, а някой трябва да се ангажира да ги вози напред-назад. Имам 7 години стаж като шофьорче на принцеса и си е сериозен ангажимент.

# 103
  • Варна
VassiLea, не разбирам размахването на пръстче защо е необходимо. Аз си върша моята работа, като ми се допие ракия купувам си, плащам си, няма нужда аз да си я варя.
И аз не разбирам размахването ти на пръстче всеки ден по различни теми, но го правиш, за теб съм абсолютно наясно, че си винаги идеална, точна във всичко, никога не грешиш. Няма нужда нито ракия да вариш(и аз не го правя) , нито лук да сееш, подобен призив нямам, а само малко повече уважение към този сектор, а не приравняване с първобитност и селяния.

Последна редакция: вт, 04 яну 2022, 23:16 от VassiLea

# 104
Кой какъв начин на живот обича или би приел, не е предмет на разговор наистина. Важното е, че когато сте двойка, обичате се и планирате съвместен живот, локацията трябва да устройва и двамата партньори. Или единият да направи огромен компромис, с риска да натрупа неудволетворение и в един момент да го изкара през носа на наложилия се.

Общи условия

Активация на акаунт