Участие на бащата в подготовка за бебето

• 5 253
  • 93
  •   1
Отговори
# 15
Той няма как да знае какво мислиш ти. Директно казваш - намери педиатър, например.
Аз нямах инстинкт за гнездене и въобще исках да забравя, че съм бременна, нищо не съм купувала преди да се роди бебето. В 9 месец оставихме капаро за легло. Казах му, че отиваме и отидохме. Това беше.
На прегледите - закарай ме до поликлиниката. Преди 18 г. даже не знаех, че е позволено да влиза с мен. Но още като се записвах докторът ме пита сама ли съм. Като казах, че бъдещият баща е отвън, прати сестрата да го извика. Винаги ни е обяснявал на двамата какво се случва, кога да се тръгва за болницата и т.н. Не съм ровила аз, нито той.
За лекарства, къпане и т.н. също не съм проучвала.
По принцип в болницата обяснявали за къпането, но аз се паднах в летния отпускарски сезон, нямаше персонал и никой нищо не ми показа. След изписването свекърва ми остана за 1 седмица. Докато аз си лежах след секциото, тя го заведе в банята и му показа. Но не е ядрена физика, наистина Simple Smile и без да тренирате ще се научите, но ако ти е интересно, гледай си клипчета. Като се роди с 2 думи ще му обясниш какво се прави и готово.

Като цяло съветът ми е не да казваш, ти защо не се интересуваш или да поемаш всичко, а да му казваш какво трябва да намери/купи/направи. След раждането също, не се юрвай пред него, като накърмиш бебето, остави го той да му смени памперса и да го приспи, ако не се усети сам, делегирай домакински задачи и т.н. Като започне да ги прави ще му се наложи и да проучи. Преди това наистина е излишно в повечето случаи.

Цитат
Има мъже, които се "страхуват" от бебетата. Не смеят да ги пипнат, да не вземат да ги наранят някак, не смеят да прекарат време с тях, защото ако ревне, ще се чудят как да го успокоят.
Не само мъже. И аз бях така. Но нямам избор. Като искам да съм родител, ще го гледам, колкото и да ме е страх. По същия начин не приемам капризи и от страна на другия родител.

Последна редакция: ср, 12 яну 2022, 17:55 от Не се сърди, човече

# 16
Прекалено много се впрягате, може би от хормони…
Съпруга ми не е гледал клипчета как се къпе бебе също, то ми звучи даже налудничево, не е поръчвал и купувал дрехи и аксесоари.
Ходихме заедно за кошара, количка и други големи неща, изказваше мнение, но дали го приемах е друг въпрос 😄
Каквото бях решила , това ставаше. (Както е във вашия случай като чета)
Това не го прави по-малко баща, просто това не са мъжки дейности. Това си е мил и сантиментален момент за майката.
Спокойно, след като се роди детето ще го обича, ще го къпе, ще го гушка и без да е гледал как става в ютуб 😊
Спокойна бременност и леко раждане!

# 17
  • София
Изобщо не бих искала мъжът ми да търси педиатър. За подобни неща директно поемам инициативата, а от него само очаквам да се съгласява.

Относно покупките за бебето - беше ми напълно достатъчно, че идваше с мен по всякакви магазини, мъкнех го къде ли не, докато накупим всичко необходимо. Аз избирах всичко, той само се стараеше да показва що-годе някакъв ентусиазъм при вида на бодита с къдрички и шапки с ушички. В един огромен магазин се беше скрил до щанда с дамските превръзки, заедно с още един проекто-татко, че там било най-пусто откъм бременни жени, обладани от шопинг треската.

За контракциите пък какво има да го подготвям. Joy Ама много се втелясваш, авторке. Преди да тръгнем към родилното метнах един куп дрехи на мъжа ми, които да изгладя и му написах на лист с кои от тях да дойде на изписването.

Най-важно е след като се роди бебето как ще се представя мъжът. Моят, колкото и да ме ядосва понякога, е прекрасен баща. Heart

# 18
Благодаря за всички! Явно не съм съвсем права в ситуацията. А и не е толкова важно кой прав кой крив, искам той да е пълноправен родител и да се включва активно в полагането на грижи за бебето.
Може би ако бях излязла в болничен и имах свободно време нямаше да реагирам остро, но по ред причини реших да остана да работя до последно и ми идва в повече работа/ пазаруване за вкъщи/ готвене/ пазаруване и четене за бебето. А, и от време на време неща за ремонта и обзавеждането, още не всичко е готово. Всъщност сегашният разрив почна от там, че той искаше да ровя за едни размери къде да дупчи за новата кухня, на мен не ми се занимаваше и си позволи реплика от рода, че това не било толкова лесно колкото да ровя за покупки в интернет.
Днес ще му дам избор между три столчета за кола, да чете и да му казва до събота кое избира, и без това аз не съм шофьор.

# 19
Ами... Не съм съгласна с теб и то за абсолютно нищо. Първо мъжете не осъзнават какво се случва докато не видят и не гушнат това малко създание не е само твоя мъж, масово е. Второ как да иска да участва, да избира и т.н.като ти не му даваш възможност и евентуално му пилиш сол на главата и лично аз за първи път чувам някой да гледа клипчета в ютуб за каквото и да е относно бебе... (това ми е супер странно). А относно какво трябва да прави като ти почнат контракциите... Как какво да прави да вземе да те изражда ли... Пали колата и те води там където хората знаят какво да правят като ти почнат контракциите...
 Пожелавам ви едно здраво бебче и много любов у дома ❤️

# 20
  • Най-красивата страна
Ходихме заедно със съпруга ми да поръчаме предварително количката и кошарата .
Той направи ремонт ,за да има бебето детска стая.
Идваше с мен на консултациите при доктора.
Но не съм го карала да гледа клипове как се къпе бебе,нито да чете  за хранене и т.н...нито пък аз съм гледала ...

Не е чак толкоз сложно да изкъпеш бебе.

# 21
  • София
...ми идва в повече работа/ пазаруване за вкъщи/ готвене/ пазаруване ...
Ето тук ти е грешката. И през ум не ми е минавало като бременна да нарамя торбите и да се понеса да пазарувам сама. Нито пък да готвя сама. Това са неща, които правим винаги двамата, освен по изключение.

# 22
Сега не му пука, то и като се роди бебето пак ще ти остави всичко на теб.
Дано не съм права. Времето ще покаже.

# 23
Според моите наблюдения повечето мъже искат да се включат в гледането на бебето. Обаче масово жените не позволяват и те сами се отеглят. Майките в началото постоянно мрънкат, че не става по техния начин или бащата прави нещо грешно. Съответно жената започва всичко сама да прави, без да даде шанс на мъжа да се научи. После се чудят защо не искат да гледат бебето...

# 24
...ми идва в повече работа/ пазаруване за вкъщи/ готвене/ пазаруване ...
Ето тук ти е грешката. И през ум не ми е минавало като бременна да нарамя торбите и да се понеса да пазарувам сама. Нито пък да готвя сама. Това са неща, които правим винаги двамата, освен по изключение.
Аз даже не помня да съм участвала въобще в домакинството последните месеци.

Първо мъжете не осъзнават какво се случва докато не видят и не гушнат това малко създание не е само твоя мъж, масово е.
М/у другото много жени също са така. Но не смеят да го признаят, защото обществото не гледа с добро око на това. Част тях пък се чудят какво не е наред с тях.

# 25
Според мен трябва да го даваш на спокойно. Дори и да прочетеш, че при 37 не се дава Панадол, може при вас да бъде друг случай и да се наложи. Не купувай от сега много неща, защото повечето може да са излишни. Как се къпе бебе, колкото и да гледаш на клип, друго е като ти е в ръцете. Не създавай паника.
При нас - аз избирах всичко онлайн, той прибираше пратките от куриерите, понеже аз бях на легло. Изкъпа бебето още първата вечер, само аз нагласих водата, защото той се къпе с вряла вода. Всичко останало го учеше в движение, докато аз карах по интуиция. Молеше ме само да му давам сигнал кое е спешно и кое не.

# 26
  • София
От тези високи очаквания за посвещение и отдаденост, да не скочиш направо в след - родилна депресия?
Нито книги, нито материали, нито статии ще го научат да бъде баща.
Такъв ще стане, като се роди бебето и заживее с вас.

# 27
А какво ви чакааааааа…..Та вие още нямате бебе….

# 28
Какво четете толкова? Grinning И аз като Хай, ни чела, ни гледала клипчета. Някои неща ги обясниха в родилното, като ми я дадоха, други - педиатърката, и това е.
Шестгодишно е сега. Оплаквания няма - "Ти си най-добрата мама!" Sunglasses

В интерес на истината баща й четеше. Но файда от това не видях особено... Grinning

# 29
Аз се напрегнах само, докато те прочета. Евала, че мъжът остава спокоен.
За протокола, не съм гледала клипчета в уйтуб (Мнение #5). Как съм си отгледала децата??? Чудя се и се мая...

Общи условия

Активация на акаунт