Участие на бащата в подготовка за бебето

• 5 240
  • 93
  •   1
Отговори
# 30
То от човека си зависи как е свикнал и какви методи му действат, пробвай с добро, че не е хубаво още отрано да започвате с овикване. Седни да си гледаш в ютюбчето и го привикай, изкарай го да изглежда като приятно занимание, не като задължение. Опитай да си поговорите там за кошчета и колички, покажи му нагледно картинки, помечтайте си как ще излизате на разходка, представи хубавата страна на нещата. Той може да е искал бебе, но да си го е представял само като забавната част, така че най-добре не започвай с негативни емоции, защото тепърва ви предстои дълго съвместно съжителство, евентуално де. Добре е да му даваш от време на време и той да прави избор, ей така за разнообразие, дори да е погрешния избор, да се поласкае, иначе току се почувствал излишен.

# 31
Като се роди детето ми на мъжа ми от работата му подариха Спок и аз се регистрирах във форума.
Нищо повече не ми е било необходимо като информация. Разбира се, имаме и добър педиатър.

Ти ако те кефи, авторке си гледай клипчета, но просто не го искай и очаквай от мъжа ти. И спри да мъкнеш торби и да готвиш, като работиш как имаш и сили за такива работи.

# 32
ММ чакаше от мен да му казвам с какво и как да се включва. Нито съм очаквала, нито би се толерирало той да ми дава акъл, защото в случаите, когато го е правил, не съм го посрещала с разбиране. Тоест, авторке - същата вашата ситуация, само че ти, кой знае защо, му вменяваш организаторски действия.

Да, има бащи, които даже повече четат от майките, тяхното мнение е по-меродавно, наемат се с някакви задачи, с които майката не смее - един такъв млад баща ми е пред погледа напоследък. Ами той само дето не кърми.

Но такива бащи са изключение. Аз съм била доволна да казвам на мъжа ми какво да прави и той да го прави, а не да ми се прави на баща на годината и да ми оспорва моите мнения и решения. Simple Smile

# 33
Родител се става в движение, не по учебник/клип. Аз също не съм гледала как се къпе бебе, взехме обикновенно коритце слагахме я вътре и той и хващаше ушичките да не влезе вода. Вместо да се напрягаш с излишни глупости си почини, чакат те дълги и изтощителни 2,3 месеца докато се научи да спи нощем.

# 34
  • MI
Не се дразниш за важните неща, а за дребните... Проблемът въобще не е че не гледа клипове и че не участва в избора на покупките за бебето, а че ти е оставил останалото - домакинстване, пазаруване, готвене само на теб и то в последните месеци на бременността. Ами като се роди бебето и нямаш нито време, нито сили да правиш всичко това като сега? Първите месеци поне със сигурност ще е така. Подхвани по този въпрос да се разберете и не се занимавай с глупости. ММ и на раждането беше, никога да кажа че стана изключително грижовен баща, но въобще не е гледал нито клипове, нито е избирал дрехи, количка и т.н. Е, научи се, не е чак такава философия. Важното е да има нагласата да участва заедно с теб, не да мисли че животът продължава като преди.

# 35
  • Пловдив/София
Работата на мъжа е да дойде с теб, за да носи тежките покупки и да изберете заедно големите неща- стол за кола, легло. Ако има мъж, който с радост ще избира шишенца, бодита и дрънкалки, аз поне не съм го срещала. Мъжът става татко след раждането и нито секунда по-рано. За него бебето просто все още не съществува.
Ако всичко друго е наред, не виждам повод за драма. Не превръщайте мъжете си в жени, ще ви трябват чисто мъжките им качества скоро- спокойствие, непукизъм, стабилност, сила. Ще минете без мнението му с меченца или зайчета да е пижамата.

# 36
  • София
Пропуснах частта с домакинстването след работа. Аз работех до последно, защото така се разсейвах и не мислех за глупости. По това време бяхме купили жилище и още нямахме печка. Заявих на мъжа ми, че ще купим след като родя. Sunglasses До офиса ми имаше кулинарни магазини, както и до блока ни, и така изкарахме всички месеци. Не съм си мръднала пръста да готвя. Мъжът ми чистеше подовете. Аз най-много да подредя нещо. Хич не съм се натоварвала, гледах си живота. Бременността ми беше лека и имам само хубави спомени. Така че, авторке, вместо да се чудиш как да включиш мъжа ти в контракциите, помисли как да го включиш в домакинството, че като се появи бебето ще ти се стъжни животът.

# 37
И с двете деца е участвал дейно в пазаруването. Аз съм тази, която проучва, после му споделям, заедно си ходихме и избирахме. Много пъти е купувал сам дрехи или друго, което заръчам. Дори нещо да не ми хареса, не си позволявам коментари. И той е родител колкото и аз. Знае кои номера носят момичетата, каква козметика ползват, много адекватно може да купи нещо. Никога не съм го държала в страни, защото аз мога нещо по-добре от него. Дори накриво да е сложил памперса, не мрънкам, просто го оправям.

# 38
Ти гледай кинти да изкарва и дава. Другото е лесно.

# 39
Мъжът става татко след раждането и нито секунда по-рано. За него бебето просто все още не съществува.
Ако всичко друго е наред, не виждам повод за драма. Не превръщайте мъжете си в жени, ще ви трябват чисто мъжките им качества скоро- спокойствие, непукизъм, стабилност, сила. Ще минете без мнението му с меченца или зайчета да е пижамата.
Познавам много мъже, които се вълнуват от бебешки неща, дори преди бременността. Както има и жени, които си искат спокойствието и непукизма.
Важното е да следват собствените си усещания, а да не се водят по клишетата, защото една бременна като нищо може да изпадне в депресия, защото не чувства бебето в себе си като съществуващо. Дадох пример със себе си. Докато се роди въобще не мислех за нея като за нещо реално.

Ти гледай кинти да изкарва и дава. Другото е лесно.
Парите са лесното, особено днес, когато жените имат нормални човешки права и работят. Трудното е да намериш човек, който ще бъде истински родител, не само по документи, защото това е важно най-вече за детето.
Това по принцип, не визирам мъжа от темата.

# 40
Заедно ходехме на курс за родители, още от пети месец. Това щеше да ви е полезно, но вече няма за кога. Мъжът ти е нормален, моят също не може да избира, подготви се, че ще имаш водеща роля в покупките за бебето, а после за детето.
Но не си изпуснала нищо, важно е след като се роди бебето да го включваш във всичко, да сменя памперси, да преобува, да извежда на разходка...
В момента не е разрешено да присъства на раждането, така че заложи на времето след раждането. Така или иначе тогава ще имаш най-голяма нужда, а и е важно за връзката между детето и бащата, както и за семейството ви.

# 41
Леле, авторке, тресат те хормоните и си хабиш нервите за глупости. За мъжете бебето е нещо абстрактно, докато не се роди. Това не значи, че ще са лоши бащи.
И моят мъж не е чел книга за бебета, нито е гледал клипове. Бебешките неща аз си ги избирах. Но въпреки това е много грижовен баща. Къпане, преобличане, хранене, памперси, разходки, ставане по нощите, водене по доктори .. всичко прави. Единствено само дето не е кърмил.
Когато родих голямото дете, даже нямаше ютуб и бг-мама. Е, отгледахме го все пак.😃
Мен, ако питаш, спри да ходиш на работа, почивай си и се наслади на подготовката за бебето. На мен това ми беше най-приятната част - да си избирам бодинца и дрешки за бебето. А когато се роди бебето, го включвай активно таткото в грижите. Обяснявай му, показвай му, учете се и двамата. Дори и да сбърка нещо, не му се карай, а го приобщи към грижите.

# 42
Заедно сме избирали всичко за бебето, като той беше по-активния. В момента синът ни е на 3 и основно мъжът ми му избира дрехите, не съм разбирала от мъжка мода.
 От друга страна никога не съм имала претенции, че аз знам най-добре и само моето мнение има значение. Не смятам, че само майката знае кое е правилно за детето, а мъжът трябва да слуша и изпълнява - той е толкова родител, колкото и аз, неговото мнение тежи колкото моето.
И двамата не сме се задълбавали в гледане на клипчета и четене на някакви неща, то преди наистина да имаме бебе звучеше някак абстрактно всичко. Подготовката при нас си беше чисто материална - количка, кошара, дрехи. Другото се случи с появата на бебето, в болницата ми бяха показали как се къпе, но първата вечер вкъщи се оказа, че е доста малко, мърдащо и хлъзгаво, беше ме страх, че ще го изпусна. Мъжът ми просто взе и го изкъпа, аз се престраших чак като беше на 4-5 месеца.

# 43
Ами таткото все още продължава с ремонта. На работа, ремонт и кога време за клипчета?

# 44
В моя защита бих искала да отбележа няколко неща:
1. За дрешки не съм очаквала никакво участие, тях ги купих доста бързо и приятно, но за разни проучвания от рода на количка и столче за кола защо не? Аз ли да разбирам от амортисьори и от това колко е наклона на задната седалка на колата Simple Smile?
2. Ремонтът като ремонт приключи, и двамата се занимавахме с майсторите (вярно, той повече, но аз обикалях повече по магазините и говорех с мебелните фирми, и двамата чистехме на равно);
3. Парична помощ не съм очаквала и не ми е била нужна, печеля достатъчно добре. Според мен времето е най-ценният и ограничен ресурс.
4. Лично аз предпочитам да съм подготвена, доколкото е възможно, за първите седмици с новородено. Явно не е практика да се гледат подобни клипчета, четейки коментарите, да кажем, че това е моят подход.

При всички случаи е полезно да чета вашия опит, отчитам фактите, че както имам големи очаквания от себе си и околните, така и че мъжете стават родители на по късен етап.

Общи условия

Активация на акаунт