Участие на бащата в подготовка за бебето

• 5 239
  • 93
  •   1
Отговори
Здравейте,

Въпросът ми е колко участваха мъжете ви в подготовката за бебето и имахте ли някакви методи да ги приобщите към процеса? Също така пускам темата да се оплача и да получа странично мнение Simple Smile

В резюме - с ММ сме заедно от 4 години, бебето е искано, имах две неуспешни бременности миналата и в началото на тази година приключили  начални седмици и най-накрая съм бременна в 9 месец с перспектива за светлото бъдеще.

Моята драма е, че той не участва в подготовката за бебето. Как се развиха нещата- до декември месец не се занимавахме, защото имахме да правим ремонт. След това аз започнах интензивно да чета тук, да пазарувам, да проучвам какво ме очаква по време на раждане и в първите месеци, а той остана в страни от процеса. И двамата ходим на работа, но след нея аз се посвещавам на темата за бебето, а той гледа телевизия. В резултат на което сега съм му сърдита, че е трябвало всичко да избера сама и че не ми е помогнал. Ако го питате него, аз съм много претенциозна и чета твърде много и той и да хареса нещо, няма да го одобря. Което е факт, той ще хареса нещо и ще го вземе без да проучи има ли по-добри/удобни продукти. Ако питате мен, все едно само аз ще ставам родител, дори и да е вярно това за избора на продукти, поне може заедно да гледаме в YouTube клипчета как се къпе новородено, при колко градуса какви лекарства се дават и т.н. Можеше да поеме например намирането на педиатър и да проучи какво да прави, като ми започнат контракциите, абе много неща могат да се научат с гледане и четене, не като се появи бебето да не знаем какво да правим.

Та така, приемам мнения по въпроса аз ли съм крива и емоционална или съм права, че не е посрещнал очакванията ми?

# 1
Според мен не си права. Давай го малко по-спокойно, не изнервяй обстановката. Всичко ще си дойде по реда си. Simple Smile

# 2
  • София
Участваше и в подготовката, после и в грижите (пусна си отпуск след раждането). Но аз се съветвах с него за доста неща.

# 3
  • София
Ти е трябвало да го включиш през тези 9 месеца, а реално не си, направила си всичко сама, и сега се сърдиш, че той не е ангажиран. Сега ще ти е по-трудно, защото бебето изисква навременна реакция, а той е тотално извън нещата. Оттук насетне започваш да изискваш от него, даваш му списъци за пазаруване, питаш го за мнение, караш го да участва във всичко. Лошото е, че не е свикнал и вероятно няма да го направи охотно. Ще трябва и да се примириш, че нещата няма да са както баш искаш, но за да го включиш, ще трябва да приемаш каквото купи/направи с одобрение, за да не го откажеш тотално.

# 4
  • волно калдъръмче
Имаш сериозен повод за недоволство. Дано нещата се оправят. Но като чета, няма да го бъде. Аз не съм по хитростите и усукването около мъже и не мога да ти дам съвет по тази част. Един мъж няма ли потребност, не може ли с достойнство да си поеме отговорността - никакъв шанс тя да му бъде налята, пък дори и с добро.

# 5
(Преди да се роди малкия)мъжа ми гледаше повече клипчета от мен , в йутуб примерно как се успокоява бебето или най различни неща за бебетата, за покупките пазарувахме заедно , разбира се аз се вълнувах повече и избора най вече беше мой но нормално все пак сме жени.И много ми е помагал с малкия винаги и мога да разчитам на него да го гледа аз да изляза и тн.

# 6
Абе вие майтапите ли се, защо насъсквате жената, че мъжът и не иска след работа да гледа в нета клипчета как се къпе бебе.

Авторката, не си създавай негативни емоции, не търси причини да се изпокарате още преди бебето да се е родило. Ако продължаваш така, после като се събере недоспиване, физическо изтощение и нерви ще се побъркаш. Обери малко максимализма, отпусни си сърцето. Ако се чувстваш неуверена, знай, че не си сама. Акушерките ще ти покажат всичко, ако не разбираш, ще питаш. Педиатърът ще отговаря на всичките ти въпроси. Ще питаш тука. Ще четеш и търсиш информация за това, което те интересува своевременно, а не отсега да си пълниш главата какво се дава на бебе, ако го заболи нещо. Милиони хора са си изгледали бебетата и без да гледат клипчета как се гушка бебе.
Мъжът ти се държи съвсем нормално, не можеш да очакваш задължително да пърха в подготовка, хората са различни, още повече, че ти не одобряваш нищо, което прави. Важното е като му дойде времето да е до тебе и да се обичате и радвате на бебето, а не да сте озлобени един към друг още преди раждането.

Това е моето мнение, пък ти както искаш Simple Smile

# 7
Изобщо не съм си и помисляла да го карам да избира каквото и да било за бебето. Лично аз не работех и имах изключително много свободно време. Разглеждах сайтовете, четях си и т.н. Пазарувахме всичко наведнъж в 8-ми месец от един магазин (от биберона до количката), като имах направен огромен списък. Количката я избрахме заедно. Дори той пръв я пробва и каза, че това е количката за нас 🤣 Дрешки си поръчвах онлайн и му ги показвах. За мен беше по-важно да присъства на всеки един преглед и да се интересува от развитието на детето и моето състояние (карах не лека бременност), отколкото да го ангажирам с глупости.  Не веднъж се налагаше да ходим извънредно на лекар и той комуникираше с доктора, защото аз бях в паника от притеснение.
Аз самата не съм изгледала нито едно клипче как се къпе бебе, камо ли него да карам. Раждах със спешно секцио (изобщо не успяхме дата да си изберем). В болницата показаха и на двамата как да къпем детето, какво да правим и т.н. Като ни изписаха той къпеше малката вечер. Хранеше я, когато трябва. Още на втория ден от изписването ни, го оставих с нея 4-5 часа, за да си свърша моите си неща. Вече е на 2.3г и мога да кажа, че е баща мечта. Всичките ми приятелки се чудят къде съм го намерила такъв 🤣 Изключително грижовен, винаги мога да разчитам, че ще гледа детето, за си имам моето лично време. Това са много по-важни неща от това да избира парцалки и дрънкалки.

# 8
  • София
Всеки човек, с когото имаш отношения, малко или много си го възпитаваш. Хубаво би било да го вземеш възпитан, и то добре, ама рядко се случва - не живеем в утопия и такива няма за всички. Също е добре да се помни, че на мързел се свиква много по-бързо, отколкото на работа.

Аз мога да дам следния съвет - търпеливо, но упорито. Примерно, избираш някаква покупка за бебето. Понеже си перфекционалист, сведи избора до две неща. Отиваш, обясняваш му накратко и му казваш да избере. Ама няма тън мън, докато не каже. И каквото избере го приемеш радушно и го взимаш. Трябва се приготвиш за болницата - даваш му списък да пазарува. Сбъркал е, няма страшно, обясняваш му и да ходи пак. Дано не ти се опъва, но ако да, търпеливо и настоятелно. Бременна в 9-ти месец не е време за смяна на мъж, по-добре смени стратегията.

# 9
  • Somewhere beyond the moon and stars
Имай едно наум, че може да се е задействал инстинктът ти за "гнездене", а мъжът ти просто да не го усеща по същия начин.

ММ също не мога да кажа, че е участвал колкото мен в процеса - той разглежда единствено за столчето за кола, за всичко останало съм разглеждала и съм се интересувала основно аз и съм му показвала.
Той искаше да оставим всичко за последния момент, за всеки случай. Не се съгласих, разбира се.
Но имах един период, в който ми беше извънредно важно всичко да е готово за бебето и се разстройвах много, че ММ не се чувства така и ме кара да отлагаме покупки. Даже веднъж ударих сериозен рев в Икеа, че не купихме повивалник (а ММ си мислел, че отиваме за мебели, а не за бебешки неща и изобщо не ме е разбрал какво искам).
Смешно е от перспективата на времето. Laughing
Но за тях бащинството започва от раждането, а за нас майчинството е много преди това.

# 10
Моя мъж изобщо не се интересуваше преди да родя. Ако нещо се оплачех, реагираше веднага и питаше какво да направи.
Като родих, заедно с майка ми, ходиха и пазаруваха. Тогава се включи много активно. Като се прибрахме вкъщи се грижише за бебето, първите седмици почти само той сменяше памперси и къпеше. Само му помогнах първите няколко пъти. Идваше на всички консултации след като се роди, той я държеше докато и слагаха ваксините.
За лекарства винаги аз съм се грижила.

# 11
Вашите родители навремето колко клипчета са изгледали в youtube и некъпани ли сте стояли поради липса на такъв ценен източник на информация? В живота си не съм къпала бебе, но подозирам, че ще се справя много добре. В смисъл... не е ядрена физика.
А лекарствата се дават от лекар, не от нета.

# 12
  • Варна
На мен ми намирисва, че се опитва мъжа да си води нормалното ежедневие като за последно понеже знае, че след раждането няма да е възможно. Не искал да гледа клипчета в нета. Ми да не гледа. Аз не съм изгледала и едно даже, нито преди раждането, нито след, хем съм майката. Да чета в нета пространно, няма начин. Чета при конкретен проблем, който не познавам. Детето не е останало гладно, некъпано и т.н., след някой и друг месец ще навърши 10 години вече. Даже за мен е било предимство лично да избера нещата за бебето, защото АЗ оставам вкъщи до втората му година после и АЗ боравя с тези неща основно. И е къпал, и мляко е приготвял (нашата беше на АМ), и какво ли още не. Малко прекаляваш ми се струва. Все пак човекът не ти се е сопнал да каже нещо от сорта "не ме занимавай", което би било предпоставка за бъдещи проблеми. Като се приберете от болницата веднага го приобщавай в преобличане, смяна на памперс, къпане, хранене. И нещата ще си дойдат на мястото. Много майки се вкопчват в бебето като орлици, все им се струва, че мъжете не могат, че не правят нещата по техния начин и после почва вайкане как той нямал връзка с бебето. Ми как ще има? БНД е много гнуслив и няма да забравя детето като беше малко и повръщаше от вирус. Тя повръща, той чисти и после бяга да повръща на свой ред. Ама не гъкна.

# 13
  • София
Мисля, че очаквванията са малко нереалистични. Иззборите си ги правих сама, изобщо не съм занимавала мъжа ми. Което не означава, че впоследствие не сме гледали бебето на общи основания, изцяло заменяеми бяхме. Включително го оставих сам с бебе на 1 месец за 10 дни, защото трябваше да пътувам.

# 14
  • София
Има мъже, които се "страхуват" от бебетата. Не смеят да ги пипнат, да не вземат да ги наранят някак, не смеят да прекарат време с тях, защото ако ревне, ще се чудят как да го успокоят.
Има всякакви.
Твоят няма да стане по-заинтригуван ако му набиваш канчето. Със сигурност. Добри съвети ти дадоха преди мен. Опитай полека, без нападки и обвинения.

Моят мъж в началото беше голяма паника. Не чете и не се интересуваше, но това не му пречеше да има мнение и да подлага на съмнение всяко едно нещо, което му казвах. Щеше да се разреве от страх на първото къпане, та повече ми беше в тежест, отколкото от помощ.
Не знам защо се коментира, че си гледала клипчета как се къпе бебе, като че кой знае какво престъпление. Ами много ясно, че ще гледаш, 21. век сме. Аз не знаех как изглежда и как се слага памперс и в болницата никой нищо не ми обясни.
Тъй че, зареди се с много информация, за да се чувстваш уверена в себе си и за да видиш, че няма страшно, и търпение!
Успех и леко раждане!

Общи условия

Активация на акаунт