Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 914
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 1 035
И аз имам познати, за които университетът беше нещо като хоби, но в края на краищата не всеки успява да се издържа от хобито си. А и няма нужда да се работи все по специалността. Или да се работи до края на живота в една област. Първата ми работа като студентка беше хубава, добре платена и престижна - обаче в днешно време трябва да гладувам, ако искам да я работя, или поне мъжът или мама да ми финансират хобито, за да си плащаме сметките. Така се случи, че тази сфера умря - в родния ми град от нея могат да се издържат макс. 50-60 човека, в София повече, но парите все повече се свиват, идват нови желаещи, а технологиите браха лайката на всичко. Имам колеги, чиито професии са по-зле - практически изчезнаха.

Налага се гъвкавост и адаптация искам да кажа. Учил си нещо, харесвало ти е, но светът се променя и дори нещо обещаващо в съвсем близкото минало вече е на нулата.

# 1 036
Аз първото го отгледах с количка за 120, толкова сме можели да отделим. Ама взе да се разпада (падаше и едното колело). За третото имах хубава, голяма, скъпа количка.

Аналогично. Дъщерята- с количка около 130- 160 лв май беше. Но и тя доста рано престана да стои в нея, проходи и от тогава си е все пешак. Simple Smile
Второто сякаш си знаех, че ще е по- мързеливо и тарикатче, за него си исках хубава, здрава, комфортна и високопроходима количка. Тоталът на всичко с различните кошове, столчета за кола (без чадъри и подобни измислени за мен "екстри") по спомен беше над 2000, нещо такова ми се върти. Това преди 13 години. Е, парите се избиха отвсякъде. Детето до късно си се возеше в нея, някъде до към две и половина, един проблем не ми е направила, след това мина през още три семейства.

Иначе да- улавям се, че харча залудо пари; по- често, отколкото ми се иска. Но не е и съвсем неразумно. Просто понякога се увличам.
Не ставам за ковчежник.
Но пък кеф цена няма.

# 1 037
Ама какво значи предпочитания за работа? Аз предпочитам да бъда художничка или писателка например, но няма да има как да живея от това, затова се занимавам с търговия. Какви предпочитания може да имаш, ако нямаш готов източник на пари? Първо трябва да можеш да живееш от това, което работиш.

# 1 038
  • пустинята Гоби
На учителите им пооправиха заплатите и хич не вземат по 12-15 хиляди годишно. Част от държавните служители са много добре заплатени, някои от тях вземат безобразно високи заплати, на фона на свършената работа.

Количка с голямо желание купих средно скъпа, такава си харесах. Обаче малките проклетничета почти не искаха да седят в нея. След две деца беше като чисто нова и я подарих, вероятно са я счупили от употреба, че гледам вече е доста модерна и в България. Навремето беше екзотика.

# 1 039
Ама какво значи предпочитания за работа? Аз предпочитам да бъда художничка или писателка например, но няма да има как да живея от това, затова се занимавам с търговия. Какви предпочитания може да имаш, ако нямаш готов източник на пари? Първо трябва да можеш да живееш от това, което работиш.

Има хора, които работят за удоволствие. Нямат нужда от парите, свързани със заплатата или дохода им. Ако дъщеря ми се колебае дали да учи история на изкуствата/философия или медицина/инженерна специалност/право, ще я посъветвам да се ориентира към второто, защото не сме достатъчно богати. Та съм съгласна, че първо трябва да можеш да се издържаш с това, което работиш; ако ти доставя и удоволствие, тогава е супер..

# 1 040
Хората, които нямат нужда от пари, заплата и собствени финанси, са пренебрежимо малък процент.

# 1 041
По мое мнение, което не натрапвам, при избора на професия човек трябва да мисли рационално, не емоционално, и в перспектива. Не е приемливо да е нещо, към което човек няма никакъв афинитет и не го иска (за мен примерно би означавало IT примерно), достатъчно е да е приемливо. Говоря за естеството на работата, не за фирмата или колегите. И да е преценил човек, че при средните заплати в сектора, парите ще му стигат. Аз така се ориентирах първоначално, и имах късмет да попадна на работа, която много обичам, макар че никога не съм го очаквала.

Иначе ако човек не изкарва достатъчно пари за основните си нужди, колкото и да си обича работата, финансовите грижи ще го съсипят. Не сме все пак общество с касти, в която се родиш в нея ще си умреш, всеки има възможност да се развие. Жалко е, че образовани хора понякога вземат по-малко от хора без образование, без да омаловажавам труда им. Бях гледала някаква обява за работа за счетоводител 1800лв, под нея обява за дюнерджия 2500 лв. Ами не е нормално.

За съжаление ако човек се бори за оцеляване само може да си мечтае за харчене на пари залудо, били те и малки суми, за каквото си говорим в темата.

# 1 042
Бях гледала някаква обява за работа за счетоводител 1800лв, под нея обява за дюнерджия 2500 лв. Ами не е нормално.
Ами не е точно така. Счетоводители се бълват нон-стоп и не е някаква специалност вече с всичките софтуеъри, която да не можеш да усвоиш сравнително бързо.

Дюнерджия си е занаят, не е само да режеш там с един нож - така не точно се обслужват и печелят клиенти. И да се печеш по 12 часа на жегата до дюнера ... Като им е малко на счетоводителите да станат дюнерджии.

Кое да не е нормално?

# 1 043
Казах вече, че не омаловажавам ничий труд, нито твърдя, че не е напрегнато. Да си счетоводител и да приготвяш отчети за края на финансовата година да не мислиш, че е като работа на половин ден? Но не виждам как държава, в която дюнерджиите изкарват повече от счетоводителите, може да има претенции да иска да върви напред. И счетоводството, при цялото ми уважение, е по-трудно за усвояване от завиването на дюнери.

Според мен квалифицираният труд трябва средно да се заплаща по-високо от неквалифицираният, може би с изключения за рисковия неквалифициран труд. Не може учител да изкарва по-малко от дюнерджия!

Дори не искам да споря по тази тема, твърде абсурдно ми се вижда.

# 1 044
  • Най-красивата страна
Едно е да работиш за себе си,друго е да работиш за заплата.

Един учител също може да спечели повече пари ,но не и в държавното училище.
Аз познавам учители,които си отвориха частна школа и са много доволни.Не се задоволиха с училищната заплата.

# 1 045
Аз предпочитам счетоводител с 1800, пред дюнерджия за 2500
Сладкият и приятен живот е безценен.

# 1 046
Кристина, всеки интелигентен човек това би предпочел Simple Smile

По повод работенето за себе си - първо не е за всеки, второ далеч не всеки бизнес е успешен и много такива си плащат ефективно по-ниска заплата, отколкото биха получавали в някоя фирма. Но като се абстрахираме от това, не противоречи по никакъв начин на каквото казвам във връзка с образование и квалификацията и заплащането.

# 1 047
Едно е да работиш за себе си,друго е да работиш за заплата.

Един учител също може да спечели повече пари ,но не и в държавното училище.
Аз познавам учители,които си отвориха частна школа и са много доволни.Не се задоволиха с училищната заплата.

Това щях да кажа. Помня, че ходех на уроци в седми клас при една пенсионирана учителка. Мисля, че същата година се беше пенсионирала. Беше преди много години, но помня, че взимаше 20 лв. 4 г. по-късно моя позната ходеше при нея, вече за 30 лв. Имаше кабинет в къщата си, по 3 деца едновременно взимаше. Благодарение на тази жена "влязох в час", че да си изкарам изпита след 7 клас по математика. Дали не изкарваше добри пари? Но жената беше страхотна, обясняваше много добре и наистина ме научи.

Много учители докарват допълнително с частни уроци.

Много счетоводители също докарват допълнително с осчетоводяване на малки фирми и др консултации.

Дюнерджия се намира трудно, тежко е да се работи, като цяло хора за нискоквалифициран труд се намират все по-малко, защото условията на труд не са ок.

# 1 048
Е, това може да е таванът на дюнерджиите, но 1800 съвсем не е таванът на счетоводителите все пак.
При определянето на заплата важи търсенето и предлагането. И за някои работи кандидати няма, защото работата може да не е сложна, ама е неприятна, непрестижна, с кофти работно време и прочее. И тогава за да кандиса някой се наддава. А кандидати за счетоводители явно има и на тази заплата.

# 1 049
С тази тема кой труд е по-заплатен няма как да стигнем до единен резултат, абсурд просто.
Физическият труд като цяло е по-заплатен в момента, защото много малко хора останаха, които искат да се трудят физически. Всеки гледа на компютъра, с пръсти и с акъл да работи.
Ама и на полето трябват хора, и готвачи трябват, и плочкаджии, и нам си какво..
Ровни по темите колко трудно се намират майстори за ремонт, строеж. Счетоводители с лопата да ги ринеш. Да, има и специфични неща - но като цяло е обичайно-повтаряща се дейност, ако работиш в кантора или в някоя фирма. Много рядко ще ти изкочи заплетен казус. За стандартен счетоводител си е точно праволинейна работа.
Учила съм (не счетоводство и контрол, като част от МИО, но достатъчно застъпено) и съм го практикувала в предната ми работа, макар да не ми беше това основното задължение, съм проверявала на оперативната ни счетоводителка балансите, преди да ги изпратим към счетоводната къща.
Така че специално примера със счетоводството не ми е най-вървежния. Може да са подценени като цяло, но не е уау като професионален напън.
Има примерно медицински сестри с по-ниски заплати от тези на счетоводителите. Това ми е по-... отколкото сравнението с дюнерджията.
И двете изискват висше, учене и т.н. Еми според мен като цяло в медицината трябва да са по-добре платени от икономическите оператори. Но не...

Общи условия

Активация на акаунт