Рак на Простатата

• 23 865
  • 157
  •   1
Отговори
# 135
  • вкъщи
Аз пак с въпрос. Днес баща ми мина пет скенера. Обадили се от касата да иде до личния за лекарствата , изписани били. А за импланта ще се обадели после. Какъв имплант? Той е в 4 стадий, неподвижен, на легло, от кръста надолу няма чувствителност.

# 136
Здравейте ,и моя съпруг преминава през тази диагноза има направен ЯМР ,биопсия и вече се налага отстраняване на простата с робот Да Винчи на 55 години е .Не е разбрал много или не са му обяснили подробнсоти за резултата от биопсията ,ще я пусна тук ако някой разбира моля за съдействие .Моля тези от вас които имат наблюдения за всичко свързано със самата операция и като цяло какво се случва след нея ?Излишно е да споменавам колко много се притеснявам от всичко коетъо предстои .
Благодаря ви !

# 137
Здравейте,моля за помощ и съвет.Баща ми от 2 дни вижда изтичане на кръв след уриниране.Бил е на уролог,видял е простата-силно увеличена 110..PSA-2,7(пуснато миналия месец)Дали е рак? Sad Не знам къде да търся лекар?Исул?Софиямед?Няма болка,уринирането е затруднено,но то е така от няколко години.На 69 години-силно активен и див човек..

# 138
Трябва да го види уролог, но ПСА е под границата, мисля. Може да е всичко, от уголемена простата, през камък, до рак.

# 139
Може и на нефролог за ехография на бъбреците и допълнителни изследвания.
Урея и креатенин изследвани ли са?
Еритроцити в урината, ако няма болка са твърде обезпокоителен симптом. Ако има болка може да е песъчинки, камък в бъбрека, бактерии.

# 140
  • София
Включвам се и аз с новини около баща ми. В понеделник едвам го закарах на уролог и ЯМР. След двумесечен пием на лекарства PSA е пак завишен. ЯМР показва Pirads3 Pirads 4.
Доктора препоръча биопсия, обаче баща ми е категоричен, че не иска вече никакви манипулации. Утре, да е жив и здрав става на 78. Доктора каза само, да се надяваме болестта, да се развива по бавно. Без биопсия не мога да назнача никакво лечение. Започвам да търся някакви добавки, за да забави процеса.

# 141
Няма болка,на ехографа са видяли някаква киста в бъбрека,но тя няма отношение към проблема сега.Предписаха му алфа блокер,за да спре силното кръвотечение..каза че много яркочервена кръв е имало особено вчера:(…просто не мога да си обясня от къде идва..Ако psa е в норма дали може пак да е рак?Няма парене при уриниране,не се виждат песъчинки,а само силно увеличена простата.Сутринта ще звъня да запазвам час за преглед и ако е спешно състояние-операция.
Благодаря,че се включвате!Просто ми дойде в повече всичко…

# 142
На ехографа се вижда, ако има образувание. Гледана ли е простатата? Да отиде на преглед възможно най-скоро. Щом има кръв, не е нещо безобидно. Не се притеснявайте от сега, нека мине прегледа.

# 143
На ехографа се вижда, ако има образувание. Гледана ли е простатата? Да отиде на преглед възможно най-скоро. Щом има кръв, не е нещо безобидно. Не се притеснявайте от сега, нека мине прегледа.

Гледана е да.Преди 2 дни с ехограф.Той неше и на биопсия преди 2 години и излязоха някакви съмнителни клетки,но нищо на 100%.Сега при прегледа казаха,че е силно уголемена с размер 110..Запазих час в Софиямед..Благодаря за подкрепата!

# 144
Успех, дано всичко е наред. При ранно диагностициране дори да е рак, има шанс за пълно излекуване.

# 145
  • Някъде в Европа...
https://www.focus-news.net/novini/interviu/Doc-d-r-Vasil-Vasilev … chava-rak-2555689

Много хубаво интервю...За щастие, в нашия случай се оказа точно така, кскто пише в заглавието..

Баща ми мина и прегледа на ЯМР, след прегледа с ехограф при уролога. Заключението -, доброкачествена простстна хиперплазия. Казали са му като препоръка да си пуска 2 пъти годишно туморни маркери и ако случайно минават стойност 5, да се консултира пак за евентуслни нови ЯМР...

# 146
Така е. Невинаги означава рак, дори и да има образувание. То може да е доброкачествено, но това се разбира след биопсия. Дори и злокачествено, ако е хванато навреме, простата се премахва и пациентът бива излекуван. Следи се поне пет години да не е имало разсейки. Затова , колкото по-рано, толкова по-успешно ще е лечението.

# 147
  • Някъде в Европа...
Така е. Невинаги означава рак, дори и да има образувание. То може да е доброкачествено, но това се разбира след биопсия. Дори и злокачествено, ако е хванато навреме, простата се премахва и пациентът бива излекуван. Следи се поне пет години да не е имало разсейки. Затова , колкото по-рано, толкова по-успешно ще е лечението.
Цитирам заключението от ЯМР :
"МРТ находка отговаря на изразена доброкачествена простатна хиперплазия ( PIRADS 2)"....
Доколкото прочетох после, при PIRADS 1 u ,PIRADS 2 не се назначава биопсия, защото  се счита, че вероятността за рак е много ниска.или ниска....

Последна редакция: нд, 18 май 2025, 09:40 от AIR

# 148
  • София
Здравейте,
идвам с такъв въпрос, ако някой може да сподели опит. При съпруга ми /52г/ има движение на ту маркери в рамките на година. Миналото лято тотал ПСА 2.4,това лято 3.21. Свободния ПСА и при двете изследвания е леко повишен - миналото лято 0,836, това лято1.276. Изследванията са от една и съща лаборатория. Урологът е един и същ - миналото лято го гледа на ехограф и му прави физически преглед на жлезата, каза, че е увеличена и му изписа Простамент. Този път го гледал само на ехограф и му сменил Простамента с друг, пак билков препарат. Нямало основания за притеснение, но аз се притеснявам. Какъв е вашия опит с повишаването на стойностите, дори и в допустимите граници, нормално ли е ?

# 149
Ако е в границите и е минал преглед при уролог, не мисля, че засега трябва да се притеснявате.
Дори и малко над границите обаче може да има образувание, затова трябва да се отиде на ЯМР и после биопсия, ако има нещо. Не подценявайте малките стойности, ако са отгоре, защото при хванат навреме рак на простатата, лечението може да е напълно с операция и последващ контрол.
Коварното е, че този рак протича безсимптомно и, когато вече се проявят някакви симптоми, е твърде късно.

Общи условия

Активация на акаунт