Рак на Простатата

• 23 873
  • 157
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте,
баща ми е с диагноза-Хиперплазия на простата.Няма оплаквания.В Спектър му правиха ЯМР -PI-RADS 5, PSA 11,урологът ни насочи за биопсия.Направихме биопсията в ИСУЛ,заключението е Ацинарноклетъчен аденокарцином
Gleason score 3+3=6; Gleason grade group 1
Урологът предлага операция или лъчелечение.Моля,ако някой е преминал през това да ми каже какво следва.
Приемам съвети,също така насоки за клиники и специалисти.
Благодаря предварително!

Ние сме още в началото и не мога да кажа много, но след биопсията ни пратиха на пет скенер, вероятно за разсейки. Питайте уролога дали не трябва и вие да минете първо през такъв, защото там доста се чака и за час, иза резултати.

# 46
При тези резултати от биопсията не е възможно да има разсейки. Урологът не препоръча ли уролог-хирург за операция.

# 47
  • Бургас
Благодаря сърдечно за отговорите и за това,че отделяте от времето си да пишете.Утре ще сме на преглед и ще питам доктора какво ще правим оттук нататък.Най-вероятно ще предложи брахитеряпия.Двоумя се между нея и операция с робот Да Винчи.Някой,ако знае колко струва операцията с робот в болница Доверие,моля да пише.Благодаря ви!
Биопсията е направена в ИСУЛ,ходим при доц.Еленко Попов,утре ще го питам какво препоръчва,на ЯМР пише ,че околните тъкани са добре

# 48
  • Бургас
Здравейте,
баща ми е с диагноза-Хиперплазия на простата.Няма оплаквания.В Спектър му правиха ЯМР -PI-RADS 5, PSA 11,урологът ни насочи за биопсия.Направихме биопсията в ИСУЛ,заключението е Ацинарноклетъчен аденокарцином
Gleason score 3+3=6; Gleason grade group 1
Урологът предлага операция или лъчелечение.Моля,ако някой е преминал през това да ми каже какво следва.
Приемам съвети,също така насоки за клиники и специалисти.
Благодаря предварително!

Ние сме още в началото и не мога да кажа много, но след биопсията ни пратиха на пет скенер, вероятно за разсейки. Питайте уролога дали не трябва и вие да минете първо през такъв, защото там доста се чака и за час, иза резултати.
Здравейте,
урологът ни каза,че към момента няма нужда от 5 скенер

# 49
Съпругът ми е опериран март 2018 г. при подобни стойности. PSA =10,7.   Gleason 3+3, Grade 2.
Резултат от биопсията през февруари беше Т2N0Mx.
Урологът като видя резултата, му каза веднага да се регистрира в Онкодиспансера.
Решението ма онкокомисията беше операция.
Искаха да го пращат на някаква сцинтиграфия, но за щастие нямаше реактив цял месец.
 Хирургът-уролог му каза, че няма нужда от никаква сцинтиграфия, при такива стойности ,на PSA и го оперира.
 След операцията в епикризата пак имаше стадиране - Т2N0M0 бяха написали.
Друго лечение нямаше предписано, само операцията.

# 50
  • Бургас
Съпругът ми е опериран март 2018 г. при подобни стойности. PSA =10,7.   Gleason 3+3, Grade 2.
Резултат от биопсията през февруари беше Т2N0Mx.
Урологът като видя резултата, му каза веднага да се регистрира в Онкодиспансера.
Решението ма онкокомисията беше операция.
Искаха да го пращат на някаква сцинтиграфия, но за щастие нямаше реактив цял месец.
 Хирургът-уролог му каза, че няма нужда от никаква сцинтиграфия, при такива стойности ,на PSA и го оперира.
 След операцията в епикризата пак имаше стадиране - Т2N0M0 бяха написали.
Друго лечение нямаше предписано, само операцията.
Здравейте!
Благодаря ви за мнението.Къде и кой го оперира съпруга ви?Каква беше операцията-класическя или роботизирана.Има ли оплаквания след това?Притеснява ме,да не последва и второ и трето след операцията.Мнаго ще съм ви благодарна за отговорите,понеже още се лутаме и се чудим кой метод да изберем.Урогогът каза след операция или брахитерария ,тогава е трябвало да се регистрираме в онкото

# 51
Във Варна. Но тук нямаме голям избор и редът е съвсем друг.
Първо се регистрира пациентът в Онкологична клиника (които са само две в града).
  И след няколко дни Онкокомисията дава протокол с решение, на което пишеше - операция.
Като за операцията също няма голям избор - пак само в две болници се извършва.
Той си избра лапароскопска, д-р Анакиевски в УМБАЛ "Св.Марина". Робот нямаше тогава във града ни.
После ползва 6 месеца болнични.
  В началото имаше често уриниране, но отмина с изписани лекарства от хирурга. Още на третия месец се чувстваше добре, но защото не трябваше да вдига тежко, болничните бяха 6 месеца общо.

# 52
  • Бургас
Във Варна. Но тук нямаме голям избор и редът е съвсем друг.
Първо се регистрира пациентът в Онкологична клиника (които са само две в града).
  И след няколко дни Онкокомисията дава протокол с решение, на което пишеше - операция.
Като за операцията също няма голям избор - пак само в две болници се извършва.
Той си избра лапароскопска, д-р Анакиевски в УМБАЛ "Св.Марина". Робот нямаше тогава във града ни.
После ползва 6 месеца болнични.
  В началото имаше често уриниране, но отмина с изписани лекарства от хирурга. Още на третия месец се чувстваше добре, но защото не трябваше да вдига тежко, болничните бяха 6 месеца общо.
Благодаря сърдечно!Много ме успокоение.Смятам да си консултирам и с Анакиевски,той знаме у направил стандартна или лапароскопска оперици колко време след това е с катетър?

# 53
Около 7 до 10 дни. Забравила съм точно, но със сигурност беше изписан в къщи с катетър няколко дни, и после ходи да го махнат.
   Не трябва да се допуска запек след операцията, наложи се да пие сироп лакулоза против запек.
Вече не работи лекарят в УМБАЛ. Има си нов МЦ.

# 54
Здравейте,
Баща ми го оперираха април месец тази година с робот в Софиямед. При първите профилактични прегледи след операцията туморния маркер на простата беше 0,18. Днес отново беше на профилактични прегледи и ТМ е бил 0,28. Изпратили са го на ЯМР на малък таз заради това увеличение. Той много се е притеснил…
Дали има основание за това. Този показател според нормите е много нисък…и според мен няма причина да се притеснява.
Благодаря за отговорите предварително.

# 55
След операция трябва е 0, а дори това 0.18 е много. С какво ПСА и Глийсън беше преди операцията.

# 56
Преди операцията беше с 6,28 туморен маркер
Ох, сега и аз се притесних…:-(

След операция трябва е 0, а дори това 0.18 е много. С какво ПСА и Глийсън беше преди операцията.

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 17:18 от Marina-sato

# 57
Спокойно, все пак го следят, ще реагират, ако има нужда.

# 58
Благодаря!

Спокойно, все пак го следят, ще реагират, ако има нужда.

# 59
Здравейте,
Бих искала да се включа в дискусията с молба. Бихте ли препоръчали добър уролог в гр. София. Очакваме резултати от биопсията на баща ми, но туморни клетки са видени още при взимането на пробите.
ЯМР - PIRADS 3, PSA - 11
Бих искала възможно най-бързо да успея да събера мнения за добри специалисти, за да се консултираме за следвашите стъпки.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт