Рак на Простатата

• 23 945
  • 157
  •   1
Отговори
# 105
Благодаря. Ще пуснем възможно най- скоро отново маркерите.

# 106
  • Другата България
Както вече написах януари имаше ПСА в норма.
Февруари беше уринирането с кръв, завишен ПСА и преглед в Софиямед. С ехограф са гледали простатата.

АБто го пи до 20ти февруари. Въпроса ми е колко време да изчакаме преди да пуснем отново ПСА.
На колко години е мъжът ти?

# 107
51год, като от първия път, когато се появи кръв в урината пускаме туморни маркери веднъж годишно и до сега си бяха в норма.

# 108
  • Другата България
Моят съпруг беше на същата възраст, с горе-долу същите стойности на маркера, и не го го водеха с уроинфекция.
Оказа се с рак.
Казвам ти го не за да те плаша, а за да обърнете внимание ако стойностите отново са високи.
Твърде вероятно е да е наистина с уроинфекция.

# 109
Да, благодаря, аз затова пиша тук, защото определено искам да съм сигурна какво точно става. Не бях сигурна колко време след АБ е Ок да се пуснат маркерите отново.
Все пак когато му бяха тези стойности беше и с температура и завишено ЦРП и още разни стойности в ПККто завишени.

# 110
  • Някъде в Европа...
Здравейте!
Аз съм, за жалост, поредната, която пише притеснена за баща си, след лоши изследвания на туморните маркери и незнаеща какво следва.
Явно на баща ми ( 71 г.) за пръв път са му пуснсти тези маркери, а и не бил ходил на уролог много отдавна. Имал си пб с уринирането, но те били нормслни, според него. Той е тип мъж, който не може да се разболява, винаги е здрав, според него и никога нищо му няма... Та, ЛЛ му ги пуска, разбрахме за резултатите в петък:  total PSA 5, 42;  free PSA 0,664, съвсем леко понижен хемоглобин и завишена микроалбиминурия; левкоцити и Ca оксилати в урината..
Последната 1 г отслабна близо 20 кг (беше  пълен и винаги е бил), той през цялото време казва, че е защото е решил да отслабне (и наистина яде минимално и постоянно върти един уред с педали и се хвали почти ежедневно колко гр и кг е свалил; обича да се разхожда), когато многократно му казвахме, че ни притеснява това негово отслабване. Не казва да го боли нещо (но той и не споделя дори и да го боли)
Много се притеснихме вкъщи като видяхме, че се касае за рак, може би..Страх ни е...Едва днес сме по-спокойни, та да възприемам по-спокойно информацията от нета и че може би не е толкова страшно, дори и да се окаже тази диагноза.....
Въпросът ми е какво следва, впредвид че не сме от Сф, но можем и вероятно директно за там ще се насочим..
ЛЛ утре го вика и той ще отиде заедно с майка ми..Направление за уролог ли ще му даде? Урологът ли насрочва биопсия или друго изследване? Какво?  Смятаме да се насочим към Военна болница - Сф първо. Мнения за специалисти там? Остава ли се в болница заради биопсията?
Въобще всякаква информация за процедури, кое след кое, болници, специалисти в София ще са ни от полза...Едва ли ще останем само с едно мнение...
Още тази седмица смятаме да минат първите прегледи с уролог в СФ (ако те са първи, де, и е възможно) ..Ако се окаже за следене или някскви по-сериозни лечения или регистрации в Онкология (недай боже!) в "нашшия" град ли трябва да са и при "наши" специалисти?
Много ще ни помогне информация от близки, минали по този път...

Последна редакция: нд, 16 мар 2025, 19:42 от AIR

# 111
Air, само леко повишен ПСА ли имате? Нито един туморен маркер сам по себе си не е диагноза. Не бързайте толкова, а се успокойте. Хубаво е първо да го прегледа уролог, да се направят образни изследвания. Ако има съмнителни зони, най-добрия вариант е фюжън биопсията. Прави се първо ЯМР и след това на база на образа от изследването се взима материал от съмнителни зони.
Ако се окаже че е карцином пак има стадиране и спрямо него и общото състояние се преценява лечението. Дори и да не е показан за операция може да се направи брахитерапия, която е с доста добър ефект. Изобщо варианти много, успокойте се и действайте стъпка по стъпка. Като начало преглед от уролог, ако е възможно някой с него на прегледите за подкрепа и за задаване на въпроси.

# 112
  • Някъде в Европа...
Air, само леко повишен ПСА ли имате?
Да, това, което написах по-горе само му е извън норма от изследванията, които му е пуснала ЛЛ и оскъдната инфо от него за "нормслни" проблеми с уринирането..и отслабването (но пак казвам, той наистина яде от доста време оскъдно, защото си бил поставил цел...)
Здравейте!
 Та, ЛЛ му ги пуска, разбрахме за резултатите в петък:  total PSA 5, 42;  free PSA 0,664, съвсем леко понижен хемоглобин и завишена микроалбиминурия; левкоцити и Ca оксилати в урината..
Много благодаря за милите думи! 🌹

# 113
Air, проблеми с уриниране може да има и от доброкачествена хиперплазия на простата. Останалите промени извън ПСА, оксалатите са вид кристали ( нещо като песъчинки), а микроалбуминурията е хубаво да се проследи- тя говори за дейността на бъбрека. Здравия бъбрек не пропуска белтък в урината, но с възрастта, наличието на диабет или високо кръвно може да се наруши тази бариера.
На първо място преглед от уролог и задължително образни изследвания. И стъпка по стъпка ще действате. Успех!

# 114
Има ли в темата хора, чийто роднини са минали през лъчелечение. Баща ми е с непрекъсната умора и слабост след лъчелечение и престой в болница от последвали усложнения (сериозна урологична инфекция и сепсис). Какво да му давам за подсилване на организма. Изрично ни забраниха само витамин Б, но какво може така и не ме посъветваха. Обърквам се от многото противоречащи се статии - сякаш всичко, което помага за възстановяване на организма, подхранва рака.

# 115
  • София
Боряна, чета и аз с интерес. Баща ми утре е на уролог в Пловдив, едвам го накарахме. Сигурен е, че не иска биопсия и операция. Имам чувство, че вече го е страх от болници и упойки, а и пие много лекарства. Дано му назначат образно изслвдване.

# 116
Има ли в темата хора, чийто роднини са минали през лъчелечение. Баща ми е с непрекъсната умора и слабост след лъчелечение и престой в болница от последвали усложнения (сериозна урологична инфекция и сепсис). Какво да му давам за подсилване на организма. Изрично ни забраниха само витамин Б, но какво може така и не ме посъветваха. Обърквам се от многото противоречащи се статии - сякаш всичко, което помага за възстановяване на организма, подхранва рака.

Доста пъти съм ползвала и препоръчвала, даже на хора след операции на рак и химио терапия или лъчелечение не помня, но  бяха доволни.

https://admedicine-bg.com/shop/adliquid-immune-support/

Но вижте и другите продукти, може и нещо по-специално да има.

# 117
  • вкъщи
Моят баща вече е неподвижен от кръста надолу. Още нямаме решение на онкокомисия и онколог. Утре майка с документите ще ходи в коц при уролог , днес му се моли да не водим баща ми, защото той е парализиран. Всичко стана за ден, до четвъртък ставаше трудно,но ставаше. От тогава не може да управлява краката. Майка днес хдли при невролог и каза че е от заболяването, но ще мине да го види. А той си мисли,че ще му бие една инжекция и ще проходи. Отделно не е ходил 10 дни до тоалетната въпреки лекарствата и ме е страх да не направи сепсис.

# 118
Лека, най-вероятно има метастази в лумбалния отдел и оттам са неврологичните проблеми. Има ли усещания по краката, примерно за гъдел, топло, студено? И по каква нужда не е ходил?

# 119
  • вкъщи
Вече много слаби усещания. По голяма не е....Той иначе е с катетър от 4 месеца и повече, така започна всичко, с невъзможност за уриниране.

Общи условия

Активация на акаунт