Работа, CV-та, HR-и, съвети - 77

• 57 539
  • 1 571
  •   1
Отговори
# 720
То няма нищо лошо да отиваш в 8 и да си тръгваш в 17. Въпросът е ако някой друг също е поискал, а са го отрязали, пък на теб са дали.. това вече е проблем. Иначе ако работното време и естеството на работа позволяват...няма значение дали започва в 8 и свършва в 17, или започва в 9 и свършва в 18...

# 721
E, да, така е. Правилата трябва да важат за всички. Ако и друг е поискал по-ранно тръгване, също трябва да му се разреши.
Останах с впечатление от разказаното, че просто са мрънкали, че Светлица си тръгва в 17, а те остават, а не, понеже на тях не им е разрешено.

# 722
  • София
Ами защото ако са от 9 всички, виждат нея в 9. Няма кой да я види в 8. Проблем е и защото ако някой без деца пожелае да работи от 8 до 5 (аз, примерно, с удоволствие бих работила по такъв график), почти сигурно му се отказва. Което е дискриминация.

При нас имаше такива, които идват в 9 и си тръгват в 5, пак заради деца. Сякаш фирмата е осиновила децата им и го чувстваха полагаемо с реплики "ами аз как да си взема детето, като свършвам в 5. Всеки да си прави сметката, защото не е гот за останалите, които взимат като твоята заплата, но трябва да работят по 8ч.

# 723
Нормално е, ако си тръгва един час по-рано, да идва един час по-рано.
Мен лично не ме бърка кой кога идва, стига да не ме натоварват с неговата работа. Ако си върши, каквото трябва, не ме интересува изобщо.

# 724
Ами защото ако са от 9 всички, виждат нея в 9. Няма кой да я види в 8. Проблем е и защото ако някой без деца пожелае да работи от 8 до 5 (аз, примерно, с удоволствие бих работила по такъв график), почти сигурно му се отказва. Което е дискриминация.

При нас имаше такива, които идват в 9 и си тръгват в 5, пак заради деца. Сякаш фирмата е осиновила децата им и го чувстваха полагаемо с реплики "ами аз как да си взема детето, като свършвам в 5. Всеки да си прави сметката, защото не е гот за останалите, които взимат като твоята заплата, но трябва да работят по 8ч.

Да, да, абсолютно съм съгласна. Във фирмите, в които съм работила се е следяло, тоест ако е имало разни хора с деца, които искат да тръгват в 17, просто идват в 8. Но ако идват в 9 и си тръгват в 5.. еми и аз няма да съм ок с това.

Мен на сегашното ми място ме питаха дали съм ок с 9-18, ако не съм може и 8-17 или 10-19, но на мен ми е добре до 6. Но няма как да съм от 9 до 17...

# 725
Всъщност има. От 9 до 17 са точно 8 часа. Ако не ползваш обедна почивка, можеш да започваш в 9 и да си тръгваш в 17. Аз съм имала периоди, в които точно така съм правила. Но наистина не съм ползвала обедна почивка. Просто аз нямам нужда да обядвам и не ми е проблем да си работя и по обедно време.

# 726
Така е, но в някои фирми не позволяват да не се взима обедна. Може да е 30 минути, но да вземеш. Случвало ми се е инцидентно да помоля да тръгна по-рано, заради някаква ситуация и да не взимам обедна, но са ми казвали "не". Тоест да си тръгна, щом се налага, но на другия ден просто да го отработя.

# 727
Разбира се, зависи от работодателя. Но аз, като не обядвам, не бих приела някой да ме насилва да взимам обедна почивка. Какво да правя? Да се шляя безцелно около сградата? Пак ще си работя, но няма да ми се "зачита" за отработено време.

# 728
Не може да не ползваме обедна и ние, изкарват те едва ли не неработоспособен ако не си почивал.

# 729
Ако правилно си спомням какво съм чела в кодекса на труда, работодателя е длъжен да дава обедна почивка.

# 730
  • София
Да, но аз примерно реално не си почивам, докато съм на работа и не искам час почивка, искам половин час. И бих искала да е от 8 до 4:30, ама ако нямам 3 чавета, закачени на ревера, няма никой да ме слуша какво точно искам. Затова всякакви индивидуални уговорки в един момент носят неприяности, защото всеки иска даси нагласи работното време по негови си критерии и става или лавина от недоволство, или разграден дом.

# 731
Другият вариант е тип казарма ли?!?! Да се дебнем кой кога идва и си тръгва?!?!
Какво лошо има да се дадат варианти - както някой беше посочил по-горе, от 10-18, от 9-17, от 8-16, със/без обедни почивки, кой както му е ок.....? Стига естеството на работа да го позволява, разбира се.

# 732
  • София
Няма лошо, аз също бих предпочела по друг график. 
Но написаното не са индивидуални угоорки.
Ако работното време е от 9 до 6 и един започне да се пазари, и друг ще започне или всеки ще шушука. Това е реалността, аз нямам против всеки да си нагласи.

# 733
Понякога точно такива индивидуални уговорки се правят умишлено за поддържане на конфликти между служителите.

# 734
Другият вариант е тип казарма ли?!?! Да се дебнем кой кога идва и си тръгва?!?!
Какво лошо има да се дадат варианти - както някой беше посочил по-горе, от 10-18, от 9-17, от 8-16, със/без обедни почивки, кой както му е ок.....? Стига естеството на работа да го позволява, разбира се.

Именно, стига да го позволява. Но според мен малко длъжности са тотално независими от колегите и често се налага да има някакво взаимодействие. И тогава се получава нещо като онази каша с Великден - първо излизат западните ни партньори и без тях не можем да работим пълноценно, после те идват на работа, но ние излизаме в празници и пак не може да се работи нормално. Подобно нещо евентуално ще се случва всеки ден, ако някой идва час преди другите и си тръгва пак час преди тях. Защото ако точно по това време на някого му трябва нещо от теб и те няма започват недоволствата. И те нарастват непропорционално, защото всички са там и те одумват, а теб те няма.

А иначе има много начини за се организира дейността в една фирма - и по-свободно, и по-стриктно. И не може да се каже кой е по-правилен, защото зависи от много фактори, а може и всеки да е правилен и мениджмънтът си избира как ще бъде. И от там нататък наемните служители следват приетия модел. Ако не им харесва - да не са се хващали на хорото. Аз съм напускала една работа (последната си), защото ме задушаваха правилата им. Не беше само това, де, но и то доста натежа. Но не съм искала специално отношение за мен, защото то ще разбие колектива.

Общи условия

Активация на акаунт