Православието като начин на живот - 9

• 52 226
  • 745
  •   1
Отговори
# 465
За мен ние и католиците сме еднакви
Не е така. Православните се прекланят пред рисувани изображения, а католиците- пред статуи.
Православните имат много строги и продължителни пости. За католиците не съм чула.
Православните се фокусират върху Исус, а католиците- върху Дева Мария.
При православните покаянието е чрез молитви, а при католиците чрез самобичуване.

# 466
И още две съществени разлики между нас, православните и католиците по думите на свети Йоан Кронщадски. Католиците са премахнали виното - тоест Кръвта Христова от тяхното причастие. Там е само с хляб. И папата, който всички знаем, че е човек, се обявява за непогрешим - някой да ми обясни какво православно и изобщо християнско има в това послание - обикновен човек от плът и кръв приживе да се обяви за безгрешен. Това е без съмнение патология и гордост. То светиите не са се обявявали никога за безгрешни, а винаги са се самосмирявали в себе си и пред целия свят.

Последна редакция: нд, 14 май 2023, 21:00 от anela9

# 467
Никой не се покланя пред рисувани изображения, а пред Първообраза. Иконите не са изображение, а ипостас. Имайте повече уважение към православните в православната тема дори да не сте православна.
Иконоборството е ерес, която е била победена, а сега тези протестанти и всякакви секти я възраждат.

# 468
  • София
За мен ние и католиците сме еднакви
Не е така. Православните се прекланят пред рисувани изображения, а католиците- пред статуи.
Православните имат много строги и продължителни пости. За католиците не съм чула.
Православните се фокусират върху Исус, а католиците- върху Дева Мария.
При православните покаянието е чрез молитви, а при католиците чрез самобичуване.
80 % от това, което сте написала не е вярно!

# 469
В допълнение, за разликата между католици и православни съм запомнила още, че Символът на Вярата е с различен текст и че православните имат едно кръщение, а католиците няколко, през различни периоди от живота си.

# 470
  • София
В допълнение, за разликата между католици и православни съм запомнила още, че Символът на Вярата е с различен текст и че православните имат едно кръщение, а католиците няколко, през различни периоди от живота си.
В Символ верую има разлика по отношение от кого произлиза светия Дух. Що се касае до кръщението и в двете течения то е само едно. При католиците има едно потвърждение  (конфирманция), когато детето почне да се осъзнава. Това обаче не е кръщение, а е просто потвърждение, че вече разбираш религията си.

# 471
Да, и хубавото при тях е, че го правят в етап, в който детето помни и знае. А тук повечето кръщават като бебе и после повечето не се грижат за вярата му.
Не съм чула папата да се е обявил за безпогрешен, но дали Христос е искал да има 150 различни вида църкви, не е ли оставил една? И то тази на апостол Петър?

# 472
Моят учител по Вероучение ни беше казал, че най-съществената и непреодолима разлика между нас и католиците е т. нар. "filioque", и докато я има тази разлика ние не можем да станем пак една църква. Всичко друго можело да се договори и да се направи компромис, но не и с това.
Беше споменато вече - добавката, че Светия Дух произхожда не само от Бог Отец, но и от Христос.
Цитат
Et in Spiritum Sanctum, Dominum et vivificantem qui ex Patre Filioque procedit.
(Вярвам и в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца и Сина изхожда.)

# 473
Да, и хубавото при тях е, че го правят в етап, в който детето помни и знае. А тук повечето кръщават като бебе и после повечето не се грижат за вярата му.
Не съм чула папата да се е обявил за безпогрешен, но дали Христос е искал да има 150 различни вида църкви, не е ли оставил една? И то тази на апостол Петър?
Здравейте, ето една православна статия за непогрешимостта на папата:
https://www.pravoslavieto.com/news/2002/ima%20_li_zashto_papata.htm
И също така тази информация, която цитирах по-горе е от книгата "Последният дневник на свети Йоан Кронщадски".

# 474
Благодаря, това не е познатият ни Волен Сидеров, политикът нали? 😅
А статията е точно от времето, когато папата идва на посещение тук.

Ето това е вярно " човек би помислил, че живеем в католическа страна с някакъв примес на мюсюлмански елементи. "
И това за всякакви въпроси по принцип  -" Но от страна на Светия синод не бе направено нужното, за да се изясни медийно".
Но за тези неща не са виновни папата или католическата църква, в която аз не виждам заплаха за вярата ни, дори БПЦ да ги посрещне или православни да отидат да го видят тоя папа. За мен истинската заплаха са протестантските църкви у нас, макар под 1 % всички вярващи млади хора, (между 15-30 год.) са там и имат общност, и техните църкви са пълни, а нашите празни, ако не по празници. И за това не знам кой е виновен, но е жалко, защото сме една шепа народ.

Opposum, искаш да кажеш, че те казват, че Светият Дух изхожда само от Отца, а ние казваме, че Светият Дух е от Отца и Сина? Това ли е разликата? Но нали говорим за Триединство и така или иначе Бог е един и само формите са различни. Не разбирам каква е тази разлика и защо непреодолима..

# 475
  • София
Благодаря, това не е познатият ни Волен Сидеров, политикът нали? 😅
Скрит текст:
А статията е точно от времето, когато папата идва на посещение тук.

Ето това е вярно " човек би помислил, че живеем в католическа страна с някакъв примес на мюсюлмански елементи. "
И това за всякакви въпроси по принцип  -" Но от страна на Светия синод не бе направено нужното, за да се изясни медийно".
Но за тези неща не са виновни папата или католическата църква, в която аз не виждам заплаха за вярата ни, дори БПЦ да ги посрещне или православни да отидат да го видят тоя папа. За мен истинската заплаха са протестантските църкви у нас, макар под 1 % всички вярващи млади хора, (между 15-30 год.) са там и имат общност, и техните църкви са пълни, а нашите празни, ако не по празници. И за това не знам кой е виновен, но е жалко, защото сме една шепа народ.

Opposum, искаш да кажеш, че те казват, че Светият Дух изхожда само от Отца, а ние казваме, че Светият Дух е от Отца и Сина? Това ли е разликата? Но нали говорим за Триединство и така или иначе Бог е един и само формите са различни. Не разбирам каква е тази разлика и защо непреодолима..
Точно същия Волен Сидеров, който е завършил богословие между другото.

ПРАВОСЛАВЕН ТЕКСТ
КАТОЛИЧЕСКИ ТЕКСТ
И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, Който от Отца изхожда......и в Духа Светаго, Господа, Животворящия, Който от Отца и Сина изхожда...

# 476
Ако човечеството знаеше кое е богоугодно, то светът щеше да е много по различен. Със сигурност към добро /лично мнение/.

# 477
80 % от това, което сте написала не е вярно!
Каквото знам, това пиша. Но аз нямам близки познати католици. Който има, той да каже.
Но имам много познати, които се самоопределят като православни християни, а са чисти езичници. Когато застават пред икона, те не се кланят на никакъв Първообраз, а си се кланят точно на изображението. Загърбили са Бога и се молят на светци, тоест на хора. Имат си светци, които смятат за покровители. Имат си светци, които смятат, че им вредят и ги умилостивяват с курбани. Въобще старогръцката митология в действие.
Затова според мен е хубаво за има вероучение в училищата, за да се прекъснат всякакви форми на народен фолклор и хората да знаят истината.

# 478
По принцип точно протестантската идея е да се игнорират Пресвета Богородица и светиите, а да се обръщат само и единствено към Бог. Ама кой Бог - във всеки случай не нашия. Защото Господ никога няма да одобри това отвратително презрение към Майка му и любимите му светии. Трудно ми е да нямам лоши чувства към такива хора, признавам си. Успокоявам се с това, че дяволът е хитър, а те са объркани. "Презирай греха, а не грешника." Избощо, в дълбочина, такива хора биха презряли и самата кръстна саможертва на Иисус Христос, щом в момента са на ниво да презират саможертвата на мъчениците за Христовата вяра. И още нещо, което знам от една бивша колежка, протестантка. Един път имах тежък момент в работата и тя изникна отнякъде, видя, че страдам и дойде при мен, прегърна ме и ми прошепна в ухото: "Нали знаеш, че ние вече сме спасени!" Ами не точно. Ако човек се довери на тази фраза, това те запраща в такава духовна леност, от която трудно се излиза. И в такова дълбоко езичество и атеизъм дори - ами, спасени сме, давай сега да ядем, пием и да се веселим, нали сме спасени, няма ние самите за какво да се борим...

Последна редакция: ср, 17 май 2023, 07:55 от anela9

# 479
  • В царството на игрите:)
Загърбили са Бога и се молят на светци, тоест на хора. Имат си светци, които смятат за покровители. Имат си светци, които смятат, че им вредят и ги умилостивяват с курбани. Въобще старогръцката митология в действие.
Затова според мен е хубаво за има вероучение в училищата, за да се прекъснат всякакви форми на народен фолклор и хората да знаят истината.
Това, че се моля на даден светец да моли Бога за мен въобще не означава, че съм загърбила Бога. От светците искаме молитвена закрила и "ходатайство" пред Бога!
Едва в последните години БПЦ започна да обяснява за безмислието на курбаните и, че последната кръвна жертва всъщност е на Исус Христос. Отраснала съм с мисълта, че в курбаните в чест на някой светец /а не да го омилостивяваме/ няма нищо лошо и дори е канонично. В повечето случаи курбаните са благодарствени, а не молебни.
За вероучението сте права, но това е едва ли ще стане, защото живеем в епохата на умнокрасивите либерали,  които не желаят да им бъде налагано абсолютно нищо, щото най - важният е "Аз-а". Само ще вметна, че на Великден една дама във ФБ в една небезизвестна група беше попитала как да постъпи с госпожата в ДГ на дъщеря си, която им обяснявала, че първото яйце е червено като кръвта на Исус Христос и още някои дребни неща за християнството и празника. Та майката беше яко разлютена от това "своеволие" на учителката и се чудеше дали да не подава жалба, щото дълго и се наложило да оправя "щетите", които дъщеря и е понесла. Това, обаче не беше страшното. Страшни, противни, гнусни и подигравателни бяха коментарите под този пост на млади и уж ЕнтЕлЕгентни жени. Рядко губя надежда, но изчитайки ги ми се стори, че надежда няма ако такива майки възпитават деца. Вече, че няма вяра, няма, но изчезва толерантността , доброто възпитание и добрия вкус. Ужасно е!

Общи условия

Активация на акаунт