Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 60

• 50 088
  • 745
  •   1
Отговори
# 165
ЕммаТ - Ефибуш ти е дала пример от къде ще дойде предлагането. Когато тренда се обърне, такива спекуланти (хора и строители) с кредит, сложили 100к отгоре ще се юрнат бързо да се оттърват. Не си правете илюзии, особено с тая война лихвите ще скочат изключително. Отдавна ви говоря, че се води икономическа световна война за нов световен ред. Единствения вариянт Запада да остане на власт е да убие търсенето, докато изтока иска да го вкара в хиперинфлация чрез помпане на суровини и ресурси. Лихвите особено в Европа ще се вдигнат много, защото иначе еврото и съюза ще се разпаднат. Хич не й дреме на Германия за Италия, Испания и Гърция. За сега единствено златото и инвестиции в хранителна промишленост са безопастни.

Лихвите НЯМА да скачат изключително, в грешка си. Икономиката не може да си го позволи.Някакво вдигане е нужно, но ЕЦБ се бави, защото ще има и негативен ефект. Но никакви изключителни не се чакат.
Хиперинфлации никой не иска, а това с помпането на суровини и ресурси не схващам какво искаш да кажеш.

# 166
Няма да е инфлацията.
Просто хората са предпазливи. Виждат как парите на хората в Украйна и Беларус се обезценяват за минути и започват да търсят и други варианти освен НС в БГ.
Има покачване на суровини и неяснота в доставките. Строителите може и да почнат, но може и да не довършат. А и с опцията за инфлация в договорите, надали на много хора им се струва сигурно да дадът 100 000 евро на чертеж за нещо, което според строителя на акт 16 ще е 180 000 евро, след 2-3-5 години евентуално.
Но пък по морето цените скочиха с по 20 хил. за 1 нощ. Явно решиха, че колите пътуват натъпкани със злато.

# 167
  • Sofia
Тези Грийнлайф удариха дъното, след Възраждане, сега и в Дружба. Май развалят договори във ВСИЧКИТЕ си сгради.

Дано хората, бъдещите им клиенти да четата и да знаят, че още на чертеж като плащат да е с прехврълянето на правото на строеж, че не са ли прехвърлили собственост ще ви прецакат ако ще и един лев на кв.м да могат да спечелят, то ще ви развалят предварителния договор и ще ви прецакат.

Аз лично се радвам, че преди година и нещо се отказах от техен обект, а бях много близко от това да купя от тях на зелено.

# 168
Но пък по морето цените скочиха с по 20 хил. за 1 нощ. Явно решиха, че колите пътуват натъпкани със злато.
Просто идва отворен сезон след всички ограничения, а и цените бяха смешно ниски на фона на останалите и има засилен интерес. Нашето море все още е доста привлекателно и бизнесът си върви, със всичките си кусури, а и доста хора преоткриха АирБнБ и мислят че там е торбата с парите, та има малко пренасочване на джобните. Слънчев Бряг едва ли ще стане Одеса.

# 169
Тези Грийнлайф удариха дъното, след Възраждане, сега и в Дружба. Май развалят договори във ВСИЧКИТЕ си сгради.

Дано хората, бъдещите им клиенти да четата и да знаят, че още на чертеж като плащат да е с прехврълянето на правото на строеж, че не са ли прехвърлили собственост ще ви прецакат ако ще и един лев на кв.м да могат да спечелят, то ще ви развалят предварителния договор и ще ви прецакат.

Аз лично се радвам, че преди година и нещо се отказах от техен обект, а бях много близко от това да купя от тях на зелено.

Това ли е компанията?

http://www.greenlife.bg/bg/kategorii/gradski-proekti

# 170
  • инфантилно и разглезено хлапе
Очаквам още по-голям спекулативен скок на цените на имотите.
Предлагането спира.

https://business.dir.bg/ikonomika/stroitelni-firmi-spirat-rabota … ipsa-na-materiali

# 171
Да, ето още една статия по въпроса. В общи линии всеки е в изчаквателна позиция.

https://m.24chasa.bg/novini/article/11082581

# 172
  • Sofia
Sapien, да това е инвеститора.

BlueIce, първоизточиника е https://bnr.bg/horizont/post/101614505/stroitelni-firmi-spirat-r … rmaturnoto-jelazo

Цитират Стара Загора, но не се и съмнявам, че ще има много фирми, които ще спрат строителство и това вероятно ще доведе до натиск на цените при тези строители, които продължат.

Мисля, че и в България има производтво на стомана и арматура, а тези дни се говореше за внос от Турция. Не вярвам единствено Украйна и Русия да са производителите.

# 173
Естествено не са, но не са и на слънчоглед и на жито ... ама я иди и виж цените в супермркетите. Въпреки че всичко се обработва в бг и е в състояние да изхрани мини населението на страната.

# 174
# 175
  • София
.

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 00:35 от Raya

# 176
Естествено не са, но не са и на слънчоглед и на жито ... ама я иди и виж цените в супермркетите. Въпреки че всичко се обработва в бг и е в състояние да изхрани мини населението на страната.

Да , но производители искат да продадът на външният пазар защото цената е по-висока.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2022/03/10 … d_i_pazaren_haos/

Иначе за стоманата има два завода в България и може внос от Турция. Съгласен съм с BlueIce , че цените на всичко с акт 16 ще скочи както и СС. Ще има и много некоректни строители , които ще се пробват да разтрогнат договори и индексират цени, нищо че са строили с евтини материали.

https://www.capital.bg/biznes/promishlenost/2022/03/11/4321964_s … psvashta_i_udari/

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 00:36 от Sapien

# 177
Скрит текст:
Предполагам че параграфът за милиардите е по-моя предишен коментар. В тази връзка, преди 23г, когато напуснах България нямаше думи в българския език като: маншън, флипвам или пентхаус, но е добре да се посочват грешките, по принцип.
Скрит текст:
Маншън и флипвам още ги няма. Поне в този български, който аз съм учил и ползвам.

# 178
Аз не очаквам някой да купува панел на 300 хиляди евро, защото ще спре строителство на НС.
А ако почнатите проекто на зелено не се довършат, заради липса на материали е ясно какво ще стане с парите на купувачите, вече сме го виждали.

# 179
ясно какво ще стане с парите на купувачите, вече сме го виждали.
Я поясни за тия дето не са.

Общи условия

Активация на акаунт