Проблем ли е връзката с помак?

• 15 313
  • 107
  •   1
Отговори
# 90
Помакиня съм да и никога не ми е било проблем да го споделя! И не виждам защо да го крия или да ме е срам от това. Помакиня съм по вероизповедание, но съм сигурна, че съм много повече българка и патриот от повечето пишещи в темата. А и междудругото омъжена съм за християнин вече 20 години.

Добре де, и това какво доказва? Многократно писахме, че в основата на всичко са степента на религиозност, възпитанието и светоусещането. Ти си различна - много добре. Но няма как да твърдиш, че това е вярно за всичко помакини и помаци. Ние например така не правим (виж снимката) и това вече е индикатор за сериозно разминаване. А ако и ти не си правила така значи си помакиня само по произход и вяра (зависи колко ревностна), а не по манталитет.
Пък това за срамуването е непредизвикана атака в стил "гузен негонен бяга". Никой не е намеквал, че трябва да се срамуваш.

Снимката показва точно хората от Рибново. Както някой беше писал по-горе, няма нищо общо между помаците от Рибново и тези в другите краища на страната. И ние така не правим както е показано на снимката.
А за срамуването, не е непредизвикана атака, а точно обратното от към поста на amy_nka, която казва "ако си Помакиня ще си кажеш, нали?"

# 91
За да не става дълго, виж какво написах в първия си пост по темата:

Цитат
Много пъти съм писала, че една успешна връзка в общия случай е между равни - равни по социално положение, култура, образование, възпитание, религия и религиозност, интереси и т.н. Във вашия случай това, че е помак, може да не е пречка, ако не е религиозен и вярващ и ако няма тяхното патриархално възпитание.

Ако "не си такава", а сте на една вълна с мъжа ти не вижда, проблем.

# 92
  • София
Аз пък и не виждам нещо особено да правят. И средностатистическите българи обичат да си показват на роднините новите придобивки за дома. Само преди тях е малко по-показно, защото не канят роднините един по един, а изкарват новите мебели за младоженците на площада.
Повече ме притеснява, че масово хората отказват да приемат чуждите различия и смятат, че само те правят всичко правилно.
Между другото, преди 2 поколения така се е правило. Прабаба ми е разказвала как на годежа идвала цялата рода да гледа чеиза на булката и го изкарвали на двора. Това е ставало в центъра на София, а не в Горно Нанадолнище.

# 93

Повече ме притеснява, че масово хората отказват да приемат чуждите различия и смятат, че само те правят всичко правилно.
Между другото, преди 2 поколения така се е правило. Прабаба ми е разказвала как на годежа идвала цялата рода да гледа чеиза на булката и го изкарвали на двора. Това е ставало в центъра на София, а не в Горно Нанадолнище.

Как е ставало преди две поколения малко ме интересува. Те тогава и блага ракия са пили, и на баня са ходели за Коледа и Великден, и секс са правели само на тъмно и само по мисионерски, ако момата не се е окажела девствена са я връщали... Но, както е казано, времената се менят, променяме се и ние с тях. Проблемът е, ако някой се е променил с времето, а друг си е останал в старото. Но не е проблем по принцип - нямам нищо против обичаите в Рибново, за мен те са интересна екзотика и не ми пречат с нищо. Но не мога да ги приема у човека, с когото ще сключа брак. Има разлика нали? Точно както нямам проблем, че колегата Пешо е бисексуален, но силно ще възразя, ако мъжът ми е такъв и няма да го приема това, пък нека съм нетолерантна и ме заклеймиш.  Та тук за това става дума - не за генерално отхвърляне и осъждане на различните, а за преценка с кого можеш да живееш без сериозни компромиси.

# 94
  • София
В Рибново повечето сватби вече са модерни, както и хората. Някои обаче държат точно на тази традиция. "Наши" булки също се женят с носии, да не забравяме. Това е традиция и обичай, който те са решили да спазват. Не бъркайте реалността с телевизора. Не видях момчето на авторката да иска от нея нещо подобно.

# 95
В Рибново повечето сватби вече са модерни, както и хората. Някои обаче държат точно на тази традиция. "Наши" булки също се женят с носии, да не забравяме. Това е традиция и обичай, който те са решили да спазват. Не бъркайте реалността с телевизора. Не видях момчето на авторката да иска от нея нещо подобно.
Какво значи наши булки?
Може би българки християнки в народни носии?
Щеше да е странно в Китай. Много даже щеше да  е странно. Тук обаче не е. Сигурно защото все още сме в България.

# 96
  • Пловдив
Веста, обаче като идваш и хвърляш едно гневно: "вие сте толкова невежи и говорите простотии", поне да беше посочила кое точно е простотия и израз на невежество.

# 97
Ми, да, веднага се разбра, че е помакиня, ама тя така и не знае каква помакиня е. На Джулая отговор не даде. Щото няма. Simple Smile
Няма такава вяра "помакиня". Или си мюсюлманка или не си. Ако не си мюсюлманка, каква помакиня си?

# 98
Мюсюлманка, която не говори турски език.
Поради великата комунистическа простотия да сме всички с български имена, хората се разделиха още повече.
Общо взето се отъждествяваме така: българи-християни и мюсюлмани-турци.
В мисленето рядко се среща разбиране за българин-мюсюлманин. Не казвам, че е правилно, но е факт.
Поради това помаците са помаци. Майчин език не е турски, но религията не е християнска.

# 99
Може и да говори. По нашия край помаците разбират и могат да говорят на турски език. Имат си и турски имена.

# 100
И пак казват "аз съм помак", не казват българин, турчин, християнин, мюсюлманин.
Затова и повечето хора ги приемат за помаци.
Умът казва ненаш.

# 101
Няма да цитирам всеки пост по отделно, защото ще стане много дълго, ще опитам да дам отговор на всеки...
Veronikaaaa Не съм имала никакъв проблем с родителите ми, нито с близките на мъжа ми, една дума не съм чула от никого.
Джулия просто грешен изказ се получи - българо- мохамеданка по етнос, изпълняваща ислямска религия, но съм българка, чийто майчин език е български, не разбирам и дума турски и се гордея с българското си име, както и на моите родители.
Магдена да ще посоча простотиите :
Едно от мненията..."колегата ми дори имаше елха в квартирата" ....друго " те не сключват граждански брак, ходжата ги венчава и готово"... следващото "жената е само домакиня и слугува на мъжа си" , има и още, но не мога да изпиша всичко..
amy_nka На теб няма да отговарям, защото  ми е под нивото , съжалявам!!!

# 102
  • Тра-ла-ла
Както бяха писала отдавна, но ме изтриха - има и помаци-християни. Предполагам, че са част от процеса на покръстване, в който е изиграл роля и отец Боян Саръев. Не празнуват мюсюлманските празници. С български лични имена са. На някои фамилиите също звучат чисто български, на други коренът на фамилията е турско звучащ, но пак завършва на -ов/ев. Не са си върнали турските имена след края на Възродителния процес.

Познавам и такива помаци - пред едни хора се правят на българи, пред други се турчеят. Хем празнуват мюсюлмански празници, хем и на християнските не отказват. Плющят свинско и алкохол. Ни риба, ни рак. Сякаш самите те не могат да се определят какви са и като какви се чувстват....или се държат както им отърва. Може би им се иска да зарежат религията...но не са толкова откъснати от родата, общността и населеното място, че да могат да си го позволят...

И пак казвам - има значение в кой район са родени, дали отдавна живеят в големите градове или работят по чужбина или са останали в затворена общност по малките населени места.

# 103
vesta_78, а защо това с елхата да е простотия? Мюсюлманите също ли украсяват елхи на Коледа? Наистина ми е интересно, не питам с лошо чувство.
Също така предполагам, че ти не си крайно религиозна, щом съжителстваш с християнин.
Как процедирате с празниците в твойто семейство? Празнувате всички ли? Твоят мъж спазва ли някакви мюсюлмански традиции с теб? А ти някакви християнски?
А имате ли деца? Те каква религия са?
Мисля, че би била много полезна, ако отговориш на тези въпроси, а не само да посочваш нашите грешки. Благодаря ти! Hug

# 104
vesta_78, а защо това с елхата да е простотия? Мюсюлманите също ли украсяват елхи на Коледа? Наистина ми е интересно, не питам с лошо чувство.
Също така предполагам, че ти не си крайно религиозна, щом съжителстваш с християнин.
Как процедирате с празниците в твойто семейство? Празнувате всички ли? Твоят мъж спазва ли някакви мюсюлмански традиции с теб? А ти някакви християнски?
А имате ли деца? Те каква религия са?
Мисля, че би била много полезна, ако отговориш на тези въпроси, а не само да посочваш нашите грешки. Благодаря ти! Hug
Откакто се помня в къщи се е украсявала елха. Едно време се украсяваше за Нова година, не за Коледа. Ами те и турците украсяват елха, поне по филмите ги има. Аз специално елхата не я свързвам с религия, за мен тя е символ на Нова година, защото така беше в детството ми / тогава Коледа не се празнуваше/.
Крайно религиозна не съм, но си спазвам някои традиции.
По празници - да празнуваме всички. То мюсюлманските колко са ..само два 😃.
На Рамазан и Курбан Байрам аз просто приготвям традиционна трапеза с баклава и т.н неща. На Великден например мъжа ми и детето боядисват яйца.
Относно детето, аз реших да бъде кръстено/ моя мъж беше оставил решението на мен/ защото не можех да си представя да бъде обрязан, нервната ми система нямаше да го понесе:) А пък не ми се искаше да бъде оставен без принадлежност и да чакаме той да реши.. просто някак си исках да бъде закрилян от висша сила... Никога моя мъж не е искал от мен да приема християнството или да ме е задължавал да правя нещо против волята ми в тази връзка.
Относно това дали спазва някои мюсюлмански обичаи, единствено не му давам да работи по време на празниците Simple Smile) Това е..нищо трудно и ненормално не виждам в съжителството между хора от различни религии...Ми то с чужденец дали се живее по- лесно, като пък там са толкова различни култури и бит...

Общи условия

Активация на акаунт