Проблем ли е връзката с помак?

• 15 332
  • 107
  •   1
Отговори
# 75
Направо ми прозвуча като на китайски. "Бюрокрация", демек, имало и в "Църквата". Sweat Smile

# 76
  • София
Не говоря за опит от разговор със случаен свещеник, а за официален писмен отговор от местната епархия.
За кръстник е ясно, но брак с друг християнин се допуска, независимо от деноминацията му. Ако той е кръстен в неговата църква, тайнството се приема за такова и не може да бъде осъществено 2 пъти.
При протестантите венчавката не е точно венчавка, а е равносилно на годеж. В повечето от евангелските църкви се прави преди или дори без граждански брак.
В католическата не се позволява брак с човек от друга религия, вкл. християнин от друга деноминация, без последният да е минал курс и изпит по Катехизис.
Много от религиозните хора, които се имат за вярващи, често не познават наистина църквата и правилата й, а правят разни научени от бабите им ритуали. И наистина важи за всички религии. Лошото е, когато настървено се следва само "наученото от бабите".

# 77
Етаа, твоят мъж като небългарин ли се определя?
Приема се за българин. Мъжа ми е нямал търпение да стане на 18 години и да си смени името. Казал си е, че никога няма да се ожени за помакиня. И винаги се ядосва като чуе за помак с турски имена въпре, че цялата му рода са с турски. Не е кръстен. Аз съм си казала, че това е негов избор.

# 78
Църковният брак не е задължителен. За граждански брак не се изисква да са от една вяра. Според мен, малко са хората у нас, които са толкова силно религиозни, че да не могат да приемат човек с друго вероизповедание. Ако и двете страни са умерено вярващи, не би трябвало да има проблем. Аз с удоволствие бих празнувала двойни празници. Дори много по-малко разбирам мои познати, които празнуваха по стар стил - на Коледа и Нова година постят, а когато всички вече са забравили празниците, те празнуват. За мен да празнуваш сам не е празник.

# 79
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Forever, аз съм ги чела разпоредбите, но никой не иска да ги прилага. Или поне аз не намерих.
И преди да ни венчае, свещенникът също ни води нещо като курс по катехизис (без изпит).
Църковният годеж беше преди подписването, общо имаме 6 кума: годеж, подписване и венчавка.
Това всичко в руска православна църква.
В Бг ми казваха: трябва първо да го кръстим, той сега е неверник... 🤷♀
Това беше преди 15г, много бих се радвала, ако нещо се е променило.
Доколкото си спомням при последния вселенски събор бълг.църква имаше доста консервативна позиция...

Двойни празници: детето все ме пита защо два пъти боядисваме яйца, когато не съвпаднат датите.
Отделно единият все се пада непочивен и не толкова празничен.

# 80
Толкова глупости, толкова невежество, толкова простотии  не бях чела на едно място, в една тема..Много се смях, но и много съжалих някои от пишещите в темата, колко са ограничени в познанията си Само едно ще кажа, не познавате помаците, техния бит и култура.

# 81
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Толкова глупости, толкова невежество, толкова простотии  не бях чела на едно място, в една тема..Много се смях, но и много съжалих някои от пишещите в темата, колко са ограничени в познанията си Само едно ще кажа, не познавате помаците, техния бит и култура.
Първо трябва ли? И второ, те искат ли някои да ги познава?

# 82
Първо трябва ли? И второ, те искат ли някои да ги познава?
Никой не е казал, че трябва, но след като се дават някакви квалификации би следвало те да са подкрепени с някакви познания..

# 83
Веста, ти като ги познаваш, що не ни просветиш в тази тема, ами нахлуваш с квалифиции - "глупости" били, "простотии" били, "невежство" било...
Ако си помакиня, ще си кажеш. Нали? Simple Smile

# 84
Едва ли не излиза, че българските мъже са се свършили или че не стават. Хайде народе бързай, че да не се свършат и небългарите.

# 85
  • София
В темата никъде не са споменати небългари.

# 86
Веста, ти като ги познаваш, що не ни просветиш в тази тема, ами нахлуваш с квалифиции - "глупости" били, "простотии" били, "невежство" било...
Ако си помакиня, ще си кажеш. Нали? Simple Smile
Помакиня съм да и никога не ми е било проблем да го споделя! И не виждам защо да го крия или да ме е срам от това. Помакиня съм по вероизповедание, но съм сигурна, че съм много повече българка и патриот от повечето пишещи в темата. А и междудругото омъжена съм за християнин вече 20 години.

# 87
  • Тра-ла-ла
Как така помакиня по вероизповедание? За сефте чувам за такова. Християнка, мюсюлманка по вяра разбирам, но помакиня не е вяра.

# 88
Помакиня съм да и никога не ми е било проблем да го споделя! И не виждам защо да го крия или да ме е срам от това. Помакиня съм по вероизповедание, но съм сигурна, че съм много повече българка и патриот от повечето пишещи в темата. А и междудругото омъжена съм за християнин вече 20 години.

Добре де, и това какво доказва? Многократно писахме, че в основата на всичко са степента на религиозност, възпитанието и светоусещането. Ти си различна - много добре. Но няма как да твърдиш, че това е вярно за всичко помакини и помаци. Ние например така не правим (виж снимката) и това вече е индикатор за сериозно разминаване. А ако и ти не си правила така значи си помакиня само по произход и вяра (зависи колко ревностна), а не по манталитет.
Пък това за срамуването е непредизвикана атака в стил "гузен негонен бяга". Никой не е намеквал, че трябва да се срамуваш.

# 89
  • Най-красивата страна
Vesta,а твоите родители как приеха връзката и брака ти с християнин?А неговите?

Общи условия

Активация на акаунт