🌷Истанбул🌷 [тема 57]

• 44 568
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
  • Ропотамо
Който и да питате на място, ще ви помогне! Едната линия е директна, а другата спира на karakoy и после еминюню

# 541
  • Русе
За първи път ще ходя в Истанбул. Ще бъдем с туроператорска фирма. Хотелът ни ще бъде в Лалели, не се знае точно кой. Разглеждам допълнителните екскурзии и се колебая на кои от тях да се запиша. Разглеждам църквата Св. София и дворецът Топ Капъ и ми се струва, че са близо да Лалели и можем да отидем пеша. Не мога обаче да преценя разстоянията, знам че Истанбул е огромен град. Може ли да се ходи пеша от Лалели до Св. София, Топ Капъ, Египетския пазар?
От Топ Капъ - до хотела ни снощи стигнахме за 35-40 минути. Обаче подтичвахме, защото щяхме да закъснеем за следващото мероприятие. Света София е до Топ Капъ.

# 542
  • Русе
Чета в програмата на туроператорската фирма, че имаме посешение на древният град Константинопол с Хиподрума и Египетския обелиск. В коя част на Истанбул се намира, не мога да го намеря на картата със забележителностите

# 543
  • София
Чета в програмата на туроператорската фирма, че имаме посешение на древният град Константинопол с Хиподрума и Египетския обелиск. В коя част на Истанбул се намира, не мога да го намеря на картата със забележителностите
Tова е площад Султанахмет, залепен за Синята джамия. Има немски фонтан, две колони и обелиска. При по-голямо увеличение на картата се появява и думата "Хиподрум".

# 544
  • Sofia
"... посещение на древния град Константинопол..."
Ма то и някои реклами са Rolling Eyes Animal Unicorn Smile

# 545
  • Варна
Здравейте на всички. Извинявам се първо за въпроса си, предполагам, че е дъвкано много на тази тема, но все пак ще се радвам, ако някой ми отговори и обясни. За първи път ще ходим в Истанбул и ще пътуваме с личен автомобил. GPS ни показва, че пътят ни е през ГКПП Хаймзабейли, Одрин - Истанбул. Та въпросът ми е относно плащането на пътните такси. Само със закупуване на HGS стикер ли се извършва плащането и от къде точно може да си го закупим? Видях че при Одрин от лявата страна на пътя може да се закупи, но безопасно ли е преминаването на лентите за движение, за да стигнем до бялата сграда и да закупим от там? Благодаря много на отзовалите се на запитването ми. Simple Smile

# 546
  • Димитровград
Аз там зареждам стикера, скоростта е ограничена на 30км/ч, но трябва си внимание. Пресича се тук преди кабинките, че после има мрежа между платната. Ако ще купувате стикер носете паспорта и талона на колата, заредете си с необходимите лири за пътуването - около 24 лири в посока. Ако ще минавате по мостовете или  тунела към Азия ще ви трябват повече. И минавайте само под табелите HGS на пунктовете.

Последна редакция: нд, 17 апр 2022, 13:27 от papaone

# 547
Не можах да се сдържа да не постна: Вляво снимка от Инстаграм, вдясно я правих аз в петък.

А втората снимка успях да я щракна в Емиргян парк(където ни отпуснаха точно 20 минути време) секунди преди тълпата туристи да накачули надписа за снимки 😃

# 548
  • Варна
Аз там зареждам стикера, скоростта е ограничена на 30км/ч, но трябва си внимание. Пресича се тук преди кабинките, че после има мрежа между платната. Ако ще купувате стикер носете паспорта и талона на колата, заредете си с необходимите лири за пътуването - около 24 лири в посока. Ако ще минавате по мостовете или  тунела към Азия ще ви трябват повече.

Благодаря Ви!

# 549
Теди, благодаря, интересно сравнение се е получило. Определено твоята снимка повече ми харесва от захаросаните инстаграмски.
Но и те постигат своята инфлуенсърска 😉 😜 цел. 

Чакаме още!!! 🏵️

# 550
  • Варна
Пак ще си позволя да изкажа мнение, че неслучайно пунктовете за продажба и зареждане на HGS не са построени от дясната страна при качване на магистралата. Все са преди слизане. И също така неслучайно са поставени тези мрежи... То ясно, че те не може да са безкрайни, ама пак се чудя кому е нужно да се пресича там, след като има възможност да се купи и/или зареди стикер на слизане преди Истанбул.
В първия пост има линк, но е леко непълен и затова не може да се ползва директно. Ако някой все пак сметне за по-смислено да не пресича магистралата... Ето!
От къде да купим магистрална карта - схема в края на мнението

Скрит текст:
Шебечко, ако има начин, добави [/url] в края на линка. Извинявай, че чак сега виждам!

Теда, аз и за Кузгунджук изразих такова мнение (макар да допускам, че там донякъде и ние не положихме всички усилия да намерим най-красивите къщи). Определено тези, които видях и съм виждала в ИГ, не са така свежи и цветни. Но това е нормално. Пак е красиво и на твоите снимки.
Скрит текст:
Кажи къде е мястото точно, моля! Имам чувството, че преди време за някакви избори снимаха там... ако има училище наблизо... Или греша?
Не съм много фен на ИГ, а и гледането на снимки ме предизвиква пак да мисля за пътуване натам, а възможностите са ограничени от служебни ангажименти, най-вече.

# 551
Преди време правих сравнение на известния кадър от Арнавуткьой, не помня дали писах и тук:
Инстаграм
Скрит текст:
Аз с телефона, май месец, но нямаше слънце, верно...
Скрит текст:
И гугъл стрийт реалността.

Тези розови цветя на преден план в инстаграм въобще не съществуват. Simple Smile

# 552
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Цветята са филтър, слагат ги къде ли не вече.
Реално разликата в снимките е в цветовете. Има телефони и апарати, които си снимат така цветно и "живо", който няма техника прави цветова корекция. Това не прави снимките лъжливи.

Танче, някъде съм изтрила без да искам. Не мога да редактирам, но скоро ще изпишем темата и ще го оправя.
А стълбите се намират в Балат, на много лесно място:
20 Baki Dede Sk.
https://maps.app.goo.gl/4irKZqW2YxgFw1yB6

# 553
  • Варна
Добре, Танчиното! Stuck Out Tongue Closed Eyes

То който иска да прочете, ще намери начин.
Хич не усетих кога сме стигнали последна 1/4 на темата.

Стара съфорумка е в Истанбул... Точно сега лалетата са чудни. Оххх!

А този Балат така ме заинтригува и покрай репортажите на Аспиринка, че мисля да е основна цел за следващо ходене.

# 554
По отношение на фотошопа:

И един подарък за Танчето:

Общи условия

Активация на акаунт