Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

• 29 682
  • 221
  •   1
Отговори
# 210
  • София
На мен ми откриха ГЕРБ преди 2 години, както и гастродуоденален рефлукс. Аз киселини нямам, а само топка в гърлото и стичащ се секрет, кашлям след хранене не винаги, но доста често. Усещането ми за буца в гърлото не е изчезвало и за миг през цялото време. Никой не ми каза, че е характерно за ГЕРБ, впоследствие разбрах НЕ от гастроентеролози, че Е. Изписаха ми Еманера и Гавискон, никакъв ефект от тях не видях. Спрях ги. От 2 седмици обаче за пръв път ми се случи да получа едно парене и болка зад гръдната кост, което си беше доста неприятно. После изчезна, но пък се появи една странна безчувственост в гърлото, сякаш не е мое, и то след хранене. Не знам дали си въобразявам или пак е от проклетия рефлукс. Не ям вечер изобщо, нито пуша, нито пия алкохол, не ям мазно, пържено, само едното кафе си позволявам сутрин и пак не мога да се отърва от неприятните усещания, при мен са най-вече в гърлото и хранопровода.

# 211
Има тема - на въпросите ви отговаря д-р...(не помня името) - гастроентеролог. Навярно ще е по-точна нейната преценка и съвет от нашите. На търсачка ще излезе темата.

# 212
На мен ми откриха ГЕРБ преди 2 години, както и гастродуоденален рефлукс. Аз киселини нямам, а само топка в гърлото и стичащ се секрет, кашлям след хранене не винаги, но доста често. Усещането ми за буца в гърлото не е изчезвало и за миг през цялото време. Никой не ми каза, че е характерно за ГЕРБ, впоследствие разбрах НЕ от гастроентеролози, че Е. Изписаха ми Еманера и Гавискон, никакъв ефект от тях не видях. Спрях ги. От 2 седмици обаче за пръв път ми се случи да получа едно парене и болка зад гръдната кост, което си беше доста неприятно. После изчезна, но пък се появи една странна безчувственост в гърлото, сякаш не е мое, и то след хранене. Не знам дали си въобразявам или пак е от проклетия рефлукс. Не ям вечер изобщо, нито пуша, нито пия алкохол, не ям мазно, пържено, само едното кафе си позволявам сутрин и пак не мога да се отърва от неприятните усещания, при мен са най-вече в гърлото и хранопровода.
Най-вероятно се касае за тих рефлукс (LPR). При него симптомите са главно в устата, гърлото и хранопровода. Аз го имам също и даже не мога да не ям вечер, ако пък ям малко за вечеря също имам проблем с гадене, рефлукс и събуждане в ранните часове. С диета е малко по-добре положението, но не на 100%.

# 213
Повечето неща все едно аз съм ги писала. Февруари само имах за еднократно може би връщане на храна и сякаш от тогава започна всичко. Също така тогава пих някакви билкови хапчета за имунитет и не го приех с достатъчно вода- е, такова изгаряне до сега нямах. На мен най-дразнещо е,че все още имам секрет назад, дори сега слагам капки в носа , защото изкарвам зелени храчки, а не съм болна. Не смея да пусна пак секрети, защото все хващам нещо от лабораториите, дори да съм с маска. Неприятното е също,че понякога като говоря също усещам гадната храчка от гърлото. Поне намаля изкарването на секрет от трахеята- основно ми е в гърлото. Пробвах преди с хапчета, но много зле ми стана на корема и спрях.
Някой има ли и отстранен жлъчен мехур освен симптомите ?

# 214
  • Бургас
Зелените храчки не са ли признак на бактериална инфекция?

# 215
Зелените храчки не са ли признак на бактериална инфекция?
Да, затова слагам антибиотични капки в носа, не знам дали аб не трябвапе да пия. Но това ми предписаха.
Странното е,че и преди съм имала пускала секрети-носен, гърлен, храчка и винаги чисти.

# 216
  • Бургас
Може бактерията ви да е резистентна към антибиотика в тези капки.
По принцип след 2-3 приема на антибиотик ако няма подобрение значи или не е правилния или не се касае за бактерия.

# 217
Имам странен въпрос: от години съм с ГЕРБ вследствие от антидепресанти и други боклуци които пих когато бях зле, с течение на годините рефлукса стана много силен, причини ми трудно преглъщане и непоносими киселини, имало е случай да се задавям от вода или храна, радко кашлица след хранене, имам хриптене в гърдите, но никога не съм изпитвал болка или парене в гърдите, а стотици познати са ми казали че при киселини ги боли там, в моя телевизор ли е проблема? Като цяло когато имам киселини усещам вкус на повръщано в устата и течност в хранопровода, буца и топчета не усещам, но това трудно преглъщане ме изтощава, избягвам да се храна и пия пред хора, много ми е трудно...

# 218
Направете образно изследване (гастроскопияя). Постоянното отделяне на киселини може да е ерозирало тъканта и да трябва да започнете спешно лечение. Не е за подценяване чувството за задръжка на храна/течност при преглъщане.

Когато се връща чревно съдържимо до устата, тогава се получава описаното от вас усещане. Ако киселините се отделят в стомаха, паренето е по хранопровода - зависи от вида и степента на рефлукса.

# 219
Направете образно изследване (гастроскопияя). Постоянното отделяне на киселини може да е ерозирало тъканта и да трябва да започнете спешно лечение. Не е за подценяване чувството за задръжка на храна/течност при преглъщане.

Когато се връща чревно съдържимо до устата, тогава се получава описаното от вас усещане. Ако киселините се отделят в стомаха, паренето е по хранопровода - зависи от вида и степента на рефлукса.
Много пъти са ми предлагали гастроскопия, но отказвам такава, като съм чакал пред кабинета, до него правеха и тази процедура, звуците от кабинета не бяха приятни, исках със пълна упойка, но ми отказаха, бариевата каша ще покаже ли нещо, стеснения и други проблеми? А относно гастроскопията дори и сега да се съгласят няма как, защото ще искат да оставам в болница (така са ми казвали) и не съм здравно осигурен, единствената ми опция е кашата, евентуално ако става скенер или ЯМР, каквото и да е, само да не е гастроскопия

# 220
Отидете в болница, където ще ви направят гастроскопията с упойка, няма друго изследване, чрез което да може да направи тази диагноза. Без упойка може да се понесе, но е бая неприятно. Струва си да биете път един ден, за да решите този проблем. Не отлагайте.

# 221
  • софия
Имам три гастрископии.Две без упойка и една със. Не е нищо особено.1-2 мин.неприятно усещане. Не си заслужава парите за упойка и загубата на време. С упойката два дни ме болят хранопровода.
Може би от това, че си отпуснат. В епикризата резултатът е същия.Упойката е вредна. Както си решите, но следващата ми гастроскопията ще е без.

Общи условия

Активация на акаунт