За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 29 192
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 5 434
Аз го готвя като яхния с булгур и пилешко, другото което правя - задушавам около 15 мин.нарязани на кръгчета картофи , добавям за още 5 мин  нарязан лапад, сол,джоджен за аромат  и после правя заливка с кисело мляко и яйца и запичам във фурната.

# 121
  • Русе
  • Мнения: 6 358
Скрит текст:
Спанак с какво мога да сготвя, освен с ориз? Нещо лесно и вкусно.
Имам булгур, киноа, амарант и всякакви подобни храни за птици Simple Smile

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_8.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_25.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_28.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_8889.html

# 122
  • Мнения: 15 115
Ето това правих преди време. Беше много вкусно.

https://recepti.gotvach.bg/r-58344-%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%B … D0%B9%D1%86%D0%B0

# 123
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Моля, дайте рецепта за вкусен пилаф с пиле 😊 Може да е с ориз и арпа фиде, или само с ориз. Имам и нахут в консерва, но не ми се иска да слагам. Утре ще го готвя.

# 124
  • Русе
  • Мнения: 6 358
Скрит текст:
Моля, дайте рецепта за вкусен пилаф с пиле 😊 Може да е с ориз и арпа фиде, или само с ориз. Имам и нахут в консерва, но не ми се иска да слагам. Утре ще го готвя.

https://ipeychev9.blogspot.com/2019/10/blog-post_6.html

# 125
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Ухааа, боб, зелен боб, заек... Нещо като за по-некадърна домакиня търся 😁

# 126
  • София
  • Мнения: 12 804
Спанак с какво мога да сготвя, освен с ориз? Нещо лесно и вкусно.
Имам булгур, киноа, амарант и всякакви подобни храни за птици Simple Smile

Спанак с картофи

Леща с домати и спанак

Яйца по флорентински

Зеленчукови кюфтенца на фурна

# 127
  • Мнения: 17 116
Ето ми хлябовете печени във фурна
Ами няколко неща ми хрумват, първото е оформянето, за да е гладък гляба трябва да е изпънато тестото, което се постига с навиване и подпъхване на двата края навътре и надолу, примерно както е в това видео https://www.youtube.com/watch?v=uyA-RA1R5Cs, второто е е да се намали леко времето за печене ако е дебела кората. За да се получи лъскавина на кората тя се мокри, в завода може да има пръскачка по време на печенето. В домашни условия може да намажеш преди печене с яйце и вода, или след като се опече с мляко или с масло. В това видео се вижда разликата https://www.youtube.com/watch?v=wD8MnOPk63g

# 128
  • In transit
  • Мнения: 14 442
Спанак с какво мога да сготвя, освен с ориз? Нещо лесно и вкусно.
Имам булгур, киноа, амарант и всякакви подобни храни за птици Simple Smile
Много лесно и вкусно: Запеканка със спанак


Спаначени кюфтета на фурна


Кошнички със спанак


Иланг, тази коричка се постига с намазване на нещо....ще се поровя из учебниците утре и ще ти пиша.

# 129
  • Мнения: 9 493
Идвам с тъп въпрос... В темите съм засичала печени пилета, които са като "смачкани", та въпроса е как става този ефект, коя кост трябва да счупя или се реже някъде?
Избират се по дребни пилета и начукват.
Пиле табака при мен https://pep-4o.blogspot.com/2021/09/blog-post.html?m=0

# 130
  • here and now
  • Мнения: 6 013
Спанак с какво мога да сготвя, освен с ориз? Нещо лесно и вкусно.
Имам булгур, киноа, амарант и всякакви подобни храни за птици Simple Smile
Солени палачинки. Слагаш спанака нарязан и осолен в сместта. Може да добавиш царевично брашно.

# 131
  • Мнения: 4 004
Кората на заводския хляб се получава по този начин заради машините и технологиите, които се ползват и няма как този ефект да се получи в домашни условия. Замесването е двуфазно; втасването - доста часове в специални камери на определена влажност и температура; печенето - на лентови пекарни с различни температури в различните фази и при овлажняване с пара с конкретен % влажност.
Мисля, че специално лъскавината на кората се дължи на високата температура на парата в пекарната камера, която буквално попарва хляба в първата фаза на печенето, защото подобна лъскавина имат и варените гевреци, които се потапят преди печене във вряла вода. Не съм забелязала да се маже с нещо друго хлябът, освен с вода, и то когато се пече в обикновени, нелентови фурни.
Скрит текст:
Едно време учих УПК „Производство на хлебни и сладкарски изделия“ и изкарахме много часове стаж както в Хлебозавода, така и в по-малките градски фурни. Рецептите за хляба навсякъде бяха еднакви (спазваше се БДС и не можеше всеки да си произвежда каквото се сети), но по този начин хлябът се получаваше само в Хлебозавода. Само там имаха лентови фурни и толкова специални камери за втасване, затова мисля, че причината е в техниката.
За тези, които не са чували какво е УПК – това беше поредният образователен експеримент, който не знам дали просъществува повече от 2-3 години и се изразяваше в това, че не можеше да завършиш средно образование без някаква професионална квалификация. И тъй като такава признаваха само на техникумите, ние от езиковите, математически и прочие гимназии трябваше последната година да вземем някаква специалност, като се прехвърлим в техникум. Всички, които имахме да се готвим за сериозни кандидатстудентски изпити, избрахме ТОХ-а като техникум уж с най-малко учене, а то си се оказа едно сериозно образование. Учителите бяха страхотни, имахме и прекрасно оборудвана учебна кухня, в която правехме всякакви хлебни и сладкарски изделия, а накрая на годината – стаж, който включваше работа в хлебозавода и във всички фурни, закусвални и сладкарски цехове в града. Сега не знам дали учениците ги допускат така навсякъде и им разкриват тайните на занаята. Много се ядосвах тогава на това УПК, че ни губят времето с глупости, с които никога няма да се занимаваме, но сега от дистанцията на времето не мисля, че беше съвсем безполезно.

# 132
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
След малко ще почвам да готвя пилаф с арпа фиде и пиле. С ориз за пилаф ще го правя. Моля ви се, кажете ми, че всичко ще е наред 🤣 Рецептата е примамлива, но пише, че съотношението ориз:вода е 1:1 ако е накиснат ориза. Няма ли да стане хрупкав? Ами, ако загори на дъното на тенджерата? Хич ме няма с готвенето на ориз (на още мноооого неща 🤣)

# 133
  • Мнения: 5 434
На мен също ми се струва малко , не пише ли , че трябва по време на готвене да се добавя топла вода?

# 134
  • Бургас
  • Мнения: 1 762
Не. Пише, че водата се слага гореща 🤔 
Ето това е рецептата, Ccvet
Само нахута няма да сложа.

Общи условия

Активация на акаунт